Ecoterapia – alternativa de tratament la intervenția chirurgicală

Esențialul în 15 întrebări și răspunsuri

1. Ce este?

O nouă metodă NEINVAZIVĂ de tratament pentru nodulii de tiroidă și sân. Altfel zis, niciun instrument nu penetrează pielea.

2. Ce fel de noduli se pot trata?

Noduli BENIGNI de sân și tiroidă. Este OBLIGATORIE puncția care să confirme natura benignă. Nu se tratează cancere prin această metodă, cel puțin nu deocamdată.

3. Orice noduli benigni de sân sau tiroidă se pot trata?

Nu. De aceea, înaintea tratamentului este nevoie de o consultație pentru a stabili eligibilitatea.

4. Ce presupune?

Utilizarea unui aparat special, asemănător cu ecograful, dar mult mai puternic și complex. Acesta are o componentă care se plasează pe piele, deasupra nodulului ce trebuie tratat. Pacientul este întins la orizontală pe toată durata tratamentului (ca în timpul unei ecografii).

5. Cum funcționează acest tratament?

Aparatul emite impulsuri de ultrasunete, cu durata de 10 secunde, care încălzesc o mică porțiune din nodul. Tratamentul se repetă pentru a acoperi cât mai complet volumul tumoral. Creșterea temperaturii determină necroza (moartea) celulelor din nodul, ceea ce pe parcursul mai multor luni duce la micșorarea acestuia (în majoritatea cazurilor cu 60-90%).

6. Se folosesc  radiații (ionizante)?

Nu. Tratamentul se bazează pe ultrasunete, fără niciun fel de iradiere.

7. Cât durează?

Depinde în primul rând de dimensiunea nodulului. În cele mai multe cazuri durata este între 30 și 90 de minute.

8. Tratamentul trebuie repetat?

Dacă nodulul este mare (peste 4 centimetri), este posibil să necesite un alt tratament dupa 6 luni, mai ales dacă nu scade în dimensiuni conform așteptărilor. Desigur, dacă sunt mai mulți noduli diferiți care se pretează la ecoterapie, se pot tratata pe rând.

9. Este dureros?

Există un grad de durere în timpul celor 10 secunde în care se emite pulsul de ultrasunete. Totuși, această durere e suportabilă și nu impune oprirea tratamentului. În plus, energia impulsului se poate ajusta în timpul terapiei în funcție de durerea raportată de pacient.

10. Se folosește vreun tip de anestezie?

Da, așa-numita sedare conștientă, similară cu cea din timpul endoscopiilor. Aceasta relaxează, scade durerea și oferă amnezie retrogradă (pacientul nu-și mai aminteste mare lucru din timpul tratamentului). În același timp, este conștient tot timpul și oferă informații privind starea sa de confort.

11. Exista efecte adverse?

Din experiența de până acum, minore. După tratament, pielea poate ramâne înroșită 1-3 zile. De asemenea, pot exista dureri ușoare/moderate la nivelul nodulului tratat. Daca e cazul, acestea răspund bine la paracetamol sau aintiinflamatoare uzuale.

12. Este nevoie de internare?

Nu, ecoterapia se face în condiții de ambulator. Pacientul se prezintă cu 30-60 de minute înainte de tratament și părăsește clinica la 1-2 ore după terminarea acestuia. Este recomandat să nu conducă mașina la plecare.

13. Cât costă acest tratament?

Prețul tratamentului prin ecoterapie a fost actualizat. Contactați clinica pentru informații exacte. Testele necesare înaintea tratamentului se plătesc separat.

14. Cum se explică acest cost?

Așa cum este și normal, prețul este stabilit de clinică, fără implicarea echipei medicale. Cu toate astea, voi încerca sa ofer câteva explicații:

A. Metodă inovativă de tratament ce utilizează tehnologie de ultimă generație (care are în mod evident costuri pe măsură)

B. Exclusivitate: singurul aparat nu doar din România, ci și din Europa de Est

C. Echipă complexă prezentă pe TOATĂ durata tratamentului: medic care efectuează terapia propriu-zisa, medic de Antestezie-Terapie intensivă, psiholog, tehnician, asistent medical

D. Experiență vastă în ecografie necesară ÎNAINTE de abordarea ecoterapiei

E. Pregătire complexă, inclusiv sesiuni de training efectuate cu o echipă franceză

15. Unde este clinica și care sunt datele de contact?

Bio Terra Med – HIFU Centre – Strada Pelinului 22, Sector 3,București

Telefon: +4.021.344.00.39 ; +4.021.344.00.40 +4.0726.243.473

Tratament pentru un nodul tiroidian

4 thoughts on “Ecoterapia – alternativa de tratament la intervenția chirurgicală”

 1. Bună ziua,
  Prin această procedură se garantează dispariția/eliminarea definitivă a nodulului? Sau există șanse ca nodulul să crească la loc?
  Mulțumesc.

  1. Dr. Claudiu Ţupea

   In multe cazuri, dar nu in toate, se obtine o reducere a dimensiunilor. Nu se garanteaza disparitia completa a nodulului, asta poate doar chirurgia sa ofere.

 2. Buna ziua,

  Vă rog să-mi raspundeți la următoarele întrebări:

  – se iau in considerare trimiterea de la medicul de familie si alte documente/analize,
  – se suporta o parte din costuri de catre Casa de Asigurari de Sanatate OBSNAJ?
  – In cazul când pacientul are mai mulți noduli de 3-4 mm, suma totală pe care o plăteşte pentru tratament se află înmulțind 1450 € cu nr. de noduli?

  Vă multumesc anticipat pentru raspuns,
  Maria

  1. Dr. Claudiu Ţupea

   Ecoterapia NU este acoperita de Casa de Asigurari, cel putin deocamdata.
   Analizele necesare inaintea tratamentului se pot face la orice laborator, de preferat unui cu referinte bune.
   Consultatia prin care se stabileste daca nodulul/nodulii se preteaza la acest tratament se face doar la medicul care va efectua tratamentul, acesta fiind singurul in masura sa dea indicatia finala.
   Ecoterapia se adreseaza nodulilor suficient de mari cat sa aiba indicatie de operatie. In marea majoritate a cazurilor vorbim de un singur nodul, uneori doi, foarte rar mai multi. Nodulii tiroidieni de cativa milimetri NU se tratateaza prin aceasta metoda.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.