Răspunsuri la întrebări (405)

Alina:

Buna ziua ma numesc Alina si am 32 de ani, kg 90 din octombrie 2010 pana in prezent am pus 10 kg.In copilarie mi-au fost scoase amigdalitele, alte probleme medicale nu am avut .
Pe 8 09 -2010 am facut investigati medicale:RBC,HGB,HCT,MCV,MCH,MCHC,RDW,WBC,Neu#,Lym#,Mon#,Eos#,Bas#,Neu%,Lym%
,

Mon%,Eos%,Bas%,PLT,PCT,MPV,PDW, calciu, magneziu, colesterol seric,trigliceride serice,HDL Colesterol,LDL Colesterol toate au iesit in valori normale la fel si TSH 0,34ul/ml valorile 0,25-5ul/ml si FT4 e tot in valori normale, potasiu, sodiu si cortisol urea serica,creatina serica tot valori normale. Singura analiza care nu e buna Anti-TPO 443 valori normale 0-35.

Ecografie de tiroida LS: 14,2/19,3/33,4 mm VOL.4,77 cm
LD:20,2/20,2/38,6 mm VOL.8,21 cmc
Observatii:ecostructura neomogena, vascularizare foarte accentuata la examenul Doppler in ambii lobi tiroidieni.Fara adenopatii latero-cervicale evidente
Tratament, am primit doar pt vascularizare ,Propranolol 10 mg 3×1/2, altceva nu am primit pt ca nu aveam analiza ATPO , aceasta analiza facund-o dupa si nu am mai ajuns la medic . Simtome :daca rad ma inec si apoi am un nod si o durere in gat ,iar cand ma enervez simt ca se unfla tot gatul si ma doare ingrozitor.
Intrebarea mea este fiind TSH-ul in valori normale si doar ATPO cu valori mari e posibil sa am hipotiroidie?Si daca vascularizarea accentuata este cauza durerilor ,aceasta se va mai trata vreodata,tratamentul e bun?
VA multumesc anticipat

Raspuns:

– nivelul crescut al ATPO si aspectul ecografic arata prezenta unei tiroidite autoimune; boala se afla in faza de activare imuna, cand capacitatea glandei de a produce hormoni NU este afectata; altfel zis, nu aveti (inca) hipotiroidie, deci problema cu greutatea nu este legata de tiroida; in timp insa boala poate evolua si se poate instala hipotiroidismul; de aceea testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) trebuie repetate periodic pentru a se institui din timp tratamentul de substitutie cu l-tiroxina; atunci cand nivelul TSH va depasi limita superioara a normalului inseamna ca sinteza de hormoni tiroidieni incepa sa scada;

– vascularizatia crescuta descoperita la examenul Doppler este una dintre modificarile posibile care apar in tiroidita autoimuna; nu determina, in sine, simptome si nu se trateaza izolat, deci administrarea de propranolol pentru acest lucru este lipsita de sens;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (405)”

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Postarea dvs este neclara si nu respecta recomandarile de pe blog. Va rog sa reveniti cu intrebare formulata suficient de coerent si clar pentru a putea primi raspuns.

  1. doresc sa stiu ce este;lob drept lob stang ;ecostructura; relativ omogena, izoecogena, vascularizare accentuata

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.