Răspunsuri la întrebări (882)

Magda Goia:

Buna ziua ,
In primul rand vreau sa va multumesc din suflet la raspunsul pe care l-am primit de la dumneavoastra la intrebarea cu nr. 823 .
Am sa repet datele mele personale ,sant din cluj-napoca , am 44 de ani , 1,70 inaltime , 70 kg . Mi-am facut absolut toate analizele specifice tiroidei si toate inclusiv calcitonina (<2 pg/ml – val de referinta <13 pg/ml)se incadreaza in limitele normale . Singura problema de sanatate pe care o am este senzatia de nod in gat ( doctorul mi-a spus ca imi induc eu aceasta problema ) pulsul marit uneori , tensiunea foarte buna si in ultima perioada am dereglari de ciclu .
Doctorul endocrinolog mi-a recomandat sa fac sonoelastografie tiroidiana .
Rezultatul este urmatorul :
Tiroida simetrica , peste limita superioara a normalului , cu lobul drept de 13 cmc si lobul stang de 10cmc . In lobul drept si in regiunea istmica , paramedian drept se identifica 6 formatiuni nodulare cu dimensiuni de pana la 2,1 cm . Macrononodulul vizibil caudal , in dreapta prezinta zone lichidiene incluse este net delimitat , moderat vascularizat si are un aspect elastografic variabil BGR in partea lichidiana si non-rigid , verde in partea parenchimatoasa. Caudal , in lobul drept adiacent macronodulului descris anterior, superficial inspre regiunea istmica exista 2 noduli hipoecogeni , ovalari , heterogeni , net delimitati , de 14 mm respectiv 6 mm. Nodulii descrisi au aspect elastografic rigid predominant albastru .
In lobul stang si in regiunea istmica , para-median stang se identifica 5 micronoduli , unul singur rigid elastografic , localizat la jonctiunea medie-treime caudala in plin parenchim glandular. NOdulul descris are un diametru maxim de 5mm , este greu vizibil, discret hipoecogen , net delimitat , hipovascularizat.
Fara limfonoduli suspecti latero-cervical bilateral .
In urma acestui rezultat doctorul mi-a recomandat operatia , mi-a spus ca nu este necesar sa ma grabesc !, sa ma duc la un nou control in luna februarie si pot sa mai astept chiar 6 luni .
Mi-a recomandat eutirox 25 mg pe care l-am luat 2 saptamani dupa care l-am intrerupt cu acordul medicului , momentan nu urmez nici un tratament .
Intrebarea mea este daca cei trei noduli cu aspect elastografic rigid sant suspecti !?
Daca eu ma simt bine ,tiroida functioneaza normal , nu se poate sa urmaresc ecografic evolutia nodulilor fara sa ma operez ?

Cel mai important va rog sa ma ajutati pentru a lua decizia cea mai buna , dumneavoastra ce imi recomandati ? Pot sa astept inca 3 sau chiar 6 luni pana la operatie ? (punctia eu o exlud – oricum nodulul este prea mic pentru punctie) sau cum am scris anterior sa urmaresc ecografic ?
Va multumesc anticipat
Magda Goia

Raspuns:

– da, un nodul rigid elastografic este considerat a avea un risc mai mare sa fie malign decat unul moale; este bine de stiut totusi ca sensibilitatea acestei investigatii nu este atat de clara cand vorbim de noduli mai mici de 1 cm; apoi, rezultatul la elastografie trebui intotdeauna interpretat in contextul ecografiei „normale”;

– prezenta mai multor noduli cu dimensiuni si structuri diferite, fara a-i putea evalua eu insumi ecografic, face mai dificila o opinie pertinenta privind pasii de urmat; cred totusi ca recomandarea medicului dvs este in esenta corecta si ar trebui urmata; intr-adevar, nu exista la acest moment un motiv pentru a face urgent operatia; in acelasi timp, pe termen lung probabil ca este cea mai buna solutie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.