Răspunsuri la întrebări (939)

Campean Maria:

Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa iau decizia corecta deoarece mi-e foarte frica de operatie.
Am 44 de ani sex f, 1.63 si 55 de kg diagnosticata cu gusa multinodulara, macronodulara LTD, hipotiroidism primar sub tratament.De la varsta de 12 ani am avut tratament cu Tiroton pana la 18 ani cand am neglijat existenta tiroidei. Acum 5 ani (la 39 de ani)in urma unei perioade de stres nu m-am simtit bine si au iesit modificat TSH 8.62 FREE T4 10.6. Am urmat tratament cu 50 mg de Euthyrox iar din 2009 mi s-a marit doza la 75mg. Acum o luna mi-am refacut analizele cu valori de TSH 1.70 si Free t4 0.87, anticorpi anticromosomiali tiroidieni 1.30IU/ml. La ecograf: ecografie tiroidiana VD=7ML VS=5.5ML. Glanda tiroida cu dimensiuni normale. LTD este ocupat in totalitate de o formatiune nodulara inomogena izo si hipoecogena imprecis delimitata, cu intensa vascularizatie intra si perinodulara,cu dimensiuni aprox in sectiune transversala de 22/15mm.La nivelul LTS ests prezenta o alta formatiune nodulara parenchimatoasa, izoecogena, bine delimitata, cu vascularizatie predominant perinodulara cu dimensiuni de 8.5/12.3 mm semnal vascular normal la ex Doppler.
Scintigrafie tiroidiana: cu Tc 99mm: Gusa multinodulara LTD-fixare modificata la nivelul intregului lob, lacunar, corespunzator structurilor clinic si ecografic decelabile, aspect de noduli “reci”.
LTS-cu activitate metabolica. Concluzie: Gusa multinodulara LTD ce necesita evaluare morfologica(FNAB).
Mentionez ca si mama are hipotiroida sub tratament.
MI S-A RECOMANDAT INTERVENTIA CHIRURGICALA CU STRUMECTOMIE TOTALA.
Astept din tot sufletul sfatul dumneavoastra daca e periculos sa mai astept sau pot trai cu nodulii acestia sub tratament fara operatie.

Raspuns:

– nodulul din lobul drept prezinta elemente ecografice de suspiciune; altfel zis, nu se poate exclude malignitatea; alternativa interventiei chirurgicale directe este punctia cu ac subtire; daca rezultatul la punctie este bun (nodul benign), se poate monitoriza nodulul respectiv ecografic; daca rezultatul este incert sau „malign”, este nevoie de operatie;

– oricum, nimeni nu va poate spune cu certitudine, pe baza investigatiilor de pana acum, ca acesti noduli (cel din lobul drept in special) nu prezinta niciun risc si ca pot fi ignorati;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.