Răspunsuri la întrebări (1850)

Ramona:

Va multumesc mult pentru raspunsul oferit, in discutia redata mai jos.

Se pare ca indradevar ma gasesc in situatia rara de evolutie a bolii Basedow in tiroidita autoimuna. Repetand anticorpii TRAb in data de 15.02.2018, acestia au o valoare de 0.41 (Negativ: < 1.1 U/L). De asemenea, valoarea TSH a fost intr-o continua crestere, ajungand la valori de 14, iar Ac Anti-Tiroglobulina: 66.23 √ U/mL(Normal – 1000 UI/ml.

De asemenea, la ecografie a fost sesizat un chist in luna noiembrie 2017, iar la consultul din aprilie 2018 aspectul tiroidei s-a inrautatit, fiind deja polichistica.

In prezent iau eutirox de 37,5/zi.

Intrebarea mea este:
1. Reglarea valorii TSH ar ajuta tesutul tiroidian sa nu mai dezvolte chisturi/noduli, in conditiile in care anticoprii Anti TG si ATPO raman ridicati?
2. Exista riscul sa redevina activa boala Basedow dupa instalarea tiroiditei?
3. Cosiderati corect tratamentul prescris?

Multumesc

[…]

Raspuns:

– pentru context, primul raspuns: http://tiroida.ro/?p=8744;

  1. normalizarea nivelului TSH scade riscul de a forma noi noduli si de crestere a celor deja prezenti, dar NU il duce la zero; monitorizarea ecografica este obligatorie; valorile crescute ale auto-anticorpilor nu cresc suplimentar riscul de noduli;
  2. extrem de improbabil, nu am intanit niciodata o astfel de situatie;
  3. doza de Euthyrox se prescrie si se ajusteaza in functie de valorile TSH si FT4; pentru un nivel al TSH de 14 μUI/ml este posibil ca 37.5 micrograme/zi sa fie insuficient, dar o verificare cu repetarea analizelor dupa cel putin 2 luni de tratament va lamuri asta;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.