Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (528)

July 11, 2011

Dana:

Buna ziua,

varsta:24 ani
fara boli de tiroida in familie

Acum 3 saptamani am fost la un cabinet endocrinologic pentru ca am descoperit o umflatura in partea dreapta a traheei.
Rezultatul ecografiei este acesta: Tiroida/ structura hipertrofia lobului drept care este ocupat in cele 2 treimi inf de o mare formatiune nodulara bine delimitata inomogena (parenchim izoecogen si multiple zone de lichefiere) masurand 9.85 ml (32.2mm in diam max). Cranial fata de aceasta formatiune se evidentiaza alte 2 formatiuni cu aspect similar si diam 7.3 respectiv 7.2mm. Lobul tiroidian stg cu volum normal, prezinta mediolobar o formatiune mixta, predominant transonica cu diam de 7mm.
Vascularizatie formatiunea este intens vascularizata peri si intranodular, vascularizatia intranodulara avand aspect regulat in spite de roata. Lobul stg este normal vascularizat, formatiunea descrisa este avasculara.
Adenopatie nu se evidentiaza adenopatie satelita laterocervicala.
Traheea este amprentata si deviata spre stg.

VDR = 14.6ml
VST = 4.44ml
Interpretare: distrofie nodulara lobara dr cu macronodul compresiv

In urma rezultatului mi s-a spus ca trebuie interventie chirurgicala pentru ca nodulul este prea mare.Exista si o posibilitate de tratament, totul depindea de TF4 si TSH, analize care mi s-au dat sa le fac. Rezultatele sunt:
FT4 19.2 pmol/L valori de referinta 12-22
TSH 1.35 valori de referinta 0.27-4.2

In urma rezultatelor mi s-a prescris Thyrozol de 5mg (3*1tn/zi 5 zile, 2*1tn/zi 5 zile dupa care cate o tableta pe zi)si interventia chirurgicala, respectiv scoaterea lobului drept in luna septembrie la sfarsit.

Am fost la un alt medic care mi-a pus aproximativ acelasi diagnostic, diferenta e ca acum trebuie extrasa toata glanda tiroida.
Ce ar trebui sa fac? Nu exista o alta varianta?
Trebuie sa precizez ca iau si anticonceptionale Logest. Ambii medici au spus ca nu are nici o influenta.

Va multumesc anticipat

Raspuns:

– tratamentul cu Thyrozol se recomanda atunci cand tiroida produce hormoni in exces (hipertiroidie), iar rolul medicatiei este de a reduce fabricarea acestor hormoni; totusi, analizele prezentate (TSH si FT4) sunt in limite normale si atesta ca nu este prezenta o forma de hipertirodie; in aceste conditii nu vad justificarea Thyrozolului;

– daca este posibil, este bine sa faceti o scintigrafie tirodiana cu radioiod pentru a vedea daca acest nodul capteaza iodul (nodul “cald” – 99% benign) sau nu (nodul “rece”); un nodul captant se poate trata si cu iod radioctiv, nu doar chirurgical; daca nodulul este necaptant (“rece”) operatia este singura solutie; la un nodul rece trebuie de asemenea luata in calcul posibilitatea unei malignitati; masurarea calcitoninei este recomandata la un nodul atat de mare;

– nu exista niciun fel de medicament care sa “topeasca” sau sa determine “resorbtia” unui nodul de asemenea dimensiuni;

– intr-adevar, contraceptivele nu au legatura cu aparitia nodulului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (527)

July 9, 2011

delia:

Va multumesc foarte mult ca mi-ati raspuns dar am omis sa mai precizez anumite aspecte : fac des crize de tetanie,imi amortesc picioarele , mainile se inclesteaza si buzele se tuguie si sunt amortite.De mica am avut astfel de crize mai intense sau mai putin, depinde,si eram mereu diagnosticata cu cadere de calciu.ultima oara mi s-a facut rau din senin ( de obicei cand imi era rau aveam un motiv:ori eram nervoasa, ori suparat pe cineva, obosita, soare…mai multe cauze),chiar vb cu o colega ca nu mai avusesem o criza de 1 an. stand de vb brusc am inceput sa ametesc si s-au declansat imediat toate fazele, a venit salvarea mi-a facut calciu intravenos si inca ceva , am ajuns la urgente.cu toate astea , de obicei dupa un calciu intravenos ma simteam excelent,dar in situatia respecitva nu s-a intamplat asa.2 zile la rand ma simteam ametita , nu eram ok.am mers sa fac analize, au iesit f bune, cu toate astea medicul de interne mi-a recomandat analize endocrinologice si un control,asa am ajuns sa fac toate aceste investigatii.Ecografia care mi-a fost facuta in urma acestor investigatii a “speriat” putin medicul respectiv deoarece acest nodul care e prezentat mai sus este negru,foarte negru, de aceea mi-a zis ca urmatorul pas ar fi punctia, si am acceptat-o.acum problema este ca eu imi doresc sa aflu mai multe despre acest nodul ( imi este teama deorece medicul mi-a vb si despre un posibil cancer,nimic cert insa,doar discutie)dar eu sunt din galati si nu stiu cate zile mi-ar trebui ca sa vin la dvs. sa fac mai multe investigatii pt ca nu vreau sa las lucrurile asa.am inceput de ceva timp sa ma sufoc ( mi se intampla si inainte dar nu stiam dc),cand intind gatul si incerc sa inghit ma doare putin locul unde e nodulul,precizez ca la punctie m-a durut foarte tare cand l-a atins.momentan urmez doar un tratament cu ALPHA D3 si mi s-a zis sa repet acum cand fac acest tratament analiza PTH.Mentionez deasemea ca , gretutatea mea este de 70 kg, la o inaltime de 1.68 cm , oricum slabesc destul de greu.acum nu stiu daca as putea sa ma ingras de la aceste probleme.ungiile sunt foarte casante, uneori parul imi cade foarte tare, pielea de pe fata si maini mi se usuca repede, desi folosesc creme.
am poza de la eco scanata dar imi pare rau ca nu pot sa v-o atasez.
In speranta ca voi primi un raspuns va multumesc anticipat !
o zi frumoasa !

Raspuns:

– pentru un diagnostic corect de tetanie, simptomatologia trebuie obligatoriu insotita de o confirmare de laborator a scaderii nivelului de calci din sange; faptul ca va simteati bine dupa calciu intravenos nu inseamna ca hipocalcemia a fost cauza, dupa cum nici daca va punea glucoza intravenos si erati mai bine nu insemna ca a fost hipoglicemie;

– eu stiu foarte bine cat de usor se arunca astfel de diagnostice (“cadere de calciu”) la orice stare de slabiciune sau lipotimie si stiu cat de rar se confirma un nivel scazut al calciului in sange; in concluzie, din punctul meu de vedere, atat timp cat nu exista o calcemie scazuta (confirmata printr-o analiza de laborator), diagnosticul nu se sustine; (ca sa provoace tetanie, calciul total trebuie sa fie in general sub 7-7.5 mg/dl)

– nodulul tiroidian este prea mic ca sa provoace durere sau disconfort la nivelul gatului; problemele cu parul, unghiile si pielea nu au legatura cu tiroda;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (526)

July 8, 2011

Ana Pelin:

Buna ziua,

Am 27 ani si in dec 2008 mi s-a descoperit intamplator un nodul la tiroida – lobul stang, dimensiuni 1,5/ 0,8/ 0,8 cm, intens vascularizat, cald la scintigrama cu Tc. In familie nu exista nici un caz de probleme de tiroida. Nu mi s-a dat nici un tratament, valorile TSH fiind normale 2,1 (val normale 0,5-4,5) La fiecare 6 luni am facut eco si analize hormonale, totul este la fel. Vara trecuta am facut o punctie la Medlife – totul OK.

Acum sunt insarcinata in 24 saptamani.

La mijl lunii aprilie, sapt 13 sarcina, TSH 1,22 (val normale 0,4-4), AntiTPO < 5 (normal 5-35), FT4 12,38 (val normale 11,5- 22,7), eco aratand o crestere de 2 mm a nodulului.

In luna iunie, la inceput, in sapt 20 sarcina, FT4 a scazut sub normal, avand valoarea 10,25 (val normale 12- 22,7), TSH 1,52 (normal intre 0,27 – 0,42). La repetarea analizelor, la alt laborator, doua zile mai tarziu FT4 0,94 (limite 0,7-1,48), FT3 2,85 (1,71-3,71), TSH 1,1525 (0,35-4,94).

Acum, la inceputul lui iulie, sapt 24 sarcina am facut analize in 3 locuri

Rezultate:
TSH 1,26 (0,27 – 4,2)
FT4 11.22 (12 – 22)- scazut

Alt laborator

FT4 0,89 (0,7-1,48)- in limite

Alt laborator:

FT4 10,4 (12 -22) – scazut

Nu iau nici un tratament in continuare si nu stiu ce sa fac!
Ce efecte pot avea aceste fluctuatii a lui FT4 asupra copilului? Nici nu stiu ce sa cred, care analize sunt bune si care nu. Este adevarat ca FT4 ar trebui sa aiba o valoare mai ridicata in sarcina astfel incat totul sa fie bine cu bebelusul? Chiar daca incep acum vreun tratament, ce efecte poate avea asupra copilului perioada aceasta presupunand ca din 15 aprilie cand au iesit OK FT4, ATPO si TSH, FT4 a scazut brusc si nu a mai fost suficient pentru bebe? Este vorba de 10 saptamani de sarcina la mijloc?

Va multumesc foarte mult pentru raspuns

Cu respect

Ana

Raspuns:

– monitorizarea frecventa si recomandarile privind nivelurile optime ale TSH si FreeT4 in sarcina se aplica femeilor cu o forma de hipotiroidie; pe de alta parte, un nodul cu diametrul maxim de 1.5 cm nu poate provoca prin el insusi hipotiroidie, deci dvs nu va incadrati in categoria mentionata; imi pare rau ca nimeni nu v-a lamurit in acest sens, dar tiroida functioneaza bine si toate aceste analize repetate excesiv nu ajuta la ninic, doar va cresc stresul;

– nivelurile FreeT4 sunt variabile in sarcina pentru ca anumite modificari fiziologice din aceasta perioada fac ca metodele uzuale de laborator sa nu fie foarte exacte; de aceea TSH-ul este investigatia esentiala care orienteaza diagnosticul;

– concluzie: nu va fi nicio problema cu copilul din punctul de vedere al tiroidei, nu mai faceti analize inutile;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (525)

Mihai:

Buna ziua,
Pe data 03-06-2011 a fost operata de tiroida.
Va rog frumos sa imi explicati in masura posibila rezultatul anatomopatologic.
Diagnostic HP:
1) Carcinom papilar sclerozant difuz multifocal; focar panlobar lst de 4/2,5 cm cu invazia tesutului fibroconjunctiv peritiroidian si focar istmic de 0,6/0,5 cm; arii stromale intinse cu metaplazie osteoida
2) Bloc adenopatic pariistmic cu metastaza izostructurala si arii stromale de metaplaze osteoida;2 limfoganglioni adiacenti cu aspect reactiv
3) Fragment timic cu lipodistrofie
4) Fragment glandular PT cu lipodistrofie
5) Blocuri andenopatice laterocevicale stingi cu masive metastaze izostructurala cu arii stromale cu metaplazie osteroidal arii de microangloinvazie
6) 7 limfogangloini reactivi

Cod morfologic M: M8350/3
Stadialitate post chirurgicala PT: PT3m
Statialitate post post chirurgicala PN: PN1b
Stadialitate agregata ST : ST4b
Grad Diferentiere G: G1
Alte date de tip prognostic: R1,V1
P.S Mentionez ca persoana diagnosticata este mama mea in varsta de 52 de ani.
Va multumesc anticipac
Stima,
Mihai

Raspuns:

– in primul rand, este vorba de un cancer tiroidian diferentiat – carcinom papilar; aceste lucru este important din doua motive:

  1. cancerele tiroidiene diferentiate sunt malignitatile cele mai frecvente ale tiroidei si, in general, au sanse mai mari de vindecare decat celelale tipuri;
  2. aceste tumori maligne beneficiaza de tratamentul iod radioactiv;

– tipul histologic (sclerozant difuz multifocal) este mai putin favorabil, fiind mai agresiv raportat la alte forme de carcinom papilar;

– la momentul operatiei boala era destul de extinsa la nivelul gatului, cu multiple metastaze ganglionare;

– tratamentul cu iod radioactiv este obligatoriu si nu trebuie intarziat prea mult;

– scintigrafia facuta dupa prima doza de radioiod va arata daca exista vreo extindere a bolii si in afara regiunii crvicale (de ex. plamani);

– date mai clare privind prognosticul se vor obtine dupa scintigrafie si masurarea tiroglobulinei; cititi despre monitorizarea si tratamentul cancerului tiroidian aici;

– sansele de control (si chiar vindecare) a bolii sunt mari si recomandarile trebuie urmate intocmai, pentru ca nu este in niciun caz o lupta pierduta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (524)

July 5, 2011

delia:

Buna ziua,
Am 28 de ani si am ca si diagnostic nodul lob tiroidian stang; hipoparatiroidism idiopatic si anemie normocromaAnalizele sunt urmatoarele:
-TSH 1,38 – certifica eurotiroida
-pth – 10,2 pg/ml
-calciu total – 9,44
– fosfat – 1,54 mol/l

ECO tiroida: formatiune nodulara hipoecogena 0,9/0,6/0,6 cm cu travee hiperecogene, cu discret semnal doppler intranodular.

Calcitonina _ 2,08
anti-tpo 14 ui/ml
Mentionez ca am facut si punctia dar nu a rezultat nimic deoarece nodulul este foarte tare, calcifiat, iar in rezultatul punctiei scrie doar rare hematii si leucocite.

Va rog sa ma ajutati in gasirea unui raspuns daca nodulul ar putea fi malign, si daca trebuie sa repet punctia

Va multumesc anticipat

Raspuns:

– hipoparatiroidismul reprezinta o problema a glandelor paratiroide – cele care regleaza metabolismul calciului si fosforului din organism; in aceste cazuri, glandele paratiroide nu mai produc suficient parathormon (PTH), iar manifestarea cea mai evidenta este hipocalcemia; rezultatele prezentate de dvs arata un nivel absolut normal al calciului seric; in concluzie, daca aceasta valoare a calciului a fost gasita in absenta unui tratament anterior cu calciu (si vitamina D), diagnosticul este extrem de improbabil; un nivel izolat al PTH la limita inferioara nu stabileste, singur, diagnosticul de hipoparatiroidism;

– un nodul sub 1 cm se punctioneaza doar daca are niste elemente ecografice de suspiciune foarte clare; acestea nu rezulta in mod clar din ecografia prezentata; pentru un raspuns ferm ar trebuie sa va vad eu insumi ecografic (sau, cel putin, niste imagini ecografice bine facute);

– in majoritatea cazurilor de acest fel se prefera supravegherea ecografica periodica, iar o manevra mai invaziva (punctie sau operatie) se indica cand apare o crestere sau modificare suspecta a nodulului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (523)

marieta neagu:

Va rog daca se poate sa-mi spuneti ce diagnostic are fiica mea. Are 24 ani, 57 kg, 1.65 m, femeiesc, in 2 ani s-a ingrsasat 8kg, iar pe tot corpul a inceput sa-i apara fire de par, menstruatie-neregulata, absenta in ultimile trei luni.
LOB DREPT -diametrul antero-posterior: 1.33 cm; -diametrul transvers: 1.70 cm; -diametrul longitudinal: 4.23 cm. ISTM-diametrul antero-posterior: 2.1 mm. LOB STANG -diametrul antero-posterior: 1.29 cm; -diametrul transvers: 1.40 cm; -diametrul longitudinal: 3.90 cm. Ecostructura este neomogena prin prezenta de fine travee hipoecogene (aspectul ecografic, inclusiv vascularizatia, nu sunt caracteristice pentru boala Graves). Densitate vasculara intraparenchimatoasa: normala. Latero-cervical bilateral se evidentiaza adenopatii cu caracter inflamator, cu diametrul de pana la 11.2 mm- pe dreapta si de pana la 9.6 mm- pe stanga.
Electrochemiluminiscenta kit-3 pmol/L 14,9 12 – 22

T3 ( Triiodotironina ) 30/06/2011

Electrochemiluminiscenta nmol/L 1,7 1.3 – 3.1

Anti- tiroglobulina 30/06/2011

chemiluminiscenta 2 kit1 UI/mL 139 <= 115

Anti-TPO (Anti – tiroidperoxidaza) 30/06/2011

Chemiluminiscenta 2 kit1 UI/mL 8 < 34

Anti receptor TSH (TRAb) 30/06/2011

ELISA UI/L 0,3 Limita de decizie clinica: 1.75UI/L (sensibilitate 96%, specificitate 99% pentru detectarea bolii Graves)

T4 ( Tiroxina totala) 30/06/2011

Electrochemiluminiscenta kit-2 nmol/L 82,4 66 – 181

Va multumesc!

Raspuns:

– structura tiroidei la ecografie este sugestiva pentru o inflamatie a glandei, cel mai probabil tiroidita autoimuna sau boala Basedow-Graves (aspectul ecografic in cele doua afectiuni este de multe ori foarte asemanator, deci nu se poate exclude boala Basedow doar dupa ecografie);

– in schimb, nivelul normal al anticorpilor anti receptor de TSH (TRAb) exclude boala Basedow-Graves;

– valoarea usor crescuta (daca am reusit sa identific bine valorile) a anticorpilor anti-tiroglobulina impreuna cu ecostructura neomogena sustin diagnosticul de tiroidita autoimuna; nivelele normale ale T3 si T4 indica o forma incipienta;

totusi, cel mai sensibil test de laborator pentru a evalua daca tiroida functioneaza normal este TSH, iar acesta lipseste din rezultatele trimise de dvs;

– indicatia mea este ca fiica dvs sa faca aceasta analiza; ulterior, posibilitatile sunt:

  1. un rezultat normal inseamna ca functia tiroidei este 100% normala si un tratament nu este necesar; in aceste caz reevaluarea peste 4-6 luni este suficienta;
  2. un nivel crescut indica o forma incipienta a deficitului de hormoni tiroidieni (hipotiroidism subclinic) si tratamentul poate fi indicat;

– foarte probabil, tulburarile de ciclu menstrual nu sunt legate de problema tiroidiana si trebuie investigate separat; ecografia utero-ovariana, masurarea testosteronului seric total, prolactinei, FSH, LH, progesteronului – reprezinta modul obisnuit de abordare in astfel de cazuri;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (522)

July 1, 2011

alina:

Buna ziua.Ma numesc Alina,si am 40 de ani.Acum doi ani am fost operata la Mures de carcinom papilar tiroidian,unde mi sa facut tiroidectomie totala.Am facut apoi tratament cu iod la Cluj,si totul parea ok.Anul acesta,acum o saptamana,am fost la Cluj la controlul anual,iar dupa o pauza de doua saptamani de eutyrox,mi-au iesit analizele;anti-tiroglobulina 12ul\ml:tsh 1,92qul\ml;tg<0,1.De la Cluj mi sa spus sa mai fac o pauza de inca doua saptamani de eutyrox,dupa care vom reface analizele.Acasa,adica in Mures,azi mi-am facut eco la tiroida,unde analiza mi-a iesit asa;lob drept;4,6\5\11mm;lob sting 9\6\16mm,istm;fina lama de parenchim nemasurabila;toroida restanta fara modificari focale de structura chistice,nodulare sau parenchimatoase evidente ecografic in prezent;fara adenopatii laterocervicale suspecte..Ce poate insemna asta,deoarece mi sa spus dupa operatie ca mi-a fost extirpata tiroida in totalitate,ca nu mai am nici o bucatica ramasa.Tiroida se poate regenera?
Sunt foarte nedumerita,exista varianta sa se fi dezvoltat o tumoare pe locul tiroidei cu aceeasi forma ca si glanda?
astept cu mare interes raspunsul si va multumesc anticipat.

Raspuns:

– in primul rand, masurarea tiroglobulinei la un pacient operat si iradiat pentru carcinom papilar tiroidian ar trebui facuta la 6 saptamani de la oprirea Euthyroxului, astfel incat nivelul TSH sa fie cel putin 25 μUI/ml; doar in aceste conditii analiza are sensibilitatea maxima pentru a detecta eventualul tesut tiroidian restant – potential malign; va rog sa cititi cu atentie articolul dedicat;

– totusi, chiar si la TSH de 1.92 μUI/ml, o tiroglobulina nedetectabila este un rezultat incurajator; recomandarea mea este sa mai ramaneti fara Euthyrox inca 4 saptamani, astfel incat sa perioada totala sa fie de 6 saptamani si apoi sa repetati TSH si tiroglobulina (fara anticorpi anti-tiroglobulina);

– ecografia tiroidiana prezentata este, intr-adevar, ciudata in contextul general; acel tesut tiroidian nu are ce sa caute acolo si nu se “potriveste” cu nivelul nedetectabil al tiroglobulinei; prezenta reala de tesut tiroidian pe acea zona ar insemna recidiva bolii; pentru ca, in general, tesutul tiroidian care ramane dupa operatia pe glanda tiroida nu mai are acelasi aspect ecografic ca tiroida unui pacient neoperat, exista posibilitatea unei erori de interpretare; primul pas este sa repetati ecografia intr-un centru cu experienta (de ex. Cluj); daca se confirma concluziile din prima ecografie, trebuie facuta o scintigrafie cu radioiod; doar daca la scintigrafie zonele respective capteaza iodul se confirma recidiva si atunci tratamentul trebuie reevaluat (radioiod ± operatie);

– scintigrafia, daca va fi necesara, poate fi facuta peste 4 saptamani, odata cu recoltarea TSH si tiroglobulina;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi