Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

July 4, 2020


Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (2084)

Spulber Giorgiana:

Buna seara,ma numesc Giorgiana, am 37 ani, am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna in urma cu 5 ani cand intampinam greutati in a ramane insarcinata.Diagnosticul s.a pus pe un ATPO de 71, dublu fata de cat era normal.TSH.ul si FT4 si T3 fiind in limite normale.Nu am luat niciun tratament.De atunci am nascut 2 copii intre ei fiind 1 an si jumatate diferenta.Sarcinile au survenit in mod natural.Mi.am controlat aproape lunar in timpul sarcinilor valorile hormonilor tiroidieni care s.au mentinut in limite normale, cu exceptia catorva luni dupa nasterea primului copil cand TSH.ul scazuse foarte mult dar la recomandarea d.voastra am mai asteptat cateva luni, timp in care s.a reglat.Am alaptat primul copil pana l.am nascut pe celalalt si am continuat cu al doilea.Inca alaptez,de aproape 4 ani in total.De 5 ani nu mi.am repetat ATPO.ul iar zilele trecute mi.am facut analizele si au iesit urmatoarele rezultate: ATPO 459 ui/ml ( 0-34), TSH 2,27micro ui/ml(0,27/4,20),FT4 1,47 mg/dl(0,82-1,77).Ce imi recomandati sa fac in continuare avand ATPO.ul asa mare.Ca si simpome ma simt uneori obosita,mi.a cazut parul mult,mi.e greu sa pierd kilograme si nu ma pot concentra.In familia mea nu e nimeni diagnosticat cu tiroidita autoimuna si desi mama mea are ceva semne nu si.a verificat niciodata tiroida.Multumesc mult.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2083)

Anda:

Buna seara,

Sufar de tiroidita autoimuna de 5 ani. Ultimele analize le-am facut la inceputul lunii, pentru ca incepusem sa am insomnii si palpitatii- am mai avut un episod cu palpitatii la incepyturile tiroiditei, care au disparut dupa un timp, sub tratament.
Inainte aveam doar ATPO crescut – 170 ul/ml ( <34) ,
acum am:ATPO 841.21 ul/ml (<5.61), TSH 8.406 microUl/ml,T3 2.31 pg/mL (o.35-4
.94) si T4 0.77ng/dL.
Dupa ultimele analize, am ramas pe doza de 50 de Euthyrox, am.luat Medrol 1/zi ×10 zile, Calmogen dimineata si seara. Din cauza extrasistolelor, am.luat si Soltalol 40mg/zi. Extrasistolele nu au incetat nici acum, dupa o luna, asa ca am.consultat un alt endocrinolog care mi a marit doza la 75 Euthyrox, dar pt extrasistole mi a spus sa consult un cardiolog ca sa aflu si daca mai e necesar sa iau Soltalol. Medicul de dinainte spune ca vizita la.cardiolog este inutila, stiind istoricul, pentru ca extrasistolele sunt date de Hashimoto.si sa il iau pana dispar.
Sunt debusolata, acestea nu dispar. Ce parere aveti? Cand ar trebui sa.simt o diferenta datorata schimbarii tratamentului? Multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2082)

Doina:

Buna ziua!

Intrebarea Doza de eutyrox trebuie modificata ? Ce pot face cu lipsa de calciu ?

Multumesc

Femeie, 54 de ani ,in 2015 diagnostic CARCINOM tiroidian foliculo-papilar ,operat prin tiroidectomie totala.Mixedem postterapeutic .

Tratament Eutyrox 100 L,M,M,V,S si 50 J,D
Calcidin 1-1-1
600×3 /zi

Analize 17.06.2020 dupa 2 sapt de intrerupere tratament eutyrox

TSH 25,187 uUI/ml 0,5-7,3uUI/ml
FT4-chemiluminiscenta 0,34 ng/dl 0,6-1,2ng/dl
TG ( tiroglobulina) 0,15 Valori normale: 3.5-77 ng/mL
Parathormonul seric(PTH) – 7,58 pg/m 12-88 pg/ml

Anti tiroglobulina 4,41 0-4 UI/ml
Calciu ionic seric 0,85 mmol/l 1.16-1.32mmol/
Calciu 8,06 mg/dl 8.6-10.3 mg/dl
Magneziemie(Mg)1,52 mg/dl 1,6-2,6mg/dl
Colesterol 269 mg/dl 109-202mg/dl
Trigliceride serice 150,0 mg/dl 40-140 mg/dl
Creatinina 1,22 mg/dl 0.5-1.1mg/dl

Multumesc
Doina

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2081)

Raicu Elena:

1. * 25-OH-VITAMINA D
– Ser – Chemiluminiscenta (Cobas 6000)
17.96 ng/ml 
Deficienta: 0-20 ng/ml
Insuficienta: 21-29 ng/ml
Normal: >=30 ng/ml
2. * ANTICORPI ANTI-TIROGLOBULINA
– Ser – electrochemiluminiscenta (Cobas 6000)
27.88 UI/mL  0 – 115 / UI/mL
3. ANTICORPI ANTI-TPO ( ATPO )
– Ser – electrochemiluminiscenta (Cobas 6000)
9.84 UI/mL  0 – 34 / UI/mL
4. CORTIZOL
– Ser – electrochemiluminiscenta (Cobas 6000)
267.2 nmol/l  AM cortisol: 171 – 536 nmol/l
PM cortisol: 64 – 327 nmol/l
5. ESTRADIOL
– Ser – electrochemiluminiscenta (Cobas 6000)
61.91 pg/mL 
Barbati: 25.8 – 60.7 pg/ml
Femei:
Faza foliculara: 12.4 – 233.0 pg/ml
Faza ovulatorie: 41.0 – 398.0 pg/ml
Faza luteala: 22.3 – 341.0 pg/ml
Post menopauza: 30000.0 pg/ml
6. FSH (HORMON DE STIMULARE FOLICULARA)
– Ser – electrochemiluminiscenta (Cobas 6000)
7.38 mIU/mL  Femei:
Faza foliculara: 3.5 – 12.5 mIU/ml
Faza luteala: 1.7 – 7.7 mIU/ml
Faza ovulatorie: 4.7 – 21.5 mIU/ml
Buna ziua…ma puteți ajuta cu o interpretare…analizele sunt făcute în a 3 zi a cm…mulțumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2080)

June 29, 2020

Laura C.:

Buna ziua domnule doctor
Am 33 ani și în urma unui ecograf tiroidian am următorul rezultat:
-lob drept:diametrul antero-posterior=13mm;diametrul longitudinal=46mm;diametrul transversal=18mm;volum=5,9cc
Contur regulat,structura omogena,chist cu diametrul 1,4mm,cu caracter Co!oial-functional,situat pe versantul anterior,spre polul superior;la examenul Doppler colo-vascularizatie normala;fara noduli solizi
-lob stâng:diametrul antero-posterior=12mm;diametrul longitudinal=39mm;diametrul transversal=19mm;volum=3,9cc;contur regulat;structura relativ omogena;2 cinste cu diametrul1,2mmm și 1,3mm,situate central,cu aspect functional-coloidal și un chist polar inferior,simplu,cu diametrul 8,6/6,4/5mm,parcelar;la examenul Doppler color-vascularizatie normala,fara noduli solizi
Istm tiroidian:grosime=4,9mm;structura omogena; la examenul Doppler color-vascularizatie normala.
Loji paratiroide in limite normale ecografic.
Fără calcificări parenchimatoase. Latero-cervical bilateral,fara adenopatie semnificativă în contextul tiroidian.
Va rog să-mi spuneți ce pot face pentru că aceste chisturi să dispara. Exista un tratament? Ce trebuie sa fac in continuare?
Insomniile de care sufăr au că și cauza aceste chisturi?
Vă mulțumesc mult pentru răspuns.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2079)

zgripcea mihai valentin:

Buna ziua!
Fetitei noastre de 1 an si 3 luni, nascuta pe 28.02.2019, i-am efectuat un set de analize pe data de 24.06.20.
Am constatat ca un hormon tiroidian a depasit limita normala

Astfel : FT3-ser a iesit 4,56 pg/ml in conditiile in care limitele normale pt copii cu varsta intre 1 an si 12 ani sunt de 2,79-4,42
Analize efectuate la sanador cu kitul chemilum kit al1 cant

Am mai efectuat si FT4 (tiroxina libera)-ser care a iesit in valori normale de 0.99 ng/dl raportat la limitele pt copiii cu varsta intre 1 an si 18 ani de 0,89-1,37
Analize efectuate la Sanador cu kit chemilum kit al1 cant

Am facut si TSH (H. de stimulare tiroidiana)-ser care a iesit in valori normale de 4.70 μUI/mL raportat la limitele normale pentru copiii cu varsta de 5 luni – 20 ani: 0,61 – 7,52
Analize efectuate la sanador cu CMIA kit AL1 cant

Mentionez ca nici parintii nu au boli de tiroida. Eu am efectuat in 2018 toti markerii tiroideni si au iesit in limite normale

Raportat la aceste trei analize ar trebui sa-i facem investigatii suplimentare?
E normal fiind in crestere?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2078)

Tudoran Mariana:

Bună ziua
Soțul meu a fost operat anul trecut, ca diagnostic a avut carcinom papilar multifocal, focar încapsulat LST 2,2/1,6 cm cu pattern solid și celularitate de tip oxifil, microfocar LDT 0,4/0,4 cm, 0,3/0,3 cm, 0,1/0,9 cm pe fond de tiroida cronică Hashimoto.
pT2m , pNO, std.1
A făcut terapia de ablație cu 131 l…
A fost monitorizat odată la 3 luni, timp in care analizele ieșeau f bune.
Săptămâna trecută , făcut analize și au ieșit următoarele valori:
FT4 0,8 ng/dl (0,70-1,48 ng/dl)
Tsh 26.0356 qUI/mL (0,35-4,94 qUI/mL)
Anti-tiroglobulina 186,32 UI/mL (<4,11 UI/mL)
Anti-tpo 19,23 UI/mL (<5,61 UI/mL).
Ce este de făcut, ce s-a întâmplat?
125 mcg/zi
Mulțumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2077)

Dana B.:

Bună ziua! Am 50 ani si am hipotiroidie (tiroidita Hahimoto) din 2006, sub tratament cu Euthyrox 100. Am început să iau noul euthyrox de 100, cam de 2 luni. Am făcut ieri niste analize de rutină, cu următoarele rezultate: TSH 1,9254 (interval de ref. 0,35 – 4,94),colesterol seric total 260 (mă lupt cu el de ceva vreme, in prezent iau sortis de 20 mg), dar cu modificari la hemoleucograma şi anume, concentratia corpusculara medie (HGB) 30,6 (int.ref. 32-36) şi neutrofile (neut%) 35,6% (int.ref. 40 – 75%). E posibil ca noul Euthyrox să fi dat aceste modificari, sau consideraţi că ar trebui să caut altă cauză? Înafară de stresul legat de perioada dificilă pe care o traversăm, nu am alte probleme de sănătate. Ultimele analize le-am făcut în octombrie 2019 si nu prezentau modificari. Vă mulţumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2076)

Elena:

Va rog sa,mi spuneti daca Eutyrox de 100μg este acelesi cu Levothyrox de 100μg . Nu mai gasesc eutyrox! Pot sa iau levothyrox? Multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2075)

Tudor Ana:

Ma nunesc Ana si sunt din Constanta. Am 72 de ani si de 7 ani iau Eutirox. Analizele anuale au aratat un raspuns bun la acest medicament valorile fiind intre 3 si 2,34 tsh. Din luna februarie medicamentul a disparut din farmacii. Mi se spune ca uneori li se aduc cateva cutii care se vand celor ce se gasesc in farmcie in acel moment. Medicul endocrinolog mi-a spus ca e o situate generala si sa mai caut. Imi este frica sa mai fac analizele. Cu siguranta valorile au crescut. Cu ce pot inlocui eutiroxul? Va multumesc anticipat. A Tudor.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2074)

June 20, 2020

Mariana Dana:

Ați putea să mă ajutați co o interpretare a rezultatelor de mai jos ?
TSH 0.83 [0.55÷4.78]
FT4 0.66 [0.89÷1.76]
FT3 2.12 [2.3÷4.2]
TRAB 1.83 [< 1.75]
TPO 54.6 [ < 60 ].

Mulțumesc.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2073)

June 14, 2020

Maria Andreea:

Buna ziua! Ma numesc Maria si am 34 de ani. De 8 luni incerc sa raman insarcinata, iar medicul ginecolog mi-a recomandat o serie de analize de infertilitate. La ecografie se vad ovarele polichistice.Singurele analize care au iesit in afara limitelor normale sunt TSH = 5,66 ( limite normale 0.27 – 4.2 ) si ATPO = 154,82 ( limite normale < 5,61 ). Mentionez ca FT 4 = 18,3 ( limite normale 12-22 ) si FT3 = 5,47 ( limite normale 3,10 – 6,8 ) au iesit in limite normale dupa cum se vede. Nu am niciun fel de simptome si nici in familie nu am pe cineva cu probleme de acest gen. In octombrie 2019, atunci cand am facut analize clasice de dinainte de sarcina avem Tsh = 3,47 si Atpo=31. Nu stiu de ce au crescut valorile intre timp, cert este ca am fost cam stresata ptr sarcina se lasa asteptata…Este posibil ca acesta sa fie motiv din cauza caruia nu ramana insarcinata? Ce este de facut? Mai trebuie sa efectuez si alte analize ? Exista un tratament? Se ia inainte sau in timpul sarcinii? Influenteaza cu ceva copilul? Multumesc anticipat!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2072)

Vasile:

Buna ziua, va întreb dacă puncția cu ac fin a ieșit neclara se poate repeta după cât timp și dacă nu sunt riscuri, menționez că nodulul nu a crescut de când l am descoperit de un an de zile, este până în 10 mm poate un mm sa micșorat dar este nesemnificativ, cum se poate descoperi un nodul daca este malign daca făcând puncție este suspect, numai cu operatie, și dacă la operatie rezultatul arata că este benign atunci operația este făcută degeaba. Va mulțumesc mult!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2071)

Varadi liana:

Sufar de tiroidita autoimuna si urmez tratament de 6 ani.
Am inceput tratamentul cu noua formula Euthirox , din noiembrie 2019 si mi s-a prescris o doza de 87,5 unitati.
M -am bucurat cand ultima data am primit din donatii , o cutie intreaga de 100 unitati. A fost gratis .
Din pacate , n -o pot folosi , medicamentul e preparat dupa formula veche.
Ce e de facut in acest caz ,cand condiderati ca se va reveni la normal cu aprovizionarea acestui medicament ?
Ajung neplacerile cauzate de bola , nu lipseste si stresul de a nu gasi medicamentul adecvat.
Va multumesc pt atentie si raspuns daca mi-l puteti acorda.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »