Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

September 26, 2020


Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Miile de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (2115)

Ruxandra C:

Buna ziua,

Sunt diagnosticata cu Basedow-Graves din mai 2018. Am luat tratament combinat cand Thyrozol cand Propycil pana in februarie 2020 cand am oprit pentru ca se reglasera analizele. In luna Iunie 2020 simptomele au revenit si TSH a ajuns din nou la valori mici – 0,013 iar Trab a crescut la 2,5. Sunt insarcinata in 9 saptamani si iau 50 mg Propycil pe zi de la inceputul sarcinii, avand acum un TSH de 0,12 si FT3 si T4 fiind in limitele permise. am primit insa un tratament cu Femibion 1 de la ginecologie si am vazut ca acesta contine iod 150 de unitati. Credeti ca ar fi potrivit sa iau acest medicament avand in vedere boala Basedow cu care ma confrunt si faptul ca acesta contine iod? Multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2114)

Ciobanu:

Bună ziua! De curand am facut un control endocrinologic si mi s a pus duagnosticul de :in obs adenom paratiroidian stang inferior. La eco tiroidă a ieșit asa :LTD 3,44/1,57/1,25cm,LTS:3,31/1/1,6cm, subcapsular posterior o formatiune nodulara hipigena relativ omogena, vascularizatie perinodulara de 0,86/1,05/0,61.ecostructura de ansamblu omogena, ecogena vascularizatie moderata. Fara adenopatii laterala cervicala.As vrea sa va intreb daca diagnosticul este pus corect, avand in vedere ca la stres intens e vizibila un pic de gusa si daca este necesita urgent tratament. Mi s a dat de facut analize la calciu toral, PTH25 /oh, vit d, tsh, ft4, creatinina, hemograma, tgo si tgp. Care este parerea dvs. Va multumesc din suflet!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2113)

September 13, 2020

Maria Andreea:

Buna ziua!
Ma numesc Maria, 34 ani si in luna iunie 2020 am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna. In familie nu sunt cazuri. De 11 luni incerc sa raman insarcinata si nu am reusit. Va prezint mai jos analizele, in ordine cronologica, in speranta ca ma puteti ajuta.
Data 06.06.2020
Ft 3 – 5,47 ( valori ref 3,1 – 6,8 )
Atpo – 154,82 ( valori ref < 5,61 )
Ft 4 – 18,33 ( valori 12 – 22 )
Tsh – 5,66 ( valori 0,27 – 4,2 )
Diagnostic tiroida autoimuna, tratament Euthyrox 25 mg – 1 zi . Repetare peste 6 saptamani.
Data 01.08.2020
Ft 4 – 27,3 ( valori 12 – 22 )
Tsh – 0,012 ( valori 0,27 – 4,2 )
Diagnostic – probabil episod de hashitoxicoza, dar de masurat Trab ptr diagnostic diferential. Stop Euthyrox. Repetate analize peste 6 saptamani.
Data 24.08.2020
Stiu ca trecusera doar 3 saptamani, dar am efectuat mai multe analize si am zis de curiozitate sa le fac si pe acestea.
Atpo – 239,81 ( valori 0 – 5,61 )
Antitiroglobulina – 176,58 ( valori 0 – 78 )
Ft4 – 0,85 ( valori 0,82 – 1,77 )
Tsh – 1,3181 ( valori 0,27 – 4,2 )
Data 09.09.2020
Trab – 0,86 ( valori < 1,53 )
Ft 4 – 14,9 ( valori 12 – 22 )
Tsh – 9,32 ( valori 0,27 – 4,2 )

Ce parere aveti? De ce sunt asa de mari diferentele ? Ar fi mai bine sa reglez tsh ul si apoi sa incerc sa raman insarcinata?
Multumesc anticipat!
O zi buna!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2112)

Nicoleta Mariana:

Bună ziua Domnul Doctor. În urma cu 5 ani am fost operata de glanda tiroida. Diagnosticul fiind carcinom papilar folicular. În toți acești ani am urmat și terapii cu iod radioactiv. Momentan boala nefiind complet tratata. La 31 de ani as dori sa rămân însărcinată.Momentan doza de eutirox pe care o iau este de 150g 4 zile pe săptămână și 125 celalalte 3 zile. Valoarea tsh fiind de 0.02.întrebarea mea este ce șanse am sa rămân însărcinată. Se poate avea copii și cu cancer tiroidian. Și dacă este vreo șansă să fac o pauza pentru sarcina și următoarea eventuala terapie cu iod. Și dacă sarcina afectează într un fel evoluția bolii și invers. Va mulțumesc din suflet.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2111)

Aeleni Alexandra:

Buna seara! Va rog sa mă ajutați cu un sfat. In urma unei perioade tensionate, cu mult stres, am inceput sa mă simt obosita sa am palpitații și tahicardie. Acestea apar cel mai frecvent dimineața, când mă ridic din pat (dacă mă așez la loc, revine la normal) și după prima masa a zilei (simt că un gol in stomac si senzația de plin).
Mi-am făcut analizele și singurele valori modificate sunt la FT3 (4,04). TSH(1,77) FT4 (0,87)
Va rog sa mi spuneți dacă sunt motive de îngrijorare și unde sa mă intrepr? Mulțumesc mult!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2110)

Barbu Cosmin Ionut:

Buna ziua,
Am o fetita de 11 ani care pe fondul unei perioade de crestere accelerata i-au aparut niste vergeturi deasupra unu genunchi si pe fese. Am mers la un endocrinolog care ne-a recomandat o serie de analize. Le-am facut azi si am ramas inmarmurit si distrus psihic.
TSH 1,817 interval 0,28 – 4,3
FT4 0,83 interval 0,89 – 1,37
TPO 276,28 interval <5,61
Anti-tiroglobulina 172,81 interval 200
Calciu ionic 4,09 interval 4,2 – 5,2
Calciu total 10,2 interval 8,8 – 10,8
Vitamina D 19,5 interval optim >30,
PTH 32,4 interval 11 – 67
Cortisol seric 9,4 antemeridian interval 3,7 – 19,4
Avem programare la endocrinolog insa va rog sa ma ajutati cu o opinie deorece simt ca imi pierd mintile. Va fi ok copilul meu? Cit ii va dauna afectiunea in viitor? Ce putem face pentru ea?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2109)

September 5, 2020

Elena Vladulescu:

Buna ziua dle doctor. Am 39 ani si sunt insarcinata(a treia sarcina) in 8 saptamani. Am boala Hashimoto in tratament de substitutie de aprox 15 ani.Am repetat tsh si valoarea acestuia este de 7.84. Ult analiza tsh efectuata in dec 2019 a fost de 0.78. Schema de euthyrox actuala este de 100 mg de luni pana miercuri si 75 mg de joi pana duminica. Va rog sa imi spuneti ce tb sa fac pt reglarea tsh deoarece ma tem pt sanantatea bebelusului. Va multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2108)

Florentina:

Buna ziua,

Am tiroida autoimuna Hashimoto.
Iau Euthyrox , 5 zile 100 μg si 2 zile 75 μg.
Analizele sunt urmatoarele ( luna august) :

-ANTICORPI ANTI-TIROGLOBULINA : 13,9 (val ref UI/ mL <=115 )
-ANTICORPI ANTI-TPO ( ATPO ) :3,84 ( val ref IU /mL <5,61 )
-FT3 (TRIIODOTIRONINA LIBERA) :3,92 ( val ref pmol/L 3.1 – 6.8)
-FT4 (TIROXINA LIBERA): 18,7 ( val ref pmol/L 12-22 )
-TSH : 0.665 (val ref μUI/ mL 0.27 – 4.2 )

Dupa analize mi s-a recomandat urmatoarea doza : 5 zile 100 μg si 2 zile 50 μg , ce parere aveti despre noul dozaj conform analizelor? Si la cat timp ar trebui repetate acestea?

Va multumesc anticipat!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2107)

Mioara Nistor:

Bună ziua. Este prima dată când apelez la sfaturile dv. Sant diagnosticata cu tiroida hashimoto si iau Eutyrox de 100. La recomandarea medicului am facut analize . Rezultate:
ATPO<1000
FT4- 1.33(Val ref 0.8-1.9)
TSH- 0.008 (Val ref 0.4 -4)
Va rog o parere .
Multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2106)

August 24, 2020

Dau Liliana:

Buna ziua, domnule doctor. Ma numesc Dau Liliana, am 48 ani. Va rog din suflet sa imi raspundeti la o intrebare. De 5 ani sunt sub supravegherea medicilor endocrinologi, am 3 noduli tiroidieni de 1 cm fiecare pe lobul stang. Am facut si elastografie care are ca nodulii sunt benigni. De 4 ani sunt identici ca marime. TSH, FT3, FT4 sunt normale de 5 ani, ATPO este 130 (valoarea maxima este 30).
DIAGNOSTIC: TIROIDITA CRONICA CU NODULARIZARE.
Insa, acum o saptamana, pe un fond anxios (frica de a nu avea ceva mai grav la tiorida), mi-am refacut din nou analizele si am fost la 3 medici endocrinologi, si desi toti ma asigurau ca este bine, in timpul investigatiilor a inceput sa ma usture in gat, sa simt o jena pe partea stanga a gatului (lobul cu nodulii), ACEASTA SENZATIE DE USTURIME IN GAT PERSISTA SI ASTAZI) la 10 zile de la ultimele ecografii. Credeti ca aceasta jena in gat are legatura cu tiroida? Simt o usturime ca si cand as fi racita, dar chiar nu sunt racita, pentru ca este pe lobul stang senzatia, unde sunt si nodulii. Timp de 5 ani, de cand monitorizez nodulii, nu am avut vreun simptom.
Va rog din suflet sa ma ajutati, ca sunt foarte anxioasa!
Va multumesc mult de tot!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2105)

Maria:

Buna ziua!
Pentru mama mea, în vârsta de 83 de ani.

In anul 2015 a fost diagnosticata cu o gusa giganta.
Analize februarie 2015:
– TSH: 6.9386 μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )
– FT4: 0.92 ng/d ( 0.70 – 1.48 ng/d )
– Anti- tiroglobulina: 624 UI/mL (<= 115)
– Anti-TPO: 158 UI/mL (< 34)

La recomandarea medicului endocrinolog a început tratamentul cu Euthyrox, initial în doza de 25 mcg/zi, apoi de 50 mcg/zi și din februarie 2016 în doza de 75 mcg/zi.

Analize iulie 2015:
– TSH: 4.1878 μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )

Analize februarie 2016:
– TSH: 6.5369 μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )

Analize aprilie 2016:
– TSH: 2.6276 μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )

Analize februarie 2017:
– TSH: 2.0849 μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )

Analize martie 2018:
– TSH: 3.7667μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )

In luna aprilie 2020 a inceput tratamentul cu formula noua de Euthyrox. Din luna iunie au aparut urmatoarele simpome: oboseala accentuata, durei și crampe musculare, imposibilitatea de a se deplasa fără ajutorul bastonului din cauza unei slabiciuni musculare.

In 18.08.2020 a efectuat o noua analiza cu urmatorul rezultat:
– TSH: 0.5007 μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )

A uitat si in dimineata cand a facut analiza a luat doza de 75 mcg/zi Euthyrox (intervalul de timp de când a luat pastilele de Euthyrox și momentul recoltarii probei de sânge a fost de aprox. 2 ore și 30 minute). Acest lucru a afectat rezultatul analizei?

Vă rog să-mi spuneți dacă ar putea reduce doza de Euthyrox la 50 mcg/zi? Mulțumesc!

Menționez urmatoarele: – în prezent volumul gusii a scăzut mult
– mama mea mai suferă și de HTA grad 3

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2104)

Codrin:

Buna ziua,
Sotia mea are 36 de ani si la jumatatea lunii aprilie a facut tensiune 141 cu 95 si puls 170, criza care a durat cam 20 de minute timp in care pulsul nu i-a scazut sub 110. De atunci crizele au continuat cu intermitente, mai frecvente seara si dimineata, tin de la cateva minute la cateva ore si sunt insotite de urinari frecvente. Cardiologul nu a gasit nimic la inima si a trimis-o la endocrinolog. Aici i-a fost pus diagnostic tireotoxicoza si tiroida cu aspect normal, puternic vascularizata si atat, cu indicatia sa repete analizele la 3 luni. Avand in vedere simptomele – oboseala, episoade de tensiune ridicata si puls marit (negenerate de o problema la inima – cardiolog + monitorizare), senzatie de ameteala, de sincopa, presiune in stern si senzatia de nod in gat, tauit in urechi (vertijul eliminat de audiograma) banuiala noastra este ca doar tiroida poate genera aceste simptome, dar nu ni s-a dat nici un tratament. Pe analize in data de 29.04.2020: FT4 avea 20.41 (12 – 22) si TSH 0.008 (0.27 – 4.2).
In 25.05 FT4 – 0.74 (0.7 – 1.48); FT3 2.81 (2.00 – 4.4) si TSH 0.089 (0.3500 -4.9400).In 04.06.2020 AC anti tireoperoxidaza 230.1 (<5.61); AC anti tiroglobuluina 59.5 (<4.1); FT3 2.52 (2.00-4.40); FT4 0.73 (0.70-1.48); TSH 0.8577 (0.35-4.94). In data de 07.08.2020 AC anti tireoperoxidaza 143.5 (<5.61); AC anti tiroglobuluina 70.0 (<4.1); FT3 3.41 (2.00-4.40); FT4 0.83 (0.70-1.48); TSH 2.9225 (0.35-4.94); TT3 1.14 (0.8-2.0); fT4I 6.63 (5.06-9.42); TT4 6.36 (4.87-11.2). Parintii ei au avut probleme minore cu tiroida, singurul tratament pe care il ia sotia mea este Concor de 2.5mg, o pastila dimineata si jumatate seara si suplimente (vitamine, Magneziu, etc.)

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2103)

Cristian:

Buna seara!Am 52 de ani, sex masculin si acum o luna am facut operatia de tiroida totala si am primit rezultatul de la anatomia patoloigica si sunt foarte nelamurit.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg acest rezultat.
Diagnostic 1)Carcinom papilar sclerozant multifocal LDT : focare neincapsulate1,9/1,3 cm si 0,6/0.5 cm, cu arii de invazielimfatica peritumorala, invaziv marginal capsular
2)Parenchimde fond polinodular, coloido/chistic, anizofolicular, cu epitelii hiperplazice cu aspect hiperfunctional
3) Trei (3) limfoganglioni periistmic cu aspect reactiv.
Stadialitate post chirurgicala PT PT3m
Stadialitate post chirurgicala PN PN0
Stadialitate agregata ST ST1
Alte date de tip prognostic R1, L1

Va rog sa-mi spuneti cat de grav este si daca trebuie sa fac terapie cu iod radioactiv?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2102)

BOSTAN Maria Cristina:

Va rog, as dori sa inteleg ce inseamna rezultatul APTO=227,1 in contextul in care FT4=10,64 si TSH=2,296

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »