Răspunsuri la întrebări

Răspunsuri la întrebări (2310)

Neagoe Cornelica:

Buna ziua domnule doctor ma numesc Neagoe Cornelica am hasimoto iau heutirocx de 50 de luni pana joi vineri sanbata duminica de 1oo am atpo 506.3 t4 13.5 tsh 242 va rog frumos sa i mi spuneti de ce am atpo atit de mare cu multe multumiri.

Raspuns:

  • ATPO sunt niste anticorpi orientati impotriva unei enzime esentiale in productia de hormoni tiroidieni; nivelul acestor anticorpi este crescut la majoritatea celor cu tiroidita autoimuna, iar valorile, desi fluctuante, raman de obicei peste limita superioara a normalului TOATA VIATA;
  • de aceea, masurarea lor repetata la cineva cu diagnostic clar de tiroidita autoimuna ESTE INUTILA;
  • tratamentul cu Euthyrox NU influenteaza direct nivelul acestor anticorpi si un ATPO persistent crescut NU inseamna ca tratamentul nu functioneaza;
  • revenind la analizele prezentate, observ ca valoarea TSH este 242 μUI/ml; presupun ca e o eroare de transcriere, valoarea fiind de fapt 2.42; daca, totusi, e 24.2 sau 242 μUI/ml, este obligatoriu un control endocrinologic;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2309)

Adina:

Mama mea are 56 de ani operatie de scoatere a tiroidei acum in Aprilie 2022(a facut pneumonie dupa operatie, dar s-a tratat cu antibiotic. Vocea inca ragusita.)
3 ani a incercat sa tina sub control tiroida cu Eutyrox.
Rezultatul dupa operatie este
1) microcarcinom papilar, focar istmolobar stang de 0,7/0,6 cm neincapsulat, intraparenchimatos cu invazie limfovasculara prezenta, cu arii restranse cu celule inalte(aproximativ 10% din suprafata tumorala examinata) si izolati corpi psamommatosi.
2) parenchim adiacent si de fond cu aspect de tiroidita cronica de tip Hashimoto cu noduli de adenomatoza anizofoliculara cu arii epiteliale hiperplazice de tip hiperfunctional si arii de scleroza partial circumscrisa perinodular.
3) Mic limfoganglion periistmic cu aspect reactiv
4) Mic limfoganglion, adiacent lobului drept cu aspect reactiv.
I-a fost recomandata terapia cu iod, iar inainte cu 4 saptamani sa renunte la Eutyrox si sa urmeze dieta fara iod.
Are diabet si ia tratament pt asta, are si niste mici noduli la sani(ca nisipul) pe care ii tine sub observatie mereu. Este indicat sa faca tratamentul cu 3 pastile de iod avand acest istoric si imi puteti spune va rog cat de grav este diagnosticul tiroidei si microcarcinomului?

Raspuns:

  • avand in vedere rezultatul la examenul histopatologic, are nevoie de tratamentul cu iod radioactiv pentru a elimita complet eventualele celule ramase, dar cel mai probabil o singura doza va fi suficienta;
  • doza exacta de iod radioactiv pe care o va primi este stabilita de medicul de medicina nucleara, se adminstreaza oral sub forma de capsula (unica) si este bine tolerata;
  • focarul a fost mic, dar cu tendinta la extindere si cu zone ce apartin unui subtip (cu celule inalte) ceva mai agresiv de carcinom papilar; cu toate astea, dupa operatie si tratamentul cu iod radioactiv sansele de vindecare sunt ridicate, deci prognosticul e bun;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2308)

Simona:

Am facut operatie anul trecut, mi-a fost scoasă glanda, din cauza ca aveam noduli. De atunci am ramas cu probleme, cu calciul. Întrebarea mea este, chiar toata viata o sa iau calciu? Si ce calciu imi recomandați , ca fiind cel mai bun? Acum iau 4 bones plus ,alfa d3 si eutirox-ul.

Raspuns:

  • daca hipocalcemia persista dupa 6 luni de la operatie, de obicei e permanenta; asta insemana, din pacate, ca si tratamentul va fi la fel;
  • varianta cea mai comoda de tratament e cu un analog de vitamina D numit calcitriol (Rocaltrol), care nu se mai gaseste in Romania de cativa ani; acesta e mai eficient in doze mai mici decat AlphaD3 sau vitamina D3; daca-l puteti procura din strainatate, o doza mica de 0.25-0.5 micrograme/zi, impreuna cu 2 grame de calciu, reprezinta de regula o schema adecvata;
  • altfel, diferite combinatii de calciu, vitamina D3 si AlphaD3 sunt utilizate; nu exista cea mai buna varianta pentru toata lumea, trebuie gasita cea pe care sa o puteti tolera pe termen lung si care sa mentina un calciu seric total in jurul limitei inferioare a normalului;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2307)

Conea:

După operația de tiroida care a fost scoasă și tratament cu eutirox analiza de hormoni este 50 in loc de MAX 5 la o luna

Raspuns:

  • presupun ca va referiti la TSH cand spuneti „analiza de hormoni”;
  • daca asa e, valoarea e intr-adevar crescuta;
  • in primul rand, acest rezultat ar trebui confirmat la un alt laborator;
  • daca se obtine o valoare similara, urmatorul pas trebuie sa fie verificarea administrarii tratamentului, adica daca a fost luat in fiecare zi in doza indicata si s-a respectat modul de administrare (dimineata pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea);
  • in conditiile in care rezultatul e corect si tratamentul a fost corect administrat, doza de Euthyrox va trebui crescuta, cu repetatea analizelor dupa 6-8 saptamani;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2306)

Persa Paul:

Buna ziua domnule doctor, ma numesc Paul, am 22 de ani si as vrea asa in mare sa stiu ce inseamna rezultatele acestea la ecografia tiroidiana:
LD: 6,88 ml
LS: 6.12 ml

Glanda tiroida cu volum redus, contur policiclic, structura de fond inomogena, hipoecogena; la nivelul LD se evidentiaza 3 microchisturi cu diametrul maxim 0.3 cm
Vascularizatie in limite normale
Fara adenopatii laterocervicale

Raspuns:

  • volumul tiroidian, conform valorilor, este normal (nu scazut!), dar structura glandei la ecografie este modificata, sugerand un proces inflmator;
  • cel mai adesea, in aceste cazuri e vorba de o tiroidita autoimuna; pe larg despre aceasta boala: https://tiroida.ro/2020/01/03/tiroidita-cronic-hashimoto-definiie-frecven-factori-de-risc/;
  • pentru clarificarea diagnosticului, investigatiile trebuie completate cu analize de sange: TSH, FT4, ATPO, Ac anti-tiroglobulina; rezultatele trebuie interpretate apoi de medicul endocrinolog, care va stabili diagnosticul cert si, daca e cazul, va initia tratamentul;
  • microchisturile de cativa milimetri nu reprezenta nicio problema si nu necesita, in sine, niciun tratament; se vor monitoriza ecografic odata cu boala de fond;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2305)

Ionel Cristian Tataru:

Buna ziua domnule doctor. Apreciez foarte mult implicarea Dumneavoastra in a oferi răspunsuri. Mă numesc Tătaru Ionel, am 46 ani și m-am operat în decembrie 2021 la Institutul Parhon, tiroidectomie totala. Rezultatul carcinom papilar, iod in februarie 2022. Întrebarea mea este daca pot face efort fizic peste medie, mai precis alergări mai lungi de 40 km ? Menționez că am alergat astfel de distante și înainte de operație. După operație am alergat 30 km in ritm mediu și a fost in regula. Ideea este daca e benefic sau nu acest tip de efort. Rezultatele analizelor sunt bune, tiroglobulina mai trebuie redusa printr-o nouă ședință de iod stabilită de domul doctor endocrinolog. Mulțumesc mult.

Raspuns:

  • daca nu este nevoie de tratament cu Euthyrox in doze supresive, adica sa tina nivelul TSH subnormal, nu aveti vreo limitare a efortului fizic din punct de vedere al problemei de tiroida;
  • pe de alta parte, daca e nevoie de tratament supresiv (pentru a scadea riscul de persistenta sau recurenta a bolii), acesta presupune administrarea unei dozei ceva mai mari decat cea fiziologic necesara, ceea ce, in functie de varsta, alte boli, rezistenta fizica, etc, poate limita, de obicei intr-o mica masura, nivelul de efort maximal;
  • o abordare rezonabila este sa opriti alergarea si sa reduceti pe viitor nivelul de efort daca apar palpitatii, ingreunarea respiratiei, disconfort toracic, ameteli;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2304)

Diana:

Bună seara!
Ma numesc Diana, am 33 de ani și săptămâna aceasta am aflat ca sunt insarcinata în 5 săptămâni. Sufăr de hipertiroidism de circa 8 ani , tratament zilnic Thyrozol 10 mg și Metoprolol 50 mg. Am avut perioade de pauza ( 3-4 luni) dar de fiecare data simptomele au revenit si am reluat tratamentul.
În aceste 5 săptămâni de sarcina am luat Thyrozol 10 mg/zi, neștiind ca sunt insarcinata..acum am oprit tratamentul și aștept
sa sosească o comanda de Propycil (am inteles ca este mai putin daunator).
Întrebarea mea este:
Poate acest Thyrozol (luat in primele 5 saptamani ) sa ii creeze probleme copilului ? Trebuie sa îmi fac griji? Care sunt riscurile? Ce îmi recomandați?

Va mulțumesc!

Raspuns:

  • motivul pentru care se recomanda schimbarea Thyrozol-ului cu Propycil in primul trimestru de sarcina este faptul ca s-a observat o asociere intre tratamentul cu Thyrozol in aceasta prima parte a sarcinii si anumite malformatii FOARTE RARE la nou-nascut;
  • e greu de spus exact care e riscul in cazul dvs, cu 5 saptamani de tratament, dar in mod cert e mai mic decat daca ati fi continuat cu Thyrozol;
  • oricum e foarte important sa intelegeti ca, de fapt, riscul e oricum foarte scazut; ca sa punem intr-o perspectiva, pana acum eu nu am vazut niciun astfel de caz (si am avut paciente gravide cu hipertiroidie severa care nu au putut procura Propycil), iar din experienta colegilor, am auzit la un moment dat de un singur posibil caz; si vorbim de un interval de peste 12 ani;
  • obstreticianul care va urmareste sarcina trebuie informat de aceasta situatie, cu atentie suplimentara la ecografiile de sarcina;
  • o observatie legata de hipertirodia dvs: avand in vedere durata bolii (8 ani) si faptul ca nu s-a putut obtine o remisie de lunga durata in acest interval, cea mai indicata solutie era recurgerea la un tratament definitiv (operatie sau tratament cu iod radioactiv), cel tarziu la momentul cand ati inceput sa faceti planuri de sarcina;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2303)

C Flori:

Buna seara! Am 46 de ani și sunt operata de tiroida de 8 zile. Diagnosticul a fost tireotoxicoza cu gușă difuza. Deasupra operației mi a apărut o umflatura nu foarte mare dar ,mai accentuată pe partea din dreapta a operației și se simte întărită. Mă ține un pic la înghițit ,înainte să apară nu era jena la înghițit. Oare se retrage în timp ? S a mai confruntat cineva cu așa ceva ? Mulțumesc anticipat!

Raspuns:

  • cel mai probabil e doar o zona de edem, care se va ameliora in timp, fara probleme suplimentare.
  • edem inseamna o acumulare de lichid intr-o zona a corpului, in cazul acesta un raspuns local la interventia chirurgicala;
  • complicatiile hemoragice, care sunt mai de temut si pot sa necesite reinterventie, apar in perioada imediat urmatoare operatiei, la 8 zile nu cred ca sunteti in siguranta din acest punt de vedere;
  • desigur, daca zona se umfla mai tare, disconfortul se accentueaza, se inroseste aria respectiva (mai mult decat era) sau apare vreo secretie la nivelul plagii, trebuie sa va vada neaparat chirurgul care v-a operat;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2302)

Dragos Catalina:

Buna ziua,
ma numesc Dragos Catalina, am 41 de ani si pana la aceasta varsta nu am reusit sa obtin o sarcina pe cale naturala. Am inceput niste investigatii cu un medic ginecolog care mi-a recomandat sa fac o serie de analize, unlele legate de glanda tiroida. Rezultatele pe care as dori sa le supun atentiei dumneavostra au fost efectuate in ziua a doua de ciclu, saptamana trecuta. Va rog sa imi spuneti daca este cazul sa ma ingrijorez sau nu. Inca nu am ajuns cu rezultatele la medicul care mi le-a recomandat, dar sunt putin ingrijorata. Mentionez ca nu am pe nimeni in familie cu antecedente legate de glanda tiroida. Nu am avut boli notabile. Am avut un nodul fibromatos pe care l-am supus unei operatii de embolizare in anul 2012. Dupa operatie totul a decurs bine, ciclul menstrual s-a reglat, nu mai este asa de abundent, simptomele premenstruale s-au redus. Exista uneori o stare de nervozitate/ irascibilitate inainte de ciclu.

*FT4 ( tiroxina libera ) -Ser – chemiluminiscenta directa
(Architect i1000 SR) 1.01 ng/dL
interval biologic de referinta 0.70 – 1.48 / ng/dL

*TSH ( hormon de stimulare tiroidiana) -Ser – chemiluminiscenta directa (Architect i1000 SR)
TSH ( hormon de stimulare tiroidiana) 1.7013 uUI/mL
interval biologic de referinta 0.3500 – 4.9400 / uUI/mL

Ac. anti TPO (Anti tiroid peroxidaza) -Ser –
chemiluminiscenta (Architect i1000 SR) 11.84 UI/mL
interval biologic de referinta 0 – 5.61 / UI/mL

*Anticorpi anti tiroglobulina -Ser – chemiluminiscenta
(Architect i1000 SR) 622.10 UI/mL
interval biologic de referinta 0 – 4.11 / UI/mL

Va multumesc!

Raspuns:

  • valoarea crescuta a anticorpilor anti-tiroglobulina arata ca aveti o tiroidita autoimună – boala foarte frecvent intalnita in care sistemul imunitar ataca glanda tiroida si, in timp, îi afecteaza capacitatea de a produce hormoni; in multe cazuri, acesti auto-anticorpi cresc in fazele incipiente de boala, inaintea ATPO; diagnosticul se poate confirma si prin ecografie, demonstrand aspectul caracteristic, hipoecogen neomogen;
  • nivelele normale ale TSH si FT4 indica la acest moment o functionare in parametri optimi a tiroidei, deci aceasta afectiune NU e responsabila pentru absenta sarcinii;
  • boala va trebui urmarita prin teste de laborator repetate, tratamentul cu levotiroxina (Euthyrox) fiind de regula recomandat daca nivelul TSH inainte de o eventuala sarcina sau in prima jumatate a acestia este mai mare de 2.5 μUI/ml;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2301)

Bianca Elena:

Buna seara ! Ma numesc Floroiu Bianca Elena,am 20 de ani Mă confrunt cu o problema la care nu i pot da de cap. În urma cu o luna ,am inceput sa am greturi si varsaturi, credeam ca sunt însărcinată ,dar nu,mi am facut set de analize, toate bune pana am mers la ginecolog, endometru mare 1,11 cm, mentionez ca nu mai am menstruatie ca inainte,am facut un set de analize hormonale unde mi a iesit prolactina foarte mare , 786.5 I U /ml ,glanda tiroida la fel de mare 6,811.
Am făcut o radiografie șa turcească, mi a iesit tumoare . Acum urmez un tratament cu eutyrox si dostinex. Numai că am dureri de cap mari,și greturile si varsaturile tot Sunt, am cam 3 săpt de cand iau. Nu ar fi normal să am niste ameliolari? Multumesc anticipat!

Raspuns:

  • in primul rand, radiografia de sa turceasca este o investigatie care NU se mai utilizeaza de mulți ani, neavand capacitatea de a detecta cu suficienta acuratete problemele hipofizare; in loc, folosim computerul tomograf (CT) sau, si mai bine, imagistica prin rezonanta nucleara (RMN/IRM); deci, fara o confirmare prin CT sau IRM NU se poate sustine diagnosticul de tumora hipofizara;
  • apoi, valoare prolactinei, daca e masurata in µUI/ml, este in mod cert doar putin crescuta (sub dublul limitei superioare a normalului); in mare majoritate a cazurilor, explicatia pentru astfel de cresteri este o forma de stres si NU o boala a glandei hipofize;
  • la fel, nivelul TSH arata o hipotiroidie usoara, care nu explica in niciun fel greata si varsaturile;
  • avand in vedere cele explicate mai sus, e clar ca nu aveati cum sa va simtiti mai bine sub tratamentul cu Euthyrox si Dostinex, acesta fiind recomandat aparent doar pentru modificarile testelor de laborator, fara a fi identificata in prealabil cauza reala;
  • recomandarile ar fi: (1) sa efectuati un CT sau IRM de hipofiza (obligatoriu odata ridicata suspiciunea de tumora hipofizara, chiar daca printr-o investigatie depasita), (2) sa completati investigatiile de laborator endocrine cu ACTH, cortizol seric si IGF1 si (3) sa efectuati consulturi de gastroenterologie si neurologie pentru simptome foarte probabil de cauza neendocrina;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2300)

Fluereci Florina:

Buna ziua!
Rezultatele analizelor TSH, FT 4, Anti TPO, Ac AntiTiroglobulina sunt normale, o mica deficiență de vitamina D.
La ecografia tiroidiana au iesit urmatoarele:
ISTM TIROIDIAN: usor marit de volum, ecostructura foarte neomogena, fara procese localizate istmic, reflexivitate usor crescuta difuz.
LOB DREPT: marit de volum, diametru 40/15/18mm, contur neregulat, ecostructura neuniforma, reflexivitate crescuta, aspect micronodular, mic nodul tiroidian cu diametru 5mm in treimea mijlocie, ecodens, bine delimitat.
LOB STANG. usor marit de volum, diametru 42/15/17 mm, ecostructura neomogena, fara procese localizate (nodulare sau chistice), reflexivitate crescuta.
Tin sa mentionez ca de cate ori ma supar mi se pune un nod in gat.

Raspuns:

  • aspectul tiroidei la ecografie este sugestiv pentru o tiroidita autoimuna (ecostructura neomogena);
  • exista forme de tiroidita autoimuna in care primele modificari care apar sunt ecografice, cresterea nivelurilor auto-anticorpilor specifici (ATPO si Ac anti-tiroglobulina) întâmplându-se mai tarziu in evolutia bolii;
  • daca valorile TSH si FT4 sunt in limite, inseamna ca tiroida functioneaza deocamdata normal, deci NU e necesar niciun tratament;
  • testele de laborator (TSH, FT4, ATPO, Ac anti-tiroglobulina) ar trebui repetate peste 6 luni, urmate de control endocrinologic;
  • un nodul tiroidian de 5 mm necesita repetarea ecografiei peste 1 an;
  • senzatia de nod in gat, avand in vedere si rezultatul ecografic, NU are nicio legatura cu tiroida;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2299)

Maria:

Continuare de aici: https://tiroida.ro/2022/04/03/raspunsuri-la-intrebari-2298/

Mulțumesc frumos pentru răspuns
Ft4 valoare 27 pmol/l(referință 12-22)
Tsh 0.009 ®qui/ml(referință 0.27-4.2)
Va mulțumesc!

Raspuns:

  • rezultatele analizelor arata ca doza actuala de levotiroxina este prea mare; consecinta este un exces de hormoni tiroidieni in organism, cu riscurile aferente, cele mai importante fiind legate de inima (aritmii) si oase (osteoporoza);
  • este adevarat, in multe cazuri de cancer tiroidian se prefera mentinerea nivelului TSH subnormal pentru a scadea riscul de persistenta/recidiva/evolutie, dar chiar si formele necontrolate recomandarea este de a mentine un nivel mai mic de 0.1 μUI/ml, dar totusi detectabil al TSH;
  • recomandarea mea este sa faceti un control endocrinologic in urma caruia sa se ajusteze doza de L-Thyroxin;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2298)

Maria:

Buna ziua .Pacienții cu cancer de tiroida in trecut (2013) ,care au tratament cu L thyroxin pot lua suplimente pentru retenția de apă ?Cum ar fi apuretin slim? Menționez că am incercat cu mai puțină sare ,dar picioarele și mâinile sunt umflate.Va mulțumesc anticipat!

Raspuns:

  • nu exista nicio contraindicatie pentru suplimentul alimentar mentionat;
  • de altfel, nu exista in general restrictii alimentare sau de alt fel la pacientii cu carcinom tiroidian, CU EXCEPTIA perioadei dinaintea tratamentului cu iod radioactiv, cand trebuie urmat un regim alimentar sarac in iod;
  • avand in vedere ca un tratament insuficient cu levotiroxina (L-Thyroxin/Euthyrox) poate contribui la aparitia edemelor, testele de functie tiroidiana (TSH si FT4) ar trebui verificate;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2297)

Ramona Moldovean:

Bună seara. Am vârsta de 23 ani si de curând mi-am facut niște analize pentru glanda tiroidă și nu stiu daca este cazul sau nu să mă vadă un doctor. As aprecia foarte mult dacă mi-ați spune parerea dumneavoastră despre urmatoarele rezultate: FT4-0.77 ng/dl ( interval referință 0.61-1.12 ng/dl)
TSH- 1.408 ųUI/ml (0.38-5.33 ųUI/ml)
Anti TPO- 0.5 IU/Ml ( <9)
Anti- Tiroglobulina- <20.0 UI/Ml (<40 ) . Este cazul sa vizitez un medic endocrinolog? Mulțumesc anticipat!

Raspuns:

  • analizele prezentate sunt in limite normale; asta arata ca tiroida dvs functioneaza normal, iar o tiroidita autoimuna este, cu mare probabilitate, exclusa;
  • aceste rezultate NU elimina insa posibilitatea altor boli de tiroida, cea mai notabila fiind nodulii;
  • daca au fost facute doar ca o evaluare de rutina, fara vreun fel de acuze, consultul endocrinologic nu e obligatoriu; o minima examinare fizica la medicul de familie, care sa includa si palparea tiroidei, este totusi indicata;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2296)

Teodora:

Bună seara. Câte de mare trebuie sa fie calcitonina ca să mergem la testul cu Calciu? Mulțumesc mult!

Raspuns:

  • nu este definit un prag precis al calcitoninei pentru a face testul de stimulare cu infuzie de calciu;
  • in general, de la nivele de 15-25 pg/ml se poate lua in considerare acesta investigatie; pe de alta parte, un nivel de peste 100 pg/ml stabileste direct diagnosticul de carcinom medular, fara sa mai fie nevoie de investigatii suplimentare pentru confirmare;
  • legat de acest test, sunt mai multe aspecte importante:
  1. pot aparea aritmii cardiace in urma perfuziei cu calciu, deci testul trebuie facut sub monitorizare ECG si intr-o unitate de terapie intensiva; asta limiteaza destul de mult disponibilitatea;
  2. rezultatele pot sa fie echivoce; in general o calcitonina stimulata mai mica de 50 pg/ml exclude carcinomul medular, iar un nivel de peste 100 pg/ml arata o probabilitate crescuta; valorile intermediare pot indica o hiperplazie de celule C (o modificare care poate fi pre-maligna, dar nu obligatoriu) sau apar in contextul altor boli tiroidiene;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii