Răspunsuri la întrebări

Răspunsuri la întrebări (2458)

Otilia:

Calcitonina 24.99 este cancer?

Raspuns:

  • calcitonina este un marker tumoral pentru o forma mai rara de cancer tiroidian, numit carcinom medular;
  • valorile de peste 100 pg/ml stabilesc cu probabilitate de aproape 100% diagnosticul, dar valori mai mici, in special pana la 20-30 pg/ml sunt frecvent intalnite si in alte situatii: hipercalcemie, insuficienta renala, boli tiroidiene benigne (tiroidita autoimuna); 
  • abordarea unei valori precum cea mentionata depinde de mai multe elemente:
  1. exista in familie un istoric de cancer tiroidian (medular)?
  2. ecografia descrie modificari la nivelul tiroidei? daca da, se poate lua in considerare punctia cu ac subtire;
  3. este prima valoare masurata sau avem si unele mai vechi? cresterea progresiva este ingrijoratoare, mentinerea de-a lungul anilor a unor valori relativ constante sau in scadere sugereaza mai degraba o cauza benigna;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2458) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2457)

Denisa:

Buna ziua,
Diagnosticata in urmă cu 2 ani cu Poaliatrita Reumatoida, seropozitiva stadiul I, actualmente pe tratament biologic cu Rinvoq.
În urma cu 1 an am făcut o ecografie la glanda tiroida, unde sa descoperit un nodul de 5mm/6mm, am facut consult endocrinologic unde doamna doctor mi-a spus ca nu este nimic de speriat și ca trebuie ținut sub observație, analizele în limite normale.
Am făcut ecografie+analize la 3 luni unde era tot la fel.
În decembrie 2023 la recomandarea doamnei doctor am făcut o punctie pentru o citologie pentru ca nodulul a început sa aibă mici modificări, analize fiind în limite normale.
Citologia nu a ieșit din nefericire prea bine: Frotiu cu hematii, neutrofile, limfocite și celule foliculare numeroase, dispuse în placarde de dimensiuni variabile cu ușoare atipii notabile. Concluzia fiind de Frotiu de tip IV.
In cazul acesta este recomandat sa fie făcut tiroidectomie sau scos doar lobul afectat?
Dacă este malign poate recidiva și la alte glande sau țesuturi?

Raspuns:

  • de regula nu recomandam punctia in cazul nodulilor tiroidieni cu diametrul sub 10 mm, tocmai in ideea de nu investiga si trata excesiv niste noduli care, cu mare probabilitate, NU ar pune niciodata probleme;
  • in cazul dvs, in functie de datele oferite de ecografie (dimensiunea, situarea la nivelul tiroidei, statusul ganglionilor limfatici), dar si de alte elemente (varsta si preferinta dvs pentru o abordare sau alta), cred ca cele mai rezonabile optiuni sunt monitorizarea frecventa (la 3-4 luni), cu recurgerea la operatie daca creste semnificativ, sau indepartarea chirugicala a lobului in care se afla nodulul, urmata de examen extemporaneu;
  • riscul de persistenta, recidiva locala dupa tratament sau metastazare in cazul unui nodul tiroidian malign (carcinom papilar sau folicular) cu diametrul maxim sub 10 mm este (foarte) redus;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2457) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2456)

Mihaela:

Bună seara am și eu o întrebare am tiroida scoasă totală de 6 luni .mă durea urechile am fost la orl și mia dat un tratament timp de 7 zile ,după 7 zile mam dus la control și mea spus că am timpanul intrat înăuntru din cauza la operație de tiroida. mea dat picături de urechii și un spray nazal dar mă doare capul tare ce este de făcut.

Vă rog să-mi spuneți de ce dorm mult și când mă trezesc îmi este rău, eau euthyrox 3 zile luni ,marți, miercuri 100 mg, 4 zile 125 mg. Joi ,vineri, sâmbătă, duminică. de la pastila euthyrox mă simt rău înainte de euthyrox mea dat ACCU TRYROX am luat 2 săptămâni 5 ml 3 zile luni, marți, miercuri. , 6,2 ml 4 zile joi, vineri, sâmbătă, duminică. mam simțit mai bine cu ACCU TRYROX. după ce lam terminat nu am găsit la mine la farmacie și am continuat cu înlocuitor euthyrox așa mi sa spus în caz de nu găsesc siropul.ce pot să fac în cazul asta să continui cu ACCU TRYROX dacă găsesc . ACCU TRYROX mi la dat pentru 2 luni .

Raspuns:

  • din ce stiu eu, afectarea timpanului nu e o complicatie tipic asociata cu operatia de indepartare a tiroidei, dar este bine sa vorbiti despre asta cu medicul care v-a operat; oricum, la acest moment este o problema care va trebui rezolvata cu specialistul ORL-ist;
  • legat de tratamentul de substitutie cu levotiroxina (Euthyrox sau Accu-Thyrox), primul lucru care trebuie facut este verificarea prin analize de laborator (TSH si FT4) daca doza e corecta; daca valorile sunt in afara limitelor (in special TSH-ul), doza ar trebui ajustata in mod corespunzator de medicul dvs endocrinolog; daca rezultatele sunt in parametri normali, poate fi vorba de o forma de intoleranta (de obicei trecatoare) la unul dintre preparate (Euthyrox); daca v-a fost mai bine cu Accu-Thyrox, continuati cu acesta, dar daca nu reusiti la un moment dat sa-l mai procurati, luati totusi Euthyrox, este periculos sa ramaneti fara niciun tratament;
  • nici somnul excesiv, nici starea de rau dimineata NU sunt efecte adverse uzuale ale Euthyrox-ului, care e de altfel foarte bine tolerat in dozele potrivite, dar nu se poate exclude o reactie individuala a dvs; foarte probabil, situatia se va rezolva in timp, cu conditia efectuarii analizelor si controalelor recomandate si a unei bune comunicari cu medicul endocrinolog;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2456) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2455)

Popescu:

Femeie, 60 ani, operata histerectomie totala pentru adenocarcinom endometrial, radioterapie si brahiterapie, fara istoric boala tiroidiana, toate analizele specifice tiroidei sunt bune, dar antitiroglobulina are valori f mari, respectiv >1000 ( interval normal 1-4). Exista tratament care poate sista evolutia spre titoida autoimuna?

Raspuns:

  • o astfel de valoare a anticorpilor anti-tiroglobulina stabileste deja diagnosticul de tiroidita autoimuna, doar ca boala se află in faza functie tiroidiana normala – https://tiroida.ro/2020/01/03/tiroidita-cronic-hashimoto-manifestri-diagnostic/;
  • NU exista niciun tratament sau regim alimentar DOVEDIT MEDICAL ca poate influenta evolutia bolii; exista tratamentul de inlocuire cu hormon tiroidian, care e indicat atunci cand capacitatea tiroidei de a produce hormoni scade; acesta e foarte eficient si bine tolerat;
  • in acest stadiu, monitorizarea functiei tiroidiene prin teste de laborator (TSH si FT4) la 6-12 luni este suficienta; se poate lua in considerare si o ecografie de tiroida pentru confirmarea imagistica a diagnosticului;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2455) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2454)

Popescu:

Bună ziua, la 3-4 saptamani după tiroidectomie am primit următoarele analize:
– Cod morfologic: M8260/3
– Stadialitate post chirugicala PT: pT3bn
– Stadialitate post chirurgicala PN: pN1b
– Stadialitate agregat ST: ST1
– Alte date de tip prognostic: R1, L1
Acum întrebarea este, cat de grava e situația și care sunt șansele de tratare cu iod radioactiv?

1. Carcinom papilar sclerozant difuz multifocal: focar dominant LST8/5.2 cm, cu arii de minima invazie capsulara, microfocare istm subcentimetrice cu invazie capsulara marginală, inframilimetrice istm și LST și multiple arii de invazie limfatica intraparenchimatoasa și marginală LST, istm și LTD cu frecvenți corpi psamomma ubiculari
2. Parenchim de fond cu aspect de tiroida cronica Hashimoto
3. Un limfoganglion peripiramidal cu aspect reactiv
4. Laterocervical stâng: 16 limfoganglion din care 4 prezintă metastaze izostructurale

Raspuns:

  • este vorba de un cancer tiroidian diferentiat (forma cea mai comuna si tratabila), cu un focar principal de dimensiuni mari, dar cu extensie limitata la tesuturile din jur si cateva metastaze ganglionare de acceasi parte a gatului cu focarul dominant; in esenta, este un stadiu II (din IV) de boala daca varsta dvs este de 55 de ani sau mai mult; sub 55 de ani, un astfel de rezultat incadreaza pacientul in stadiul I de boala;
  • in esenta, exista sanse foarte bune de raspuns la tratament, mai ales daca postoperator nu mai exista resturi tiroidiene semnificative si/sau ganglioni invadati palabili sau clar vizibili la ecografie;
  • deoarece exista o variabilitate in raspunsul individual la iodul radioactiv, un prognostic mai precis se va putea stabili dupa prima doza;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2454) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2453)

Mihaela:

Bună seara am și eu o întrebare am avut tiroida scoasă totală acum 5 luni ,azi am fost să-mi fac un ecograf pentru că mă doare gâtul, am usturimi ,mâncărimi uneori și se înroșește uneori ,mi sa spus că de la tuburi care leam avut ,aș vrea să știu ce înseamnă ganglioni latero-cervicali descriere: fără adenopatii latero-cervicale, vreau să știu ce înseamnă. Și loja tirodieana liberă vreau să știu ce înseamnă, vă rog mult

Raspuns:

  • in mod normal, la 5 luni de la operatie nu ar trebui sa mai existe niciun fel de probleme la nivelul inciziei (locul taieturii), aceasta fiind complet vindecata; deci, manifestarile de la nivelul pielii, mai ales daca sunt persistente si deranjante, ar trebui evaluate la dermatolog;
  • in schimb, anumite simptome la nivelul gatului, cum ar fi disconfortul usor (in special la anumite miscari sau pozitii) sau senzatia ca ceva ”ține” la interior, pot persista 6 luni sau chiar mai mult, dar regula este ca dispar complet pana la urma;
  • fara adenopatii latero-cervicale inseamna ca nu sunt ganglioni limfatici mariti vizibili ecografic la nivelul gatului, adica un aspect normal; loja tiroidiana libera ne spune ca intreaga glanda a fost indepartata si locul de la nivelul gatului in care aceasta se află in mod normal este acum neocupat; din nou, un aspect normal dupa operatie;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2453) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2452)

Elena:

Buna ziua. In luna Octombrie 2023, am fost operata de tiroida. Mi a fost scoasa decat partea dreapta. Rezultatul de la anatomopatologie este acesta: Parenchim tiroidian LDT anizofoicular, micropolinodular, cu epitelii hiperfunctional, arii microfoliculare cu celularitate de tip oxifii, hemografie, siderofagie, cu arii chistice, scleroza si calcificari distrofice stromale . Ma puteti ajuta cu interpretarea diagnosticului? Din discutia cu doamna endocrinolog , trebuie sa scot si partea stanga de tiroida. La ce interval de timp se poate face si a doua operatie?

Raspuns:

  • rezultatul este bun, modificarile descrise sunt benigne, adica nu e vorba de un cancer tiroidian;
  • jumatatea stanga ar trebui scoasa doar daca sunt prezenti noduli problematici sau daca e vorba de o hipertiroidie (exces de hormoni tiroidieni) persistenta dupa prima operatie;
  • un interval de 3-6 luni intre operatii este uzual in aceste cazuri;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2452) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2451)

Madalina:

La cat timp de la terapia cu iod radioactiv recomandati sarcina?
Va multumesc!

Raspuns:

  • varianta cea mai sigura este ca intervalul dintre administrarea iodului radioactiv si conceptie sa fie de cel putin 1 an;
  • in cazul in care tratamentul cu iod radioactiv este pentru hipertiroidie (dozele utilizate sunt mai mici decat cele pentru cancer) si sunt si alte motive pentru care sarcina nu se poate intarzia prea mult, 6 luni pot fi suficiente;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2451) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2450)

Rizan Corina:

Bună ziua. Mă numesc Corina și am 53 de ani. Am fost diagnosticată cu gușă Ploinodulară în 2020 și în data de 01.februarie 2022 am avut intervenția de tiroidectomie totală cu conservarea paratiroidelor. La testul imunohistochimice am avut un nodul cu diagnostic de microcarcinom papilar, varianta foliculară, incapsulată cu minim extensie. După intervenție tratamentul a fost doar cu Eutyrox ( cam un an și jumatate am luat Eutirox de 100) iar de o jumatate de an iau Eutyrox de 100 -6 zile și a 7 zi iau Eutyrox de 150. În 2014 am mai avut o intervenție de Histerectomie fără anexectomie pentru fibrom uterin. Mai sunt monitorizată de ani pentru sâni fibrochistici. Părinții: Tatăl – probleme cu inima(preinfart)/ diabet / cancer pulmonar. Mama- Ulcer/ Cancer depistat în metastază zona pancreas. Sora mea :Limfomul Hodgkin, tiroidectomie totală fără conservarea paratiroidelor.
Am făcut anul acesta, în noiembrie, analize de sănge și atașez doar o parte din ele mai importante sau care depășesc pragul, restul sunt cu valori normale :
Hematologie :
-WBC Leucocite scazute 3,87 x10^9/1 cu referința:4-10 x10^9/1
celelalte sunt normale.
Biochimie:
– Colesterol seric total mare 247,5 mg/dl, cu referința 0-200 mg/dl
-Glicemie 71,7 mg/dl , cu referința 60-100 mg/dl
-HDL colesterol f crescut 126,32 mg/dl , cu referința 44.47-90.1 mg/dl
-LDL colesterol 88 mg/dl, cu referința 0-158,9 mg/dl
-Trigliceride serice 50,0 mg/dl, cu referința 0-203,7 mg/d
-AST- TGO 24 U/I, cu referința 0-31 U/I
-ALT – TGP ridicat 35 U/I , cu referința 34 U/|
-TSH (hormon hipofizar tireostimulator
bazal) 0,03 uUI/ ml, cu referința 0,35-5,1 uUI/ ml
-FT4 (tiroxina libera) 1,75 ng/dl, cu referința 0,5-1,4 ng/dl
-25-OH-Vitamina D* 45,25 ng/ml , cu referința 30-100
-Ac. anti tiroglobulină*< 1,3 UI/mL , cu referința (< 4,5)
-Tiroglobulina* < 0,090 ng/mL
-Indice HOMA (rezistența la insulină)* 0,64, Normal ≤ 2,00
– Insulină* 3,6 mUI/L (3,0 – 25,0)
– Glucoză 72 mg/dL (74 – 106) ; 4,0 mmol/L (4,1 – 5,9)
Vă rog să îmi spuneți părerea dumneavoastră și care ar fi cauza nivelului asa mare a Colesterolului HDL 126,32 mg/dl și a Colesterol seric total mare 247,5 mg/dl? Poate ca Eutyroxul să fie o cauză?
Am înșeles de la medicul de familie că valorile peste 100 ale colesterolului HDL sunt foarte rele pentru organism!
Țin să precizez că rezultatele de acum un an (octombrie 2022) care au iețit din valorile normale sunt:
-HDL foarte mare 133,60 mg/dl cu referința 44.47-90.1 mg/dl
-Colesterol seric tota mare 252,4 mg/dl, cu referința 0-200 mg/dl
– LDL Cholesterol normal 98 mg/dl, cu referința 0-158,9mg/dl

Raspuns:

  • valorile TSH si FT4 arata ca tratamentul cu Euthyrox este excesiv, iar asta poate avea efecte adverse pe termen mediu si lung, in special asupra inimii si oaselor; din ce am inteles din postarea dvs, a fost vorba de un mic focar de cancer tiroidian, pentru care nu s-a considerat necesar tratamentul cu iod radioactiv, deci cu risc scazut de persistenta sau reaparitie a bolii; asta inseamna ca doza de Euthyrox ar trebui ajustata astfel incat nivelul TSH sa fie mentinut in JUMATATEA INFERIOARA A INTERVALULUI DE NORMAL;
  • legat de valorile HDL colesterolului, intr-adevar, desi e cunoscut drept ”colesterolul bun”, valorile prea mari asociaza de fapt risc cardiovascular; din punct de vedere endocrinologic, recomandarea este de a repeta profilul lipidic dupa ce TSH-ul ajunge in intervalul recomandat; daca se mentin valorile mari, se poate exclude o cauza care tine de problema tiroidiana si tratamentul acesteia; in acest caz poate fi utila o consultatie la un medic diabetolog (aceasta specialitate se ocupa si de tulburarile de metabolism lipidic);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2450) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2449)

Ungureanu Rodica:

Bună dimineața am hipotiroidism de trei ani fac tratament cu euthyrox de 37,5 sunt vegetariană de un 1 si 8 lui imi fac analize periodice un an de când sunt vegetariană au fost valabile normale si anticorpi 68 dom Doc mi-a lasat aceeași doza de tratament mi-am facut din nou analize si acuma THS mi-a iesti 7.89 iar restu in limite normale anticorpi 66 !!Intrebrea mea este ore trebuie schimbată doza de euthyrox ca nu am primit încă răspuns de la medicul meu ca tocmai a născut si eu ce simptome am acuma e ca am bătai neregulate la inima va rog frumos daca puteți să-mi dați un sfat mulțumesc anticipat!!

Raspuns:

  • ca principiu, daca sub o anumita doza de Euthyrox TSH-ul a crescut, doza trebuie crescuta, cu repetarea analizelor (TSH si FT4) dupa 2-3 luni;
  • un TSH crescut pana la 8-10 µUI/ml NU asociaza de regula simptome si nu este o urgenta;
  • tulburarile de ritm cardiac (bataile neregulate), cand sunt legate de o boala tiroidiana, apar de obicei atunci cand exista un exces de hormoni tiroidieni, pe cand la dvs e vorba de un deficit; deci nu as lega aceste manifestari neaparat de tratamentul cu Euthyrox si de rezultatele analizelor;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2449) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2448)

Mihaela Duțu:

Bună ziua,
Am tiroida autoimuna Hashimoto cu gușă polinodulara,de câțiva ani.Merg anual la Parhon pentru analize și ecografie (nu durează mai mult de 5 secunde niciodată).Anul acesta am fost din nou și am constatat pe analize că nu mi s-au făcut ATPO iar răspunsul Dnei doctor a fost că nu își are rostul,pentru că odată detectați nu mai este necesară aceasta analiză (până anul trecut mi s-a făcut de fiecare dată această analiză).Așa este?Nu mai este necesară această analiză?Mai mult i-am spus Dnei doctor că am mari insomnii,am picioarele reci in permanență,mă dor oasele și articulațiile îngrozitor și de câteva luni mă maninca foarte tare pielea de sub gât spre piept și sunt și roșie în acea zonă.Dar la toate aceste întrebări nu am primit nici un răspuns,doar un zâmbet.Pot fi aceste mâncărimi de la tiroidă?
Mulțumesc!

Raspuns:

  • e adevarat, in cazul unei tiroidite autoimune (Hashimoto) diagnosticate cert, masurarea repetata a nivelului ATPO nu aduce niciun beneficiu; din contra, daca valorile sunt mari si/sau in crestere pot produce ingrijorari inutile pacientului;
  • daca valorile TSH si FT4 sunt in limite, adica necesarul de hormoni tiroidieni e acoperit, simptomele dvs nu sunt legate de boala de tiroida; oricum, manifestarile enumerate nu sunt asociate in mod caracteristic nici cu disfunctia tiroidiana netratata, deci o alta cauza este cu atat mai probabila;
  • legat de ecografie, in cazul unei tiroidite autoimune cu eventuali pseudonoduli de dimensiuni mici la un pacient cunoscut, la un medic cu experienta, examinarea poate sa dureze putin, fara sa insemne ca e incompleta; de asemenea, trebuie luate in considerare numarul mare de pacienti din sistemul de stat, precum si incarcarea medicilor si asistentelor cu nenumarate hartii care trebui completate la fiecare caz, ceea ce in mod inerent reduce timpul alocat fiecaruia;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2448) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2447)

Dorobantu Iuliana:

Bună ziua! Dorobanțu Iuliana ma numesc am 48 ani.Am făcut o tiroidectomie totală și rezultatul este urmatorul:1 Microcarcinom papilar bifocal:focare incapsulate LDT 0,9/0,5 cm,intraparenchimatos,cu arii de invazie limfatica la interfata cu parenchimul adiacent,și microfocar inframilimetric LST,incapsulat,intraparenchimatos. 2 Parenchin adiacent și de fond micronodular,anizofolicular,cu epitelii izolate cu aspect hiperfunctional. 3 Vase arteriale peritiroidiene cu leziuni de medioarterita calcificanta. NL Microtumora papilara cu impact prognostic redus. Eu înainte de tiroidectomie am avut o alta operație în zona gatului(s-a scos un ganglion necrozat)și rezultatul a fost:structura limfoganglionara cu zone de metastaza chistica de carcinom papilar tiroidian. Inca nu am facut iod.Euthyrox iau de 100.Va rog frumos să îmi spuneti dacă trebuie sa fac iod și cât e de grav diagnosticul meu.

Raspuns:

  • prezenta unei metastaze ganglionare de cancer tiroidian (papilar) STABILESTE CLAR că tratamentul cu iod radioactiv e necesar; acesta va distruge resturile tiroidiene (care sunt inerent prezente, chiar daca operatia a fost bine facuta) si eventualele mici depozite de celule tumorale din alti ganglioni limfatici (care nu se vad modificati la ecografie daca incarcarea e mica); in acest fel scade riscul de persistenta si de reaparitie a bolii;
  • nu as considera situatia grava, trebuie doar urmati pasii necesari care tin de tratament si monitorizare; o predictie mai clara legata de probabilitatea unei vindecari complete depinde de raspunsul la prima doza de iod radioactiv;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2447) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2446)

Margareta:

Bună ziua!Poate creste tensiunea de la concentrație dubla de eutirox?Din greșeală am luat 150 în loc de 75!

Raspuns:

  • daca doza de Euthyrox este excesiva, poate aparea o crestere, de regula usoara, a valorii sistolice a tensiunii arteriale; in acelasi timp, valoarea diastolica tinde sa scada;
  • NU apar de regula cresteri severe ale tensiunii arteriale DOAR din acest motiv; insa, daca exista deja o hipertensiune care nu e controlata sau e controlata la limita subt tratament, excesul de hormoni tiroidieni poate fi exact acel factor care va dezechilibra situatia si valorile pot fi semnificativ alterate;
  • Explicatie: tensiunea arteriala se exprima prin doua valori, cea mare, numita sistolica, si cea minima, numita diastolica; daca avem o tensiune arteriala de 110 cu 70 mmHg (adesea se spune 11 cu 7), 110 este tensiunea sistolica, iar 70 este cea diastolica;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2446) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2445)

Florea Dia:

Bună ziua, am tiroidita Hashimoto sub tratament Euthirox 100 mg , în acest an m-am confruntat cu o problemă tot la 3 luni mi-am făcut analizele odată TSH 10 odată 0,3 iar 15 iar 0,6 acum iar TSH 19 , nu mai știu ce să fac … mi se reduce doza când e TSH mic după iar mi se urcă . Am oare o problemă mai gravă ? Menționez ca sunt diagnosticată de 18 ani cu această boală dar niciodată nu m am confruntat cu astfel de probleme mă mențineam la un TSH 4-5 acum la 48 de ani aflată în menopauza oscilez între hiper și hipo. Un sfat va rog. Multumesc

Raspuns:

  • primul aspect care trebuie verificat este modul de administrare al Euthyrox-ului; am scris si am spus de multe ori, acest medicament trebuie luat dimineata dupa trezire, pe stomacul gol, cu apa; mancarea, cafeaua si orice alta bautura in afara de apa nu trebuie consumate la mai putin de 30 de minute dupa Euthyrox;
  • preparate cu fier, calciu sau soia nu ar trebui luate la mai putin de 3-4 ore dupa Euthyrox;
  • medicamente foarte frecvent utilizate, cum sunt cele pentru reflux gastro-esofagian, hiperaciditate gastrica, gastrita sau ulcer, numite inhibitori de pompa de protoni (exemple de denumiri comerciale: Omez/Omeran/Nexium/Nolpaza/Controloc), pot afecta si ele absorbtia si, in consecinta, pot influenta rezultatul analizelor de laborator;
  • daca sunt prezente simptome digestive (precum balonari, durei abdominale, tulburari de tranzit, perdere ponderala), trebuie luata in considerare o boala care afecteaza absorbtia intestinala intr-o masura mai larga (nu doar a Euthyrox-ului); in acest caz e indicat un cosult gastroenterologic;
  • ca posibila masura imediata, pana la identificarea unei cauze certe, daca nu e vorba de o eroare de administrare evidenta, se poate lua in considerare trecea pe Accu-Thyrox; acest medicament contine aceeasi substanta activa, dar sub forma lichida, cu o absorbtie ceva mai putin influentata;
  • nu cred ca aceste oscilatii ale TSH indica o problema mai grava, desi uneori, asa cum am scris mai sus, pot demasca un sindrom de malabsorbtie;
  • am vorbit despre aspectele esentiale ale tratamentului cu Euthyrox aici: https://www.facebook.com/100057629042727/videos/349039277561584

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2445) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2444)

Cîrjan Florentina:

Buna , am un mic tremurat in corp am glanda auto imuna eau eutirox de 100 de luni până sâmbătă și duminică pauza am tsh de 2.7 ,și am avut de 6 a scăzut într-un an de zile e bine mulțumim

Raspuns:

  • daca TSH-ul e normal, inseamna ca doza de Euthyrox e potrivita; mergand mai departe, asta inseamna ca tremuratul (sau senzatia de tremurat) NU sunt legate de boala tiroidiana si de tratamentul acesteia;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2444) Read More »