Tiroglobulina

I. Ce este tiroglobulina?

O proteină (substanță cu structură complexă) produsă de celulele tiroidiene, cu rol esențial în sinteza hormonilor tiroidieni.

Porțiuni din molecula de tiroglobulină leagă atomii de iod, apoi aceste porțiuni se combină între ele pentru a forma hormonii tiroidieni: tiroxina (T4 – cu patru atomi de iod) și triiodotironina (T3 – cu trei atomi de iod). Într-un pas ulterior, hormonii sunt „decupați” cu ajutorul unor enzime și eliberați în circulație, fiind apoi distribuiți în întreg organismul.

Producția de tiroglobulină este stimulată în primul rând de TSH, un hormon produs de glanda hipofiză. Excesul sau deficitul de iod, precum și auto-anticorpii din boala Basedow-Graves (TRAb) cresc de asemenea sinteza acesteia.

II. Care este utilitatea măsurării nivelului de tiroglobulină?

Deși cea mai mare parte din tiroglobulina din corpul nostru se găsește în interiorul glandei tiroide, mici cantități ajung în sânge și pot fi măsurate. Aceste concentrații se corelează bine cu producția și cu nivelurile acestei proteine din țesutul tiroidian.

Utilitatea principală este la cei cu tiroida îndepărtată chirurgical pentru un cancer tiroidian diferențiat (papilar sau folicular) și, ideal, tratați cu cel puțin o doză de iod radioactiv. La acești pacienți, tiroglobulina funcționează ca un marker tumoral.

Deoarece în organismul uman doar celulele tiroidiene produc tiroglobulină, nivele detectabile ale acesteia la cei tratați pentru cancer tiroidian diferențiat arată de cele mai multe ori persistența sau recidiva bolii.

III. În ce condiții ar trebui măsurată tiroglobulina la cei cu cancer tiroidian diferențiat?

Cele mai utile și sensibile rezultate sunt obținute atunci când masurarea este realizată după câteva săptămâni de întrerupere a tratamentului cu hormoni tiroidieni (Euthyrox/Novothyral). În aceste condiții TSH-ul va crește foarte mult (de dorit peste 30 µUI/ml), stimulând celulele rămase sa producă tiroglobulină.

Oprirea tratamentului determină însă manifestări evidente de hipotiroidie (oboseală, creștere în greutate, tulburări de concentrare și atenție, etc), care sunt greu de tolerat de unii dintre pacienți. Desigur, acestea sunt reversibile la reluarea tratamentului, dar într-un interval de câteva săptămâni.

De aceea, de multe ori măsurăm tiroglobulina sub tratamentul cu hormoni tiroidieni. Deși nu la fel de sensibile, aceste valori sunt utile, mai ales atunci când sunt foarte mici sau semnificativ crescute.

Întotdeauna, tiroglobulina se măsoară împreună cu anticorpii anti-tiroglobulină. Dacă aceștia din urmă au valori crescute, pot influența rezultatul tiroglobulinei, făcându-l NEINTERPRETABIL.

IV. Care este rezultatul ideal la un pacient tratat de cancer tiroidian diferețiat (papilar sau folicular)?

O tiroglobulină NEDETECTABILĂ pe întrerupere de tratament, ideal în două ocazii separate, arată de obicei vindecarea completă.

V. Există o utilitate în a măsura tiroglobulina la cei cu alte boli de tiroidă decât cancerul diferențiat?

Rareori, un nivel crescut al tiroglobulinei poate ajuta la diagnosticul unei tiroidite distructive (subacută, indusă medicamentos, hashitoxicoză). Nu este o investigație de prima linie în aceste cazuri, dar în situații neclare poate fi de folos.

Cu toate astea, măsurarea tiroglobulinei în alte situații, precum cazuri clare de gușă polinodulară sau tiroidită autoimună, ESTE INUTILĂ. Aproape orice boala care afectează direct tiroida va duce la creșterea nivelului de tiroglobulină din sânge, astfel încât o valoare crescută nu ajută cu nimic, mai mult, poate provoca îngrijorări inutile.

ATENȚIE: tiroglobulina funcționează ca marker tumoral DOAR la cei diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat, operați și tratați cu cel puțin o doză de iod radioactiv! În toate celelalte cazuri măsurarea NU oferă absolut nicio informație utilă legată de natura benignă sau malignă a unuia sau mai multor noduli tiroidieni.

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

4 thoughts on “Tiroglobulina”

  1. Pingback: Răspunsuri la întrebări (2479) – TIROIDA.ro

  2. Buna ziua. Analizele pentru tiroida sunt in limite normale, respectiv: TSH 2.10UUI/mL/,l, T3 0.9NG/mL, Free T4 0.89ng/dL, Ac Anti TPO <3UI/ml. In schimb Tiroglobulina este 272.73 ng/ml, calcitonina <2pg/mL. Am doi noduli tiroidieni. Va rog sa ma ajutati cu un sfat privind pasii pe care trebuie sa ii fac in continuare. Multumesc.

  3. Pingback: Răspunsuri la întrebări (2464) – TIROIDA.ro

  4. Pingback: Cuprinsul categoriei – TIROIDA.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.