Despre mine


M-am născut în 1981 în orașul Tulcea, părinții mei lucrând la acea vreme în Deltă.

Între 1995 și 1999 am urmat cursurile Colegiului Naṭional „B. P. Hasdeu” din Buzău, un liceu cu renume, atât datorită rezultatelor elevilor săi la olimpiade naționale și internaționale, cât și a performanțelor acestora după absolvire, la universități din țară și din străinatate.

În 1999 am fost admis pe locurile cu bursă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, la Facultatea de Medicină Generală.

În 2005, după absolvirea facultății, am susținut Examenul Național de intrare în Rezidențiat. În urma punctajului obținut, am avut posibilitatea de a alege orice specialitate medicală, optând pentru una de elită, ENDOCRINOLOGIA.

Pregătirea în rezidențiat a durat 5 ani, cu stagii în diferite specialități (medicină internă, cardiologie, psihiatrie, etc), efectuate în spitale și clinici din București.

Stagiul principal, cel de endocrinologie, s-a desfășurat în centrul de excelență al endocrinologiei românești, Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”. Aici am avut șansa să am drept îndrumător pe unul din cei mai renumiți și de succes endocrinologi din București, doamna doctor Corina Neamțu. Atunci a luat naștere pasiunea mea pentru patologia tiroidiană și ecografie.

Încă din timpul rezidențiatului am înțeles că e nevoie de mai multă informație de calitate în mediul on-line privind problemele tiroidei, de aceea, în 2009 am început proiectul meu de suflet, blogul TIROIDA.ro.

În 2010, în urma examenului de specialitate, am devenit medic specialist endocrinolog și am început să lucrez în diferite clinici private. În prezent, colaborările principale în mediul privat sunt cu Medicover și Sanador.

Din 2012 am început să fac gărzi de linia I la Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”, iar din 2015 sunt angajat al spitalului.

În Iulie 2015 am obținut titlul de medic primar, iar în 2016 atestatul de studii complementare în sexologie, ambele prin examen.

În Noiembrie 2022 am susținut, din nou după 17 ani, Examenul Național de intrare în Rezidențiat. Ideea acestui demers a fost obținerea celei de-a doua specializări, Medicină Nucleară. Aceasta îmi va permite, printre altele, să mă ocup de tratamentul pacienților cu cancere tiroidiene diferențiate dintr-o perspectivă mai largă. Pe perioada de 4 ani a specializării, contractul de munca cu Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon” urma să se suspende (aceasta era speranța la acel moment). Povestea pe larg AICI;

În Decembrie 2023 prelungirea suspendării contractului meu cu Institutul Parhon nu a mai fost posibilă, așa cum mi s-a dat clar de înțeles de către conducere. Situație care m-a pus în fața a două variante: să revin în institut, cu prețul întreruperii specializării în Medicină Nucleară, irosind astfel 9 luni de învățat pentru examen si un an de rezidențiat (adică un sfert din perioada totală!) sau să fiu de acord cu încetarea contractului de muncă cu spitalul. Desigur, o decizie majoră trebuie asumată și atunci când lucurile nu merg în unele aspecte conform speranțelor inițiale. Astfel încât alegerea a fost clară, continui drumul început, cu încredere în viitor și în lucrurile bune (și atât de necesare!) pe care sunt convins că le voi putea face pentru pacienții mei având două specializări în bună măsură complementare.


Am susținut mai multe lucrări  în cadrul congreselor naționale și am publicat articole de specialitate în reviste naționale și internaționale. Mai jos este doar o scurtă selecție a acestora:

  • Neamţu C, Ţupea C, Păun D, Hoisescu A, Ghemigian A, Refetoff S, Sriphrapradang C. A new TRβ mutation in resistance to thyroid hormone syndrome. Hormones (Athens). 2016 Oct;15(4):534-539. doi: 10.14310/horm.2002.1700. PMID: 28222413;
  • Efecte adverse endocrine ale inhibitorilor checkpoint: Mixedem primar și insuficiență corticosuprarenală centrală izolată sub nivolumab – prezentare orală la Congresul al XIV-lea al Asociației de Endocrinologie Clinică din România, 5-7 Septembrie 2019, Sinaia, România;
  • Ecografia tiroidiană – de la ACR TI-RADS la practica clinică – prezentare orală la Congresul al XIII-lea al Asociației de Endocrinologie Clinică din România, 5-8 Septembrie 2018, Bucuresti, România;
  • Idiopathic hypoparathyroidism with widespread intracranial calcifications and progressive extrapyramidal symptoms  – Claudiu Ţupea, Adina Ghemigian, Diana Păun, Rodica Petriş, Corina Neamţu – Congresul Național de Endocrinologie – 27-30 Iunie 2018, Sibiu, România;
  • Gheorghiu ML, Iorgulescu R, Vrabie CD, Tupea CC, Ursu HI; Thyroid Metastasis from Clear Cell Carcinoma of the Kidney 16 Years after NephrectomyActa Endo (Buc) 2016 12: 80-84 doi: 10.4183/aeb.2016.80
  • Paun D, Tupea C, Neamtu C, Dumitrache C, Poiana C. Terapii curente și direcții de cercetare în tratamentul osteoporozei. Revista română de reumatologie 2013; Vol. XXII, Nr.3:121-128.