Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi cel mult un răspuns scurt sub forma unui comentariu direct;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2.119 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. Buna ziua, domnule dr!
    Va prezint situatia tatalui meu. Pacient in varsta de 63 de ani, fara istoric de patologie tiroidiana pana in momentul de fata, efectueaza in ianuarie 2024 o ecografie tiroidiana (dupa ce in urma unui angio-CT toracic se evidentiaza mai multi noduli tiroidieni):
    LDT – 1/3 medie – nodul izoecogen, cu contur regulat, vascularizatie crescuta perinodular, absenta intranodular, de 0,3 cm
    – infero-anterior – nodul cu calcificari pe contur „in coaja de ou”, de 0,7/0,5/0,6 cm
    LST – superior – conglomerat nodular izoecogen, cu contur regulat. vascularizatie crescuta peri- si intranodular, de 2,5/1,5/1,9 cm
    – infero-anterior – nodul izoecogen, cu contur regulat, vascularizatie crescuta perinodular, absenta intranodular, de 0,7/0,5/0,7 cm.
    Absenta semnelor de compresiune.
    Trahee nedeviata.
    Nu exista semne de expansiune retrosternala sau test tiroidian ectopic (de-a lungul tractului tireoglos).
    Fara adenopatii suspecte laterocervical bilateral.

    TSH 0,934 μUI/mL (0,550 – 4,780)
    FT4 0,87 ng/dL (0,89 – 1,76)
    Calcitonina 4,62 pg/mL ((< 9,52).

    Ni s-a recomandat FNA fara a se insista prea mult, dna dr fiind aproape sigura ca nu este nimic

    Am cerut inca o parere in mai.
    Ecografie tiroidiana- Tiroida cu forma si contur pastrate.LTD 19.8/25,4/41,8 mm. =V 10,98 ml. Structura izoecogena, prezinta:- un nodul zoecogeri, cu halou hipoeogen incomplet cu diam. maxim 10,6 mm, vascularizatie perinodulara.- in treimea mijlocie alt nodul neomogen, izoecogen predominant de 4,6 mm.Istm 3,2/19,8 mm. LTS 19,8/21,7/42,6 mm. V=9,6 ml. Structura izoecogena, treime superioara si medie este ocupata de un nodul usor hipoecogen, neomogen, cu zona transonica, aspect polilobulat si dimensiuni de 16, 1/23,8 mm. Posterior de acest nodul un alt nodul spongiform de 7,7 mm.Fara fenomene compresive. Fara adenopatii laterocervicale.

    Am repetat analizele la acelasi laborator
    TSH 2,233 μUI/mL
    FT4 1,02 ng/dL
    Calcitonina 4,36 pg/mL.

    In iunie s-a efectuat FNAB la Parhon 4 lame= Frecvente epitelii foliculare cu aspect oxifil, moderata si parcelar marcata discoezivitate, relativ frevente aspecte de tip plasmacitoid,anizocarioza, hipercromie, nucleoli unici prezenti;nu se evidentiaza incizuri nucleare / pseudoincizuri. Nodul cu risc proliferativ- aspect folicular cu celularitate de tip oxifil: Bethesda 4 (patru). Se sugereaza corelare cu valorile serice ale calcitoninei.

    Urmeaza programarea pentru interventie chirurgicala.

    Mentionez ca are un frate diagnosticat in urma cu doi ani cu adenom folicular cu celule Hurthle cu o componenta suspecta de carcinom slab diferentiat, pentru care a urmat terapie cu iod

    As fi curioasa de urmatoarele:
    1. Calcitonina a iesit in limite normale, se mai poate pune problema existentei unui carcinom medular? (cautand pe internet, gasesc acest aspect “plasmacitoid” fiind caracteristc pentru CMT)
    2. Acest aspect ecografic “polilobulat”, din experienta dvs, se poate intalni si in formatiuni tumorale benigne? (Am citit ca ar fi inalt sugestiv pentru malignitate)

    Va urma curand interventia chirurgicala, care stiu ca va stabili diagnosticul, dar pana atunci caut “motive” de linistire si speranta ca situatia nu e atat de grava.
    Multumesc!

  2. Bună seara, d-le doctor!
    Vă mulțumesc mult pt răspuns și vă rog să-mi permiteți să vă mai adresez încă o întrebare. La ultima ședință de imunoterapie soțul a avut cortizolul seric f scăzut, sub 1 fata de 2,71 cat l-a avut anterior. Întrebarea mea este: cortizolul scade sau crește sub prednison sau ar trebui să se mențină în limite stabile și daca dvs credeți că această valoare f scăzută ar fi avut vreun impact negativ asupra tratamentului. Se poate face o titrare a prednisonului?
    Mulțumesc!
    Cu toată considerația,

  3. Chițu Alexandra

    Bună ziua! Pt tiroida cronica autoimuna hashimoto, cu tsh și ft4 în parametrii, trebuie substituție cu euthyrox? De ceva timp ma simt rau, obosită, fac atacuri de panica, vedere în ceata. Mulțumesc

  4. Bună ziua, dle doctor!
    Soțul meu, 64 de ani, pacient oncologic, diagnosticat cu carcinom urotelial cu metastaze cerebrale și osoase, actualmente în tratament cu Pembrolizumab. I s-a recomandat de către medicul neurolog să facă și o evaluare endocrina, în vederea îndrumării pt corticoterapie. I s-au făcut analize hormonale și rezultatele au fost urmatoarele:
    Cortizol seric – 2,06 ( dim. între 7-10: 6,7-22,6)
    FT4 – 10,09 ( 9-19)
    ATPO – 0,58 ( 0-5,61)
    TSH – 0,7166 ( 0,35-4,94)
    TESTOSTERON – 2,62 ( 1,75-7,61)
    ACTH – 6,183 (0-46)
    În urma acestor rezultate, medicul endocrinolog i-a pus diagnosticul de hipopituitarism secundar asociat imunoterapiei.
    Ca tratament i s-a recomandat Prednison de 5 mg/zi la trezire și Euthyrox 50 mg/zi.
    De când a început acest tratament, soțului meu i s-au accentuat starea de confuzie și tulburările psihotice, iar dupa ultima ședință de imunoterapie ( cu Pembrolizumab) s-a simțit f rău.: stare generala alterata, oboseală accentuată, spasme, slabiciune musculara, instabilitate în șezut, mers dificil, febră 38,9.
    Întrebarea mea este urmatoarea:
    Credeți că tratamentul cu Prednison și/sau Euthyrox poate să interacționeze cu imunoterapia, respectiv cu Pembrolizumabul, iar simptomele pe care le are soțul meu pot fi o consecință a acestui tratament?
    Vă mulțumesc!

  5. Buna ziua (din nou) Domnule Doctor Tupea,
    va multumesc pentru raspunsul clar si prompt oferit la o intrebare anterioara; azi va rog sa ma ajutati cu expertiza Dvs in ceea ce priveste evolutia Anti Tg la un pacient operat de cancer tiroidian papilar.
    Valoare AntiTg martie 2024:24 (limita 115, laborator Synevo);Tg mai mic de 0.04
    Valoare Anti Tg iulie 2024:9 (limita 4.11, laborator Medlife); Tg nu s-a recoltat.
    Cum se poate explica aceasta crestere semnificativa? Primul gand este: poate anunta o recidiva? Mentionez ca ambele analize au fost facute pe TSH supresat, 0.034 synevo respectiv 0.18 medlife.
    Multumesc si mult succes in activitate va doresc,

  6. Buna ziua. In urma unei ecografii tiroidiene s au descoperit urmatoarele probleme.

    Turoida cu sediul normal, capsula intacta

    Istmus asimetric, 1.52 cm pe linie mediana, neomogen mult marit in volum si ocupat de multiple formatiuni nodulare, aparent bine delimitate, , neomogene cu ecostructura mixta, ce mai mare avand 1.24/1.48 cu semnal Doppler slab partial periferic.

    Lob drept: dimensiuni antero-posterior 1.88 cm , transvers 1.98 cm longitudinal 4.90cm
    Ecostructura profund neomogena prin prezenta mai multor formatiuni asemanatoare, neomogene, hipoecogene, infracentimetrice, cea mai mare avand diametrul de 0.8/1.05 cm, cu semnal Doppler partial periferic.

    Lob stang: dimensiuni antero-posterior 2.90 cm, transvers 3.12 cm, lonhitudinal 6.29 cm.
    Ecostructura, lob mult marit in volum, ocupat in totalitate de un conglomerat nodular, cu margine inferioara greu abordabila geografic, cu ecostructura mixta, transonica si parenchimatoasa, cu microcalcifieri si semnal Doppler bogat in partea parenchimatoasa.
    Contur net si margine regulata, capsula intacta, vascularizatia parenchimului tiroidian este data de formatiuni.

    Adenopatii laterocervicale cu aspect inflamator, cea mai mare avand dimensiunea de 0.97 cm

    Trahee usor deviata spre dreapata
    Nu se vizualizeaza glandele paratiroide

    Concluzie: Gusa polinodulara cu macronoduli plonjata in torace cu fenomene de compresie

    Ca indicatii am primit RMN cu substanta de contrast la gat iar pasul final fiind operatia.
    Tin sa precizez ca sunt barbat, 39 de ani, 1.85m, 100 kg, fara alte probleme medicale. Am facut analizele pentru glanda tiroida si markerii tumorali aferenti si totul a iesit bine inclusiv calcitonina

    Medicul la care am fost nu mi-a raspus la prea multe intrebari si nici nu stiu sa interpretez singur acest diagnostic si speram sa ma puteti ajuta dumneavoastra. Si foarte important daca sa astept inca 3 luni pentru RMN sau sa merg direct catre operatie.

    Multumesc din suflet!

    1. Imi cer scuze, am citit tarziu regulamentul.

      Rezultatul analizelor este urmatorul:
      TPO – 22,3 UI/ml (ref bioclinica <34)
      CEA – 0.50 ng/ml (ref <10)
      FT4 – 0.99 ng/dl (ref 0,89 – 2,69)
      IPTH – 66,4 ph/ml (ref 18,5 -88,0)
      TSH – 1,352 qUI/ml (ref 0,550- 4,780)
      TT3 – 1,08 ng/ml (ref 0.60 – 1.81)
      Anti Tiroglobulina- 1,3 UI/ml (ref <4,5)
      Calcitonina 2,54 pg/ml (ref <18,28)

      Precizes ca tatal meu are probleme de tiroida (nu stiu daca hiper sau hipo) si strabunica a suferit de gusa marita.

      Multumesc

  7. Buna ziua! Acum aproape un an am suferit o tiroidectomie pentru carcinom + un tratament cu iod radioactiv. In septembrie voi avea o noua operatie, pentru a indeparta cateva adenopatii restante, apoi iar iod radioactiv dupa.
    Intrebarea mea este: pot sa merg la stomatolog pentru lucrari dentare (carii) inainte de aceasta viitoare operatie? In timpul verii adica. Am auzit un zvon ca radiografiile ar trebui sa fie complet evitate inainte de operatie. (Nu inteleg de ce, nu vad logica, poate puteti confirma/infirma, v-as fi recunoscatoare).
    Si de asemenea as fi curioasa daca aceste tratamente dentare influenteaza analizele, Tg, Atg, etc. Nu as vrea sa iasa valori fals pozitive.
    Va multumesc din suflet!

  8. Buna ziua!
    Gabriela – 39 de ani
    In aprilie 2024, m am operat de tiroida -cu 2 focare de carcinom papilar 1 carcinom papilar sclerozant cu patern folicular de 05/05.cm si cel clasic de 03/02, Urmeaza o doza de iod in luna Iulie 2024.
    Am recoltat la distanta de operatie de 1 luna si 3 saptamani analize fara intrerupere euthyrox :
    ATG – 16 ( 0-115)
    TG – 0.209 ( AICI AM INTELES CA AR TREBUIE SA FIE NEDETECTABILA AVAND IN VEDERE CA NU MAI AM TIROIDA – ESTE GRAV ? POATA DA RECIDIVA?)
    TSH -0.0518 ( 0.35-4.94)
    Ce parerea aveti despre aceste rezultate?
    Iau euthyrox de 100 in prezent si mi s a recomandat de 75.
    Dupa terapia cu Iod exista posibilitatea sa scada?
    Cateva recomandari va rog, ce sa fac pe viitor?
    Multumesc mult!

  9. Buna seara, în urma cu 2 ani mi s-au descoperit acești noduli tiroidieni
    Tiroida prezinta ambii lobi eu contur regulat, capsula integra, lobi asimetrici.
    Lob tiroidian drept: cu dimensini de :
    – diametru anteroposterior 1,54 cm
    diametru transversal
    1,79cm
    – diametru craniocaudal 4 cm
    Ecostruct neomogena prin prezenta a trei form transonice de 4-8 mm
    Lob tiroidian stang: cu dimensini de:
    diametru anteroposterior 1,8 em
    – diametru transversal
    1,76 cm
    – diametru craniocaudal 4 cm
    Ecostructura neomogena, prin prezenta unei form transonice/ hipoecogena, cu vascularizatie periferica, rotunda, situata in 1/3 sup, eu dim de 0,8/0,7/0,7cm.
    Vascularizatie de ansamblu normala.
    Fãra adenopatii
    Istmul: grosime de 0,33 cm, ecostructura omogena
    Observatie: rezultatul ecografiei se interpreteaza in context clinic.

    Monitorizând ecografic, acești noduli nu au crescut semnificativ în dimensiune

    Întrebarea mea este: pot lua anticoncepționale cu progesteron în aceasta situație?

    Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.