Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie


Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1980)

July 15, 2019

RAMONA:

Buna dimineata as avea si eu o intrebare. Mi am facut analizele pentru glanda. Mi am facut analiza ATPO- AC ANTI TIROPEROXIDAZA ESTE DE 585 IU/ML. Este buna analiza?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1979)

Hulubas Carmen:

Bună dimineața!
Dle doctor, am hipotiroidism de ani de zile.Am făcut tratament cu Novothyral și apoi cu Euthyrox ( primul nu se mai gaseste)Am luat de 100,am schimbat cu 75 și acum mă simt f rau,având reacțiile adverse ale medicamentului.Va rog,o îndrumare ce doza sa iau a va d acum următoarele valori:TSH-2,877 si FT4-0,75.Da, uitam,s-a mărit și glanda.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1978)

Maria:

Bună ziua si felicitari pt activitatea dvs
Tatal meu in varsta de 64 de ani a fost operat de carcinom papilar tiroidian in oct2018 iar in ianuarie i s-a administrat o doza de iod. Ulterior a efectuat un pet ct a carui concluzie este adenopatie de 18 mm latero-cervicala submandibulara stanga prejugulara cu fixare patologica FDG
Este nevoie oare de o noua operatie sau este suficienta o noua tura de iod?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1977)

Dorina:

Buna ziua.D-le doctor va rog sa-mi recomandati ce fel de analize si investigatii sa fac periodic pentru a-mi tine sub monitorizare starea de sanatate.Medicul endocrinolog imi cere cateva analize (standard)dar eu vreau cat mai complect sa fie setul de analize.Deci pe scurt starea mea actuala: 49 de ani,operata in ianuarie ,diagnostic la internare gusa multinodulara netoxica,hipertensiune arteriala primara,tiroida autoimuna.Concuzia ex.histopatologic:carcinom papilar tiroidian varianta foliculara,multifocal,neincapsulat,respectiv unei tiroide cronice limfocitare.
pT(m)1aNOLOVOR0
S-a decis(la Cluj)in urma analizelor sa nu fac iod radioactiv,cu monitorizare la 6 luni.
Am avut TG=<0,04 NG/ML, valori normale 3.5-77ng/ml
Anti-tiroglobulina =391.8 UI/mL, val.normale < 115
TSH = 57,85 qUI/ml, val.normale 0.27-4.2
Doua sapatamani am intrerupt eutyroxul ,impreuna cu dieta saraca in iod.
Mama mea a fost operata la tiroida,fara carcinom.
Astept un raspuns cu deosebit interes.
Va multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1976)

July 7, 2019

Ana:

Bună ziua! Domnule doctor, am 69 ani.Am probleme cu tiroida de aproximativ 20 de ani.In prezent sunt diagnosticată cu Tiroidită cr.autoimună, nodul netoxic LD cu dim.1.5cm. Doresc un sfat în legătură cu valorile câtorva analize: CROSSLAPS SERIC:0,100ng/ml; OSTEOCALCINA:10,58ng/ml; PTH:66,8, vă rog frumos! Mulțumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1975)

Alina:

Buna ziua! In urma unui diagnostic de GPN, am avut recomandare pt tireidectomie totala. Rezultatul histopatologic: carcinom papilar si folicular gr. I. S-a administrat o doza de 30 de I131, cu confirmarea captarii doar in restul de tesut tiroidian. Am cateva intrebari pe care mi-as dori sa le clarific:
1. Este interzisa expunerea la soare pentru totdeauna? De ce?
2. Este interzisa expunerea la IPL sau UV( cele utilizate in cosmetica) pentru totdeauna?

Multumesc!

Raspuns:

  1. NU exista o astfel de interdictie; inainte de tratamentul cu iod radioactiv se recomanda o perioada de 2 saptamani de regim sarac in iod; asta poate include, strict pentru acest interval, si evitarea mediului marin (adica mersul la mare/ocean), care e bogat in iod; in afara acestui aspect, nu exista altfel de contraindicatii;
  2. NU exista o astfel de contraindicatie; tiroida nu este un organ cutanat, deci niciun laser folosit la nivelul pielii nu poate patrunde pana la loja tiroidiana;
  3. aceste intrebari revin periodic pe blog si in cabinet; este pacat ca restrictii nejustificate si inutile sunt impuse unor pacienti care ar trebui, in marea majoritate a cazurilor, sa aibe o viata complet normala dupa ce cancerul a fost tratat;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1974)

June 30, 2019

Dana:

Buna seara!
Ma numesc Dana , am 51 de ani și acum 3 ani mi s-a făcut tiroidectomie totala.
Iau Euthyrox de 100 , de când m-am operat nu mi-am repetat analizele , spre rusinea mea.
De câteva zile ma confrunt cu niște pulsații rapide in jugulara sau carotidă pe partea stânga a gâtului , având senzația ca-mi explodează.
Stiu ca ar fi trebuit sa-mi fac analizele de rigoare și voi încerca sa ajung in cel mai scurt timp posibil la Dr.,însă voiam sa va întreb dacă aceasta poate fi o repercursiune a faptului ca nu este adaptata doza de euthyrox la nevoile mele , funcție de analize sau poate fi și o afecțiune a vaselor de sânge sau chiar cardiaca ..
Va mulțumesc frumos !

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1973)

Daniela:

Buna ziua Domnule Doctor, am o intrebare nu chiar in domeniul Dumneavoastra, dar in legatura cu el, si anume referitoare la produsul Lenzetto – spray transdermic cu estradiol. Mi s-a indepartat uterul cu pastrarea anexelor in 2012, tiroida in 2014. Acum incep sa simt problemele legate de menopauza (bufeuri, probleme de somn, iritabilitate). A durat relativ mult pana mi-am “reglat” si stabilit valorile TSH si calciul si sa ma si simt bine. Care este parerea Dumneavoastra, in cel fel poate influenta acest spray tratamentul cu Euthyrox? Multumesc.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1972)

June 9, 2019

Olivia:

Buna ziua,
Va rog cu o interpretae a unui CT efectuat in urma unei operatii de carcinom tiroidian, acum 3 ani.
Acesta este rezultatul CT ului:
Status post-tiroidectomie radicala?; fara imagini CT cu aspect de recidivalocala sau de tesut tiroidian ectopit la nivelul regiunii cervicale.
Lumen faringolaringian liber.
Colectia descrisa la examinarea CT din 20.ș09.2018 la nivelul palatine drepte este in regresie dimenionala, fiind in prezent punctiforma; microcalcificari amigdaliene bilaterale cu aspect inflamator cronic.
Fara adnepatii latero cervicale cu substrat oncologic.
Glande parotide, submandibulare simetrice.
Vase jugulo carotidiene omogen opacifiate.
La nivelu lobilor inferior ai ambilor plamani exista mici pseudonoduli de 3-4 mm localizati periferic, stationari fata de examinarea anterioara, avand aspect fibro sechelar. Are noduli aparuti recent cu aspect sugestiv pentru determinari secundare. Fina pahiplșeurita apicala bilaterala.
Fara adenopatii axialre, mediastinale sau bronho pulmonare.
Fara revarsat lichidian pleural sau pericardic.
Fara defecte de opacifiere la nivelul vaselor mari mediastinale.
Ficat cu dimenisuni normale, parenchim normodens, fara procese localizate. Fara dilatatii CBIH.
Colecist, pancreas, splina, glande suprarenale, ambii rinichi – fara modificari CT cu aspect patologic.
Fara adenopatii retroperitoneale.
Fara lichid de ascita.
Fine placi de aterom partial calcificate la nivelul aortei abdominale, avand grosimi de sub 4 mm.
Fara leziuni osoase cu aspect de de determinari secundare vizibile CT în regiunile examinate. Mica arie sclerotica la nivelul corpuluivertebral C4, cu aspect stationar fata de examinarea anterioara, avand substrat probabil degenerativ.

Concluzii: Fara modificari CT sugestive pentru recidivalocala post tiroidectomie sau determinari cervico toraco abdominale.

Se pune problema de metastaze la nivelul plamanilor?

Multumesc mult!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1971)

May 21, 2019

Narcisa:

Buna ziua,
Domnul doctor,am 61 ani (sunt de gen:feminin) ,avand gusa polinodulara,am fost operata prin tiroidectomie.Am facut in data de 15.mai 2019, la Synevo analzele recomandate : – TSH ( cu val.de referinta 0,27-4,4) si mi-a iesit ca val.11 ;
– FT4 ( cu val.de referinta 10,6-22,7) mi-a iesit ca val.18,3.
Va precizez , din 04.03.2019 pana in data de 14.05.2019,am luat zilnic euthyrox 75/zi la recomandarea dr.endocrinolog.
Tinand cont de valoarea mare a TSH, ce cantitate de euthyrox zilnica imi recomandati pentru a avea un TSH cu valoare normala?
Va multumesc anticipat pentru ajutor . Va doresc multa sanatate, bucurii si impliniri sufletesti.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1970)

May 12, 2019

Balan Mariana:

Buna ziua Ma numesc Balan Mariana Sotul meu are 53 de ani si la analizele de rutina de la medicul de familie a avut TSH 0,043 A mersla endocrinologie unde fara nici o alta analiza,sau consult ,nici macar o palpare ,i s a prescris tirozol de 10 mg doua pe zi 4 sapt apoi 1 pe zi pana la urmatoarea consultatie i iulie El nu are nici un simptom E corect tratamentul si trebuie sa l ia sau trebuiesc alte analize ? Multumesc anticipat

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1969)

Izabela:

Buna ziua!Multumesc pentru raspuns.M-am operat intre timp la Spitalul Sf.Spiridon din Iasi.Din pacate rezultatul nu este asa de bun.Va redau din buletinul histopatologic:”Examenul extemporaneu realizat la nivelul nodulului istmic prezinta o proliferare celulara cu arhitectura foliculara situat intr-o stroma desmoplazica.Aspectele histologice identificate sunt inalt sugestive pentru carcinom papilar tiroidian.Diagnostic final la parafina.Fragmentul de glanda tiroida restant examenului extemporaneu si cel prelucrat direct la parafina prezinta un nodul de carcinom papilar tiroidian varianta foliculara cu diametru maxim de 0.9 cm,ce asociaza abundenta stroma desmoplazica,sclerojialina si moderat infiltrat inflamator limfo-plasmocitar.Nodulul tumoral este situat ,la nivelul istmului ,subcapsular.Nu se constata aspecte de infiltratie tumorala perineurala sau a capsulei tiroidiene si nici permeatie vasculara.Au fost examinati 2 limfonodului fara metastaza.Lob tiroidian stang cu aspect de gusa coloida anizofoliculara,predominant mediofoliculara,cu benzi de fibroza se ii confera aspect vag nodular,congestie si moderat infiltrat inflamator limfo-plasmocitarinterstitial difuz si nodular cu centri germinativi (tiroidita cronica limfocitara),focare de metaplazie cu celul Hurthle si macrofage la coloid.Adenom paratiroidian constituit predominant din celule principale cu arhiitectura mixta.Se remarca glanda paratiroida superioara cu adenom paratiroidian predominant cu celule principale si glanda paratiroida inferioara cu minima infiltratie adipoasa.Lob tiroidian drept ce prezinta la nivelul etajului mijlociu si a polului superior un carcinom papilar tiroidian,cu diametru maxim de 1 cm,arhitectura foliculara cu zone papilare ce asociaza stroma sclerohialina bogata si redus infiltrat inflamator limfo-plasmocitar,localizat subcapsular.Formatiunea tumorala este infiltrativa la nivelul capsulei organului fiind situata la <1mm de marginea de rezectie chirurgicala.Nu se identifica infiltratie tumorala perineurala sau permeatie sasculara.Procesul tumoral este dezvoltat pe fond de susa coloida cu tendinta la nodularizare si tiroidita cronica limfocitara.
cod ICD-O:8340/3 P T1bm N0 G1 L0V0 Pn0.Am fost programata la IOCluj pentru sedinte cu iod.Urmez tratament cu euthyrox 100 mg si caldefix (1 comprimat),4 buc dicarbocalm ,alpha d3 0.5uq(4buc)si magnesun.Exista sanse de vindecare?Multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1968)

Badea-Miss Ramona:

Buna ziua!
Am fost diagnosticata cu Basedow fiind insarcinata in 4 saptamani. Am urmat tratament cu propiltiouracil pana in luna a sasea de sarcina, la indrumarea endocrinologului, dupa care am intrerupt tratamentul, TSH ul ajungand in limite normale, si urmarind valoarea TSH ului (tot sub indrumarea endocrinologului). Acum o luna am nascut, iar neonatologul mi-a recomandat sa fac analize fetitei la 5 zile de la nastere si la o luna, dupa care sa merg la endocrinolog cu rezultatele. La analizele de la 5 zile au iesit aceste valori: FT3 – 5,83 (3-9,28); FT4 – 30,95 (11,5-28,3); TSH – 2,84 (0,72-11); AntiTPO – 87,01 (<34), iar la o luna au iesit aceste valori: TSH ul 1,5320 (0,7300-4,7700), 1,5320 (0,7300-4,7700); FT3- 3,55 (2,32-4,87), 5,47 (3,57-7,50); FT4 – 1,09 (0,68-2,53), 14,03 (8,75-32,56); AntiTPO – 65,9 (<5,6).
Va rog sa imi spuneti daca e motiv de ingrijorare aceasta valoare a anticorpilor. Specific ca alaptez. Multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1967)

May 5, 2019

Oana:

Buna ziua! Am 30 de ani , sex feminin si va scriu cu rugamintea de a-mi interpreta analizele medicale.
Am decis sa fac analizele , datorita unor simptome: crestere in greutate, intoleranta la caldura, apetit crescut (aparute cu aprox. 10 luni in urma) .
Analizele pe care le-am facut sunt :
TSH 2.06 µUI/ml…………valori de referinta 0.4 -4 /µUI/ml
FT4 1.01 ng/ml…………..valori de referinta 0.8 – 1.9 /ng/ml
ATPO 12.9 UI/mL………..valori de referinta < 35 UI/ml
Mentionez ca nu am alte probleme de sanatate, nu am operatii.
In familie, sora mea geamana a efectuat operatie de indepartare totala a tiroidei in anul 2011, urmata de 2 cure de tratament cu iod radioactiv la Institutul de Endocrinologie C.I.Parhon Bucuresti. De atunci a ramas sub supraveghere la fiecare 6 luni la Parhon.
Va rog sa-mi spuneti, daca aceste rezultate indica vreo afectiune a glandei tiroide. Va multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1966)

Daniela:

Buna ziua si Hristos a Inviat,
Am 55 de ani, 159 cm, 66 kg si am fost diagnosticata cu gusa polinodulara hipertiroidizata.Rezultatele ecografiei tiroidiene sunt urmatoarele:
Lob Drept: L=42 mm,AP=200 mm,T=20mm.Transformat in intregime nodular, hipervascularizat peri-/intranodular.
Noduli: 12/6,5 mm, 8,7 mm, 5,5 mm,4,7mm Volum=14
Plaje granulare diseminnate in parenchim 4-6 mm
Lob stang: L=44 mm, AP=18 mm, T=22 mm Volum=9, Volum T=24
Noduli: 4-5 mm cu tendinte la conglomerare
Multiple formatiuni dispersate in tesutul tiroidian.

Rezultat analize: TSH: 0,005 µl/mL (Interval de referinta: 0,55 – 4,78)
Free T4: 1,35 ng/dL (Interval de referinta: 0,70 – 1,48)

Mi-a fost recomandata operatia chirurgicala insa din cauza nivelului scazut de TSH exista un risc mai mare de sangerare si interventia a fost amanata.In momentul acesta tratamentul prescris consta in Thyrozol 10 mg, o pastila dimineata si una seara (tratamentul il iau de circa 6 luni, iar inainte timp de 1 an si 6 luni am luat Thyrozol 5 mg).Starea de rau o resimt cel mai mult dimineata si scade progresiv pe parcursul zilei, seara simtindu-ma cel mai bine.Am probleme de somn si din aceasta cauza am luat Calmogen Plant dar ca urmare efectului limitat doamna doctor mi-a recomandat Nitrazepam Richter.Din cate am inteles acesta provoaca dependenta daca este luat mai mult timp.
Mi s-a spus sa continui tratamentul cu Thyrozol iar dupa o luna sa repet analizele de TSH SI FT4.Parerea mea este ca valoarea TSH-ului va fi la fel de scazuta in conditiile in care tratamentul nu mi-a fost modificat iar eu ma simt din ce in ce mai rau.Domnul doctor va rog sa imi spuneti ce este de facut pentru a imbunatatii valoarea TSH-ului pentru a putea face operatia sau ce alte recomandari a-ti avea?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »