Calcitonina


I. Ce este si ce face calcitonina?

– este un hormon ce reprezinta produsul normal de secretie al unor celule speciale din glanda tiroida, numite celule parafoliculare; acestea, dupa cum sugereaza si numele, se gasesc in jurul foliculilor tiroidieni si NU sunt implicate in productia de tiroxina (T4) si triiodotironina (T3);

– in mod fiziologic (adica normal), calcitonina are un efect asupra metabolismului calciului, determinand scaderea nivelului acestuia din sange; la oameni, acest efect nu este atat de important, dovada fiind ca celor cu tiroida indepartata complet nu trebuie sa li se administreze calcitonina;

II. Cand si de ce este important sa masuram nivelul calcitoninei din sange?

– calcitonina creste precoce si este cel mai bun indicator pentru o forma mai rara de cancer tiroidian, numit carcinom medular; aceste tumori reprezinta aproximativ 5 % din totalul malignitatilor tiroidiene, sunt mai agresive si au o rata de vindecare mai scazuta decat formele majoritare (carcinomul papilar si folicular); pe larg despre carcinomul medular in articolele dedicate cancerului de tiroida: aici, aici si aici;

– in esenta, masuram nivelul calcitoninei in 3 situatii:

  1. cel mai adesea, la pacienti care au noduli tiroidieni cu aspect ecografic compatibil cu un carcinom medular sau au dimensiuni mai mari, chiar si fara modificari ecografice suspecte;
  2. la cei care vin din familii cu boli genetice ce predispun la acest tip de cancer (sindormul de neoplazie endocrina multipla tip 2, carcinomul medular familial); la acesteia, detectia rapida a cresterii nivelul de calcitonina si  tratamentul chirugical precoce pot indeparta boala intr-un stadiu pre-malign;
  3. la pacientii cu carcinom medular tratat; la acestia, normalizarea persistenta a nivelului calcitoninei este cel mai bun indicator al vindecarii; invers, valorile crescute arata de regula persistenta bolii;

III. Orice valoare a calcitioninei peste limita superioara a normalului arata un carcinom medular?

– fara indoiala  ca NU;

– valori usor crescute (sub 15-20 pg/ml) se intalnesc si la cei cu hipercalcemie, insuficienta renala, boli tiroidiene benigne (tiroidita autoimuna); in aceste situatii se prefera monitorizarea calcitoninei, fara vreo interventie; valorile in crestere sunt totusi suspecte si necesita investigatii suplimentare;

– pe de alta parte, nivele foarte crescute, de peste 100 pg/ml (normal < 9-15 pg/ml), arata intotdeauna un carcinom medular; un astfel de rezultat, dupa evaluarea endocrinologica obligatorie, ar trebui sa conduca cat mai rapid la operatie;


Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

10 thoughts on “Calcitonina”

  1. Pingback: Răspunsuri la întrebări (2323) – TIROIDA.ro

  2. Buna ziua! Am facut analiza :calcitonina si mi- a iesit cu <0.5 la 6 ani de la operatie si extirparea glandei tiroidale. Sunt predispusa la aparitia cancerului sau asa ar trebui sa fie?
    Va multumesc anticipat!

  3. Pingback: Răspunsuri la întrebări (2295) – TIROIDA.ro

  4. Buna ziua. Recent mi s-au depistat 2 chisturi de 3 si 4 mm pe glanda tiroida . Am dat o serie de analize :
    Tsh – 0,72 (0,2-5);
    Free T3 -4,17 ( 4- 8,3)
    Free T4 – 21,32 (10-20)
    A- TPO- <10 (10-35)
    Tiroglobulina 14,8 (3,5-77)
    Calcitonina 5,63 (2-5)

    Intrebarea mea ar fi daca totul este ok sau ar trebui sa ma alarmez din cauza calcitoneinei crescute. Mentionez ca la moment alaptez(1,6ani) – ar putea asta fi o cauza?
    Va multumesc!

  5. Bună ziua,în urma ecografiei făcute am primit următoarele rezultate:LTD modificat structural ,cu aspect de tiroidita și cu prezenta unui pseudonimul, cu vascularizatie perinodulara,macrocalcifieri ce determina con de umbra posterior și dimensiuni de 16,9/11,6 mm.La nivelul polului inferior al nodulului se schițează de asemenea o macrocalcifiere. LTS : la nivelul sau se observa o structura hipoecogena ,la nivelul polului inferior ,cu situare marginala laterala și dimensiuni de 6mm/4,8 mm. Structura nodulara prezintă vascularizatie perinodulara. În vecinătatea structurii descrise se observa o alta formațiune nodulara cu discreta amprentare a esofagului,vascularizatie perinodulara,microcalcifierisi dimensiuni de 8/6,5 mm. Istoria și traiect tireoglos cu aspect normal fără adenopatii laterocervicale sau suprackqviculare ,bilateral. Concluzii: gușă multinodulara

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Care este intrebarea dvs?
      Postarea unui rezultat ecografic, fara context si fara a mentiona ce va intereseaza, nu este suficienta pentru a primi raspuns.

  6. Pingback: Răspunsuri la întrebări (2240) – TIROIDA.ro

  7. Dacca am calcitonina 18,5 , ce reprezinta , si in nodul la glanda tirodiiana. Precizez ca glanda functioneaza la parametri normali , dupa analizele efectuate. Ce ma sfatuti??? Multumesc mult

  8. Pingback: Răspunsuri la întrebări (2215) – TIROIDA.ro

  9. Pingback: Răspunsuri la întrebări (2190) – TIROIDA.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.