TRAb – Anticorpi Anti-Receptor de TSH

– sunt auto-anticorpi care se leaga de receptorul de TSH (vezi Cum este reglată funcţia tiroidei?) si il stimuleaza, determinand productia excesiva de hormoni tiroidieni (hipertiroidia); denumirea este un acronim de la TSH Receptor Antibody;

– spre deosebire de marea majoritate a auto-anticorpilor efectul principal este stimulant, nu distructiv;

– sunt specifici pentru boala Basedow-Graves – nu sunt intalniti in tiroidita cronica sau in populatia generala;

– se recomanda masurarea acestor auto-anticorpi in cazurile neclare, cand este nevoie de confirmarea diagnosticului; in cazurile tipice de boala Basedow-Graves (hipertiroidie+gusa+exoftalmie simetrica) aceasta analiza este inutila;

– titrul TRAb se coreleaza cu gradul hipertiroidiei la pacientii netratati si, de asemenea, cu severitatea oftalmopatiei Graves; de asemenea, daca sunt in titru crescut, au capacitatea de a prezice recaderea la intreruperea tratamentului cu antitiroidian de sinteza;

– se monitorizeaza la pacientele gravide cu boala Basedow-Graves, pentru ca travereseaza placenta si pot determina hipertiroidie fetala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

25 thoughts on “TRAb – Anticorpi Anti-Receptor de TSH”

  1. Ați putea să mă ajutați co o interpretare a rezultatelor de mai jos ?
    TSH 0.83 [0.55÷4.78]
    FT4 0.66 [0.89÷1.76]
    FT3 2.12 [2.3÷4.2]
    TRAB 1.83 [< 1.75]
    TPO 54.6 [ < 60 ].

    Mulțumesc.

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Reveniti va rog cu o postare care sa mentioneze si limitele de normal ale laboratorului si, eventual, care e contextul in care ati facut aceasta analiza.

  2. Pingback: TIROIDA.ro » Răspunsuri la întrebări (1913)

  3. Pingback: TIROIDA.ro » Răspunsuri la întrebări (1907)

  4. Buna ziua,

    Am 29 de ani si in luna februarie 2017 (acum 10 luni) am facut tratament cu iod radioactiv pentru Basedow-Graves. In urma tratamentului am facut hipotiroidie si in prezent iau euthyrox 75 mg/zi si am valori normale pentru TSH SI FT4. Imi doresc sa fac un copil ( dupa 1 an de la iod) dar sunt ingrijorata deoarece analiza Ac Anti-receptor TSH are in prezent valoare de 7.22U/L (interval de referinta: Negativ <1.1 U/L).In luna februarie, inainte de a lua iod radioactiv Ac Anti-receptor TSH era 5.3U/L, dupa iod in luna iunie a fost 11.45, in luna septembrie 9.5. Ce sfat imi puteti da? Credeti ca ar trebui sa astept sa vad ce se mai intampla cu anticorpii TSH? Va multumesc!

  5. Pingback: TIROIDA.ro » Răspunsuri la întrebări (1670)

  6. Buna ziua. Mama mea (64 ani0 a facut analziele pt tiroida si au iesit urmatoarele: ATPO (365,20), FT4 (11,83), TSH (6,22), CREATININA (1,26), UREE SERICA (48,29). Ce poate sa insemne acea valorea mare a ATPO? Multumesc.

  7. Statioiu Letitia Etica

    Buna ziuaa,
    Va rog sa-mi spuneti si mie ce inseamna AC anti receptor TSH 19,76;TSH 0,004;FT4 4,61.
    Multumesc.

  8. Pingback: TIROIDA.ro » Răspunsuri la întrebări (1429)

  9. Pingback: TIROIDA.ro » Răspunsuri la întrebări (1387)

  10. Pingback: TIROIDA.ro » Răspunsuri la întrebări (1356)

  11. Pingback: TIROIDA.ro » Răspunsuri la întrebări (1354)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.