Răspunsuri la întrebări (2215)

Daniela:

Buna seara!
Numele meu este, Daniela si am 37 ani, tocmai ce am fost la o ecografie tiroidiana unde medicul a spus ca vede o tiroida mica si un nodul de 3 mm si ca ar fi indicat sa fac analize mai amanuntite iar intre timp sa iau Seliniu de 100 – 1 tableta/ zi. Analizele arata dupa cum urmeza :

Analize la laborator Synevo

– ATPO rezultat 9 ( nivel referinta < 34)
– Tiroglobulina rezultat 15 ( nivel referinta < 115)
– TSH rezultat 1,98 ( nivel referinta 0.27 – 4.2)
– Calcitonina rezultat 8,99 ( nivel de referinta femeie adult – femeie nefumatoare 4.3 – mentionez ca NU fumez)
– Acid uric seric rezultat 5 ( nivel referinta < 7)
-T 3 rezultat 1.8 ( nivel referinta 1.3 – 3.1)
– T4 rezultat 77.2 ( nivel referinta 66-181)
– FT4 rezultat 13.2 ( nivel referinta 12-22)
– CEA rezutat 0.6 ( nivel referinta nefumator < 3)
– Calciu ionic rezulat 4.24 (nivel de referinta 3.82 – 4.82)
– Calciu seric rezultat 9.7 ( nivel referinta 8.6 – 10 )
– Proteine toatale seerice rezultat 7.2 ( nivel referinta 6.6 – 8.7 )
– Trab rezultat < 0.8 ( Limita de decizie clinica: 1.75UI/L
(sensibilitate 96%, specificitate 99% pentru detectarea bolii Graves)
– Creatinina serica rezultat < 0.67 ( nivel de referinta <1.1)
– Bilirubina totala < 0.51 ( nivel de referinta <1.2)
– Colesterol total 223
( nivel de referintaConform NCEP ATP III:- optim: 240
Colesterol HDL rezultat 73 ( valori referinta Conform NCEP ATP III:
– scazut : ≤ 40 – factor protector: >= 60)

– Lipide totale rezultat 736 ( nivel de referinta 400 – 700)
– Trigliceride rezultat 145 ( valori referinta Conform NCEP ATP III:
– optim: < 150 – borderline crescut: 150-199 – crescut: 200-499
– foarte crescut: ≥ 500)

Va rog, sa mi spuneti daca nivelul de Calcitonia este alarmant ? sau se poate sa fie conjuctural post Covid ( nov 2020 ) , analize mai 2021.
Ce recomandati ? Va multumesc !
Cu consideratie,
Daniela

Raspuns:

  • de regula, o valoare doar putin crescuta a calcitoninei, cum e si in cazul dvs, NU este un indicator de carcinom medular, avand cauze mult mai banale; pe larg despre calcitonina: https://tiroida.ro/2017/01/22/calcitonina/;
  • nu stiu sa existe vreo influenta a COVID-19 asupra nivelurilor de calcitonina, dar cred ca e improbabil ca boala din Nov 2020 sa influenteze analizele din Mai 2021;
  • repetarea calcitoniei, eventual la un alt laborator, la 3-6 luni si a ecografiei de tiroida la 6 luni cred ca sunt suficiente la acest moment; in functie de rezultate, se va decide conduita ulterioara (cel mai probabil tot monitorizare);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.