Răspunsuri la întrebări (2214)

Catalina:

Buna ziua,
Am fost la endocrinolog pentru un consult, unde am primit un diagnostic de „Gusa difuza netoxica” cu recomandari de analiza de sange, control ginecologic+eco si ecografie mamara. Mentionez ca am varsta de 32 de ani, ecografia mamara a iesit in regula, urmeaza si celalalt consult. Mai jos rezultatele ecografiei tiroidiene si ale analizei de sange:
Ecografie tiroida
LD: – diametrul AP= 1.7 cm – diametrul transvers=1.86 cm – diametrul longitudinal= 4.6 cm Ecostructura: normoecogena, neomogena, cu multiple plaje hipoecogene. Contur net.Capsula aparent integra ISTM: 0.3 cm LS: – diametrul AP= 1.8 cm – diametrul transvers= 1.65 cm – diametrul longitudinal=4.2 cm Ecostructura:normoecogena,neomogena, cu multiple plaje hipoecogene. Contur net.Capsula aparent integra Vascularizatia normala. Laterocervical bilateral adenopatii cu aspect nespecific.
Analize sange (ce nu a iesit in limitele specifice, practic):
– anticorpi anti-tiroglobulina 450 UI/mL (interval de ref. <=115)
– anticorpi anti-tpo (ATPO) 428.98 IU/mL (interval de ref. <5.61)
– numar eritrocite 3.82 mil./µL (interval de ref. 3.92 – 5.08)
– hemoglobina 11.3 g/dL (interval de ref. 11.9 – 14.6)
– hematocrit 34.3% (interval de ref. 36.6 – 44)
– LDL colesterol 142.1 mg/dL (interval de referinta 60-100)
– colesterol total 227.1 mg/dL (interval de referinta 120-200)
Mentionez ca FT4 a iesit in limite 16.6 pmol/L (interval de referinta 12-22) si TSH la fel 3.05 (interval de referinta 0.27-4.2).
Am mai avut diagnostic de anemie feripriva, pentru care am luat suplimente acum cativa ani. In rest TSH mi-a iesit mereu in regula.
Astept sa termin cu controalele, ca sa pot merge la interpretare analize, dar din ceea ce mi-a dat de inteles la ecografie, dna. doctor banuia o tiroida autoimuna.
Multumesc anticipat!

Raspuns:

  • aspectul tiroidei la ecografie si valorile crescute ale anticorpilor specifici (ATPO si Ac anti-tiroglobulina) stabilesc intr-adevar diagnosticul de tiroidita autoimuna; aceasta este o boala cronica care va necesita monitorizare toata viata;
  • nivelul normal al TSH arata ca functia tiroidei este normala la acest moment; cu exceptia situatiei in care planuiti o sarcina in perioada urmatoare, tratamentul nu este deocamdata necesar;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.