Răspunsuri la întrebări (2295)

Irina:

Buna ziua. Recent mi s-au depistat 2 chisturi de 3 si 4 mm pe glanda tiroida . Am dat o serie de analize :
Tsh – 0,72 (0,2-5);
Free T3 -4,17 ( 4- 8,3)
Free T4 – 21,32 (10-20)
A- TPO- <10 (10-35)
Tiroglobulina 14,8 (3,5-77)
Calcitonina 5,63 (2-5)

Intrebarea mea ar fi daca totul este ok sau ar trebui sa ma alarmez din cauza calcitoneinei crescute. Mentionez ca la moment alaptez(1,6ani) – ar putea asta fi o cauza?
Va multumesc!

Raspuns:

  • o calcitonina doar putin crescuta, asa cum e in cazul dvs, are aproape intotdeauna cauze banale si nu un carcinom medular; cele doua microchisturi nu pot fi respnsabile pentru acest rezultat;
  • in asemenea situatii se recomanda monitorizarea, cu repetarea calcitoninei si a ecografiei de tiroida peste 6 luni; in cazul putin probabil in care se evidentiaza un trend clar de crestere, exista investigatii suplimentare care se pot efectua, cum ar fi un test de stimulare cu calciu intravenos;
  • calcitonina poate creste usor la femeile care alapteaza, dar este un efect mai frecvent intalnit in primele luni; oricum, e o posibilitate si in cazul dvs;
  • despre calcitonina gasiti un articol aici: https://tiroida.ro/2017/01/22/calcitonina/;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (2295)”

  1. Ramona Moldovean

    Bună seara. Am vârsta de 23 ani si de curând mi-am facut niște analize pentru glanda tiroidă și nu stiu daca este cazul sau nu să mă vadă un doctor. As aprecia foarte mult dacă mi-ați spune parerea dumneavoastră despre urmatoarele rezultate: FT4-0.77 ng/dl ( interval referință 0.61-1.12 ng/dl)
    TSH- 1.408 ųUI/ml (0.38-5.33 ųUI/ml)
    Anti TPO- 0.5 IU/Ml ( <9)
    Anti- Tiroglobulina- <20.0 UI/Ml (<40 ) . Este cazul sa vizitez un medic endocrinolog? Mulțumesc anticipat

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.