Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (577)

October 10, 2011

Lucian:

Buna Ziua,

Am avut un nodul suspect a fi malign, pe care l-am operat acum 3 saptamani, pacticandu-se tiroidectomie totala. Dupa operatie mi s-a prescris Euthyrox 50 una pe zi in primele 5 zile, apoi o pastiluta si jumatate inca 5 zile, iar in final 2 pastilute Euthyrox 50. Problema e ca acum de cand am trecut pe 2 pastilute daca ma trezesc noaptea am senzatia de frica, de lipsa de echilibru, ameteala, si mainile sunt usor amortite. Daca ma ridic in piceoare am echilibru si dupa cate miscari furnicaturile din maini dispar. Daca nu dorm la pranz nu ma mai trezesc noaptea si totul e OK. Si am cam slabit, din cate vad in oglinda. In rest viata mea e absolut normala, ca inainte de operatie cand tiroida isi facea functia. Care poate fi cauza pentru aceste mici probleme? Sper ca in viitoarul apropiat sa pot sa-mi reiau viata normala. Mie imi place mult sporul. Voi avea aceiasi rezistanta la efort? Expicatiile pe care dumneavoastra mi le-ati trimis intru-un mesaj anterior m-au ajutat in a lua decizia asupra operatiei. Va multumesc mult.

Raspuns:

– fara teste de laborator care sa confirme este greu de spus daca simptomele sunt cauzate de tratamentul cu Euthyrox; cel mai bine este sa faceti testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) la 4 saptamani de la inceputul tratamentului;  in plus, pentru furnicaturi la nivelul extremitatilor poate fi responsabil un nivel scazut al calciului din sange, ce poate aparea dupa lezarea glandelor paratiroide in timpul operatiei; masurarea calciului ionic seric va lamuri aceasta posibilitate;

– orice rezultat anormal ar trebui sa conduca la un consult endocrinologic cat mai curand;

– daca tratamentul de substitutie va fi corect administrat, nu va exista vreo problema in privinta rezistentei la efort;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (576)

gabriela, campina:

sunt operata de tiroida de 9 ani.am avut noduli tiroidieni si slabeam.pana acum o luna de zile am luat euthyrox 100 si am fost nevoita sa iau l-thyroxin100,farmacistii spunandu-mi ca nu se mai importa euthyrox.problema e ca,am inceput sa am ceva ce aduce a anghina pectorala,eu avand o usoara cardiopatie ischemica,boala cu care m-am nascut.am redus doza la 50,dar mai am cate un junghi.pot inlocui cu alt ceva?inca nu am fost sa imi refac tsh-ul.sper sa reusesc curand.pentru imima nu iau nimic.am egiloc in caz de nevoie.multumesc

Raspuns:

– cardiopatia ischemica presupune o oxigenare deficitara a muschiului cardiac, de obicei aparuta ca urmare a ingustarii arterelor coronare, care iriga miocardul; aceasta afectiune devine manifesta in general dupa varsta de 45-50 ani la femei, odata cu formarea placilor de aterom (depozite de grasimi pe peretele vascular); de aceea, am niste indoieli privind “o usoara cardiopatie ischemica din nastere”, aceasta nefiind o boala care sa apara atat de devreme;

– nu ati precizat varsta dvs, un aspect foarte important;

– ischemia miocardica (angina perctorala) ar trebui obiectivata printr-un ECG; in plus ar trebui masurate TSH si FreeT4 pentru a verifica daca doza de L-Thyroxin este adecvata; fenomene cardiace apar de obicei doar cand doza de substitutie este excesiva (TSH sub limita inferioara a normalului ± FreeT4 crescut); oricum, durerile la nivelul pieptului pot avea multiple cauze, majoritatea benigne;

– pe piata din Romania nu exista, din cate stiu eu, decat aceste 2 medicamente echivalente: Euthyrox si L-Thyroxin; asa ca nu cred ca exista vreo alternativa reala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (575)

Daniela:

Buna ziua!
Am un baiat de 14 ani diagnosticat cu tiroidita cronica in faza de eutiroidie. In prezent ia 25 microg euthyrox. Stiu ca in clasa a VIII-a se face vaccinare antituberculoasa si antidifterica/antitetanica.
Credeti ca are contraindicatie pentru efectuarea vaccinului?
In general, exista contraindicatii pentru vaccinare in cazul tiroiditei cronice?

Va multumesc anticipat pentru raspuns si pentru efortul de a raspunde atator intrebari!

Raspuns:

– nu exista nicio interactiune ingrijoratoare intre tratamentul cu Euthyrox si diferitele vaccinuri;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

 

Răspunsuri la întrebări (574)

October 3, 2011

Sonia:

Buna ziua,

In urma unor analize de sange, va transmit rezultatele, cu marea rugaminte de a ma ajuta cu un raspuns si de a-mi spune daca exista vreun motiv de ingrijorare:

TSH – 1.52 qIU/mL (0.40 – 4.00)
T3 – 77.1 ng/dL (81.00 – 178.00)
T4 – 6.86 qg/dL (4.50 – 12.50)
FT4 – 0.936 ng/dL (0.80 – 1.90)
ATPO – 10.00 (<35)

In rest, toate analizele au iesit in limite normale. Sunt foarte speriata deoarece am citit despre faptul ca simptomul de T3 scazut poate fi un semn de boala severa.
Multumesc frumos pentru raspuns!
Numai bine!

Raspuns:

– analizele prezentate arata ca tiroida dvs functioneaza normal; nu exista, deci, nici un motiv de ingrijorare;

– Euthyroid Sick Syndrome este intalnit in situatia in care un pacient cu o afectiune severa nontiroidiana evidenta prezinta niste modificari alte testelor de functie tiroidiana (TSH, FreeT4, T3); repet, asta inseamna ca respectivul pacient este in mod evident bolnav (de obicei suficient cat sa necesite internarea); in concluzie, un nivel izolat subnormal al T3 nu indica o potentiala afectiune serioasa inaparenta, el putand aparea doar in contextul unei afectiuni severe cunoscute;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (573)

cristina b:

Buna ziua
Am 38 de ani, ma numesc Cristina si in luna ianuarie ac. in urma unui consult endocrinologic, s-a depistat un nodul la lob drep cu dimensiuni de 1.89×1,99×4.24cm v7.67 s-a recomandat punctie biopsica cu ac fin din care a rezultat carcinom papilar LTD-categoria 6 Bethesda.
in luna februarie mi s-a efectuat tiroidectomie totala, iar rezultatul histopatologic a fost. CARCINOM PAPILAR DIFERENTIAT INTRATIROIDIAN al LTD 10 mm pT1a.
LTD+istm marcat cu fir simplu de 38x40x15mm.Pe sectiune la nivelul treimii inferioare cu un nodul albicios imprecis delimitat cu diametrul de 10 mm situat subcapsular.
In luna martie am fost la institutul Oncologic Cluj unde am avut urmatoarele rezultate.Tiroglobulina serica-11.28ng/ml, Anti-Tg. serica<10 UI/ml, TSH-77.66 UI/ml.In urma unei scintigrafii tiroidiene se decide numai supravegherea, datorita focarului de 1 cm T1.tratament cu euthirox 125, cu ajustarea dozei.in prezent iau Euthirox 100.
In luna august, in urma unui ecografii s-a observat in vecinatatea venei jugulare o forma rotunda avand diametrul de 1.28cm, hipoecogen cu slab semnal vascular doppler color. in 26.9.11 am fost la cluj la controlul de 6 luni de la tiroidectomie, in pauza de tratament de 14 zile.
unde am avut urmatoarele rezultate.
TG-11.01ng/ml , Anti-TG- 10 UI/ml , TSH – 56.08 UI/ml, calciu seric 9mg/dl si VSH 2 mm/h. Intrebarea mea este fiindca d-na doctor decide din nou numai monitorizare mea, ce poate fi aceea forma rotunda? si ce ar trebui sa fac? medicul meu endocrinolog recomanda iradiere sau operat chirurgical, insa d-na doctor nu a zis nimic, desi i-am aratat rezultatul eco. Va rog mult sa imi spuneti si parerea d-voastra. Va multumesc din suflet.

Raspuns:

– cea mai buna solutie, daca este posibil tehnic, este punctia cu ac subtire din formatiunea laterocervicala; in afara de evaluarea citologica (a celulelor extrase) in sine, este bine sa se faca si asa numitul “needle washout”; aceasta manevra presupune clatirea acului folosit la punctie in ser fiziologic si masurarea ulterioara a tiroglobulinei din solutia rezultata; detectarea unor modificari celulare compatibile cu carcinomul papilar sau a unui nivel crescut al tiroglobulinei in washout stabileste diagnosticul de determinare ganglionara secundara si, de principiu, operatia este recomandata; daca rezultatul este negativ se poate exclude o legatura cu cancerul tirodian si monitorizarea se poate in continuare face conform recomandarilor initiale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (572)

scorokirja irina:

buna ziua,
am 25 ani, sex feminin, 53 kg la 165 inaltime,
nu am suferit de careva boli, operatii etc.
in urma ecografiei glandei tiroide s-au depistat urmatoarele:
L.drept- 19*13*38mm, chisturi coloidale 2;4mm
L.stang-19*13*38mm, chisturi coloidale 4;8mm
ISTM-3mm
Glanda tiroida situata tipic, contur regulat, cu ecostructura neomogena, reflectivitate crescuta.
rezultatul analizei la hormoni:
TSH-1,7 (NORMA 0,1-4,0)
Anti-TRO-28,0 (NORMA 0-100)
FreeT4- 13,2 (NORMA 11,5-23)
ESTRADIOL 129,0 (NORMA 57-270)
TESTOTERONE 0,6 (NORMA 0,1-0,7)
Masa corpului stabila, senzatii de oboseala, nervoasa, strasanta.
Iu urma rezultatelor analizei, mi-a fost indicat tratamentul hormonal cu L-THYROXIN, dar imi este frica sa urmez tratamentul hormonal, sa nu duca la cresterea in greutate, oare chiar este necesar,(tin sa mentionez ca mai am urmat 2 luni tratamentul cu Iodomatine in capsule)
Va rog mult sa ma ajutati
va multumesc anticipat

Raspuns:

– tiroida dvs functioneaza normal, deci nu exista din acest punct de vedere nicio influenta negativa asupra organismului (greutate corporala, perceptia stresului, nervozitate, etc);

– L-Thyroxin este un medicament ce contine hormon tiroidian iar adminsitrarea lui nu poate duce la crestere in greutate; in alta ordine de idei, nu cred ca un astfel de tratament ar avea vreun efect asupa chisturilor descrise; in opinia mea, cea mai buna solutie este simpla monitorizare ecografica periodica (initial la 6 luni, apoi anual daca nu sunt modificari);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi