Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (720)

April 11, 2012

dumitrascu:

tiroida cronica autoimuna cu functie normala, ce tratament recomadati?oboseala cronica permanenta, retentii lichide, constipatie cronica,crestere in greutate 6 kg in 3 luni, edeme,TSH-1.14,T4-8.2,T3-110,nevoie permanenta de dulciuri.

Raspuns:

– atat timp cat testele de functie tiroidiana sunt in limite normale, manifestarile dvs NU sunt cauzate de tiroida; trebuie facute investigatii suplimentare pentru stabilirea cauzei;

– totusi, nevoia permanenta de dulciuri, in masura in care este satisfacuta, poate explica cresterea in greutate; aceasta, la randul ei, poate contribui la aparitia edemelor si la senzatia de oboseala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (719)

Ioana:

Mama,67 ani,tiroidectomie totala cu urmatorul rez.gusa polinodulara cu noduli de adenomatoza cu epitelii hiperplazice cu aspect marcat hiperfunctional,arii de tip oxifil,sclerohialinoza circumscrisa perinodular.Perenchim internodular cu epitelii cubice si plate.Care este parerea dvs in legatura cu acest rezultat? Va multumesc.

Raspuns:

– rezultatul arata o gusa polinodulara benigna, restul detaliilor nu au nicio importanta clinica; nu este necesar decat tratamentul de substitutie cu levotiroxina intr-o doza care sa mentina TSH si FT4 in limite normale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (718)

Iuliana Badoi:

Buna ziua,

ma numesc Iuliana Badoi si am 37 de ani.
de cativa ani incerc sa raman insarcinata, dar din pacate fara rezultat. anul acesta m-am decis dupa 6 inseminari ratate sa recurg la FIV. mi s-au recomandat mai multe rezultate printre care si cele hormonale la care am obtinut urmatoarele rezultate:

Anti-tiroidperoxidaza – 209 (< 34)
Estradiol 154.7 pmol/L
LH 8.1 mUI/mL
FSH 5.5 mUI/mL
Prolactina 561 μUI/mL
T3 1.5 nmol/L (1.3-3.1)
T4 87.2 nmol/L (66-181)
TSH 2.56 μUI/mL (0.27-4.2)

Fac precizarea ca toate analizele, cu exceptia anti-TPO, le-am facut in fiecare an si rezultatele au fost asemanatoare celor de mai sus.

As vrea sa stiu daca pot sa apara probleme grave in urma unui tratamentpentru FIV.

Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– nivelul crescut al ATPO sugereaza o tiroidita autoimuna ; valorile normale ale TSH, T3 si T4 arata ca tiroida functioneaza (inca) normal, fiind deci vorba de o forma incipienta de boala; investigatiile ar trebuie completate cu o ecografie tiroidiana, pentru confirmarea diagnosticului;

– prezenta acestui proces autoimun poate interfera intr-o oarecare masura sansele de a obtine o sarcina; in general, in astfel de cazuri se recomanda mentinerea unui nivel al TSH<2.5 μUI/ml atat inainte de sarcina, cat si pe tot parcursul acesteia; concret, in cazul dvs, administrarea unei doze mici de levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) poate aduce nivelul TSH in limitele dorite; ulterior, sarcina trebuie urmarita si la endocrinolog, care va ajusta tratamentul in functie de testele periodice;

– in concluzie, tiroidita autoimuna/cronica/Hashimoto NU este o contraindicatie pentru FiV, necesita doar evaluare suplimentara;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (717)

niculina comanescu:

Buna ziua,va multumesc anticipat pentru consultatie.Am 60 ani,depistata cu hipertiroidie-Basedow de 7 ani.Am facut tratament cu eurotirox si tirozol sub cotrolul dr. endocrinolog,in toata aceasta perioada.la zi am urmatoarele analize:TSH-1.37,FT4-1.15,TRAB-8.02.Acum tratamentul este de eurotiroz 50mg/zi,tirozol 10mg/zi.Imi puteti spune,va rog daca voi reusi sa-mi reglez glada,ce tratament mai pot lua, am probleme si cu ochii in special ochiul stang .Va nultumesc.

Raspuns:

– conform analizelor prezentate (TSH si FT4), functia tiroidei este normalizata sub acest tratament; din acest punct de vedere nu este nevoie de niciun tratament suplimentar;

– nivelul crescut al TRAb arata ca procesul autoimun, care este cauza bolii Basedow-Graves, este inca activ; in esenta, asta inseamna ca oftalmopatia se poate agrava chiar daca hipertiroidia este controlata; recomandarea mea este sa faceti un consult la un medic oftalmolog cu experienta in oftalmopatia Graves; el va decide daca pentru ochi este nevoie de un tratament suplimentar;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (716)

marcela axinie:

Buna dimineata!Am 49 de anisi de aproximativ 2 ani de zile glezna dreapta si piciorul drept se umfla in mod deosebit in lunile de vara .In urma investigatiilor recente medicul de familie mi-a recomandat si analiza de sange TSH care a iesit mai mica de 0,1,motiv pt. care m-a trimis la un examen de specialitate.In urma efectuarii ecografiei tiroidiene d-na dr. mi-a pus un diagnostic initial de tiroidita autoimuna.In plus am efectuat si analize de sange a caror valori sunt urmatoarele;TSH<0,005(valori de referinta 0,27-4,2);T3=2,82nmol/L(1,3-3,1);T4=123,6nmol/L(66-181),FT3=7,1pmol/L(3,9-6,7),FT4=19,44pmol/L(12-22);Anti-tg=91,78UI/ml(<115);Anti-TPO=9,2UI/ml(<34)si TRab=3.14UI/L(limita de decizie clinica 1,75 UI/L.Analizele au fost facute la un laborator Synevo din provincie iar pe buletinul de analiza este scris ca pt.TRab si FT3 sangele a fost trimis la Bucuresti.Va rog sa-mi spuneti daca se mentine diagnosticul de tiroidita autoimuna sau este altceva.Nu am rude in familie cu boli de tiroida si in afara de piciorul care se umfla in special in anotimpul verii nu m-am gandit niciodata c as putea fi bolnava cu glanda.Este adevarat ca in ultimul timp m-am ingrasat si suport greu anotimpul calduros ,in plus am devenit deosebit de irascibila ,dar toate aceste simptome le-am pus pe seama premenopauzei.Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– rezultatele prezentate indica hipertiroidie asociata bolii Basedow-Graves, nu tiroidita autoimuna; nivelul TRAb creste doar boala Basedow, nu si in alte afectiuni tiroidiene;

– tratamentul uzual in astfel de cazuri se face cu antitiroidian de sinteza (Thyrozol/Carbimazol) si, in functie de simptomatologie, beta-blocant (de ex. metoprolol); obiectivul tratamentului este normalizarea testelor de functie tiroidiana (TSH, FT4, T3) si rezolutia simptomelor;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (715)

April 10, 2012

Miahela:

Buna-ziua !
Ma numesc Mihaela , am 37 ani din Hunedoara.
Sunt o vizitatoare mai veche a acestui blog , mi-ati mai raspuns pana acum la cateva intrebari si tin sa va multumesc din suflet . Pe scurt operata, tiroidectomie totala , carcinom papilar iradiat cu o singura doza iod radioactiv , rezultate foarte bune la 6 luni respectiv un an si 6 luni de la iradiere ( Tg < 0.1 , tsh=13.42 , antitg=48 ).Intrebarea mea este daca pot lua anticonceptionale , deoarece am probleme cu acneea( nu foarte grave dar deranjante )si este singura solutie pt mine .Am auzit ca nu am voie sa iau nici un alt fel de tratament hormonal dar as dori parerea unui specialist .Va multumesc inca o data , multa sanatate !

Raspuns:

– nu exista vreo contraindicatie pentru utilizarea contraceptivelor orale la pacientii tratati de cancer tiroidian;

– pentru a considera o evaluare post-tratament cu iod radioctiv ca avand rezultate optime, nivelul TSH trebuie sa fie cel putin 25 μUI/ml (deci tratamentul de substitutie oprit cateva saptamani), tiroglobulina nedectabila si anticorpii anti-tiroglobulina in limitele normale ale laboratorului care efectueaza analiza; in plus, examenul clinic si ecografia de loja tiroidiana trebuie sa fie negative pentru resturi de tesut tiroidian;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi