Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (764)

June 30, 2012

suteu corina:

buna ziua, numele meu este suteu corina, am 40 de ani. In august 2011 am fost operata- tiroidectomie totala – cu dg. de carcinom tiroidian papilar. In urma cu 2 zile(26.06.2012) in urma controlului facut la IOCN Cluj am primit urmatoarele rezultate:TG 0.233ng/ml( <78 ng/ml), TSH 47.73 uUI/ml(0.27-4.2 uUI/ml), ANTITIROGLOBULINA 716(<115UI/ml).Aceste valori au fost obtinute in conditiile unui repaus de 2 saptamini de tratament cu euthyrox. Din discutiile cu dr. am inteles ca din punct de vedere al tiroidei totul este normal, ceea ce o ingrijoreaza pe dna dr este valoarea prea mare a Anti-Tg.Pe linga toate astea ma confrunt si cu o senzatie de ameteala si apasare pe cap si in zona cervicala, pt care am primit BETASERC 8mg 1/4-0-1/2/zi.Durerea s-a mai ameliorat dar senzatia de vertij inca persista.Dr. m-a programat si pt un CT la cap.Intrebarile mele ar fi:
1. senzatia de vertij are legatura cu lipsa tratamentului cu euthyrox?
2.de ce Anti-Tg este asa de mare, ce determina aceste valori crescute?
3.ce se poate vedea la CT in aceste conditii?(din ce am mai citit pe internet, valori crescute sint in LES, miastenia gravis, scleroza in placi…)
Mentionez ca pe linga toate astae ma confrunt si cu atacuri de panica, care imi alimenteaza, cred eu, toate aceasta senzatie de vertij.Va multumesc pt rabdare.

Raspuns:

  1. este foarte posibil; in cateva saptamani dupa reluarea tratamentului ar trebuie sa apara o ameliorare evidenta;
  2. singura consecinta importanta a titrului mare de anticorpi anti-tiroglobulina este faptul interfereaza cu masurarea nivelului tiroglobulinei si pune sub semnul intrebarii rezultatul obtinut; altfel zis, desi valoare tiroglobulinei in cazul dvs este foarte buna si sugereaza absenta tesutului tiroidian din organism, din cauza acestor anticorpi nu putem sti daca este reala;
  3. intrebarii dvs i se poate raspunde complet doar cu un intreg tratat de imagistica cerebrala; in acest caz nu va ajuta in niciun fel sa cautati informatii (foarte posibil incomplete sau false) pe internet; asocierile de care vorbiti dvs (cu lupus, miastenie, etc) sunt oricum foarte rare; anxietatea si atacurile de panica, in asociere cu hipotiroidia indusa de oprirea tratamentului cu Euthyrox, sunt explicatii mult mai probabile;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (763)

Mirela:

Buna ziua! In urma unei ecografii a glandei tiroida am urmatorul rezultat: pe lobul drept, central se vizualizeaza nodul cu diametrul 19/12 mm. Acesta prezinta contur regulat, structura mixta: 2/3 inferioara lichidiana si 1/3 superioara mugure solid cu diametrul 7 mm, izodens cu parenchinul, vascularizat. Se vizualizeaza cateva formatiuni adenopatice infracentimetrice, paracarotidian bilateral, cu caracter vechi, fara necroze centrale, fara confluare. Markerii endocrini sunt in valori normale, calcitonina la fel. Sunt sanse ca acest nodul sa fie malign? Ce imi recomandati sa fac? Ar trebui sa fac punctie? Am inteles ca in Bucuresti exista un singur medic la Parhon care face asta si dureaza destul de mult pana te programeaza.Puteti sa imi recomandati alti medici in tara (Cluj, Brasov, Arad)? Va multumesc!

Raspuns:

– in descrierea ecografica prezentata nu sunt elemente clare de suspiciune pentru un nodul malign; asta inseamna ca este improbabil sa fie o leziune maligna; totusi, fara punctie sau examinare histopatologica postoperatorie NU se poate exclude 100% aceasta posibilitate;

– luand in considerare ca: 1) marea majoritate a nodulilor tiroidieni sunt benigni, 2) ecografia nu sugereaza malignitatea si 3) s-a exclus un carcinom medular (forma mai agresiva de cancer tiroidian), se poate opta deocamdata pentru urmarire ecografica; daca la 3 luni se inregistreaza modificari (cresteri) semnificative, se va punctiona;

– din pacate, nu stiu medicii care fac punctie tiroidiana in celelalte orase din tara; in Bucuresti este domnul doctor Dumitru Ioachim, la Institutul Parhon;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (762)


RATA:

Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti daca este contraindicat sa merg la mare avand noduli tiroidieni pe ambii lobi de circa 2cm/1,7cm.
va multumesc

Raspuns:

– nodulii tiroidieni nu sunt, in sine, o contraindicatie pentru mersul la mare;

hipertiroidia (excesul de hormoni tiroidieni) si oftalmopatia Graves pot, in schimb, sa se agraveze in urma expunerii la soare si la temperaturi crescute;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (761)

nedelcu:

Buna ziua, sunt diagnosticata de 5 ani cu tiroidita autoimuna dobandita dupa sarcina ,dar in ultimul an am renuntat la tratament din proprie initiativa .Intrebarea mea este:ce se poate intampla, deoarece eu ma simt bine aparent ?

Raspuns:

– in tiroidita autoimuna apare o inflmatie care distruge ireversibil tiroida; din acest motiv, daca tratamentul este intrerupt, organismul incepe sa sufere din cauza deficitului de hormoni tiroidieni; pentru ca aceste manifestari sunt nespecifice si se instaleaza treptat, pacientul poate sa nu le sesizeze;

– in functie de sevreitatea deficitului hormonal, acestea sunt manifestarile care pot aparea;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (760)

Alexandra:

Buna ziua,

Ma numesc Alexandra, am 29 de ani si in urma cu aprox 6 saptamani am fost diagnosticata cu hipotiroidism de cauza autoimuna.
Am ajuns sa imi fac analize pentru tiroida deoarece am avut un episod cu febra (37.9) si varsaturi, despre care am crezut ca este o insolatie, insa la doua zile de la aceste manifestari au inceput sa ma doara foarte rau articulatiile ( absolut toate) pana la punctul in care nu mai puteam sta nici in sezut ci doar in pozitie culcat.
Am mers la doctorul familiei, si m-a trimis sa fac un spectru larg de analize pentru a vedea care este cauza, printre care si TSH si TPO.
In urma analizelor, efectuate in momentul cel mai critic au fost urmatoarele:
Homeoleucograma – in limite normale
THS-ul – 11,6 cu limita 5
TPO-ul – 85 cu limita 5
Precizez ca nu am avut probleme de sanatate pana la aceasta varsta, nu am facut operatii si nici toate bolile copilariei.
Un aspect important ar mai fi ciclul menstrual neregulat de la varsta de 14 ani cand am avut prima menstruatie. Nu pot sa spun exact ce iinseamna neregulat, pentru ca de exemplu in 2009 am avut o singura menstruatie in 2010, 2 in 2011 aprox 7 iar in 2012 4 sau 5. Dureaza 3-4 zile si ca si cantitate foarte foarte putin.
Dupa ce am primit rezultatul analizelor mi-am facut o programare la endocrinolog, acesta mi-a spus diagnosticul, faptul a este o afectiune pe viata, mi-a prescris eutyrox de 50 o tableta pe zi, mi-a dat sa repet analizele si sa ne revedem peste 6 saptamani.
Am repetat analizele la o distanta de 3 zile de la rezultatele de mai sus, inainte sa incep tratamentul cu eutyrox si TSH-ul a iesit 6, 4 cu limita 5.
Am inceput tratamentul cu eutyrox si au trecut 6 saptamani insa doctorul la are am mers este in concediu si trebuie sa mai astept.
Motivul pentru care va scriu este urmatorul:
De la acel episod si pe parcursul acestor 6 saptamani experimentez o stare de oboseala ciudata, adica:
– Simt nevoia sa dorm minim 12 ore pe zi ca sa pot functiona in parametrii optimi 4-5 ore
– Cand ma trezesc am impresia ca reactionez in reluare in timp ce timpul trece mult mai repede decat reactiile mele
– Am mari probleme de concentrare, adica, incep o idee si uit ce vroiam sa zic, uit si nu imi mai amintesc
– Daca nu dorm minim 12 ore aproximativ, si nu am o activitate care sa ma tina ‘in priza’ ma ia somnul
– Am o stare generala ca si cum as fi anesteziata
– Lucrez ca traducator interpret si in aceasta perioada am avut o conferinta la care trebuia sa traduc simultan, asa cum fac de 4 ani, insa de data aceasta am rugat vorbitorul sa repete ce a spus de nenumarate ori pentru ca nu ma puteam concentra, si indiferent cat ma straduiam, mai ales in momentele in care acesta nu era cu fata spre mine sa, parca nici nu reuseam sa il mai aud.
– Si mai mult decat toate acestea in ultimele zile am avut mai mult de lucru, de vreo saptamana dorm 6-7 ore din 24 si am observat ca pe lanaga toate cele mentionate mai sus, la volan, era sa fac mai multe accidente …..am pus frana si pana azi am reusit sa nu lovesc ep nimeni si nici pe mine insa astazi in parcarea goala am zgariat masina pe fondul reactiilor intarziate care devin din ce in ce mai deranjante…

Poate sa aiba legatura cu afectiunea? cu tratamentul?
Initial am crezut ca sunt insarcinata, cu asa nevoie de somn neobisnuita chiar si pentru mine care de cand ma stiu am o problema cu somnul, dar indiferent cante restante la somn am avut nu am avut astfel de probleme de concentrare si astfel de reactii intarziate…

P.S. Nu sunt insarcinata
Nota: Nu cunosc istoricul parintilor/familiei mele pentru ca nu am nici o legatura cu acestia de cand eram copil.

Raspuns:

– diferenta dintre nivelurile TSH masurate inainte de inceperea tratamentului are drept cea mai probabila explicatie tehnica de masurare si laboratoarele care au efectuat analizele, si nu o variatie reala in nivelul acestui hormon;

– doza de Euthyrox recomandata este adecvata pentru un TSH de 11.6 μUI/ml; dupa 6 saptamani de tratament trebuie repetate TSH si FreeT4; obiectivul tratamenului este normalizarea acestor teste;

– nici stadiul bolii, nici initierea tratamentului cu Euthyrox NU explica starile dvs de oboseala; in mod normal, daca acestea erau cauzate de hipotiroidie, ar fi trebuit sa apara o ameliorare treptata in aceste 6 saptamni de tratament;

– tulburarile de ciclu mesntrual sunt serioase si ar trebui investigate; exista mai multe tulburari endocrine care pot fi responsabile, iar diagnosticul necesita o combinatie de teste de laborator, examinare clinica si evaluari imagistice; cel mai probabil, problema tiroidiana joaca un rol minor in aceste dereglari menstruale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (759)

JAKAB ARANKA:

BUNA ZIUA DL DOCTOR ,
AS DORI SA MA AJUTATI CU UN SFAT.AM O FATA DE APROAPE 15ANI CARE MI SE PARE MIE CA AR FI PREA SLABA ,1.60INALTIME 49KG(NU POT SA ZIC CA ARE POFTA PREA MARE DE MANCARE).AM CONSULTAT UN NUTRITIONIST DIN BRASOV CARE MI-A RECOMANDAT SA FAC NISTE ANALIZE .REZULTATUL ANALIZEI TSH A IESIT 3.83,INTREBAREA MEA AR FI DACA ESTE CAZUL SA MA ALERTEZ TINAND CONT CA SI EU SI MAMA MEA AVEM PROBLEME CU TIROIDA ,LA MINE S-AU DESCOPERIT SI CATIVA NODULI DE DIMENSIUNI MICI.CE MA SFATUITI SA FAC MAI DEPATE?SA CONTINUI CU ALTE INVESTIGATII SAU SA MERG LA UN CABINET DE ENDOCRINOLOGIE?MENTIONEZ CA LA REZULTATUL ANALIZELOR PROCENTUL DE NEURTROFILE A IESIT 40.8 SI PROCENTUL DE LEUCOCITE 47.2 VALORI DEASEMENEA MAI MARI DECAT CELE NORMALE.NICI MENSTRUATIA NU ESTE NORMALA ADICA APARE ODATA LA DOUA LUNI.
IN SPERANTA CA IMI VETI RASPUNDE LA ACEST APEL VA DORESC MULTA SANATATE
ARANKA JAKAB -BRASOV

Raspuns:

– conform datelor prezentate, fiica dvs are un Indice de Masa Corporala de 19.14 kg/m2; asta inseamna ca este la limita inferioara a normalului, deci nu este propriu-zis subponderala;

– un nivel normal al TSH exclude o disfunctie tiroidiana in peste 95% din cazuri; pentru completare, ar trebui masurat si nivelul FreeT4; daca ambele teste (TSH si FreeT4) sunt in limite, se poate exclude cu certitudine orice influenta tiroidiana negativa asupra organismului;

– menstrele pot fi neregulate la adolescente cativa ani de la debut, fara a insemna ca este prezenta vreo problema de sanatate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii