Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (890)

January 13, 2013

Tanase A.:

Buna ziua.
Ma numesc Adelina, 30 de ani.Nu stiu daca am rude cu afectiuni tiroidiene,deoarece nu au facut investigatii.
Am facut un set de analize si o eco tiroidiana,cu urmatoarele rezultate:
1) Glanda tiroida- structura neomogena,granulara,global hipoecogena.Numerosi pseudonoduli hipoecogeni de 1 si 2 mm, de forma neregulata si imprecis delimitati(mai ales pe lobul drept).LD 14/16/46mm.Lobul drept- prezinta 1 nodul,de 5/4,5 mm,profund in vecinatatea traheei.Asociaza 2 chisturi de 1mm in sturctura proprie.Nu prezinta elemente eco atipice.LS 11/15/46mm.Istm masurat caudal 2-3mm.Lanturi ganglionare laterocervicale cu aspect eco normal.
2) Analize sange- anti TP= 355 ul/ml ( referinta < 34),si anti TG =837 Ul/ml (referinta < 115)), FT3=4,6 pmol/L(referinta 3,9-6,7),FT4=13 pmol/l (referinta 12-22), TSH=2,59 (referinta 0,27-4,2).
3) Pe langa analizele pt tiroida,am facut si un alt set,in care au iesit prost GPT =44 U/L (< 31) si fibrinogenul=424 mg/dL(200-400).
M=au speriat valorile anticorpilor.Cat de grava este situatia,la ce diagnostic trebuie sa ma astept,si cat de urgent trebuie sa ma prezint la doctor?Exista alternativa naturita,homeopata pentru situatia mea?
Multumesc pentru raspuns,si felicitari pentru munca depusa pe acest site.

Raspuns:

– investigatiile efectuate arata ca este prezenta o tiroidita autoimuna; aceasta afectiune este cea mai frecventa cauza de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni) la adulti;

– valorile normale ale TSH, FT3, FT4 arata ca boala este intr-un stadiu incipient si tiroida functioneaza inca in parametri normali, deci nu este necesar deocamdata vreun tratament; este totusi OBLIGATORIU ca boala sa fie monitorizara periodic pentru tot restul vietii, iar in momentul in care apare hipotiroidia trebuie initiat tratamentul de substitutie;

– trebuie sa faceti cat mai curand un consult endocrinologic pentru confirmarea diagnosticului si stabilirea unui interval la care sa faceti controalele periodice;

– valorile crescute ale anticorpilor specifici (ATPO si anti-tiroglobulina) sunt markeri de boala si nu necesita tratament in sine;

– NU exista tratament de medicina alternativa cu rezultate DOVEDITE in tratamentul acestei afectiuni;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (890)

Elena:

Va multumesc pentru raspuns si, nu am luat nici un medicament
Am fost la endocrinolog si mi s-a prescris Dostinex 2 luni si Euthirox 25mg timp de 4 luni. Dupa ce termin dostinex trebuie sa repet prolactina si dupa 4 luni ecografiile mamare si tiroidiene. Diagnosticul dat de endocrinolog a fost galactoree bilateral si gusa nodulara .

Raspuns:

– tratamentul cu Dostinex, fara a avea o explicatie clara pentru acea valoare mai mare a prolactinei, poate crea confuzii; sub acest tratament nivelul prolactinei va scadea, fara a insemna totusi ca problema este rezolvata; daca medicul dvs a considerat ca se impune tratamentul, era indicat inainte un RMN de hipofiza pentru a vedea daca este prezenta vreo anomalie (adenom hipofizar);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (889)

Adriana:

Buna ziua,

Revin cu problema mea, pe care am prezentat-o si in data de 4 ianuarie

Am varsta de 45 ani si de ceva timp (cca. 2 luni) simt un nod in gat. La inceput nu era asa deranjant, dar in decembrie chiar m-a deranjat foarte rau.
Am facut o ecografie tiroidiana cu urmatorul rezultat:
Lob drept: dimensiuni normale (18,4/18/43 mm), contur regulat, ecostructura discret neomogena difuz.
Regiune istmica: dimensiune maxima 4,2 mm, contur regulat, ecostructura relativ omogena
Lob stang: dimensiuni normale (15,5/14,5/42 mm), contur regulat, ecostructura neomogena prin prezenta unei formatiuni nodulare, hipoecogene, neomogen difuz, bine delimitata, cu dimensiuni de 12/11/9 mm, slab vascularizat la examenul Doppler, situata la polul inferior.

Capsula tiroidiana intacta

Intregul tesut tiroidian prezinta semnal vascular usor accentuat la examenul Doppler.
Fara adenopatii latero-cervicale patologice.

Din raspunsurile pe care le-ati dat pe site am vazut ca au fost cazuri in care ati recomandat repetarea ecografiei/analizei.

Asa ca sambata, deoarece nu am gasit unde sa fac analize de sange care sa completeze rezultatul ecografic, am facut o alta ecografie(la un alt cabinet), cu urmatorul rezultat:
Lobul drept are dimensiunile de 19,5/22,6/51,4 este cu contur regulat, net si are ecostructura hiperecogena in 1/2 anterioara si micropoligranulara in 1/2 posterioara
Lobul stang are dimens de 20/20/50 mm, cu contur regulat net si ecostructura pe fond usor hiperecogen formatiune nodulara, cu ecodensitate scazuta, cu dimensiune de 12/15 bine conturata, omogena, localizata medio-lateral
Istm de 15/9,6, contur regulat, structura moderat hiperecogena, cu cativa micronoduli cu ecodensitate scazuta spre lobul drept
Fara adenopatii ganglionare

Ceea ce vad, pe langa faptul ca dimensiunea tiroidei este diferita in cele doua cazuri,la prima ecografie este hipoecogena in timp ce la cealalta este hiperecogena

Daca la dimensiune poate aparea o diferenta pusa pe seama aparatului sau modului de masurare nu stiu daca pentru diferenta de ecostructura pot fi aceleasi cauze.

Am vazut ca foate utile ar fi si analize specifice de markeri tiroidieni, pe care momentan nu le am, dar totusi indraznesc sa va intreb Cat de grav este?

Avand in vedere doua rezultate diferite credeti ca este indicat sa repet ecografia?

Mentionez ca sunt sub tratament citostatic (7 cure CHOP+5 Mabthera) pentru LMNH mamar. Primul disconfort l-am simtit dupa a 4 a administrare CHOP si a 2 a de Mabthera)

Posibil ca acest nodul sa fie datorat unei dereglari hormonale sau sa fie o reactie la tratamentul cu citostatice?

Ceea ce ma ingrijoreaza este faptul ca daca este hipoecogen si are semnal Doppler (slab vascularizat) – aceleasi caracteristici le-a avut si limfomul pentru care fac tratament CHOP. Deci inseamna ca este limfom tiroidian? si in cazul asta trebuie sa fac alt tratament in afara de CHOP? Sau este o “metastaza” tiroidiana?
Faptul ca intregul tesut tiroidian prezinta semnal vascular usor accentuat ridica vreo problema medicala?

Multumesc!

Raspuns:

– cel mai probabil, acest nodul de tiroida NU are nicio legatura cu problema hematologica; limfomul tiroidian este o afectiune foarte rara, iar implicarea tiroidei (“metasataza”) intr-o forma generalizata de limfom este de asemenea neobisnuita; mult mai probabil, este vorba de un nodul tiroidian preexistent, fara vrei semnificatie speciala (dar care trebuie totusi evaluat complet);

– deocamdata, dvs aveti doua rezultate ecografice relativ diferite si este imposibil de spus (fara sa va vad) care este cel mai aproape de realitate; cel mai bine este sa faceti un consult la un endocrinolog care sa faca si ecografii de tiroida, in eventualitatea in care este nevoie de o repetare; subliniez, ordinea trebuie sa fie consultul si apoi, daca e cazul, ecografia; o a treia ecografie, fara sa va vada un endocrinolog,  nu va lamuri cu nimic situatia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (888)

January 6, 2013

Nicoleta:

La multi ani!
Am 28 de ani si am facut tratament cu iod radioactiv pentru cancer tiroidian. De la ultima doza de iod a trecut un an si dl. doctor Goldstein(Parhon)a spus ca este ok daca raman insarcinata.
Dna doctor ginecolg mi-a recomandat 5 mg de acid folic pe zi – doar cu acordul medicului endocrinolog – avand in vedere faptul ca am fost diagnosticata cu cancer tiroidian.
Intrebarea mea este daca pot lua acid folic avand in vedere faptul ca am fost diagnosticata cu cancer tiroidian… si din cate am inteles acidul folic stimuleaza cresterea.
Va multumesc. Sanatate si un an nou cu tot ce va doriti.

Raspuns:

– va multumesc din suflet pentru urari si va doresc la randul meu un An Nou cu sanatate si bucurii;

– daca se considera ca boala a fost eficient tratata (eradicata), nu exista vreun risc la administrarea de acid folic; totusi, tinand cont ca tratamentul de substitutie trebuie ajustat pe parcursul sarcinii, recomandarea mea ferma este fiti monitorizata indeaproape de un medic endocrinolog in tot acest interval;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (887)

Alina:

Buna seara!

Ma numesc Alina, am 25 de ani si aproape 90 de kg. Am fost un copil normoponderal pana la aparitia ciclului menstrual(11 ani). In acel an m-am ingrasat 10 kg si apoi am continuat sa ma ingras dar intr-un ritm mai lent. La varsta de 14 ani cantarean deja 75 de kg iar pentru ca parintii erau ingrijorati am mers la un consult la Spitalul Parhon. Doamna doctor m-a examionat (m-a palpat) si mi-a spus ca nu este nici o problema si ca ar trebui sa fac mai mult sport si sa mananc mai putin. Am plecat acasa linistita ca sunt sanatoasa si am tinut regimul primit de la doamna doctor. Nu am avut insa parte de schimbari de greutate. In timp am ajuns sa cred ca asa imi este felul. Cu toate ca mananc la fel ca ceilalti membrii ai familiei care sunt normoponderali eu am continuat sa ma ingras. La 22 de ani am fost din nou la Parhon, la un alt medic care mi-a facut o ecografie tiroidiana si mi-a confirmat din nou ca nu sunt probleme cu toate ca eu sufeream de insomnii, constipatie, nod in gat, sensibilitate excesiva(plangeam foarte repede). Am continuat sa cred ca mananc prea mult si ca asta e problema. Am tinut in continuare diverse regimuri si asa am avut din plin parte de efectul yoyo. Cea mai mare greutate am avut-o la 18 ani (98 kg) si cea mai mica 3 ani mai tarziu (68 kg). De fiecare data a trebuit sa ma infometez ca sa slabesc….un regim echilibrat nu a fost niciodata suficient. Acum cateva zile mi-am facut preventiv analizele. Toate au iesit bine mai putin trigliceridele (299) si T3- 11,60; T4- 44,30; TSH- 0,30. Mentionez ca este prima data cand fac aceste analize si ca le-am facut din propria initiativa. Voi incerca sa imi programez o consultatie la dumneavoastra dar asta o sa se intample abia peste 2-3 sapt pentru ca am o perioada extrem de incarcata la serviciu dupa sarbatori. As vrea insa sa imi spuneti cam ce reprezinta aceste valori. Am vazut ca sunt departe de cum ar trebui sa fie si nu pot sa astept pana ajung la dumneavoastra. Va multumesc din suflet!

Imi cer scuze. Am omis valorile de referinta:
T3 Triiodotiroidina 0,56 – 1,88
T4 Tiroxina totala 9 – 22,2
TSH 0,40 – 4

Multumesc inca o data.

Raspuns:

– valorile prezentate sunt discordante, de aceea cred ca mai degraba este vorba de o eroare de masurare sau de raportare a rezultatelor;

– nu este clar din postarea dvs daca acum este prima data cand ati facut aceste analize de tiroida sau daca le-ati mai facut si inainte si au iesit bine; oricum, recomandarea mea este sa faceti la un laborator bun (Synevo, Medas, Sanador) urmatoarele teste: TSH, FreeT3, FreeT4; daca rezultatele se mentin anormale (indiferent de combinatie), trebuie sa veniti la un consult; daca sunt bune, va rog sa ma informati printr-un comentariu aici, pe blog;

– legat de simptomatologia descrisa: ORICE manifestare clinica (obezitate, insomnie, nod in gat, constipatie, labilitate emotionala, etc) se poate pune pe seama tiroidei DOAR daca testele de laborator confirma o disfunctie tiroidiana;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (886)


Elena:

Buna ziua am facut un set de analize de sange, ecografii mamare si ecografie tiroidiana.
– hemoleucograma completa si mi-au iesit bune cu exceptia limfocite % cu valoare de 22,5 intervalul de valori era intre 25-40% si monocite % a iesit 8,9 si intervalul normal era 2-8%;
– biochimia a iesit in limite normale (glicemie,creatinina serica, uree serica,trigliceride serice,ast-tgo,gama gt,calciu seriu,fosfataza alcalina,magneziemie,alt-tgp)
– markeri endocrini (prolactina, atpo,ft4, tsh,free t3). Aici numai prolactina a iesit de 2 ori mai mare. Prolactina a iesit 55,4 ng/mL si valorile normale erau 1,9-25 ng/mL.
La ecografia tiroidiana mi-a iesitt ca as avea gusa nodulara
-lob stang :195/21/37mm,difuz neomogen de aspect pseudomicronodular,cu o imagine tronsonica, cu protiferan ce acopera de 4,8/5mm cu cateva spaturi periferice
lob drept 24/21/38mm prezinta o imagine nodulara hipoecogena neomogena de 19/11mm cu contur neregulat intens vascularizat si cateva micronodulari hipoecogeni pana in 4,6mm
-istm 6,5/17mm neomogenn difuz fara adenopatii laterocervicale suspecte ecografic
La ecografia mamara:
-san drept : canalele galactofore sunt usor dilatate si un chist mic de 3mm
-san drept – se vizualizeaza ectasii ductale inferior si extern spre santurile mamare; cadran IE chist ovalar, bine delimitata de 3,3mm x 5,5mm
Mentionez ca am 29 ani , nefumatoare, cu un copil mic de 3 ani pe care l-am alaptat pana la 7 luni.
Ciclul imi vine normal, totul a pornit de la durerea de sani si faptul ca anul trecut am avut probleme cu ciclul si anume mi-a lipsit menstruatia 3 luni, ba imi venea foarte putin si era de culoare maro,tot in perioada aceea aveam probleme cu gatul faceam tot mai des laringita si nu i-am gasit cauza cu toate ca am facut si exudat faringian, am fost la ORL si nimic imi ziceau ca e viral.Atunci am fost la ginecologie am facut ecografie, analize de secretii si papanicolu si nu mi-a gasit nimik in schimb mi-a recomandat sa fac pauza la anticoceptionale ceea am si facut si nu am mai avut probleme cu ciclul si nici cu gatul in schimb dupa aproximativ 1/2 an au inceput durerile de sani.
In speranta ca am fost destul explicita as dori un raspuns la parerea d-voastra despre acest caz.Va multumesc anticipat

Raspuns:

– nodulul tiroidian de 19/11 mm din lobul drept prezinta mai multe elemente de suspiciune ecografica: hipoecogen, contur neregulat, intens vascularizat; in esenta, daca descrierea ecografica este corecta, ar merita punctionat; poate fi utila repetarea ecografiei la un alt medic, pentru confirmarea acestor date inainte de merge la punctie;

– exista medicamente care pot creste nivelul prolactinei, cele mai utilizate fiind: metoclopramid, Motilium, medicatia antipsihotica (psihiatrica); intr-un astfel de caz se poate pune problema schimbarii sau opririi tratamentului – cu acordul medicului care a recomandat-o; daca nu ati urmat un astfel de tratament si menstruatiile se mentin lunare, se poate repeta masurarea prolactinei peste 2 luni; un nivel similar sau mai mare poate reprezenta indicatie pentru RMN cerebral;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi