Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (935)

March 16, 2013

ciuclea ovidiu:

Buna ziua…sex masculin.28 de ani…in urma analizelor de sange la tiroida am obtinut urmatoarele valori:
ATPO >1000.00 /UI/mL
ANTI TG 93.56 /UI/mL
TSH 0.0032 /UI/mL.
Eu ma simt bine si nu am avut niciodata probleme de genul asta si nici altcineva din familia mea.
Va rog tare mult sa imi dati un raspuns privitor la interpretare analizelor.
Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– nivelul supresat al TSH arata un exces de hormoni tiroidieni; acest exces se poate explica prin afectiuni diferite:

  1. faza incipienta a unei tiroidite autoimune; aceasta afectiune duce de obicei la hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), dar uneori, cand boala este foarte activa la debut, distructia simultana a unui mare numar de celule tiroidiene elibereaza in sange cantitati mari de hormoni preformati; pana la metabolizarea acestora manifestarile clinice si rezultatele de laborator arata exact ca in hipertiroidie; ulterior, in saptamani-luni se instaleaza hipotiroidia;
  2. boala Basedow-Graves – tot o afectiune autoimuna, dar care drept efect productia excesiva de hormoni tiroidieni;

– valori mari ale ATPO si ANTI TG se pot intalni in ambele boli si nu transeaza in mod clar diagnosticul;

– diferentierea intre cele 2 situatii foarte diferite trebuie facuta obligatoriu de endocrinolog; masurarea TRAb (anticorpi care cresc doar in boala Basedow-Graves) si ecografia de tiroida sunt, in opinia mea, investigatii obligatorii;

– excesul de hormoni tiroidieni este intotdeauna periculos pentru sanatate; in concluzie, chiar daca subiectiv nu aveti nicio problema, evaluarea la medic este neaparat necesara;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (934)

March 3, 2013

Maria P.:

Buna ziua!Am facut acum cateva zile o ecografie tiroidiana in urma careia mi s-a spus: “LOB STANG DE 14,7/15,4/30 MM CU MULTIPLE IMAGINI NODULARE ECOGENE, HIPOECOGENE, CU DIMENSIUNI PANA LA6 MM, CU SEMNAL VASCULAR DOPPLER, LOB DREPT DE 18/20/36 MM, DIFUZ NEOMOGENA, CU O IMAGINE MACRONODULARA, ECOGENA, NEOMOGENA, DE 18/10 MM, CU FIN HALOU HIPOECOGENIC, INTENS VASCULARIZATA; MICRONODUL HIPOECOGENIC DE 3,4 MM , ISTM DIFUZ NEOMOGEN, DIMENSIUNI NORMALE, FARA ADENOPATII LATEROCERVIOCALE SUSPECTE.”
Mentionez ca am 54 de ani, mama mea a fost operata de noduli tiroidieni, am facut analize:
Anti Tpo <10.0 Ul/mL
TSH 1,694 uUl/ml
FT4:1.10ng/dl
As dori sa stiu parerea dumneavostra daca in cazul meu e nevoie de operatie sau tratament medicamentos.
Va multumesc !

Raspuns:

– nodulul de 18 mm din lobul drept, asa cum este descris ecografic, ar trebui punctionat; vascularizatia intensa, mai ales la un nodul de asemenea dimensiuni, reprezinta un element de suspiciune;

– daca rezultatul la punctie este bun (nodul benign) se poate urmari ecografic periodic fara niciun tratament; un nodul de 18 mm, certificat prin punctie ca e benign, NU necesita in mod obligatoriu operatie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (933)

Monica:

Buna seara,

ma numesc Monica, am 28 de ani, 1,68cm, 57 kg.
In noiembrie 2012 am fost diagnosticata cu gusa multinodulara.
Nu exista antecedente in familie.

Ecografie tiroidiana:
Vdr: 4,2 ml
Vstg: 5,2 ml
Tiroida cu vol normal, structura de fond glandulara.
Pe fata ant. a LST prezinta o form. nodulara parenclimatoasa, 10,4/15,5 mm in ST, respectiv 18,9/10,6 mm in SL, cu semnal vascular prezent intra si perinodular.
Pe fata posterioara a LTD prezinta o alta form. nodulara cu structura similara, 7,7/5,8 in ST, 7,5/5,8 in SL.
Se recomanda strumectomie.

Raport de examinare citopatologica prin punctie cu ac fin, nodul din lobul stang:

Epitelii foliculare atrofice in alternanta cu arii epiteliale hiperplazice cu dispozitie compacta, trabeculara, cu moderata si parcelar marcata discoezivitate, pluristratificare centrofoliculara, arii celulare cu aspect marcat hiperplazic, clearing nuclear izolat, anizocitoza si anizocarioza discreta, hipercromie nucleara parcelara, nucleoli mici vizibili, coloid densificat centrofolicular asociat si cu microcalcificari izolate si in rest slab reprezentat, grupuri sincitiale cu caractere nucleare similare celor descrise mai sus, arii de siderofagie atipica: nodul cu risc proliferativ (aspect dens celular folicular bine diferentiat).

Va rog sa ma ajutati sa inteleg rezultatul examenului citopatologic prin punctia cu ac tin si ce parere aveti dvs.

Va multumesc anticipat.
Cu stima,
Monica

Raspuns:

– in esenta, rezultatul la punctie nu poate exclude faptul nodulul este malign, din acest motiv fiind necesara evaluarea histopatologica (dupa indepartarea chirurgicala a tiroidei) pentru un diagnostic cert;

– deci, recomandarea pentru operatie este justificata;

– reiau o explicatie pe care am oferit-o adesea, atat pe blog, cat si pacientilor mei: punctia tiroidiana cu ac subtire NU poate face diferenta intre un adenom folicular (nodul benign) si un carcinom folicular (nodul malign); doar examinarea la microscop a capsulei nodulului stabileste diagnosticul cert, iar asta NU este posbil prin punctie (care doar extrage celule din nodul), ci doar daca intregul nodul e indepartat chirurgical;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (932)

Mariana:

Buna ziua,
Va multumesc domnul doctor ptr raspunsul primit( nr.923); acum sunt in masura sa va comunic si rezultatul analizelor facute inainte de terapia cu 131 I: -Anti TGL(ser)-19,00/ui/l
-TGL9ser)-<0,2/ng/ml
-TSH(ser)- 50,30/mico/ui/ml, la momentul cand v-am adresat intrebarea intiala, nu primisem aceste rezultate.
Mi s-a recomandat Eutirox 100- 5 zile pe saptamana si de 5o- 2 zile pe saptamana.
Vreau sa aflu, daca mai repet terapia cu iod
Urmatorul cotrol trebuie facut pe 17 aprilie a.c.
Va multumesc,
Cu mult respect, Mariana.

Raspuns:

– rezultatul este foarte bun, in urma operatiei s-a indepartat practic complet tesutul tiroidian;

– cu toate astea, din cauza extensiei bolii la ganglionii limfatici laterocervical, probabil ca vi se va administra si a doua doza de iod radioctiv; oricum, decizia depinde nu doar de testele prezentate, ci si de rezultatele monitorizarii periodice;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (931)

madalina nicoleta:

BUNA SEARA! MA NUMESC MADALINA NICOLETA SI AM 34 DE ANI. IN URMA UNIU CONSULT LA MEDICUL DE FAMILIE,AM FOST TRIMISA DE CATRE ACESTA SA FAC URMATOARELE ANALIZE:TSH,T3,CACEMIE LA CARE AM OBTINUT URMATOARELE VALORI:TSH=1.5294 yUI/mL INTERVAL DE REFERINTA=0.35-4.94yUI/mL FreeT3=3.81pg/mL INTERVAL DE REFERINTA=1.71-3.71pg/mL SI CALCEMIA MIA IESIT IN LIMITE NORMALE. CA TRATAMENT MI SA DAT EUTHYROX 100mg 1/4cp DIMINEATA PE NEMANCATE . DUMNEAVOASTRA CE CREDETI E BINE ? VA MULTUMESC

Raspuns:

– nivelul in limite al TSH arata ca tiroida functioneaza normal, iar valoarea usor crescuta a T3, in prezenta unui TSH normal, NU are de obicei nicio semnificatie;

– in concluzie, tratamentul cu hormon tiroidian (Euthyrox) la un pacient a carui tiroida produce cantitati normale de hormoni tiroidieni este complet inutil;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (930)

March 2, 2013

Carmen:

Va rog sa ma ajutati sa interpretez urmatoarele rezultate, care sunt ale baiatului meu in varsta de 16 ani. Are 82 kg si 1.67m, iar eu mama lui am suferit o tiroidectomie totala in urma aparitiei unor noduli tiroidieni, iar sora mea are hipotiroidism, deci ar avea de unde sa mosteneasca problemele tiroidiene.

– anticorpi anti TPO – 116 IU/ml (<35)
– testosteron – 2.85 ng/ml (1.35-12)
– TSH – 0.626 nU/ml (0.51-4.94)
– FT4 – 1.21 ng/dL (0.89-1.76)
– cortisol – 13.6 ng/dl (A.M.: 4.3-22.4; P.M.: 3.09-16.66)
– prolactina – 16.3 ng/ml (1-15)
– FSH – 1.9 U/l (<2)
– LH – 2.55 U/l (0.07-4.12)
– estradiol – 25.48 ng/ml (10-46.05)
– STGO – 22 U/l (5-37)
– STGP – 56 U/l (5-65)
– uree serica – 0.2 (0.15-0.38)
– creatina serica – 0.8 mg/100 ml (0.5-1)
– calciu total – 9.90 mg/100 ml (8.5-10.1)
– magneziu – 2.30 mg/100ml (1.8-2.4)
– glicemie – 89 mg/100 ml (74-106)
– colesterol total – 159 mg/100 ml (<170)

Va multumesc anticipat pentru raspuns

Raspuns:

– nivelul crescut al ATPO poate arata o forma incipienta de tiroidita cronica; investigatiile ar trebuie completate cu o ecografie tiroidiana si cu masurarea nivelului anticorpilor anti-tiroglobulina; riscul ca fiul dvs sa aiba aceasta boala este oricum mai mare prin prisma antecedentelor din familie; la acest moment tiroidia functioneaza normal, de aceea nu este necesar niciun tratament si nici nu se explica greutatea excesiva prin aceasta boala;

– restul analizelor hormonale prezentate sunt in limite sau nesemnifictaiv modificate; nu reise in mod evident ca ar fi vreo problema, dar trebuie interpretate obligatoriu in context (istoric familial si personal detaliat, examinare fizica, etc);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (929)

Tudor Alina:

Buna ziua,

Eu am 23 de ani, si nu stiu sa am antecedente in familie referitor la problemele cu tiroida. Pur si simplu pentru ca obisnuiesc sa fac diferite analize din teama de a nu fii prea tarziu, acum 2 saptamani am facut o ecografie tiroidiana unde mi s-a descoperit un nodul. Rezultatul este: Prezenta subcapsular posterior o formatiune hipoecogena de 6mm/6mm. Semnal Doppler normal. Doctorul care mi-a efectuat ecografia mi-a spus ca nu trebuie sa ma sperii ci doar sa investighez nodulul la fiecare 6 luni prin repetarea ecografiei. Raspunsul dumnealui nu m-a multumit indeajuns si am facut de capul meu TSH T3 si T4 care au iesit in limite normale. Am continuat cu vizita la endocrinolog care mi-a spus doar…”Poate fii cancerigen dar e prea mic sa imi dau seama…asa ca mai asteapta 6 luni si daca e dublu insemna ca e cancer…daca nu facem punctie cand o sa fie mai mare”…M-am speriat si am ales sa mai vad un alt medic pentru o colaborare mai buna si investigatii mai amanuntite…Nu ma incanta ideea sa stau asa…chiar daca e mic…daca riscul sa fie cancer e mare…cum sa stau 6 luni sa astept? As dori sa mai fac niste analize, sau sa incerc macar ceva homeopat pana merg din nou la ecografie, sau un consult de specialitate unde medicul sa imi explice ce pot face. O sa imi fac o programare la dvs dar inainte va rog sa imi spuneti ce alte analize as mai putea efectua ca sa elimin anumite dubii…macar o parte daca nu in totalitate. Imi este frica. plus ca intentionez sa am copii foarte curand si sunt ingrijorata!

Va multumesc!

Raspuns:

– din punct de vedere medical, recomandarile facute de medicul care v-a descoperit nodulul au fost corecte; probabil ca modul in care a ales sa va explice situatia nu a fost cel mai potrivit;

– riscul ca un astfel de nodul sa fie malign este foarte mic; de aceea nu este necesara decat monitorizarea ecografica, iar 6 luni este o perioada rezonabila; din cele descrise mai sus, problema dvs este una minora si nu este cazul sa va ingrijorati excesiv;

– deocamdata nu exista nicio dovada medical acceptata ca homeopatia functioneaza in tratamentul bolilor tiroidiene;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (928)

Amalia Mindru:

Buna ziua dle Dr ,
Am 34 de ani si ca diagnostic – gusa polinodulara cu hipertiroidie , macronodul LDT(nodul autonom). Sunt insarcinata in 27 de saptamani , momentan nu iau nici un tratament .
Mi s-a recomandat Thyrozol 5mg/zi .
Rezultatele la analize sunt urmatoarele:
– Free T4 = 1.25 ( val.de ref. 0.89 – 1,76 )
– Free T3 = 10,1 ( val. de ref. 1,5 – 4,1 )
– TSH = < 0,004 ( val de ref. 0,4 – 4 ).
Este ok sa iau thyrozol?

Raspuns:

– da, pe baza analizelor prezentate, tratamentul este recomandat; doza este destul de mica, nu se pune problema ca va bloca excesiv tiroida, ci mai degraba daca este suficienta;

– dupa 4 saptamani de tratament ar trebui repetate cele 3 analize si doza reevaluata in functie de rezultate;

– hipertiroidia semnificativa (cum este in cazul dvs) netratata creste riscul sarcinii; detalii aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (927)

serban anica:

Buna seara ,va rog din suflet sa ma ajuutati cu un sfat :
am fost diagnosticata -gusa polinodulara ,un nodul la partea stanga cu dimens.de peste 2,0 cm iar la partea dreapta cativa noduli mai mici.
Mi s-a propus sa fac operatie sa scot toata tiroida.
Deocamdata eu nu doresc sa ma operez ,tot sper intr-o minune de a ma trata cu ceva sa scap de operatie.
Va rog mult sa-mi spuneti la ce riscuri ma expun daca mai las sa treaca timp.
Cu multumiri .

Raspuns:

– un nodul tiroidian de 2-2.5 cm nu trebuie tratat in mod obligatoriu prin operatie; dar daca exista si alte motive (de obicei e vorba de suspiciunea pentru o forma de cancer sau de estimarea ca operatia va fi in cele din urma necesara), atunci poate fi nevoie de interventie chirurgicala;

– pentru un nodul tiroidian de peste 2 cm NU exista tratament medicamentos care sa-i scada dimensiunile;

– riscul amanarii operatiei depinde mai multi factori, cel mai important fiind natura (benigna/maligna) a nodulilor in cauza; informatiile din postarea dvs sunt insuficiente pentru a se putea face o apreciere cat de cat utila privind acest risc;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi