Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1060)

November 3, 2013

daniela s:

d-le doctor, am 36 de ani si inainte cu an de cea de-a doua sarcina, adica acum 3 ani, mi s-a descoperit un nodul pe lobul drept al tiroidei. Anul acesta, in urma unei sonolestagrofii, am primit diagnosticul de nodul tiroidian drept cu aspect elastografic suspect(mai mult de 50% albastru). Mentionez ca nodulul este hipovascularizat si a crescut in cei trei ani 1.2 mm. Nu am alte probleme de sanatate(TSH si Ft4 sunt in limite normale ca urmare a tratamentului cu eutyrox 50mg). Diagnosticul initial anterior elastografiei era- tiroidita autoimuna. Este posibil ca acest nodul sa fi devenit malign sau doar sa se fi necrozat? Ce-mi recomandati?

Raspuns:

– un nodul tiroidian real, care masoara cel putin 10-15 mm si are caractere suspecte (inclusiv la elastografie), ar trebui punctionat;

– pe de alta parte e important de precizat ca pe un fond de tiroidita autoimuna pot aparea pseudonoduli tiroidieni (noduli falsi), care nu necesita decat urmarire periodica; eventual, pueteti repeta ecografia la un alt medic endocrinolog pentru o a doua opinie;

– necroza intr-un nodul poate modifica scorul elastografic, dar in general este vizibila o componenta chistica care schimba interpretarea valorilor;

– de regula, un nodul tiroidian benign nu “devine” malign, dar un nodul malign poate creste foarte lent si, din acest punct de vedere, poate mima benignitatea;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1059)

Rodica:

Buna seara domnule doctor,

Va rog sa-mi indicati ce alimente pot manca , eu fiind in dieta necesara iodoterapiei pe care o incep in 25 noiembrie?
Va multumesc

Raspuns:

– cateva reguli generale pentru o dieta alimenatra saraca in iod au fost prezentate in raspunsul la intrebarea 795;

– in general, atunci cand se face programarea pentru terapia cu iod radioactiv, este oferita si o lista completa cu recomandarile pre-tratament; cel mai bine este ca acestea sa fie urmate intocmai;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1058)

Adela:

Buna ziua,
Sunt insarcinata in 41 de saptamani, de ieri am inceput sa am contractii dureroase la 5-6 minute, mai intense cand stau intinsa in pat. Azi-noapte am fost la spital dar m-au trimis inapoi acasa pentru ca nu eram dilatata deloc, eliminasem doar dopul gelatinos.
Din cauza ca ma stiu cu anti TPO mariti (119), toata sarcina am fost monitorizata pt TSH care a iesit tot timpul in limite normale (sub 2). La ultima vizita la endocrinolog, mi s-a dat “unda verde” pentru nasterea naturala, spunandu-mi-se ca nu ar fi niciun impediment, doar sa fie controlata si fetita pt TSH neo-natal.
Intrebarea mea este daca cumva acei anticorpi au vreo influenta in dilatarea colului sau in oricare alt stadiu din procesul nasterii (de exemplu o prietena care are hipotiroidita cu TSH mare, tinut sub control cu Euthyrox, zicea ca ei medicul endocrinolog – acelasi ca si al meu – i-a indicat din start cezariana pentru ca sigur corpul ei nu va reactiona la oxitocina in conditiile respective).
Acum nu as vrea sa exagerez conditia mea, as vrea doar o a doua parere.
Multumesc mult, sa va dea Dumnezeu sanatate pentru tot ceea ce faceti.
Adela

Raspuns:

– nu exista nicio dovada ca un ATPO marit, cu teste de functie tiroidiana (TSH, FT4 ± FT3) in limite optime, are vreun efect negativ pe sarcina si nastere;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1057)

Ada B:

Buna Ziua! Dupa depistarea a doi noduli (Stg.2,00 cm si dr.1,6 cm,o adenopatie dr.)la recomandarea medicului endocrinolog am facut PT.(analizele din sange sunt in limite normale)
Rezultatele citologice sunt urmatoarele:
6 frotiruri examinate
– 3 frotiruri fara elemente structurale tiroidiene
– 2 frotiruri cu resturi de pereti de chisturi foliculare
– 1 frotiu grupuri de celule – aspect de adenom folicular
Indicatie operatorie!
Va rog sa-mi spuneti ce am de facut mai departe
Cu consideratie , va multumesc

Raspuns:

– doar una din cele 6 lame examinate la microscop a avut suficiente celule pentru un diagnostic citologic; este destul de putin pentru a putea avea o opinie clara;

– indicatia de operatia depinde nu doar de dimensiunea nodulilor, ci si de aspectul ecografic, vascularizatie, tipul adenopatiei latero-cervicale, etc; fara aceste date, si cu rezultatul neconcludent de la punctie, este dificil de facut o recomadare, fie si informativa; sfatul este sa urmati recomandarile endocrinologului dvs, care cunoaste toate datele cazului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1056)

Veronica:

Buna ziua!
Ma numesc Veronica, sunt din Iasi si am 24 de ani. In urma cu 3 luni, in urma unei ecografii tiroidiene, am descoperit ca am gusa polinodulara.Mi s-a facut o punctie, iar in urma acesteia a reiesit ABC-frotiu de tip oncocitar.
Eco tiroida:
LTD=1,4/3,7/2 cm
LTS=2,4/3,7/2,3 cm
LTD-zona de nodularizare 1,1/2,2/1,3 cm
LTS-zona de nodularizare 2,4/2,9/2 cm
ES neomogena, tendinta de nodularizare in ambii lobi tiroidieni.
Mi s-a recomandat cura chirurgicala.Speriindu-ma de rezultat, am decis sa caut si alte metode alternative, urmand un tratament homeopat, totodata am baut si ceai de sanziene (citind ca este eficient in astfel de boli).
Mentionez ca analizele efectuate sunt in limite normale.
Acum cateva zile am revenit la medic si am cerut sa mi se faca o noua ecografie, avand ca rezultate:
LTD=1,4/3,2/2 cm
LTS=2/3,6/2,7 cm
LTD-zona de nodularizare 1,3/2,4/1,2 cm cu vascularizatie perinodulara
-post:zona de nodularizare 0,89/0,88/0,97 cm
LTS-conglomerat nodular 1,9/3,2/2,1 cm
Adenopatie laterocervicala dreapta de aspect inflamator(ovalara cu hil prezent)
In urma acesteia s-a mentinut recomandarea de interventie chirurgicala.
Toate aceste rezultate m-au facut sa ma alarmez si nu as vrea sa renunt la tiroida la o varsta asa de frageda.Ce ma sfatuiti? Multumesc anticipat!

Raspuns:

– frotiu de tip oncocitar inseamna ca este vorba de un nodul cu un anumit tip ce celule (celule Hürthle); acesta poate fi benign sau malign (cancer), iar punctia cu ac subtire NU poate face diferenta intre cele doua;

– cancerul cu celule Hürthle este o forma mai agresiva de neoplasm tiroidian, cu sanse mai mici de vindecare decat formele comune, in primul rand pentru ca raspunde mai prost la tratamentul cu iod radioactiv;

– NU EXISTA NICIO DOVADA ca tratamentul naturist are vreun efect in astfel de cazuri, iar decizia de a intarzia tratamentul chirurgical se poate dovedi o mare greseala;

– o tiroida multinodulara cu risc pentru o forma mai agresiva de cancer tiroidian ar trebui scoasa, cu atat mai mult cu cat sunteti atat de tanara;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1055)

yaly:

Buna ziua Domnule Doctor!
Ma numesc Ioana,am 50ani,168cm,85kg.
In urma analizelor care in mare parte au iesit bine,cu exceptia calciu ionic 3.7(3.8-4.8) vsh 1h 15(2-10) vsh 2h 35(2-20) TSH 5.92(0.27-4.20).
Nu urmez niciun tratament pentru glanda tiroida,doar tratament pentru hipertensiune,atacand 8mg si betaloc zok 50mg,si am avut 2 episoade de fibrilatii la intervale de 11 luni.
Dumneavoastra considerati ca este necesar in momentul de fata sa iau tratament si pentru tiroida sau sa repet tsh-ul periodic atata timp cat nu depaseste 10.
Fibrilatiile au o cauza comuna cu tiroida ,TSH-ul meu un pic marit poate sa dea fibrilatii?
Va multumesc foarte mult!

Raspuns:

– nivelul TSH arata un deficit usor de hormoni tiroidieni; la aceasta valoare tratamentul nu este obligatoriu, dar ar trebui facut un consult endocrinologic pentru a stabili cauza exacta a acestei hipotiroidii; chiar daca nu se considera necesar tratamentul, monitorizarea este obligatorie pentru ca hipotiroidia poate evolua spre forme clinice;

– decizia de a trata depinde nu doar de valoarea TSH, ci si de alte elemente, cum sunt simptomele de hipotiroidie sau dislipidemia;

– fibrilatia atriala poate avea drept cauza hipertiroidia (excesul de hormoni tiroidieni), nu hipotiroidia (deficitul de hormoni tirodieni);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1054)

pascalin natalia:

buna ziua ,
Domnule doctor as dori daca se poate sa-mi interpretati analizele facute recent deoarece am o stare din ce in ce mai rea. Am 46 ani si in 2006 am fost operata de glanda tiroida la spitalul Parhon cand mi-a fost scoasa toata glada deoarece aveam un nodul .Dupa operatie mis-a recomndat tratament cu Euthyrox de 50 la inceput dupa care s-a marit doza la 100.Acum iau aceiasi doza si analizele mele se prezinta astfel:
T3 = 1,80
T4 = 140,4
TSH = 7,07
Va rog sa-mi spuneti daca starea mea proasta se datoreaza acestor analize deoarece am o durere permanenta de cap cu ochi obositi (cu senzatia ca ies din orbite ), in cei 2 ani am luat 10 kg in greutate fapt care l-am pus pe seama menopauzei deoarece am dereglari si un chist si d-na doctor ginecolog mi-a spus ca este perioada premargatoare menopauzei in urma ecografului efectuat ,mai am o stare de oboseala permanenta cu momente de epuizare fizica cu toate ca nu fac efort fizic deoarece serviciul implica statul pe scaun 8 ore zilnic, concentrare scazuta , un apetit marit precum si probleme cu vederea. In ce directie credeti ca ar trebui sa pornesc pentru a-mi rezolva din aceste probleme .
Va multumesc pentru ajutor.

Raspuns:

– rezultatele testelor de laborator arata un usor deficit de hormoni tiroidieni; de regula, in aceste situatii nu exista simptome care sa fie resimtite de pacient;

– daca nu exista contraindicatii, doza de Euthyrox ar trebui crescuta usor; obiectivul tratamentului este de a mentine nivelul TSH in limite normale;

– problemele cu ochii pot avea o legatura cu tiroida doar daca afectiunea pentru care s-a facut operatia a fost boala Basedow-Graves; oftalmopatia Graves poate evolua si dupa operatie, chiar daca riscul este mai mic; este necesar un consult endocrinologic si, eventual, oftalmologic pentru a vedea daca este cazul dvs;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi