Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1166)

June 1, 2014

Patricia Radut:

Stimate domnule doctor,
In urma investigatiilor la tiroida efectuate pentru mama mea in varsta de 75 de ani s-a descoperit ca are doi noduli la tiroida. Lob drept -contur regulat, diametre 1.86/2.20/4.31 cm. Ecogenitate diminuata, structura neomogena difuz prin prezenta unei imagini rotund ovalare bine delimitate, cu zone transonice in interior de 2.08/1.79 cm. Lob stang – contur regulat, diametre 1.35/2.35/4.10 cm. Ecogenitate diminuata,se disting cateva imagini hipoecogene de 0.62/0.68 cm, 0.54/0.56 cm, 0.48/0.49 cm. ISTM – 0.34 cm.
TSH – l0.48 – mIU/ML valori – Adulti: 0.4-4,
T3 / ELISA determinare imunoenzimatica Dialab 1.34 – valori 0.49 – 2.02 / ng/mL,
T4 / ELISA determinare imunoenzimatica GB 9.67 – valori 5.0 – 13.0 / microg/dL.
Doctorul a spus ca nu trebuie sa urmeze niciun tratament, dar doresc sa mentionez ca mama a avut crize de fibrilatie destul de severe pentru care cardiologul i-a recomandat anumite medicamente care o ajuta. De asemenea ia medicamente pentru hipertensiune de aproximativ 8-9 ani.
Intrebarea mea este daca acesti noduli produc mai mult iod decat are corpul nevoie sau daca are lipsa de iod, ca sa stim ce alimente ar trebui sa evite. Va multumesc anticipat pentru raspuns. Cu cele mai bune ganduri,

Raspuns:

– atat timp cat productia de hormoni tiroidieni este normala (asa cum atesta rezultatele de mai sus), NU exista o cauza tiroidiana pentru aritmiile cardiace;

– monitorizarea ecografica a unor noduli tiroidieni este frecvent folosita atunci cand se considera ca riscul de malignitate este redus;

– aportul de iod trebuie mentinut pur si simplu in limite normale (sare iodata + iodul care se gaseste in mod normal in alimente); in nicun caz nu este nevoie de suplimentare cu cantitati mari, cum este cazul cu unele suplimente alimentare, pentru ca se poate precipita o dereglare modului de functionare a tiroidei;

– daca printre medicamentele recomandate de cardiolog se regaseste si amiodarona/Cordarone, este necesara o monitorizare mai stricta pentru ca acesta poate interfera in multe feluri cu functia tiroidei;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1165)

dumitru:

Buna ziua,
Ma numesc Dumitru,am 47 ani,barbat,am facut tiroidectomie totala la sf lunii ianuarie si cura de iod cu doza 50 acum o saptamina;ma simt bine dar am 3 nelamuriri la care va rog frumos sa ma ajutati:
1.evitare permanenta eforturi fizice mari(am 1,78m si 90kg)mai concret cit nu am voie sa ridic,de ex. de la 5kg, de la 10 kg….
2.vreau sa fac o fac o radiografie cu bariu,cind credeti ca se poate,avind in vederea radierea cu iod recenta.
3.uneori imi amortesc degetele mici de la miini,lucru care nu se intimpla inainte,
Va multumesc,

Raspuns:

1. nu exista nicio limitare atat de stricta pe termen lung pentru cei cu tiroida indepartata chirurgical; dupa reluarea tratamentului de substitutie cu levotiroxina si normalizarea testelor de functie tiroidiana (TSH, FreeT4) puteti avea un regim de viata normal (daca nu sunt alte probleme medicale care sa impuna limitari);

2. probabil ca este prudent sa treaca cel putin cateva saptamani de la doza de iod;

3. ar trebui masurata calcemia (nivelul calciului din sange); daca aceasta este in limite, amorteala degetelor nu este legata de operatia de tiroida; iodul radioactiv nu da de obicei astfel de simptome; daca problema nu este severa sau evolutiva, pana la alte investigatii este mai bine sa astepati normalizarea testelor de functie tiroidiana; intre timp este posibil ca manifestarea sa se remita spontan;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1164)

denisa:

Buna ziua,

Ma numesc Denisa si am 33 de ani,nu am in familie rude cu probleme de tiroida,si nici nu am avut vreodat vreo operatie.De un an si jumatate am luat in greutate 10k.Mi-am facut analize de rutina acu 2 ani in urma starii mele de oboseala continua,somnolente dureri de spate,si tsh-ul era usor marit.Medicul de familie imi zicea ca nu e cazul sa merg pe tratament;analizele de tiroida le-am repetat si la fel tsh 4,57(0,27-4,20).am facut o ecografie pt tiroida,totul era ok;mentionez ca tsh-ul numai in perioada rece(noiembrie-martie)imi era crescut si vara era in limite normale fara sa iau nici un tratament.
In oct2013 am vazut un endocrinolog care mi-a dat sa fac mai multe analize;tsh 5,7 normal 0,27-4,2
cortizol marit 28,47 normale 6,2-19,4
T3 si T4 tot timpul normal
in ian 2014 am inceput tratamentul cu levothyrox 25mg,acum iau o zi 25mg o zi 50mg,
am repetet de curand analizele si tsh 2,00(0,27-4,20)
si anti TPO <60 U/ml(inferior 60,0)
anti tiroglobulina negativ(inferior 60,)
am mai facut si anul trecut anti TPO si anti tiroglobulina si erau intre valorile normale;am schimbat laboratorul si aici nu mai inteleg nimic,valorile.

Va rog sa-mi explicati analiza anti tiroglobulina de ce e negativa si daca e grav;
Daca inainte tsh-ul era bun vara acum ar trebui sa scad levothyroxul pe perioada verii?
Credeti ca e bine sa iau o zi 25 m si una 50mg de levothyrox?

Mentionesz ca medicul endocrinolog nu prea mi-a explicat …toate la repezeala,si as dori sa stiu daca in prezent as putea ramane insarcinata si ce analize ar trebui verificate inainte?

Va multumesc pt raspunsul dumneavoastra,
Cu respect Denisa.

Raspuns:

– nivelul auto-anticorpilor anti tiroglobulina (ATGL) creste in tiroidita autoimuna si reprezinta un marker de boala; faptul ca sunt negativi este un argument impotriva bolii si in niciun caz nu e ceva anormal, cu atat mai mult grav;

– eu nu schimb tratamentul de substitutie cu levotiroxina la pacientii mei in functie de sezon, dar stiu ca sunt medici care o fac; atat timp cat nu exista argumente obiective, aduse de studii medicale serioase, privind beneficiul acestei abordari, cred ca doza care mentine TSH-ul in intervalul optim ar trebui luata constant;

– in vederea sarcinii, nivelul TSH trebuie sa se regaseasca in jumatatea inferioara a intervalului de normal pentru laboratorul care face analiza; in plus, boala trebuie monitorizata de endocrinolog la 4-6 saptamani pe tot parcursul sarcinii si doza de levotiroxina se va ajusta in functie de rezultatele analizelor;

– nivelul crescut al cortizolului seric reflecta cel mai probabil un nivel crescut de stres la momentul recoltarii; in plus, alta cauza frecventa de valoare bazala crescuta ale acestui hormon este excesul ponderal; totusi, un test mai sensibil ar trebui efectuat pentru a exclude secretia excesiva endogena; acesta poate fi cortizolul liber urinar sau testul de supresie la dexametazona 1 mg “over-night”;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii


 

Răspunsuri la întrebări (1163)

Nicoleta:

buna ziua

Ma numesc Stefania, incerca de 1 an de zile sa avem un copil si nu reusim, va trimit mai jos va rog frumos daca pute-ti sa-mi dati un rapuns..daca sunt in regula analizele de tiroida:
1) Anti receptor TSH (TRAb)
ELISA Limita de decizie clinica:
1.75UI/L (sensibilitate 96%,
specificitate 99% pentru
detectarea bolii Graves)
2.14 UI/L
Data validarii in laborator 21/05/2014
Markeri endocrini
2) Free T4 (FT4 – Tiroxina libera )
Electrochemiluminiscenta kit-3 25.2 pmol/L 10.6 – 22.7
Data validarii in laborator 22/05/2014
3) TSH ( Hormon de stimulare tiroidiana )
Electrochemiluminiscenta 1.65 ?UI/mL 0.27 – 4.2
Data validarii in laborator 21/05/2014
4) FT3 ( Triiodotironina libera)
FT3 5.3 pmol/L 3.4 – 6.8

Multumesc frumos
Stefania

Raspuns:

– exista o discrepanta intre aceste rezultate; valorile crescute ale TRAb si FreeT4 arata prezenta unei hipertiroidii cauzate de boala Basedow-Graves; totusi, in aceste cazuri intotdeauna nivelul TSH este subnormal, pe cand in cazul dvs este in limite; nivelul FreeT3 poate fi normal fara a contrazice diagnosticul de hipertiroidie subclinica;

– testele de laborator (cel putin TSH si FreeT4) ar trebui repetate la un alt laborator; in plus, o ecografie tiroidiana poate ajuta in lamurirea diagnosticului; pana atunci este mai bine sa amanati sarcina;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi