Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1326)

May 19, 2015

Marcela:

Buna ziua!
Ma numesc Marcela, am 63 de ani, din Bacau, mi s-a depistat un chist la glanda tiroida (dreapta, de aprox 20-24 mm), in anul 2014. Investigatiile efectuate (analizele) au aratat valori normale. Am efectuat recent punctie de evacuare cu biopsie la Spitalul Parhon, rezultat benign.
Mentionez ca sunt operata de adenocarcinom endometrial cu radioterapie, in anul 2009.
Deoarece din chist s-a evacuat lichid cu sange de data recenta, mi s-a recomandat fara efort fizic. Eu merg la o sala unde, de trei ori pe saptamana, cate o ora, fac exercitii pilates, recomandate de medicul oncolog. Medicul de la Parhon a spus ca pot merge in continuare, fara a forta, insa medicul curant mi-a recomandat sa incetez o perioada.Mentionez ca plec de la sala cu o stare de bine pentru organism. Nu fortez.
Ce ma sfatuiti sa fac?

Raspuns:

– se poate presupune ca efortul fizic mai intens care implica musculatura gatului si a toracelui superior poate mobiliza si tiroida, cu risc de sangerare intr-un chist; de aceea vi s-a recomandat reducere efortului fizic;

– evident, nu poate sti nimeni cu siguranta care este pragul de efort de la care creste riscul de sangerare intrachistica, dar pare logic ca exercitiile unor grupe musculare aflate la distanta de zona gatului nu au cum sa creasca acest risc; parerea mea este ca puteti continua sa mergeti la sala, evitand efortul excesiv la nivelul centurii scapulare si gatului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1325)

Ale:

Buna ziua, am 26 ani, in ultimii ani m-am ingrasat destul de mult si a inceput sa-mi cada parul, in schimb mi-a crescut pe corp si fata… la recomandarea unui medic am efectuat urmatoarele analize:
TSH 3.66 [0.270-4.20]
FT4 17.35 [12-22]
T3 1.93 [1.3-3.1]
ANTI-TPO 7.36 [<34]
prolactina 1048 [102-496]
prolactina dupa PEG 481.7 [75-381]
testosteron 2.11 [perioada fertila <1.67]
DHEA-S 330 [98.8-340]
glucoza serica 100.7 [60-99]
hemoglobina glicolizata Hb A1C 5.4 [4.8-6]
colesterol total 200.4 [120-200]
colesterol HDL 46.9 [50-60]
colesterol LDL 134 [60-100]
FSH 3.3 [faza foliculara 3.5-12.5], [faza ovulatorie 4.7-21.5], [faza luteala 1.7-7.7]
LH 10.1 [faza foliculara 2.4-12.6], [faza ovulatorie 14-95.6], [faza luteala 1-11.4]
Avand in vedere valorile destul de mari ale prolactinei si testosteronului am decis sa le repet la alt laborator dupa 1-2 luni (am mai slabit putin intre timp) si au iesit urmatoarele valori: prolactina 1039 [127-637]
prolactina dupa PEG 764
testosteron 1.82 [0.22-2.9]
Am fost diagnosticata cu SOPC, si urmeaza sa fac testul de toleranta la glucoza, as vrea sa stiu si parerea dvs… medicul la care am fost mi-a spus ca tiroida este RELATIV BINE, dupa ce la o consultatie anterioara mi-a spus ca am TSH-ul unei persoane de 50 de ani, nu stiu ce sa mai cred mai ales ca am facut 2 ecografii si un medic vede micronoduli pe lobul drept iar altul nu…

Raspuns:

– nu exista asa ceva ca “TSH-ul unei persoane de 50 de ani” decat, eventual, la cineva care are 50 de ani; rezultatul este normal sau nu, si se judeca in contextul pacientului respectiv si a istoricului sau medical; oricum, la o valoare de 3.66 μUI/ml se poate spune cu siguranta ca tiroida functioneaza normal si ca nu e responabila de problema cu greutatea;

– mi-e greu sa va spun daca aveti sau nu micronoduli tiroidieni, dar presupun ca daca e asa de interpretabil aspectul ecografic nu e vorba de nimic serios;

– valoarea crescuta a prolactinei se poate explica prin prisma sindromului de ovar polichistic sau poate fi vorba de o hipersecretie reala; daca nu utilizati medicatie care creste prolactina (de ex. metoclopramid, Motilium, medicatie psihiatrica) se poate recomanda un RMN de hipofiza;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1324)

Rata:

Buna seara.
In august 2014 am fost operata de carcinom tiroidian papilat.
In septembrie 2014 am fost iradiata cu I-131.
Va rog sa-mi spuneti daca am voie sa merg la mare si daca am voie sa fac procedurile ce tin de fizioterapie. Mentionez ca am si probleme cu coloana.
Va multumesc.

Raspuns:

– nu exista interdictie de expunere la atmosfera si apa marina decat inainte de tratamentul cu iod rdaioctiv sau, eventual, de o scintigrafie;

– nu exista nicio interdictie legata de fizioterapie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1323)

andreea:

buna ziua. Mama a fost operata in 1976 (27 ani) la parhon, de basedow, a fost curatata glanda. I s-a interzis orice tratament. in urmacu 10 ani a reaparut boala. Nu s-a tratat corespunzator, a luat aproape 8 ani tyrozol(de capul ei). In urma cu un an TSH era 100. A fost, in cele din urma la control si a fost tratata cu eutirox si i-a scazut TSH la valori normale. Acum a reaparut…..a 2-a oara….. dupa 6 sapt fara eutirox valorile analizelor sunt: TSH 2000UI/mL, Ac anti-tiroglobulina 658.4UI/mL….. La eco i s-a spus ca are tumoare de 35/30mm…atipica cu multiple ramificatii. Se mai vede “ceva” pe trahee care o face sa tuseasca. Poate fi operata? Ce valoare trebuie sa aiba TSH ca sa poata fi operata? VENIM DIRECT LA BUCURESTI CU ACESTE VALORI? SAU CRESTEM VAL TSH-ULUI? cat de grav este? acum are 65ani si jumatate…

Raspuns:

– din ce inteleg, valoarea TSH este foarte crescuta la ultimele analize; asta inseamna deficit (lipsa) de hormoni tiroidieni; in aceste conditii primul pas este tratamentul de substitutie cu levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) sub care sa se normalizeze valorile TSH si FT4; acesta trebuie recomandat si urmarit de un medic endocrinolog;

– o ecografie de tiroida ar trebui facuta de un medic cu experienta, de preferat intr-un centru medical recunoscut; in urma acesteia se va satbili daca e vorba intr-adevar de o tmora tiroidiana sau doar de un rest tiroidian ramas dupa operatie si marit din cauza hipotiroidiei prelungite; pot fi necesare investigatii suplimentare, cum ar fi punctia sau tomografia; operatia intra in discutie doar dupa ce se stabileste un diagnostic, niciun chirurg responsabil nu va opera o pacienta care nu are un bilant mdical;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1322)

May 8, 2015

mariana:

Buna ziua ,am fost diagnosticata cu tiroida hashimoto si am luat euthyrox 50 pe zi.Am mărit doza la 75 dar nu ma simpt bine deloc.Am făcut analize:tsh 1,5(0,27-4,2) si ft4 1,38(1-1,6).Va rog sa îmi spuneți daca e buna doza pe care o iau.

Raspuns:

– doza de Euthyrox se stabileste in functie de analizele de laborator de la momentul diagnosticului si se modifica tot in functie de analize; nu se ajusteaza personal tratamentul dupa cum va simtiti intr-o zi sau alta;

– rezultatele mentionate in postarea dvs sunt in limite normale, ceea ce ar insemna ca tratamentul este corect; totusi, orice modificare in doza zilnica se poate obiectiva prin analize doar dupa cateva saptamani, nu mai devreme; deci, daca ati crescut tratamentul zilnic de la 50 la 75 micrograme si apoi ati facut imediat analizele, aceste rezultate reflecta tratamentul cu 50 μg/zi, nu cu 75 μg/zi;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1321)

May 2, 2015

Postat pe 2015/04/28 la 9:12 pm

Florin:

Buna seara!
Domnule doctor mi ati raspuns nu cu f. multa vreme in urma la intrebarea cu nr 1294.am carcinom medular. La 2 luni de la operatie calcitonina este 1 interval de ref. 1 – 11,8 pg/ml, CEA este 1,2 interval de ref. mai mic decat 3.4. La ecografie s au constatat; jugular extern partea dreapta, ganglion unic cu dimensiuni usor crescute 15.3/8.4, fara modificari de structura.
– jugular stanga intern, ganglion unic 14.2/6.5 cu structura nemodificata.
– sub unghiul mandibulei, partea dreapta, ganglion 13/7.6 mm, cu structura normala.
-glande paratiroide si submandibulare cu structura normala ,fara calcificari.
-structuri vasculare laterocervicale cu calibru normal,netrombozate.
-fara adenopatii supraclaviculare.
Avand in vedere dimensiuniea ganglionilor, se impune reinterventia pentru eliminarea lor?
Va multumesc!

Raspuns:

– valorile calcitoninei si CEA (antigen carcinoembrionic) sunt foarte bune si arata ca, practic, intreg tesutul malign de la nivelul gatului a fost indepartat; excizia completa a cancerului este cea mai importanta conditie pentru vindecare pentru acest tip de tumora;

– este foarte improbabil ca acesti ganglioni, care au structura ecografica normala, sa contina celule maligne, mai ales in contextul markerilor negativi; persistenta bolii la nivelul gatului este asociata cu valori peste limita a calcitoninei si CEA;

– din datele prezentate, este suficienta monitorizarea ecografica si cu analize de laborator (calcitonina si CEA); oricum, daca vreodata se va pune problema operatiei pentru un ganglion limfatic suspect, este bine sa se faca o punctie de confirmare inainte de interventia chirurgicala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1320)

Postat pe 2015/04/28 la 11:08 am

Alina P.:

Buna ziua. Am facut analizele fetitei mele in varsta de 12 ani de 3 ori intr-o luna deoarece de fiecare data iesea diferit, dupa cum urmeaza:

1. pe data de 30. 03.2015 valori anormale: FT4 (ECLIA) -Ser (Cobas E411) 10.87 pmol/L si TSH (ECLIA) -Ser (Cobas E411) 4.61 uUI/ml

Dupa aceste valori un dr endocrinolog mi-a recomandat euthirox de 50 pe viata, ceea ce nu am facut deoarece am vrut sa investighez mai mult inainte de a-i da unui copil medicamente pe viata, asa ca am repetat analizele si au iesit asfel:

2. pe 6. 04. 2015 (dupa 1 saptamana) rezultate: FT4 (ECLIA) -Ser (Cobas E411) 12.28 pmol/L si TSH (ECLIA) -Ser (Cobas E411) 6.17 uUI/ml. Deci diferente uriase de la primele teste, asa ca am repetat testele si a 3a oara la 3 saptamani diferenta, adica pe:

3. 24. 04.2015, iar rezultatele sunt diferite decat primele 2 teste astfel: *ATPO (ECLIA) 95.23 UI/mL (intervalul de referinta fiind <34 UI/ml)
*FT4 (ECLIA) 13.44 pmol/L (in parametri normali) si *TSH (ECLIA) 3.60 uUI/ml (in parametri normali)

As vrea sa va cer opinia domnule Doctor C. C. Tupea pentru ca eu nu stiu ce sa cred despre aceste analize (daca are probleme sau nu cu tiroida) si daca sa urmam un tratament sau nu, in conditiile in care valorile se schimba frecvent, intr-un interval atat de scurt.
Va multumesc!
Alina P.

Raspuns:

– valoarea crescuta a ATPO sugereaza prezenta unei tiroidite autoimune; aceasta boala este intr-adeavar cronica si tratamentul este de regula permanent;

– pentru confirmarea diagnosticului sunt indicate:

1. masurarea celorlalti anticorpi specifici (anti-tiroglobulina), care pot fi mai sensibili (crescuti) in fazele initiale ale bolii;

2. efectuarea unei ecografii de tiroida;

– hormonii tiroidieni sunt puternic implicati in procesele de crestere si in pubertate, deci, daca tiroidita se confirma, tratamentul este indicat pentru a acestea sa decurga normal;

– hormonii axei tiroidiene, si in special TSH, au secretie pulsatila, ceaa ce explica valorile usor diferite; nu inseamna neaparat ca vreunul dintre rezulatate este incorect;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1319)

Postat pe 2015/04/27 la 6:32 pm

sarah:

Buna seara.Va rog sa ma ajutati in a clarifica diagnosticul meu de hipotiroidie.In anul 2013 mi-am facut analizele si mi-a iesit TSH 7,2 si FT4 0.75…Am fost la un medic endocrinolog si mi-a dat euthirox 12,5mg.pe zi..Mi-am repetat analizele si TSH a fost in limite normale.Am intrerupt tratamentul dupa 6 luni .In toata aceasta perioada am repetat analizele..si erau in limite normale.Am consultat un alt medic si mi-a gasit un nodul de 0.6…1.1 cm….Am facut analizele ur:TSH..4…FT4.0.94…TPO..19…anti tiroglobulina 20…Calcitonina 2pg…0.59 pmol….Medicul mi-a spus sa nu mai iau euthirox….Eu nu stiu daca este bine sau nu intreruperea tratamentului…Simtomele mele sunt aceleasi.dar mai am si probleme cardiace…Cu multa stima…va multumesc

Raspuns:

– o crestere a TSH pana la 10 μUI/ml poate fi tranzitorie, aratand un raspuns al axei de reglare (hipotalamus – hipofiza – tiroida) la diferiti factori si nu o boala tiroidiana propriu-zisa; din acest motiv avem nevoie de masurarea anticorpilor (ATPO si Anti-tiroglobulina) si de ecografie pentru a confirma o tiroidita autoimuna;

– daca valoarea TSH este in limite si nu exista o confirmare clara a tiroditei autoimune, tratamentul se poate intrerupe, cu monitorizare la 3 luni a TSH si FT4;

– nodulul tiroidian, daca nu are elemente ecografice de suspiciune  care sa recomande punctia, se va controla ecografic periodic;

– chiar si un TSH de 7.2 μUI/ml este de regula asimptomatic, deci un efect foarte evident al tratamentului cu Euthyrox 25 sau al intreruperii acestuia nu e de asteptat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii