Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1553)

August 28, 2016

Maria:

Buna seara! In urma efectuarii unei vizite la medicul endocrinolog, mama ma a primit urmatoarele rezultate: LTD- dimensiuni /normale discret hipoecogen, neomogen ce prezinta o formatiune nodulara hipoecogena bine delimitata, neomogena de 7/4 mm fara vascularizatie in interior cu zone de microcalcifiere intranodulare fara adenopatii satelite. va rog din suflet sa-mi spuneti ce presupune acest rezultat. Este vorba de cancer? Multumesc si va doresc un weekend frumos! Mentionez ca nu avem in familie istoric de niciun tip de cancer, iar mama are 44 de ani

Raspuns:

– vreau in primul rand sa fac o precizare: un diagnostic serios, cum e cel de cancer (indiferent de organ), se stabileste de obicei in urma mai multor investigatii, adesea implicand biopsia sau examinarea anatomopatologica postoperatorie; deci, intrebarea dvs, daca e vorba de un cancer de tiroida, pusa dupa o scurta descriere ecografica, NU poate primi raspuns de tip da/nu;

– va pot spune ca marea majoritate a nodulilor de tiroida sunt benigni si ca cei care au sub 1 cm in diametrul maxim, cum e si in cazul mamei dvs, de obicei se monitorizeaza ecografic;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1552)

Adina:

Buna ziua Dl Dr, rog sfatul dvs.

Femeie, 37 ani.
In mai 2015 am nascut primul copil.
Pana atunci TSH a fost in limite normale, fara rude cu probleme tiroida.

La scurt timp am ramas insarcinata cu al doilea copil.
In urma analizelor de sarcina (la 4 luni sarcina) a iesit TSH 6.9
La ecografie: hipotiroidism primar, ecostructura neomogena
Medicul endocrinolog mi-a dat 25 mcg eutirox.

La 5 luni sarcina analizele au aratat:
TSH 4.52 (ref 0.25-5)
ATPO <0.8 UI/mL (ref 0-8)
FT4 0.86 ng/dL (ref 0.82-1.5)
Ac anti tiroglobulina <20.0 UI/mL (ref <40)
Am primit Eutirox Luni-Miercuri-Vineri-Duminica 37.2mcg si Marti-Joi-Sambata 25mcg.

Astazi am 7 luni sarcina si TSH a crescut la 6.13
Care este sfatul dvs?
Multumesc mult.

Raspuns:

– in a doua jumatate a sarcinii, tiroida fatului este functionala si deficitul matern de hormoni tiroidieni (hipotiroidia) este mai putin nociv; cu toate astea, chiar si in luna a 7-a de sarcina, doza de Euthyrox ar trebui ajustata (crescuta) pentru normalizarea nivelului TSH;

– nivelul TSH a fost normal sau usor crescut pe timpul sarcinii, deci un eventual efect negativ asupra fatului este de asteptat sa fie minim;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1551)

Diana:

Buna ziua !

Am 50 ani. sunt operată tiroidectomie totala cu dimensiuni totale de 9X7,5X4 cm in august.2015 .

Rezultatul buletin histopatologic .
LTD Pe fondul unei guse hiperplazice difuze,hiperfunctionale ,cu izolate infiltrate limfoide nodulare in interstitiu se constata un focar de sclerohialinoza ce asociaza o arie de proliferare cu arhitectura microfoliculara cu tireocite ce prezinta nuclei veziculosi ,cu izolate incizuri si coloid neomogen intrafolicular ,aspecte ce corespund unui microcarcinom tiroidian papilar,varianta foliculara.Focarul tumoral este de aproximativ 1 mm ,este situat central ,fara interesarea capsulei tiroidiene si fara invazie vasculara in sectiunile examinate.
LTS + istm Multiple fragmente tiroidiene ce prezinta aspect de gusa difuza hiperplazica ,hiperfunctionala ,cu discreta fibroza interstitiala cu lobulatie accentuata si focare de infiltrat limfocitar folicular.

Dg.Carcinom tiroidian papilar,varianta foliculara (LTD ,focar aproximativ 1 mm)dezvoltat pe fondul unei boli Basedow.
Cod morfologic OMS 8260/3

Nu am luat iod.

Analize august 2016
Ca ionic 0,64 (1.16-1.32)
Ca seric 6.01(8.8-10.6)
Fosfor 5.48(2.5-4.5)
Magneziu 1.62(1.7-2.6)
TSH 0,03 (0.4-4)
FT4 1.73(0.89-1.76)
VSH 55/85 (2-15)
PTH -3.31 (10-69)
Am luat calciu 1000 mg,eutyrox 125,sambata si duminica 100.

Pe parcursul anului tot asa am avut analizele.
Va rog sa mi dati o parere despre evolutia bolii.
Considerati ca trebuie sa iau Iod 131 ?

Multumesc

Raspuns:

problema dvs principala, cel putin pe termen scurt, este hipocalcemia moderat-severa si nu focarul de microcarcinom; aceasta hipocalcemie este rezultatul lezarii (permanente) a glandelor paratiroide in timpul operatiei de tiroida;

– scaderea calciului din sange (medical numita hipocalcemie) poate fi periculoasa, ducand la contracturi musculare necontrolate care pot deveni chiar amenintatoare de viata;

– primul pas este administrarea de urgenta de calciu si vitamina D in cantitati suficiente; o schema care se poate utiliza imediat, pana ajungeti la medicul dvs, este urmatoarea: Cal-D-Vita  0(dimineata) – 2 (pranz) – 2 (seara) si AlphaD3 0.5 μg 1-1-1; ATENTIE: tratamentul cu calciu si vitamina D este permanent, chiar daca dozele si preparatele pot varia!

– revenind la intrebarea dvs, un focar intratiroidian de carcinom tiroidian de 1 mm NU necesita tratament cu iod radioctiv; mai mult, doza de Euthyrox trebuie ajustata (scazuta) pentru mentinerea TSH in limite normale si nu supresat;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1550)

Elena:

Buna ziua,

La finalul lunii iunie 2016 am facut analizele endocrinologice si am avut urmatoarele valori:
ATPO 30.52 (ref. 0 – 34.00 UI/ml)
Free T3 3.05 (ref. 2.00 – 4.00 pg/ml)
Free T4 1.24 ( ref. 0.93 – 1.70 ng/dl)
TSH 4.00 (ref. 0.27 – 4.20 uUI/ml)

Acum sunt insarcinata in saptamana 7 (Calculat de la ultimul ciclu) si analizele sunt urmatoarele:

ATPO 35.16 (ref. 0 – 34.00 UI/ml)
Free T3 2.54 (ref. 2.00 – 4.00 pg/ml)
Free T4 1.14 ( ref. 0.93 – 1.70 ng/dl)
TSH 4.91 (ref. 0.27 – 4.20 uUI/ml).

Exista riscuri pentru fat in acest punct si daca da, ce pasi pot fi urmati.

Varsta: 34 ani, 70 kg.
Fac sport de 5 ori pe saptamana de 1.5 ani (fitness, cardio). In acest interval am slabit 7 kg (o data cu schimbarea alimentatiei si reglarea modului de consum: 3 mese pe zi, combinatie echilibrata de carbohidrati, proteine si grasimi).
Toate celelalte analize de sange au iesit in parametri normali.
Nu am avut probleme importante de sanatate pana in acest punct in afara de niste inflamari ale nervului sciatic care au determinat medicamentatie de Tador, Doreta si Cerebrex.

Multumesc frumos,

Elena

Raspuns:

– investigatiile ar trebui completate cu masurarea anticorpilor anti-tiroglobulina si cu o ecografie de tiroida; acestea ar putea indica/sugera prezenta unei tiroidite autoimune, fiind un argument pentru initierea tratamentului;

– cu toate astea, chiar daca cele 2 investigatii de mai sus sunt in limite normale, dar valoarea TSH este repetat peste limita (inclusiv la un alt laborator), este mai prudenta inceperea tratamentului cu levotiroxina;

– la acest nivel al TSH, consecintele asupra fatului sunt minime, dar tratamentul este, in esenta, lipsit de riscuri si ar merita administrat (daca nu exista alte motive medicale care sa-l contraindice);

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1549)

August 10, 2016

Catalin Plugaru:

Stimate domn,

Referitor la consecintele acestei afectiuni, Hipotiroidie (GH), va rog sa imi spuneti despre cum va fi afectata viata de adult a adolescentului.

ii va fi afectata viata?
va putea lucra normal?
va fi nevoie de prezentarea in fata comisiei in vederea obtinerii unui grad de handicap?!
va putea practica sporturi?
ii va fi rezistenta la efort fizic si psihic? va fi nevoie sa lucreze program redus?
va trebui sa evite expunerea la soare?
va putea avea o familie normala?

unde as putea gasi ceva materiale de informare?

Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

Va multumesc anticipat.

Catalin Plugaru

Raspuns:

– atat timp cat hipotiroidia este cunoscuta, monitorizata si tratata corect la medicul endocrinolog, NU EXISTA nicio limitare sau restrictie pentru pacientul adolescent (sau adult);

– materiale de informare in limba romana puteti gasi pe acest site, atat in articolele dedicate, cat si in cele peste 1500 de raspunsuri oferite pana acum;

– o ultima precizare, pe o chestiune, sa zicem, de stil; evident, nu exista obligativitatea unei formule de adresare pe acest blog, desi pregatirea medicala si CV-ul meu sunt clar precizate si accesibile; cu toate astea, “stimate domn” putea incepe acelasi mesaj si pe un forum oarecare si pe un blog de traforaj (in cazul in care v-ati fi gandit sa cereti detalii despre hipotiroidie si in aceste spatii virtuale);

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1548)

Vasile Sorinel:

Am si eu analizele fiicei mele de 15 ani care arta cam asa:

MARKERI ENDOCRINI
ANALIZE REZULTATE INTERVAL BIOLOGIC DE REFERINTA / UM
1. Anti-Tiroglobulina -Ser 99.9 UI/mL < 40 UI/ml

MARKERI ENDOCRINI
ANALIZE REZULTATE INTERVAL BIOLOGIC DE REFERINTA / UM
2. Anti-TPO -Ser 77.9 UI/mL <35 UI/ml

MARKERI ENDOCRINI
ANALIZE REZULTATE INTERVAL BIOLOGIC DE REFERINTA / UM
3. FT4 -Ser 0.98 ng/dL 0.8 – 1.76 / ng/dL
4. T3 -Ser 1.11 ng/ml 0.6 – 1.81 / ng/ml
5. TSH -Ser 2.761 ľUI/ml 0.51 – 4.94 / ľUI/ml

Va rog sa-mi spuneti daca este in regula
Va multumesc mult!

Raspuns:

–  valorile crescute ale ATPO si anticorpilor anti-tiroglobulina sugereaza prezenta unei afectiuni numita tiroidita autoimuna; aceasta este o boala tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina;

– avand in vedere valorile normale ale TSH, FT4 si T3, tiroida fiicei dvs functioneaza deocamdata normal, deci tratamentul nu este necesar; este, totusi, OBLIGATORIU controlul periodic la endocrinolog;

– este utila completarea investigatiilor cu o ecografie de tiroida, efectuata de un medic endocrinolog;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1547)

Diana:

Buna ziua,
Am 50 ani. sunt operată de tiroida total in 12.august.2015 .
Pe parcursul anului analizele au fost cam asa.Nu reușesc să mă echilibrez cu calciu.
Analize 1 august 2016
Ca ionic 0,64 (1.16-1.32)
Ca seric 6.01(8.8-10.6)
Fosfor 5.48(2.5-4.5)
Magneziu 1.62(1.7-2.6)
TSH 0,03 (0.4-4)
FT4 1.73(0.89-1.76)
VSH 55/85 (2-15)
Am luat calcidin tot timpul ,eutyrox 125,sambata si duminica 100.
Multumesc

Raspuns:

– valorile scazute ale calcemiei si crescute ale fosforului seric arata o lezare a glandelor paratiroide in timpul operatiei, foarte probabil permanenta; consecinta foarte importanta a acestui fapt este riscul de scadere periculoasa a nivelului de calciu din sange; tratamentul se face cu doze mari de calciu si vitamina D, iar in cazul dvs, judecand dupa aceste rezultate, Calcidin-ul este in mod clar insuficient;

– pe de alta parte, nivelul subnormal al TSH arata ca doza de Euthyrox este la acest moment prea mare;

– pentru cele 2 probleme, in special pentru hipocalcemie, aveti nevoie cat mai repede de un consult endocrinologic pentru modificarea tratamentului;

Toate cele bune,

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1546)

gentiana:

in luna mai am facut teste de laborator in Canada si , , mi-a gasit hipotiroidism;TSH 8, in aceiasi luna am facut test in Romania si a fost totul OK TSH 1.8, NU FAC TRATAMENT
cu 2 ani in urma am avut intoxicatie medicamentoasa cu gamapentin, de atunci am limba ingrosata , purpurie, si crapata nu ma ajuta nici un medicament nici chear steroid
va rog ajutati, multumesc

Raspuns:

– aceste rezultate discordante necesita investigatii suplimentare pentru lamurirea situatiei;

– testele de laborator ar trebui completate cu FT4, ATPO si anticorpi anti-tiroglobulina (Ac anti-Tg), iar TSH-ul ar trebui repetat la un alt laborator; in plus, este utila si o ecografie de tiroida efectuata la un medic endocrinolog; in functie de aceste rezultate se va decide daca este nevoie, cel putin, de monitorizare;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii