Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1653)

February 26, 2017

mirela:

Buna seara.
Mama mea a fost operata de tiroida in noiembrie 2015. De atunci urmeza tratament cu eutirox 75, pana acum valorile tsh au fost normale (1,32µUI/mL interval de referinta 0,27-4,2).
Ieri a facut analizele si a iesit tsh 19.71 µUI/mL (interval de referinta 0,27-4,2).
In ultimele 2 luni a urmat un tratament cu detralex, normix, venter, nolpaza.
E posibil ca acestea sa modifice valoarea tsh?
Care credeti ca ar putea fi cauzele pentru care a crescut atat de mult?
Credeti ca sunt necesare alte investigati in afara tsh.? Sau este suficienta doar cresterea dozei de eutirox?
Astept raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc.

Raspuns:

– da, unele tratamente pot influenta absorbtia intestinala a Euthyrox-ului;

– in primul rand trebuie respectate cu strictete recomandarile de administrare: dimineata pe stomacul gol, fara a manca 60 de minute dupa aceea;

– daca aceste au fost urmate, solutia este cresterea dozei de Euthyrox, cu atentie la momentul in care se termina tratamentul cu medicamentele enumerate (in special cu Nolpaza si Venter), deoarece poate fi nevoie de revenirea la doza initiala;

– TSH si FT4 sunt analizele suficiente in acest caz;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1652)

Linda Lola:

Buna ziua!
Am o intrebare ,daca e cineva amabil sa-mi raspunda! Am fost diagnosticata cu boala Basedow Graves ,in urma cu trei ani.Am urmat tratament cu Tyrozol aproximativ 1 an si jumatate pana cand productia de hormoni a scazut considerabil.Mai bine de un an,n-am fost nevoita sa urmez tratament,insa de doua ori pe an,am fost nevoita sa fac analize din sange si Radiografie.In aceasta luna,in urma analizelor s-a detectat o mare crestere de hormoni,doctorii spunand ca ar fi mai rau decat in urma cu aprox. trei ani.Nu exista noduli….insa mi s-a recomandat “uciderea” tiroidei cu iod radioactiv,in viitorul apropiat.Momentan urmez un tratament cu 20 mg Tyrozol/zi…deci intrebarea mea e:e intradevar necesara aceasta operatie ? Vreau sa mai adaug faptul ca glanda tiroida e usor marita doar in partea dreapta…sincer,nu e vizibil.Nu stiu ce sa fac.Diagnosticul si tratamentul sunt facute in Germania,unde locuiesc.As dorii tare mult sa aud o alta opinie.Multumesc!!!!

Raspuns:

– in primul rand, o explicatie pe care trebuie sa o repet ocazional: pe acest blog, raspunsurile propriu-zise la intrebari sunt date doar de mine (Dr. C. Ţupea); nu sunt interzise opiniile postate de catre cititori, dar sunt moderate si chiar inlaturate daca nu sunt corecte sau adecvate; TIROIDA.ro NU este un forum public unde cineva intreaba si orice alt membru, indiferent de competenta, poate raspunde;

– tratamentul cu iod radioactiv NU presupune operatie (interventie chirugicala); radioiodul se administreaza oral, are efecte adverse minime si este foarte eficient in rezolvarea definitiva  a hipertiroidiei; tratamentul este recomandat in primul rand pentru hipertiroidie (excesul de hormoni tiroidieni) si mai putin pentru marirea in volum a tiroidei; deci, faptul ca tiroida dvs este doar “usor marita” NU inseamna ca tratamentul cu iod radioactiv nu e necesar;

– sfatul meu este sa urmati recomandarile medicilor dvs;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1651)

tutzta:

Buna ziua! Tyrozolul poate influenta ciclul menstrual? Analizele au iesit ca sunt la menopauza si dupa inceperea tratamentului cu tyrozol imi vine ciclul normal, 28-31 de zile. Este normal sau pot exista probleme ginecologice? Control ginecologic am facut in noiembrie si totul a fost ok. Multumesc

Raspuns:

– hipertiroidia netratata poate deregla ciclul menstrual, dar nu modifica testele de laborator respective (FSH si LH) pana la valori de menopauza; deci, daca aceste analize au aratat nivele mult crescute (de tip menopauzal), inseamna ca rezerva ovariana este oricum scazuta si ca e vorba de o perimenopauza; aceasta etapa NU poate fi ameliorata/inlaturata de tratamentul cu Thyrozol; menstre relativ regulate mai pot aparea cateva luni, dar pana la urma vor inceta;

– in functie de varsta dvs si de simptomele asociate (bufeuri, atrofie uro-genitala, etc), poate fi nevoie de tratament sau doar de urmarire de rutina;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1650)

Luci:

Buna ziua
De cateva luni am aflat ca am Hashimoto. Nu prea stiu inca cum sa gestionez situatia. Am primit tratament cu euthirox, 2 pastile de 25 si mi-a scazut tsh -ul de la 4,5 la 0,68( valori normal 0,35-4,94). Acum iau doar cate o pastiluta de eurhyrox pe zi. Intrebarea mea ar fi daca aceasta boala afecteaza fertilitatea? Doctorii zic ca nu dar nu am nici o alta problema din acest punct de vedere(am facut toate analizele atat eu cat si sotul meu) si bebele nu vrea sa vina de un an si 3 luni:(
Va multumesc!

Raspuns:

– este adevarat, hipotiroidia corect tratata NU este cauza de infertilitate; totusi, nu putem exclude cu certitudine un oarecare efect negativ (minor) al tulburarii autoimune asupra fertilitatii, chiar si bine substituite;

– oricum, in afara de tratamentul cu Euthyrox si mentinerea nivelului TSH in jumatatea inferioara a limitelor de normal, nu se poate face mai mult; in acelasi timp, alte cauze de infertilitate, la ambii parteneri, ar trebui cautate;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1649)

February 19, 2017

Alina:

Buna ziua,D-nul doctor!am fost operata pt indepartarea tiroidei,acum 6 luni,diagnosticul a fost carcinom papilar varianata oxifila,un singur nodul de pe lobul drept(1.5/0.5cm),am fost la Cluj unde am primit o doza de iod de 83.16 mCI,si apoi am primit tratament cu novotyral de 100,urmand peste 2 luni sa repet TSH si FT4,la 2 ore de la ce am luat pastila de novotyral.Rezultatele sunt TSH 0,016 (limiteles sunt 0.27-4,2)si FT4 22.9(limita 10,6-22.7).
Din pct-ul d-voastra de vedere cum sunt analizele?trebuie sa ma ingrijorez?MULTUMESC!!

Raspuns:

– in cazul pacientilor operati pentru un cancer tiroidian diferentiat, cum sunteti si dvs, este indicat ca nivelul TSH sa fie mentinut subnormal, in jur de 0.1 μUI/ml; motivul este ca TSH-ul poate stimula eventuale celule ramase dupa operatie si radioiod; problema e ca, pentru scadea TSH-ul, este nevoie de un exces de hormoni tiroidieni, fenomen care poate avea efecte negative (cele cardiace fiind cele mai importante); de aceea, aceasta hipertiroidie indusa trebuie sa fie usoara;

– in cazul dvs, TSH-ul este ceva mai scazut de acest nivel, dar nu este intotdeauna usor de ajustat doza pentru obtinerea valorii dorite; de aceea, daca nu aveti simptome (palpitatii, tahicardie, transpiratie excesiva, insomnie, etc) si nici probleme cardiace preexistente, rezultatele sunt acceptabile;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1648)

Ana S.:

Buna ziua, am 41 de ani, diagnosticata cu tiroidita autoimuna de 7 ani (boala descoperita in sarcina), nu mai este nimeni in familie cu aceasta boala,celelalte analize hormonale au iesit in limite normale, am urmat in acest timp tratament cu euthyrox, crescut progresiv de la 50 la 100, momentan iau 100 ug, Vit.D3, de curand am inceput sa simt palpitatii, stari de oboseala, zilele acestea am repetat analizele: ft3=2.33 pg/mL interval referinta 1.71-3.71 pg/mL; ft4=1.04 ng/dL interval referinta 0.70-1.48 ng/dL; tsh=0.6501 uUI/mL interval referinta 0.35-4.94 uUI/mL, sa continui cu aceasta doza? Multumesc anticipat

Raspuns:

– analizele arata ca doza de Euthyrox este adecvata, deci cauza nu este tratamentul pentru boala de tiroida;

– daca problemele sunt persistente, ar trebui facuta un consult cardiologic, eventual cu montare de Holter ECG (la indicatia cardiologului); tratamentul cu Euthyrox, desi in doza corecta, poate demasca o eventuala problema cardiologica;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1647)

Steluta:

Buna ziua puteti sa imi spuneti si mie ce diagnostic se pune la TSH crescut 5.069 uUl/mL si ATPO 580.973 Ul/mL?

Raspuns:

– valoarea foarte crescuta a ATPO arata o tiroidita autoimuna, o afectiune in care sistemul imun ataca si distruge (in timp) tiroida; pe larg despre acesta boala: http://tiroida.ro/?p=420;

– nivelul TSH pare sa fie in jurul limitei superioare a normalului, deci tratamentul este optional in aceasta faza, cu exceptia situatiei in care sunteti insarcinata sau planuiti o sarcina, caz in care este obligatoriu si ar trebui inceput cat mai curand;

– boala este cronica (permanenta) si aveti nevoie sa fiti luata in evidenta si monitorizata de un endocrinolog, chiar daca tratamentul poate sa nu fie necesar imediat;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1646)

February 12, 2017

AURA POPA:

Buna ziua dl doctor Am 35 de ani cu 2 sarcini naturale totul ok Dupa ce am nascut primul copil am facut hipertiroidie post partum am ajuns la dv la cabinet am urmat tratament 1 an cu thyrozol dupa care am reusit sa o tin sub control 4 ani Acum dupa ce am nascut a doua oara am facut o recidiva cu un tsh de 0,004 initial mi sa dat tratament cu metamazol de 5 mg de 3 ori pe zi timp de o saptamana dupa care sa scot o pastila si sa merg cu 2 timp de 2 saptamani dupa care 1 Eu nu m_am simtit bine si am reluat 2 pastile insa rezultatele luate astazi arata asa TSH 0.01 valoare 0.40-4.00 FT4 0.35 valoare 0.65-1.50. FT3 3.70 valoare 2.50-3.90 Nu stiu daca are legatura dar si colesterolul de data aceasta este marit 235 valoare 200 HDL 59 valoare 40 LDL 164 valoare 100 Restul analizelor sunt ok Specific ca sunt in italia tiroida mea este fara noduli insa puternic vascularizata Mi sa recomandat operatia sincer nu stiu ce sa fac astep pana in luna, aprilie cand vin in tara ajung la un control la dv Multumesc frumos

Raspuns:

– operatia nu se poate face in siguranta pana cand analizele (in special TSH) nu se normalizeaza; tratamentul cu metimazol ar trebui urmat in doza de 10 mg/zi inca 2 luni, cu repetarea apoi a TSH, FT4 si T3; in functie de rezultate se poate hotari atunci si legat de operatie;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1645)

Daniela:

Buna ziua
Am 56 ani sunt diagnosticata cu tiroida autoimuna cu eutiroidie,nu fac nici un tratament doar control periodica 6 luni.Am si niste noduli tiroidieni cu dim sub 10mm.Analize ATPO 2000 ,ft3 2,73 ft4 0,93.TSH 2.3 Calcitonin mai mica ca 2 Ac.antitiroglobulina 274.ATPO si Ac antitiroglobulina nu sunt in limite. .Am insa si un inceput de hernie disc la L4 -L5 si L5 -S1.As dori sa fac injectii cu Alflutop dar in prospect scrie ca atentionare speciala boli autoimune adica poliartrita reumatoida, lupus .Eu pot face aceste Injectii daca am tiroida autoimuna?
Multumesc
Cu deosebita stima Daniela

Raspuns:

– singurul efect advers potential pe care il vad ar fi legat de continutul de iod al preparatului (contine concentrat de peste marin); daca este in cantitate mare, poate grabi instalarea hipotiroidiei (lipsei de hormoni tiroidieni); oricum, nu cred ca este un risc ata de important incat sa contraindice utilizarea acestui medicament, daca el este necesar pentru hernia de disc;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1644)

Sabina I,:

Buna ziua,

Numele meu este Sabina. In luna Mai 2016, la varsta de 23 de ani am fost operata (tiroidectomie totala) iar verdictul final a fost carcinom papilar. Dupa in luna Octombrie am fost internata la spitalul Parhon pentru a lua tratamentul cu iod. Am specificat varsta pentru ca m-am gandit ca ar avea oarecum relevanta (ar fi trebuit ca organismul meu sa isi revina mai repede?). Problema mea este ca dupa trei luni de la acest tratament cu iod am inceput sa am niste stari rele care poate dumneavoastra le considerati firesti insa, chiar daca toti doctorii la care am fost imi spun ca este normal, as fi vrut daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi, m-ar interesa ce suplimente ar trebui sa iau pentru a imi reveni un pic.

Am urmatoarele stari:

-Ma trezesc greu;
-Nu mai am energie absolut deloc si foarte greu imi revin;
-Imi simt organismul ca si cum ar functiona foarte lent;
-Dureri de cap;
-Uneori respir greu si din cand in cand mai fac atacuri de panica fara motiv;
-Tenul meu este foarte uscat dupa aceste tratamente si de asemnea, pielea mea este uscata mai ales in zona axilei si nu inteleg de ce;

Mi s-a recomandat vitamina D3 si magneziu B6. Astept raspunsul dumneavoastra.

Va multumesc!

Toate cele bune.

Raspuns:

– daca nivelul TSH este normal (sau usor subnormal) sub tratamentul de substitutie cu levotiroxina (Euthyrox), nu cred ca exista o cauza tiroidiana pentru starile dvs; este neobisnuit sa apara aceste probele dupa 3 luni de la tratamentul cu iod radioactiv; oricum, iodul primit s-a eliminat deja din organismul dvs;

– pot fi necesare investigatii suplimentare pentru a descoperi o eventuala alta cauza a acestor manifestari; nu consider aceste stari firesti (ele nu apar in mod obisnuit la pacientii tratati cu iod radioactiv), doar ca sunt greu de legat de istoricul dvs tiroidian;

– nu exista, din cate stiu eu, dovezi certe ca suplimentele alimentare pot fi de ajutor, mai ales atat timp cat cauza este neclara;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1643)

Dana P:

Buna ziua,
revin cu completari la intrebarea nr. 1637.
Testele de inflamatie sunt bune, am facut doua seturi de astfel de analize in luna ianuarie si februarie. Se exclude tiroidita subacuta din cate inteleg.
Asa cu m-ati sfatuit, am facut testul TRab – a iesit negativ. Cred ca se exclude si Boala Graves.
Intre timp am facut si celelalte analize prescrise de catre ,medicul meu si singurul rezultat anormal a fost acesta:
– Tiroglobulina TG: 0.42 (3.5 – 77).
Revin la informatiile din mesajul anterior, in care va spuneam ca au aparut valori anormale la:
– TSH: 0.053 (0.27 – 4.2)
– anti TPO: 115.9 (<34)
– anti tiroglobulina: 676.2 (<115)

Toate celelalte analize au iesit in limitele normale: FT3, FT4, TRab, FSH, LH, Prolactina, PTH, CRP, VSH, Hemoleucograma, Colesterol, Anti – Helicobacter, Magneziu, Folati, B12.
Asadar, in contexul analizelor actuale, care este parerea dumneavoastra legata de posibilul diagnostic? Mai vreau sa va intreb ce arata nivelul scazut al TG, este normal sa fie mic in conditiile in care anticorpii Anti-tiroglobulina sunt mariti?
Va multumesc mult pentru timpul acordat!
Dana P.

Raspuns:

– dupa toate aceste investigatii, ramane in picioare varianta acutizarii tranzitorii a unei tiroidite autoimune, cu distructie si eliberare de hormoni tiroidieni preformati; asa cum am mai precizat, un astfel de eveniment este tranzitoriu;

– valoare mica a tiroglobulinei este singurul element care nu se potriveste cu diagnosticul de mai sus, deoarece in mod normal este crescuta in aceste cazuri; cu toate astea, tirotoxicoza tranzitorie ramane varianta cea mai probabila de diagnostic;

– monitorizarea functiei tiroidiene, initial peste 2-3 luni, este obligatorie si, as zice, cel putin deocamdata, suficienta;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1642)

bianca:

buna seara am fost la controlul oncologic de la cluj unde mi-a iesit un tsh -11,10 si t[i]r[o]gl[o]bulina 3,38 pe doza intrerupta de doua saptamani fiind operata in 2011 de carcinom papilar..astazi am inceput doza de eutghyrox de 150.intrebarile mele sunt:
1 ii normal tsh-ul avand in vedere ca am intrerupt euthyroxul doua saptamani ..doamna doctor mi-a spus sa revin peste 6 luni ca sa vada daca triglobulina mai scade (precizes ca in februarie am avut-o 11 si mi-a scazut mult fara sa fac iod)
2 dupa ce am luat euthyrox am inceput sa ma simt rau palpitatii, tremur,ameteala, urechi infundate, stare de lesini,dureri de articulatii si presiune in cap si impresia de cap pli…is normale stariile la inceperea euthyroxului?precizes ca am o tensiune de 65/95 si pulsul 110.
3 ii posibil tsh-ul sa scada asa intr-un an fara sa fac nimic?
multumesc frumos

Raspuns:

  1. oprirea timp de 2 saptamani a tratamentului cu Euthyrox este insuficienta; pentru corecta apreciere a tiroglobulinei pe intrerupere, nivelul TSH trebuie sa fie cel putin 25-30 μUIml; aceeasi valoare este neceseara pentru scintigrafia intregului corp si/sau tratamentul cu iod radioactiv; oricum, e nevoie  cel putin de monitorizare, probabil chiar de tratament cu iod radioactiv;
  2. era mai prudent sa reluati tratamentul cu Euthyrox in doze progresiv crescatoare, nu direct 150 ; de exemplu, o doza zilnica initiala de 25-50 micrograme, cu crestere la fiecare 7 zile cu 25 micrograme, pana la 150 μg/zi;
  3. nivelul TSH depinde de tratamentul cu Euthyrox si se modifica in functie de acesta;daca va referiti de fapt la tiroglobulina, despre care spuneti ca a scazut de la 11 ng/ml la 3.38 ng/ml, nu va pot raspunde fara a cunoaste istoricul complet al bolii (tratamente urmate, intreruperi de Euthyrox, etc);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1641)

Victor:

Va multumesc pentru raspuns.
In cazul meu, mereu FT4 nu este in limita normalului, indiferent de doza eutiroxului pe care o administrez si a TSH-ului normal. Valoarte analizei FT4 ultima data (in august 2016) a fost 23,4 (limita laboratorului 10.6-22.7), iar T3 totdeauna este sub limita minima admisa de laborator. Sotia are aceste valori in limite normale, dar la mine nu se normalizeaza, nu stiu din ce cauza. Daca FT4 este peste limita, e vreo problema daca incercam sa concepem?
Medicul endocrinolog la care am fost acum 1 an ne-a zis ca avem o rexistenta la hormonii tiroidieni, dar nu am inteles la ce se referea exact.
Sper, cu ajutorul Domnului sa fie totul in regula si pe viitor sa putem face si avea copii sanatosi!
Toate cele bune!

Raspuns:

– nu as spune o rezistenta la hormoni tiroidieni, mai degraba o conversie ceva mai diminuata a tiroxinei (T4) la triiodotironina (T3); important de retinut este ca acest aspect nu are nicio importanta clinica atat timp cat TSH-ul e in limite; deci, nici fertilitatea nu va fi afectata;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1640)

cristina:

buna seara am 24 de ani si anul trecut am facut hormonii ft4 = 15,42,tsh= 5,42 si anti TPO=511,2 ACESTEA AU FOST REZULTATELE PUTETI SA IMI SPUNETI INTERPRETAREA LOR SI CE AR TREBUI SA FAC MAI DEPARTE.MENTIONEZ CA STAREA CLINICA ESTE BUNA NU AM NICIUN SIMPTOM DOAR CA CICLUL MENTRUAL IL AM NEREGULAT ATAT MULTUMESC ANTICIPAT

buna ziua revin cu valorile de referinta ale laboratorului TSH:5,42 UI (0,5-5 UI) ,FT4:15,42(10,6-19,4) ,ANTI TPO:511,2(0-8 UI) si vreau sa zic ca deanul trecut am avut o stare de oboseala foarte accentuata dar pe care nu am bagat-o de seama ca am zis ca este din cauza oboselii acumulata datorita sesiunii (si mi-am data seama ca nu este din aceea cauza cand am inceput sa caut pe net despre tiroida),si am mai observat ca imi cade parul,am pielea mai uscata si am intoleranta la frig .intre timp de la ultima postare aici am fost la doctor si mi-a zis ca am hipotiroidie subclinica cu haschimotto si am primit tratament cu eutirox 25 microgr si seleniu 100 microgr timp de 6-8 sapt cu refacerea analizelor ft4 si tsh ceea ce am si facut zile acestea si rezultatele sunt : ft4:1,30ng(0,89-1,76 ng) tsh:3,012(0.55-4,78 microUI) ANTI TPO:547 (< 35UI) intrbarea mea este de ce a crescut anticorpul fata de data trecuta in ciuda trat pe care l-am luat si la valorile acestea recente dupa ce am luat trat trebuie marita doza ? intreb pt ca programarea la doc o am abia pe 13 martie si inca ceva mai iau in cont trat pana pe 13 martie chiar daca acelea 6-8 sapt s-au terminat ? multumesc mult

Raspuns:

– diagnosticul este corect, tiroidita autoimuna (se mai numeste Hashimoto sau cronica) cu hipotiroidie subclinica; prin definitie, hipotiroidia subclinica este usoara si asimptomatica; este, deci, greu de spus in ce masura boala de tiroida este responsabila de probleme descrise;

– tratamentul este de asemenea corect, scopul acestuia fiind normalizarea TSH-ului si nu scaderea nivelului ATPO; valoarea ATPO ramane crescuta foarte mult timp, de multe ori toata viata; atat timp cat TSH si FT4 sunt in limite normale, nivelul crescut al ATPO NU are niciun fel de consecinte negative;

– boala este permanenta si tratamentul cu Euthyrox trebuie continuat pana la alte indicatii ale medicului dvs;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1639)

February 5, 2017

Mariana V.:

Buna ziua. Fata mea sufera de diplopie de 4 ani am exlus mii de cauze RMN ,ochii, psihologic si altele si nimic.Vede dublu se agraveaza , dureri de cap,ameteli .E posibil sa fie aceasta boala daca ochii nu sunt in evidenta si nu are gusa? Analizele pentru teroida nu am facut pina acum, stim doar ca prolactina cu un an in urma a fost dublata.Multumesc anticipat.

Raspuns:

– complicatia oculara (oftalmopatia) din boala Basedow-Graves da adeseori vedere dubla (diplopie); totusi, in majoritatea cazurilor sunt concomitent evidente  atat hipertiroidia, cat si un grad de exoftalmie (iesirea ochilor din orbita);

– cu toate acestea, avand in vedere ca alte cauze s-au exclus, merita verificata si aceasta posibilitate; testele de laborator (TSH, FT4, TRAb) si o ecografie de tiroida sunt investigatiile suficiente, cel putin initial;

– fara sa fie legat de tiroida, nivelul crescut al prolactinei ar trebui cel putin monitorizat;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »