Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1798)

January 21, 2018

M. Georgiana:

Buna ziua, am 30 ani si am facut 8 ani de chimioterapie si un autotransplant de celule stem. La ultimele analize din august 2017, mi-a iesit TSH – 4.75. Este necesar un tratament pt valoarea TSH-ului? Sau sa mai fac niste analize? Ecografia la tiroida nu a aratat nimic. Totul e in regula. Imi doresc foarte mult sa am copii desi medicul ginecolog mi-a spus ca voi reusi doar prin metoda FIV, vreau sa fiu sigura ca tiroida nu este o problema. Multumesc anticipat.

Raspuns:

– acest nivel al TSH, in sine, NU impune tratament de substitutie;

– totusi, avand in vedere ca va pregatiti pentru o procedura de fertilizare asistata (FiV), este bine ca tiroida sa fie investigata complet; asta inseamna, in afara de ecografie si masurarea TSH, recoltarea urmatoarelor analize de sange: FreeT4, ATPO si anticorpi anti-tiroglobulina;

– in functie de toate aceste rezultate, endocrinologul trebuie sa decida daca este necesar tratamentul inainte de FiV, sau se considera ca valoarea usor crescuta a TSH este foarte probabil tranzitorie si necesita doar monitorizare;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1797)

irimie monica maria:

Buna seara dl. Doctor,
Am facut de curand un examen respectiv punctie din nodul tiroida si am primit de la laborator urmatorul rezultat:
Frotiuri hipocelulare alcatuite din rare celule foliculare de aspect obisnuit, fara suspiciune de malignitate, dispuse pe un fond hematic , cu limfocite.
Frotiu tiroidian BENIGN, categoria II conform clasificarii Bethesda”

Mentionez ca sunt operata de carcinom mamar din 2010, considerat vindecat , am facut cicnci ani tratament cu hormonoterapie, pana in aul 2015 inclusiv, de atunci doar merg la control periodic.

In ce priveste tiroida , am noduli, cu o usoara evolutie in cerstere , si iau tratament cu euthyrox 25 mg.

Am motive de ingrijorare? Va multumesc pentru raspuns.
Cu stima,
Irimie Monica Maria, Sibiu

Raspuns:

rezultatul este bun, arata ca e vorba de un nodul benign de tiroida; punctia tiroidiana cu ac subtire are o mare acuratete diagnostica, altfel spus, un rezultat de acest tip exclude un cancer de tiroida cu foarte mare probabilitate (peste 95%);

–  totusi, chiar si nodulii benigni pot creste in timp; monitorizarea ecografica este obligatorie; daca se inregistreaza o crestere reala (nu inerentele variatii milimetrice de la o masuratoare la alta), punctia se poate repeta (nu mai devreme de 6 luni de la precedenta) sau se poate recomanda operatia;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1796)

Elisabeta:

Buna seara,va rog sa imi spuneti cum sunt rezultatele analizelor:TSH 0,833,FT(met.CLIA)MAGLUMI 800- 16,01,ANTI-TPO 56,97.VA MULTUMESC!ELISABETA

Raspuns:

– valoarea ATPO (anti-TPO) pare sa fie usor crescuta (nu sunt precizate limitele de normal); asta poate arata o forma de tiroidita autoimuna, boala foarte frecventa in care sistemul imun ataca tiroida; pe larg despre tiroidita autoimuna aici: http://tiroida.ro/?p=408;

– pe de alta parte, nivelul normal al TSH arata ca deocamdata tiroida functioneaza normal, deci nu exista consecinte asupra starii dvs;

– investigatiile ar trebui completate cu o ecografie de tiroida si masurarea anticorpilor anti-tiroglobulina; in functie de rezultatele acestor investigatii, tiroida se va monitoriza la 6-12 luni; chiar daca singura modificare va ramane acest nivel usor crescut al ATPO, este prudent ca tiroida sa fie verificata anual;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1795)

January 9, 2018

Amelia:

Buna ziua

Sunt mama unei adolescente de 14 ani.Inca de anul trecut ne confruntam cu o mare dilema:eutirox Da sau Nu?TSH la limita superioara ,oscileaza intre 3,8 si 4,3 .Suntem la a5a testare.Binenteles ca am luat-o din cabinet in cabinet,cerand mai multe pareri.Avem recomandari PRO si Contra privind eutiroxul.Celelate analize arata: FT4=1,22(0,68-2,93) , Tpo=24, Antitiroglobina=<20.Precizez si faptul ca la ecografie ai fost descoperiti micronoduli in numar de 3.Va rog indrumati-ma intr-un fel spre ce ar trebui sa fac in acest caz.Nu are nici un simptom care ar indica hipotiroidia.

Raspuns:

– pe baza datelor prezentate de dvs, tratamentul NU este necesar; pana la un TSH de 8-10 μUI/ml se poate astepta fara tratament, mai ales ca valorile auto-anticorpilor nu sunt modificate (semnificativ); micronodulii se pot supraveghea ecografic la 4-6 luni, in functie de dimensiuni si aspect;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1794)

Alina:

Bună seara! Am 46 de ani și acum doi ani in urmă am descoperit întâmplător că am o gușă polinodulară imensă, cu foarte mulți noduli tiroidieni. La vreo 4 luni distanță mi-a fost extirpată gușa printr-o tiroidectomie totală. Tot de atunci sunt și purtătoare de canulă traheală, tumora fiind puternic aderenta la nervul recurent laringeu, cu disecție dificilă( aproximativ de 1 an și jumătate am canulă) . După 90 de zile de concediu medical am revenit la serviciu, fiind cadru didactic. Permanent după operație TSH-ul a ieșit in limite normale, iau zilnic câte o tabletă de euthyrox de 100. Problema mea este că de la operație am luat în greutate, în jur e 12-15 kg, mănânc mult mai puțin decât înainte, nu mai am rezistență la efort fizic din cauza canulei, obosesc destul de repede, mă trezesc foarte greu dimineața, ceea ce nu se întâmpla înainte. Menționez că nu am avut probleme cu greutatea niciodata, normal ponderală, in ultimii 12 ani, fără nici un efort îmi mențineam greutatea in jur de 60-65 kg, la 162 de cm înălțime. Nu am avut simptome specifice tiroidei inainte de a o descoperi. Și în momentul de față mă simt bine fizic, mă îngrijorează faptul că tot iau in greutate. In momentul de fată TSH
=4.67. Mulțumesc!

Raspuns:

– cresterea in greutate este cel mai probabil explicata de reducerea efortului fizic si nu de un tratament inadecvat de substitutie cu Euthyrox; in esenta, un TSH de 4.67 μUI/ml NU explica nici cresterea in greutate, nici vreo alta manifestare;

– poate fi utila o consultatie de nutritie, cu analiza amanuntita a dietei alimentare si recomandari specifice;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1793)

Mariana:

Mulțumesc frumos pentru răspuns și pentru timpul alocat acestor întrebări.
Ar trebui sa renunț la visul de a avea un copil. Sa înțeleg ca decizia de a avea un copil poate agrava situația medicala? În momentul de fata toate analizele sunt ok atât ecografia cât și Pet CT, doar Tg era la pauza de tratament tg=113.

Raspuns:

– este o decizie complicata, care in mod cert nu trebuie luata pe internet, nici macar cu ajutorul unui blog de specialitate cum e TIROIDA.ro; este nevoie de o discutie amanuntita cu medicul dvs endocrinolog si, eventual, cu un obstetrician cu experienta;

– sunt multe elemente care trebuie luate in considerare, dupa cum am precizat in raspunsul precedent; nimeni nu poate spune dinainte cu precizie ce se va intampla cu boala dvs in timpul unei sarcini; este un risc care trebuie asumat, daca va doriti foarte mult un copil;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii