Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1862)

June 26, 2018

Radulescu Mihaela:

Buna ziua! Eu am tiroidita hashimot[o] de 5 ani și sunt slabă, chiar as vrea să mă mai ingras! Totdeauna am fost mai slabă, dar am perioade în care slăbesc mai mult. Am 59 de ani și oscilez intre 51-55 kg. Care sa fie cauza de nu pot să mă mai ingras?

Raspuns:

– daca ati fost slaba de mai multi ani, dinaintea debutului tiroiditei, aproape sigur ca acest lucru NU are nicio legatura cu tiroida;

– oricum, tiroidita determina hipotiroidie, adica deficit de hormoni tiroidieni; aceasta tulburare, daca e netratata, poate duce la o crestere usoara in greutate, nu la slabit;

– daca testele de functie tiroidiana (TSH, FT4) sunt in limite normale, boala tiroidiana NU va influenteaza in niciun fel greutatea;

– o disfunctie a glandelor suprarenale determina pierdere in greutate, alaturi de alte manifestari; aceasta boala este mult mai rara decat tiroidita autoimuna si este foarte improbabila daca va confruntati cu deficit ponderal de multi ani; totusi, in urma consultului, medicul endocrinolog va hotari daca sunt necesare analize pentru testarea functiei suprarenalelor;

– pentru mai multe informatii despre efectul bolilor tiroidiene asupra greutatii, urmariti si acest clip de pe canalul de YouTube al blogului: https://youtu.be/J0U-VaeQ1iw;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1861)

Valentina Apostol:

Buna ziua, domnule doctor. Am vârsta de 68 ani și de 18 ani mă confrunt cu o menopauză pe care eu o numesc atipica și crunta datorita stărilor avute înaintea și în timpul bufeurilor. In timpul vasodilatației se produc probleme vasculare, amețeli, stări de rău, nu mai vorbesc de aritmii (înainte să vină bufeului la nivelul istmului simt cavalcadă de extrasistole): extrasistole, tahicardii sinusale încât coroborate cu creșterea tensiunii arteriale. In acest context s-a descoperit și un nodul tiroidian la baza istmului, la rece, necaptant de iod (in urma scintigramei cu iod 131, acum 14- 15 ani. Mărimea nodulului era în jur de 2 cm. Am făcut puncție cu ac subțire, totul normal. Mi s-a spus să urmăresc evoluția. Hormonii tiroidieni in valori normale in fiecare an. Dar, pentru că menopauza mă tortura, am decis sa merg iară la medic și sa întreb dacă stările rele sunt din cauza nodulului. Mi s-a certificat că nu există legătură. Acum 10 ani mă duc la Parhon să mă plâng tot de stările menopauzei și nu de nodul
Fac o serie de analize, catecolamine,adrenalina,etc toate bune, la fel hormonii tiroidieni și din nou puncție. De data asta nodulul a mai crescut, dar mi s-au găsit niște celule proliferative..și mi s-a propus intervenție chirurgicală. Fiind o fricoasa am refuzat. Nodulul nu l-am simțit, înghit bolul alimentar cu ușurință, respir bine, nu mă deranjează, doar in anumite poziții stand culcată îl simt sau alte poziții. Ultimii hormoni tiroidieni in valori normale
Sigur că atunci când fac aritmii intru din nou în panica
Din fericire aceste aritmii au mai încetat după 18 ani,doar extrasistolele le simt la baza istmului înainte de bufeu. La inima cardiologul nu mi-a găsit nimic. Inima conform vârstei. Dar, din păcate am făcut două fibrilații la distanță de opt luni. Mi s-a dat anticoagulant (pe lângă tratamentul antihipertensiv și betablocant), pe care sunt obligată sa-l iau, chiar dacă după episodul doi de fibrilație, nu am mai făcut pt moment alt episod. Mi s-a recomandat Cordarone, dar cu condiția să fac hormonii tiroidieni, medicamentul conținând iod. Întrebare: credeți că nodulul poate provoca aceste fibrilații destul de rare? El a mai crescut, acum un an avea vreo 4 cm, dar nu mă deranjează. Am o stare de oboseală, fără chef, dar eu am și probleme artrozice destul de mari. Coloana vertebrala da și ea asemenea stări și..din păcate este și vârsta. Unii medici îmi recomanda intervenția , alții nu, sa nu umblu la nodul. Va mulțumesc în eventualitatea unui răspuns.

Raspuns:

– daca testele de functie tiroidiana (TSH si FT4) sunt in limite normale, inseamna ca aritmia cardiaca, oboseala, valurile de caldura, durerile articulare si restul manifestarilor extracervicale NU au cauza tiroidiana; un disconfort la nivelul gatului este insa posibil la aceste dimensiuni;

– un nodul tiroidian de 4 centimetri este in mod cert candidat pentru operatie, chiar si benign fiind; cu atat mai mult cu cat a crescut si a fost la un moment dat si o punctie cu rezultat suspect;

– ar trebui repetata o evaluare endocrinologica, cu analize de sange si ecografie; repetarea punctiei este de asemenea, foarte probabil, indicata; in functie de toate aceste rezultate se va face o recomandare (operatie, monitorizare sau alt tratament);

– tratamentul cu Cordarone complica potential lucrurile, acest medicament, foarte bun pentru aritmii de altfel, putand deregla tiroida in multiple moduri; in conditiile unor probleme preexistente, cum e acest nodul, riscul e si mai mare; monitorizarea la 3-6 luni prin analize de laborator (TSH, FT4, T3) este obligatorie;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Episodul 2 – Tiroida de slăbit, tiroida de îngrășat

June 24, 2018

Răspunsuri la întrebări (1860)

June 17, 2018

manaila elena:

buna ziua . sunt un adult de 50 de ani. din 2009 am fost diagnosticata cu hashimoto. de circa 3 ani sub tratsment autyrox 100 mg 7/7 zile am tremuraturi, diaree, palpitatii[ ]in ac[e]ste crize pierd 5 kg. analizele tsh este in limite 1.1 dar la anumite intervale starea de rau apare. la o echogra[f]ie mi sa spus ca am hashitoxicoza. ce trstament este ne[c]esar

Raspuns:

– hashitoxicoza este un fenomen de distructie accelerata a tesutului tiroidian care apare uneori in cadrul tiroiditei autoimune; in acest proces se elibereaza in sange cantitati mari de hormoni stocati in glanda tiroida, iar analizele vor fi ca de hipertiroidie (TSH scazut, FT4 crescut), cu simptome asociate; aceste manifestari sunt tranzitorii, cu durata de la cateva saptamani la cateva luni;

– diagnosticul unui episod de hashitoxicoza NU se poate stabila daca analizele de sange de la acel moment nu arata cel putin un TSH supresat, dupa ace anterior fusese normal sub aceeasi doza de Euthyrox; ecografia nu are niciun rol in acest diagnostic;

– in cazurile de hashitoxicoza tratamentul cu Euthrox se intrerupe sau se scade (daca doar TSH-ul e supresat), cu control periodic si reintroducerea/cresterea dozei in functie de evolutia analizelor de sange (TSH si FT4);

– desigur, problemele pe care le-ati descris pot avea si multe alte cauze, nu doar boala de tiroida si tratamentul ei;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1859)

adrian:

Buna ziua, am o nelamurire in ce priveste anticorpii Hashimoto. De cativa ani sunt in hipotiroidism in urma unei cure de iod radioactiv, sub tratament(125mcg Tirosint-levotiroxina de generatie noua), cu markerii in limite. Am avut Basedow-Graves si anticorpi aTPO mariti (>500). La momentul de fata tiroida e nefunctionala dar valoarea aTpo a ramas crescuta. Anticorpii (atpo) mariti, pot avea o influenta nefasta asupra organismului(nu asupra tiroidei), care sa genereze diferite simptome neplacute, in ciuda faptului ca tiroida e complect nefunctionala (stabilit prin eco si analize)? Dat fiind acest fapt, ar fi indicat sa indepartez tiroida prin operatie (ar scadea valoarea aTpo)? Va multumesc.

Raspuns:

ATPO si anticorpii anti-tiroglobulina (ATG) sunt markeri ai bolii tiroidiene autoimune; altfel zis, ne arata ca in organism exista acest atac imun impotriva tiroidei; dincolo de potentiala lor contributie in distructia tiroidei, NU au vreun alt efect negativ asupra organismului;

– in cazul dvs, cand tiroida este oricum distrusa dupa tratamentul cu iod radioactiv si necesarul de hormoni tiroidieni este asigurat sub forma tratamentului, valorile crescute ale ATPO si ATG NU au nicio relevanta; in niciun caz nu arata ca aveti nevoie de operatie;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1858)

Alice:

Buna ziua am urmatoarele analize:ATPO:178.3214 IU/ml; FT4 = 1,26 ng/dL si TSH =0,0119 ul/ml.
Iau eutirox de 125/zi.
Ceva nu-i bine, trebuie scazuta doza sau?

Raspuns:

– analizele prezentate arata o tiroidita autoimuna (ATPO crescut), iar valoarea subnormala a TSH indica, intr-adevar, ca doza de Euthyrox e prea mare;

– medicul dvs endocrinolog, in functie de durata tratamentului cu 125 μg/zi, dar si de alte informatii (varsta, antecedente medicale), va face o modificare a tratamentului astfel incat nivelul TSH sa se normalizeze;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1857)

Dana B:

Buna ziua, domnule doctor! Sora mea are tiroidita autoimuna si intreaba daca se poate duce la mare. Doctorul curant i-a spus ca da. Eu stiam ca la bolile autoimune marea este contraindicata. Multumesc anticipat pentru raspuns.

Raspuns:

– NU exista nicio interdictie in acest sens pentru cei cu tiroidita autoimuna; mediul marin este intr-adevar bogat in iod, dar NU s-a dovedit ca asta ar influenta evolutia tiroiditei;

– in plus, daca boala este cunoscuta si monitorizata in mod adecvat, orice potential efect asupra functionarii tiroidei va fi descoperit la timp si corectat inainte de a avea efecte importante;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Episodul 1 – Senzația de nod în gât și tiroida

June 10, 2018

Răspunsuri la întrebări (1856)

June 5, 2018

Loredana:

Buna ziua, ma numesc Loredana, am 37 de ani si sunt insarcinata in saptamana 38, in urma unei fertilizari fiv. In 2013 sufeream de boala Basedow si am facut tratament cu iod radioactiv in urma caruia am hipotiroidism permanent tratat cu eutirox de 100. In sarcina mi-am monitorizat tiroida permanent ajungand la eutirox de 125, iar valoarea TSH-ului mentinand-o in jur de 1.In saptamana 36 TSH a inceput sa creasca ajungand la 2,5 iar acum la 2 saptamani a ajuns la 9,57 (valorile de referinta fiind de 0,27-4,2)iar FT4 17,38 (10,7-22,6). Ce pot sa fac? iau eutirox de 150 de 3 zile,iar peste 4 zile voi naste prin cezariana.Sunt foarte ingrijorata si vreau sa va adresez urmatoarele intrebari:
1. Bebelusul poate sa mai fie afectat acum? Ce pot sa mai fac?
2.Ce se intampla cu acest hormon de nu mai poate fi controlat?
3.Imediat dupa cezariana revin la doza de 100 de eutirox pe care o luam inainte? Cand trebuie sa repet analizele?
4.Operatia de cezariana poate fi afectata de aceste valori?
Va multumesc!

Raspuns:

  1. creierul fatului este deja dezvoltat practic complet; perioada critica este prima jumatate a sarcinii, cand este foarte important ca tratamentul sa fie adecvat; de aceea, aceasta perioada de 2-3 saptamani la sfarsitul sarcinii in care TSH-ul a crescut NU va avea niciun efect negativ;
  2. nu se poate sti cu certitudine; poate fi o problema de abrosbtie sau de distributie in organism a medicamenului;
  3. probabil ca o varianta mai buna ar fi sa mergeti cu 125 μg/zi in prima luna dupa nastere, apoi sa scadeti la 100 μg/zi;
  4. nu vad de ce ar fi vreo probelma, este o forma usoara de hipotiroidism; totusi, decizia finala este a echipei ginecolog-anestezist;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1855)

mazilu constanta:

Buna ziua .Am 68 de ani si sunt operata de 20 de ani de tiroida. In present la ultimile analize mi-au iesit markeri endocri[n]i :

TSH – 1.0873

free T4 – 1

[A]TPO – 761.24 Stiu ca am o boala tiroidiana autoimuna.
Multumesc

Raspuns:

– valorile normale ale TSH si FT4 arata ca nivelul hormonilor tiroidieni este normal; asta poate fi datorita tratamentului de substitutie sau a productiei proprii, daca in urma operatiei s-a indepartat doar o parte de tiroida;

– valoarea crescuta a ATPO arata un raspuns autoimun orientat impotriva tiroidei; acest rezultat are relevanta doar daca tiroida nu a fost complet scoasa la operatie si asigura total sau partial necesarul de hormoni; in aceasta situatie este necesara o ecografie de tiroida pentru evaluarea dimensiunilor testului tiroidian si a aspectului acestuia;

– daca tiroida este indepartata complet, tratamentul actual cu levotiroxina (Euthyrox) ar trebui continuat, cu monitorizare periodica (la 6-12 luni) a testelor de functie tiroidiana (TSH si FT4); repetarea ATPO in aceste conditii este inutila;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii