Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Raspunsuri la intrebari (91)

January 23, 2010

Moldovan Liliana:

Buna ziua,
D-le doctor , am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna Hashimoto de doua zile , in urma unui eco :gl.tiroida marita de volum,prezenţa unor pseudonoduli la nivelul ambilor lobi;;i a rezultatelor prezentate mai jos:
Anti-TPO 278 Ul/ml val. de ref. – <34
FT4 15,6 pmol/L val. de ref. – 12-22
TSH 3,07 Val. de ref. 0,27-4,2
Am primit tratament :euthyrox 25 mg/zi
catinofort 3 tb./zi
Am 35 ani,54kg şi aş dori sa-mi spuneţi parerea dumneavoastra despre diagnosticul pus,evoluţia bolii şi tratament(tratamentul mi s-a spus ca trebuie sa-l urmez toata viaţa).
V? mulţumesc!

Raspuns:

– ecografia tiroidiana si valoarea crescuta a ATPO sunt sugestive pentru tiroidita autoimuna (Hashimoto); nivelul normal al TSH si FT4 arata ca va aflati intr-o faza incipienta a bolii, in care tiroida produce cantitati normale de hormoni; puteti ramane in acest stadiu o perioada nedefinita, existand chiar posibilitatea ca boala sa nu avanseze niciodata spre hipotiroidie (deficit hormonal); trebuie retinut, totusi, ca in multe cazuri afectiunea evolueaza spre hipotiroidism, de obicei in perioade de luni-ani;

– la acest moment, conform cu datele prezentate, tratamentul (Euthyrox) nu este necesar, deroarece, asa cum am precizat, functia tiroidei se pastreaza; sunt indicate controale periodice (la 3-6 luni), cu repetarea TSH si FT4 si cu instituirea tratamentului de substitutie atunci cand (si daca) apare hipotiroidia; cea mai precoce manifestare de laborator a hipotiroidiei este cresterea nivelului TSH peste limita superioara a normalului;

Dr. Claudiu Ţupea

10 Comentarii »

  1. Crisan Mihaela says:

    Buna ziua ma numesc Mihaela am 23 de ani am facut analizele si mi sa spus ca am o glanda autoimuna analuzele synt astea..TSH 5.01(0.40-4.0)FT4 12.7(11.5-22.7)am primit tratament cu eutyrox 25 mg..ecografia e ok asa mi sa spus…as vrea sa cer o parere..sau sa mai consult un medic..multumesc mult..

  2. nedelcu says:

    Buna ziua, sunt diagnosticata de 5 ani cu tiroidita autoimuna dobandita dupa sarcina ,dar in ultimul an am renuntat la tratament din proprie initiativa .Intrebarea mea este:ce se poate intampla, deoarece eu ma simt bine aparent ?

  3. ana-maria says:

    am guşă polinodulară. ce tratament este indicat.
    mulţumesc.

    • Dr. Claudiu Ţupea says:

      Gusa nodulara poate insemna si un nodul de 3 milimetri intr-o tiroida altfel normala si gusa multinodulara compresiva cu evolutie intratoracica. Tratamentul este foarte diferit in functie de datele EXACTE ale cazului. Daca va doriti un raspuns care sa fie util trebuie sa va straduiti sa formulati o intrebare care sa respecte recomandarile de aici.

  4. tina chiru says:

    bună seara,

    am 61 de ani, 50 kg. la o ecografie cardiacă (de rutină) mi s-a spus că am noduli tiroidieni.remarcă făcută de medicul cardiolog, fără alte explicaţii. nu am simptome care să inducă probleme cu glanda tiroidă. am făcut analize pentru glanda tiroidă şi rezultatele sunt următoarele:
    – FT4 -1.14 (interval de referinţă – 0.3 – 6)
    – TSH – 2.36 (interval de referinţă – 0.4 – 4)
    rugămintea mea este, să-mi spuneţi dacă conform analizelor sunt probleme?
    pot primi răspunsul prin mail?
    mulţumesc mult.

    tina chiru

  5. camelia says:

    buna am 21 de ani mi-am facut analize pt glanda si eco si mi-a iesit urmatoarele:Gusa difuza normovascularizata ,ATPO 259 ,Ft4 16.61,prolactina 156.1,TSH 1.30 mi sa dat eutyrox 25 .tahicardia poate fii de la eutyrox?ast un rasp ,multumesc

  6. Adriana says:

    Buna ziua,
    Am 30 de ani, 67 de kg. In aprilie 2009 am fost diagnosticata cu 4 noduli tiroidieni, dintre care unul este de 3 cm, pe lobul drept, unul de 0,8 cm pe lobul stang. Ceilalti doi sunt mai mici. Diagnosticul a fost Gusa polinodulara, 4 formatiuni nodulare (caractere mixte), fara adenopatie laterocervicala,cu vascularizatie intranodulara. In familie nu am cazuri cu probleme de nici un fel la tiroida, (cel putin nu am aflat).
    Am facut analize si mi-au iesit ok, mai putin tiroglobulina.
    Rezultatele:
    Anti-tiroglobulina < 10 (<115)
    Anti TPO < 5 (<34)
    TSH 1,34 (0,27 – 4,2)
    FT4 19,33 (12-22)
    Tiroglobulina 83 (<78)
    Calcitonina <2 (<13)

    In urma ecografiei mi s-a recomandat operatia de extirpare a tiroidei, din cauza nodului de dimensiuni mari. De asemenea, mi s-a recomandat Eutyrox 25, in fiecare dimineata pe nemancate.
    Mentionez ca nu am copii, dar imi doresc. Inca nu am incercat sa raman insarcinata deoarece nu stiu cum ar fi mai bine, sa ma operez si apoi sa incerc sa raman insarcinata sau invers.
    Daca in urma operatiei se deovedeste ca nodulul a fost malign, tratamentele care vor urma nu ar dauna fertilitatii?
    La cat timp dupa operatie ar fi indicata o sarcina?
    De asemenea as dori sa va intreb daca in ziua in care imi fac analizele de sange, sa iau sa nu doza de eutyrox inainte de recoltare.

    Va multumesc anticipat.
    Cu respect,

    Adriana

  7. Maria Constantinescu says:

    Stimate domnule doctor,

    Am 42 de ani. Mama are probleme (nediagnosticate) legate de tiroida, un nodul vizibil, senzatia de “nod in git”.
    Pentru ca nu puteam respira de citva timp, dupa mai multe investigatii pneumologice si dupa ce m-am lasat de fumat mi-am facut diferite analize, printre care cele legate de tiroida. Ele sint:

    Anti-TPO 690.47 (int. de ref: 5,61)
    Free T4 1,08 (0,70-1,48
    TSH 6,46
    Ecografia era normala.

    Mi-a fost indicat tratamentul cu euthirox 25 tb timp de 2 saptamini, apoi 1,5 tb , de asemenea Aspacardin 2×1/zi, Vagostabil 2×1/zi si crom pentru renuntarea la dulciuri
    Inainte de a incepe tratamentul le-am repetat la un laborator agreat de Institutul Parhon (Bios) si au iesit cam la fel: TSH 5 (0,27/4,2
    fT4 14,86 (12/20,6
    Anti-TPO 600 (34)
    Pentru ca, in continuare nu puteam respira, am inceput tratamentul pe 5 ianuarie. Ca urmare, pentur prima data (in afara sarcinii) nu am avut ciclu, m-am ingrasat 3 kg fara sa-mi schimb semnificativ regimul (am peste 70 kg la 1,60) am o stare de nervozitate permanenta, nu ma pot concentra deloc.
    As vrea sa va intreb:
    1. Credeti ca ar trebui sa continuu sa iau euthyrox, sau sa mai astept (controlind periodic TSH-ul) si sa incerc un tratament imunostimulator specific in Hashimoto?
    2. Daca suprimarea ciclului e legata de tratamentul prescris, ce pot face?

    Va multumesc.

  8. Iolanda S says:

    Buna ziua,

    Am 29 de ani, 190 cm si 66 kg. In anul 2007 am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, avand urmatoarele valori ale analizelor:

    TSH=9.19 (0.49-4.67)
    AntiTPO=392
    FT3 si FT4 valori normale.

    Am primit atunci tratament cu Euthyrox 25, o tableta pe zi. Au trecut doi ani, in tot acest rastimp am repetat analizele, valorile TSH-ului reglandus-se pentru perioade scurte de timp, max 6 luni, doar dupa ce mareste doza de Euthyrox.
    Luna trecuta mi-am repetat analizele si TSH crescuse din nou, desi doza de Euthyrox era de 75, TSH=6,53. Doza mi-a fost din nou marita, acuma la 87.5.

    Intrebarea mea este pana cand va fi aceasta continua “lupta”? Am impresia ca organismul meu se obisnuieste cu noua doza si dupa 6 luni ajungem din nou de unde am plecat.
    Pana la ce doza voi ajunge?
    Ce s-ar fi intamplat daca nu as fi luat niciun fel de tratament?
    Ce s-ar intampla daca as intrerupe tratamentul?

    Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs.

  9. Adriana Mihai says:

    Doresc sa raman insarcinata. In acest sens, am facut mai multe analize.
    Am 34 de ani. Inaltime 1,69 m, 57 kg, ciclu menstrual regulat (27 – 39 zile si dureaza 5 zile). Nu am rude care sa sufere de tiroida.
    La analizele endocrinologice, mi-au iesit urmatoarele valori :
    – Tiroxina libera – T4 : 0.9 ng /dl (valori normale 0.71 – 1.85)
    – TSH – 3.983 uUI/ml (vl. Normale 0.490 – 4.670)
    – TPO 8.8 Ul/ml (vl. Normale <12.00)
    Mi s-a efectuat si o ecografie : cu diagnosticul aspect ecografic normal.
    Concluzia a fost ca tiroida mea nu necesita tratament si mi s-a recomandat evaluare endocrinologica pe perioada sarcinii.
    Precizez ca, mai prezint urmatoarele simptome : oboseala permanenta, constipatie, imi cade parul mai mult decat normal, pielea de pe coate este aspra, apatie.
    Temperatura bazala inainte de ovulatie 36.1 – 36.4.
    Intrebarile mele sunt : Aceste valori ale analizelor imi vor permite sa raman insarcinata ?
    Am nevoie de tratament inainte de sarcina?

    Va multumesc anticipat, Adriana

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu