Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (115)

February 17, 2010

Ramona Nistor:

Buna seara,

Am 26 de ani, 1,70 inaltime si 45 kg. Intotdeauna am fost slaba, si desi am fost “indopata” de mica cu tot felul de vitamine, acestea nu m-au ajutat prea mult din punct de vedere al greutatii. Nici nu prea mananc, am un serviciu destul de stresant si un program de masa foarte dezorganizat, deci faptul ca sunt slaba nu a prea mirat pe nimeni. Acum cateva zile, pe fondul unei senzatii mai apasatoare decat de obicei de “nod in gat” (pe care o am aproape in mod constant de cativa ani), mi s-a recomandat sa merg la un control endocrinologic. Rezultatele inregistrate in urma analizelor sunt:
– T3 libera 2,37 pg/ml (1,45 – 3,48)
– cortizol in sange 26,7 µg/dl (4,2 – 38,4)
– TSH (hormon de stimulare tiroidiana) 1,589 µui/ml (0,49 – 4,67)
– calciu ionic seric 3,88 mg/dl (4,04 – 5,2)

Sunt destul de ingrijorata, am programarea abia saptamana viitoare si de aceea am apelat la dumneavoastra cu rugamintea sa imi spuneti daca am motive de ingrijorare ca as putea avea probleme cu tiroida. Mentionez ca in tinerete, mama a avut ceva probleme cu tiroida, dar nu grave si nu mai ia medicamente de foarte multi ani.

In speranta unui raspuns din partea dumneavoastra, cu stima,

Ramona Nistor

Raspuns:

– asa cum reiese clar din postarea dvs, analizele (TSH si freeT3) sunt in limite normale; asta inseamna ca tiroida functioneaza normal, deci nu este in niciun fel responsabila de greutatea scazuta; senzatia de “nod in gat” este, la majoritatea pacientilor, fara o cauza obiectiva tiroidiana; totusi, trebuie sa retineti ca analizele efectuate nu exclud anomalii de structura tiroidiana, cum ar fi nodulii;

– nivelul cortizolului plasmatic, presupunand ca s-a recoltat dimineata in intervalul orar 8-10 am si in absenta vreunui stres major, exclude o insuficienta de secretie a glandelor suprarenale; aceasta afectiune (insuficienta suprarenaliana) are printre manifestari si scaderea importanta in greutate, de aceea endocrinologul a recomandat testul;

– nivelul calciului, minim scazut, nu cred ca are vreun impact asupra starii generale, dar probabil ca ar fi recomandata suplimentarea cu acest element si vitamina D;

– chiar si in absenta unei afectiuni tiroidiene responsabile, greutatea foarte redusa este ingrijoratoare, putand duce la tulburari organice severe in timp; este indicat sa se stabileasca (cel mai bine de catre un nutritionist) o dieta cu mese regulate si cu un continut caloric adecvat pentru a incerca normalizarea greutatii;

Dr. Claudiu Ţupea

2 Comentarii »

  1. Noemi says:

    Buna ziua.
    Am fost operata in Ianuarie 2009 cu carcinom tiroidia folicular si mi-a fost admistrat o doza terapeutica de 50 mCi de I 131 in Februeriei 2009 la Institutul Oncologic Cluj. La controlul din iunie 2009 cand nu eram sub tratament substitutiv cu LT4, analiza au fost bune respective: Tg: < 0.1 ng/ml,TSH: 38.68, AntiTg: 12.
    In luna ianuarie 2010 la controlul edocrinologic nalizele sub tratament de Euthyrox 125 mcg erau TSH: 0.026, FT4: 21.9, Tg: 2.8.Am primit buletin de examinare pe care este trecut Re evaluare Med. Nucleara Inst. Oncologic Cluj.
    La recomandarea ei am luat legatura cu Institutul Oncologic Cluj de unde mi sa transmis ca nu asa se fac analizele si am fost refuzata pentru reevaluare.
    Intrebarea mea este daca nivelul Tg este sau nu bun.
    Urmatoarea evaluare voi avea in 25.Noiembrie 2010.
    Daca intr-adevar mai am rest de tesut tiroidian, pana in noiembrie precis ca nu va fii mai rau? Boala poate sa recidiveze?
    Mentionez ca in urma operatiei am fost diagnosticata de hipoparatiroidism.
    Va multumesc anticipat.

  2. Mihaela Popa says:

    Buna ziua,

    Am 27 de ani, si o sarcina de 9 saptamani. In august 2009 am fost diagnosticata cu Tiroida autoimuna, fara alte implicatii, avand ATPO 182, Antitiroglobulina 760, FT4 12.4 si TSH 2.7.
    In primele 5 saptamani de sarcina am refacut analizele si noile valori sunt:
    FT4 15.2 (VN 12-22)
    TSH 4.07 (0.27 – 4.2)
    ATPO 266 (max 26)
    Anti Tiroglobulina 707 (max 115)

    In urma acestor analize Dr endocrinolog mi-a prescris Seleniu (200), Iodid (100) si Calciu (100) fara Euthyrox, spunand ca sunt la limita si sa mai asteptam. Dr ginecolog a insistat insa sa iau euthyrox 0,25 pentru a fi sigura ca TSH-ul nu creste si ca va fi bine fatul.
    Dupa 9 zile de euthyrox mi-am refacut analizele si acum TSH-ul este 3.36 si FT4 de 14.4 , in saptamana a 9 de sarcina.
    Va rog sa imi spuneti daca considerati ca evolutia este buna si daca scaderea aceasta in urma euthyroxului se va mentine constanta, si daca nu risc sa scada prea mult. Mentionez ca nu am alte simptome, si nici istorie in astfel de boli tiroidiene, insa sunt ingrijorata pentru binele sarcinii.

    Multumesc

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu