Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (161)

April 11, 2010

mariana:

Am 36 ani si am fost diagnosticata cu Boala Basedow; Tireotoxicoza; Gusa nodulara gr III; Diagnosticul a fost pus pe baza analizelor de dozare a hormonilor tiroidieni si ecografiei tiroidiene( TSH- o,1µUl/ml; FT4- 3,4ng/dl; TPO-526,1 U/ml; rezultatul ecografiei- LT-29/23/48mm, fiecare neomogeni difuzi; LTS nodul echogen de 6 mm; volum LT- 16,9 ml) Urmez tratament cu Thyrozol 5mg, a c[rui doza am redus-o treptat pana la 2 cpr/zi, Alpha D3-1 cpr/zi si Concor 2,5mg-2 cpr/zi. Pecizez ca am intrerupt tratamentul cu Concor pentru ca pulsul s-a normalizat.La data de 8. 04.2010, adica dupa 4 luni de la diagnosticare am repetat analizele care au urmatoarele valori: TSH-1,1µUl/ml; Ft4-o,7ng/dl. Intrebarile mele sunt: Nodulul are dimensiuni care sa ma ingrijoreze? Tratamentul este cel pe care trebuie sa-l urmez sau mai trebuie completat? De ce ma ingras( in 4 luni am luat in greutate 6 kg) In rest nu mai am nici un fel de simptome de boala. Va multumesc!

Raspuns:

– nodulul descris la nivelul lobului stang tiroidian are dimensiuni reduse si, in principiu, nu pune nicio problema in prezent; desigur, este recomandat ca el sa fie monitorizat ecografic periodic pentru situatia, improbabila de altfel, in care va creste semnificativ; in rest, nu necesita vreun tratament special, in afara celui administrat pentru boala Basedow-Graves;

– conform cu analizele prezentate, tratamentul a dus la normalizarea nivelului TSH, iar reducerea dozei de Thyrozol la 10 mg/zi este logica; revenirea frecventei cardiace (pulsului) in limite normale sustine, de asemenea, eficienta tratamentului;

– excesul de hormoni tiroidieni (hipertiroidia) duce la accelerarea metabolismului, deci a arderilor din organism; de aceea, pacientii hipertiroidieni,in majoritatea cazurilor, pierd in greutate desi apetitul ramane constant sau chiar creste; odata cu normalizarea nivelului de hormoni tiroidieni, metabolismul isi revine la normal; in aceste conditii, daca pacientul continua sa aduca acelasi aport de calorii in organism ca in perioada de hipertiroidie, se va ingrasa; este indicat un regim alimentar cu restrictie usoara/moderata a numarului de calorii si un program cat mai regulat de exercitii fizice;

– in cazul pacientilor cu boala Basedow este necesara si monitorizarea oftalmologica, deoarece aceasta afectiune are si o componenta de afectare oculara in multe cazuri; pentru detalii, cititi pe larg aici:

Dr. Claudiu Ţupea

4 Comentarii »

  1. Andreea Popa says:

    Buna ziua domnule doctor,

    Am 28 de ani si in urma unor analize de sange la Spitalul clinic Colentina, mi-a iesit un TSH cu valoare 5.02 ( mentionez ca toate celelalte analize de sange sunt normale – leucograma, imunologie, boichimie sange)
    In urma acestei analize, am decis sa refac aceste analize la o clinica privata unde au rezultat urmatoarele:
    ANTI TPO – 178 ( normal<34)
    FT4 normal
    TSH 6.54

    Doresc sa va intrev daca este ceva foarte grav?
    banuiesc ca ese in urma unui stres puternic,mama mea a murit acum 3 luni.
    este vorba desper hashimoto, nu? hipotiroidie?
    Anul acesta imi doresc foarte mult un copil. este posibil?
    Am citit pe site-ul dumneavoastra ca aceasta valoare ar conduce catre o stare initiala a fazei de distructie…

    Multumesc foarte mult.

    O seara buna,

    Andreea Popa

  2. zaharia cristina says:

    Domnule doctor,am varsta de 38 de ani si in urma cu 9 luni la un control de rutina mi s-au depistat 2 noduli tiroidieni(lob drept) cu dimensiunile:1.20cm si al-lea 2.21cm,lobul stang mici noduli de cativa mm.Precizez ca interpretarea de atunci nu o mai am detaliata,s-a ratacit.Mi s-a recomandat tyrozol pe o perioada de 6 luni urmand sa revin la control.In urma cu 1 saptamana am ajuns la spital cu febra 38.2,dureri de cap si ameteli puternice.Mi s-au recoltata probe de sange si de atunci a inceput calvarul..leucocitoza:21.100 cu neutrofilie,CRP peste limita 2.7,lymfocite scazute,eritrocite crescute5.96,fibrinogen 425,TSH 0.01..La ecografia tiroidei,va redau :Lob drept practic impartit in 3 noduli:unul superior,hipoecogen,bine vascularizat aparent numai periferic,u o mica lacuna hipoecogena rotunda in partea superioara,dimensiuni 16/12.5;ceilalti 2 inferior de acesta,cu aspect de conglomerat,aspect de fagure,cu multiple lacune si tendinta la ischemizare ,intens neomogeni,vascularizati mai ales periferic,dimenisiuni 17.7/14 respectiv 19/16.8;un altul reuniform,reticular de 14.4/6.5 catre istm,ingloband si o parte a acestuia…Istm tiroidian: median anterioposterior 2mm;mic nodul hipoecogen semilunar de 6.5mm catre LD
    Lob stang: contururi difuze,ecostructura discret neomogena,net hipoecogena;mai multi noduli hipoecogeni,reticulari,lacunari cu slaba circulatie periferica diseminati,cel mai mare avand 10mm
    Cateva adenopatii cu aspect reactiv,hipoecogeni,cel mult 10mm,mai multi in dreapta
    Concluzie:parenchim tiroidian polinodular

    Mi s-a spus de catre 2 medici ca este ft grav si ca este evident malign,insa vrea sa va rog sa imi spuneti daca o operatie mai este utila in cazul acesta.Va multumesc mult anticipat ptr raspuns

  3. Dura Mioara says:

    Stimate domnule doctor,
    Am primit rezultatul punctiei tiroidiene cu ac fin si pana la consultul urmator as dori sa-mi spunti ce reprezinta acest rezultat si care este urmatorul pas pe care trebuie sa-l urmez?
    Descriere microscopica:
    Citologie prin punctie cu ac fin ( nodul lob stang tiroidian ):
    Frotiu cu grupuri de celule foliculare de talie mica, frecvente agregate de coloid, dens pe alocuri, polimorfonucleare neutrofile si limfocite, macrofage si hematii.
    Concluzii:
    Nodul adenomatos tiroidian.
    Va multumesc,
    Dura Mioara

  4. Daniela says:

    Stimate domnule doctor,

    Am fost operata de tiroida in ianuarie 2010-tiroidectomie totala si rezultatul biopsiei a indicat un microcarcinom papilar varianta foliculara, focar incapsulat de 0.6/0.3cm intraparenchimatos LTD, parenchim de fond cu aspect de adenomatoza polinodulara cu epitelii hiperplazice cu aspect hiperfunctional, ST1/G1?RX, PNX/M8340/3, PT1A.
    Doza de Eythyrox stabilita a fost de 125 mg. Precizez ca nu mi s-a recomandat terapia cu iod.
    Sunt programata la contral saptamana viitoare si valoarea TSH este 11 microUI/ml.
    Ce sa inteleg din valoarea acestei analize?
    Exista posibilitatea sa existe reziduri de tesut tiroidian care functioneaza in exces?

    Va multumesc,

    Daniela

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu