Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (171)

April 28, 2010

Stan Stefania:

Buna ziua, domnule doctor!
Ma numesc Stan Stefania, am 29 de ani si 8 luni, 154cm si 50kg si cu o luna in urma, la recomandarile medicului ginecolog, am mers la un medic endocrinolog unde mi s-a recomandat sa fac urmatoaerele analize hormonale care au iesit in felul urmator:
T3(triiodotironina)= 5.1nmol/L, valori de referinta 1.3- 3.1
T4(tiroxina totala)= 224nmol/L, valori de referinta 66-181
TSH= <0.005, valori de referinta 0.27- 4.2
VSH= 5, valori de referinta <25
Anti receptor TSH(TRab)= 4.04UI/L, limita de decizie clinica 1.75UI/L
Anti-tiroglobulina= 12UI/mL, valori de referinta < 115
Anti-TPO (Anti-tiroidperoxidaza)= 6, valori de referinta <341.In afara de aceste analize am mai facut, la recomandarea medicului ginecolog, urmatoarele analize:

– in ziua 15 a CM
Estradiol= 736pg/ml, valori de referinta 94- 508
LH= 21.93mUI/ml, valori de referinta 24- 105
Prolactina= 23.31ng/ml, valori de referinta 1.39- 24.20

– in ziua 21 a CM
Progesteron= 8.78ng/ml, valori de referinta 4-25

– in ziua 3 a CM
FSH= 13.6mUI/ml, valori de referinta 4-13
LH= 7.7mUI/ml. valori de referinta 1-18 (aici, rezultatul s-a pus in chenar , desi se incadreaza in valorile de referinta)
Testosteron total 0.34ng/ml, valori de referinta 0.05-0.75

Precizez ca in afara de bolile copilariei si o frecventa amigdalita, tot in copilarie, nu am suferit de nici o boala si nu am facut nici un fel de tratament.
De asemenea nu pot preciza cu exactitate, dar s-ar putea ca tatal meu sa fi avut probleme cu tiroida, deoarece imi aduc aminte de la mama, ca la putin timp dupa nasterea mea, tata a slabit foarte multe kg si a albit complet (piele si par). Din pacate, parintii mei sunt decedati, motiv ptr care nu pot fi foarte exacta.
Sunt programata la medicul endocrinolog, dar cum mai am de astept destul de mult pana sa ajung la consult, v-as ruga pe dumneavoastra sa ma lamuriti, intrucat sunt foarte speriata. Vreau sa stiu ce riscuri sunt daca raman insarcinata, deoarece aceasta este cea mai mare dorinta a mea, in momentul de fata.

Ce pasi ar trebui sa urmez?
Vreau sa va mai intreb daca regimul de slabire a influentat in vreun fel aparitia acestei probleme, intrucat am tinut diete destul de multe.
Multumesc anticipat

Raspuns:

– analizele prezentate de dumneavoastra arata prezenta unei hipertiroidii (exces de hormoni tiroidieni), iar cauza, asa cum reiese din nivelul crescut al anticorpilor anti-receptor TSH, este boala Basedow-Graves; mai multe detalii privind aceasta afectiune gasiti aici, aici si aici;

– in aceasta situatie, primul pas este de a echilibra functia tiroidiana, asta insemnand readucerea la normal a nivelului de hormoni tiroidieni; in acest scop se va utiliza un medicament din grupa antitiroidienelor de sinteza (Thyrozol/Carbimazol/Propycil); intr-o perioada variabila, de la cateva saptamani pana la mai multe luni, nivelul TSH se va normaliza sub tratament; la acel moment fie se va opta pentru tratamentul definitiv al bolii (operatie/iod radioactiv) cu amanarea sarcinii, fie veti ramane insarcinata, urmand ca boala sa fie monitorizata foarte strict de endocrinolog pe tot parcursul sarcinii; este important sa stiti ca dupa operatie (tiroidectomie) trebuie sa treaca cel putin 6-8 saptamani pana sa puteti ramane insarcinata (pana se stabileste doza de substitutie cu hormoni tiroidieni), iar dupa iod radioactiv se recomanda evitarea sarcinii 12 luni de la administrarea acestuia;

– in orice caz, nu este indicat sa ramaneti insarcinata la acest moment, existand riscuri atat pentru dvs cat si pentru fat atat timp cat functia tiroidiana nu este normalizata; in plus hipertiroidia scade fertilitatea, ceea ce face mai dificil sa obtineti o sarcina;

– boala Basedow-Graves asociaza in multe cazuri si o afectare oculara caracteristica; de cele mai multe ori, cea mai evidenta manifestare este exoftalmia (iesirea in afara a globilor oculari), dar pot exista si altele; de aceea, recomand si un consult oftalmologic, la un specialist familiarizat cu aceasta problema;

– regimurile de slabire nu au avut niciun rol in aparitia bolii; un stress puternic in ultimele luni poate, in schimb, sa fi fost factorul declansator;

Dr. Claudiu Ţupea

3 Comentarii »

  1. ioana says:

    Buna ziua !
    Am 40 ani in curand ,si am descoperit acum 5 ani ca am un nodul in partea stanga a gatului .
    De un an m-am stabilit in Franta si am inceput aici sa fac din nou ecografie ,scintigrafie si analizele la sange pt tiroida ,TSH,T3,T4 si calcitonina . Analizele de sange sunt bune . La scintigrafie mi-a iesit ca este un nodul rece (nefunctionabil).Am fost la specialist aici, si mi-a recomandat sa ma operez pt ca este si mare nodulul ,4,2cm.
    As vrea sa stiu ,este complicata si riscanta aceasta operatie?
    Mie imi este teama sa nu apara apoi dupa operatie ,alti noduli .
    Va multumes anticipat !

  2. Pacienta operata says:

    Am fost operata acum 4 ani la Cluj, de dr.Irimia, directorul Clinicii de Oncologie….. Nu as spune ca e dificila operatia, dar e delicata..sa alegi un doctor bun… Se face anestezie totala. Mie mi-a extirpat si jumatate de tiroida, nu doar nodulii.. Vestea proasta e ca mi-au aparut noduli si pe partea ramasa..SUCCES MULT!

  3. Liliana Crina says:

    Buna ziua domnule doctor,

    Am 42 de ani, 60 kg (in ultimii 3 ani am ajuns de la 51 kg la 60 kg), 1.72 m;
    In februarie am facut un examen ecografic la tiroida si s-au constatat urmatoarele:

    3 formatiuni nodulare (2 noduli bine delimitati si nevascularizati) insa al 3-lea este hipoecogen, neomogen, slab delimitat de 0.9/0.6 cm vascularizat periferic si central cu microcalcificari incluse. (3 microcal.)

    Am facut analizele:
    calcitonina: 1.5 pmol/L, progesteron 15.9 (in ziua 21 de ciclu),
    FreeT4 13.5 pmol/L, TSH 3.64 mIU/L, Anti-TPO 0.5 UI/Ml

    Doamna dr. endocrinolog mi-a spus ca arata urat nodulul si ca va trebui operat;

    Azi mi-a prescris 3 luni tratament: Euthyrox 50 si Duphaston (ciclul imi vine mai repede pe la 23, 24, 25 de zile si e abundent)

    Mai adaug: am si litiaza renala ( o piatra 7 mm rinichi drept), in ultimile luni mi se umfla pleoapele sau zona ochilor, tusesc periodic de vreo 4 luni fara sa fiu racita (nu sunt fumatoare); Mai am 3 formatiuni chistice la sanul drept dar sunt sub observatie anual la Cluj;

    Lucrez de la varsta de 23 de ani la calculator…deci stau zilnic peste 10 ore in fata monitorului;

    Sunt constienta ca diagnosticul ar putea fi urat (malign); e dificila operatia pentru extirparea nodulului?
    Se face anestezie locala sau totala?

    Va multumesc pentru rabdarea de a-mi citi randurile….si in masura in care aveti timp m-ar bucura sa–mi dati un sfat…o parere….

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu