Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (217)

July 17, 2010

neagu gabriela:

buna ziua.am 46 ani si sunt din braila, operata in 1990 la institutul parhon de dr. damian alexandru:(-lobectomie stanga cu istmectomie).acum o luna am descoperit nodul mixt pe lobul drept facand ecografie.apoi am facut analizele de rigoare,la sange si urina si va prezint doar cateva legate strict de tiroida(deoarece celelalte sunt in regula):dozare hormonala in limite normale (t3,t4 si tsh),
-antitiroglobulina normala ,
-calcitonina normala adica f mica
-in schimb tiroglobulina marita.
-proteina c normala
-fac tratament cu eutyrox 100-1/2 pastila pe perioada calduroasa si 1 pastila de toamna pana primavara.
am inteles de la medicul meu ca alte investigatii sunt de prisos cum ar fi tomografie,rmn sau scintigrama.
singura solutie ar fi sa fac punctie sau sa ma programeze pentru operatie.ce ma sfatuiti?
eu am un dosar intreg cu spitalizari ,diagnostice, analize sange, radiografii ,mamografii,tratamente facute in cei 20 ani de cand m-am operat.acum simptomele mele sunt:-bufeuri(parca intru in foc de la mijloc in sus)si frecventa lor este si la jumatate de ora si la sfert de ora, si ziua si noaptea
-sufocari mai ales noaptea,dar si ziua cand sunt calduri mari si mai ales la schimbare de vreme
-palpitatii
-dereglarea tranzitului (scaune mai mult moi dacat tari si mai multe pe zi)intestinal mai accentuat(de fapt asa a fost toata viata)
-depresie
-nervi la “stomac”
-ciclu este la 3 luni apoi se regleaza pt 3,4 luni si tot asa
-nu ma pot concentra(de o viata)
-am slabit f mult:8-9 kg in 6-7 luni.
-oboseala
am prezentat f succint problemele mele…sper sa fi fost destul de coerenta si astept raspuns .
multumesc din suflet
-vreau sa spun ca de cinci ani nu am intrerupt tratamentul cu eutyrox 100 pana atunci facandu-l doar sporadic.ce m-a facut sa nu-l mai intrerup a fost frica de o alta operatie deoarece eu am simtit o marire a lobului drept dar la ecograf in 2005 nu mi-a iesit nici un nodul!
va pot da toate valorile exact la analize la analize la urmatorul e-mail

Raspuns:

– informatiile despre nodulul aparut pe lobul ramas sunt incomplete pentru a putea formula o opinie clara; in primul rand nu sunt precizate dimensiunile: exista o anumita atitudine terapeutica fata de un nodul de 5 mm si cu totul alta in fata unui nodul de 2-3 cm; simplul fapt ca are o ecostructura mixta (adica si componenta lichidiana si solida) nu orienteaza foarte mult; daca componenta lichidiana este importanta, cel mai probabil nodulul nu va capta iodul si scintigrafia este inutila; daca predomina componenta solida, ar putea fi totusi indicata; din nou, neavand date mai clare privind dimensiunile si aspectul ecografic, fac doar presupuneri teoretice;

– un nodul cu diametrul maxim de cel putin 10-15 mm merita punctionat; tinand cont ca majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni si ca punctia are, in foarte multe cazuri, capacitatea de a discerne intre natura benigna sau maligna a acestor formatiuni, operatia poate fi evitata daca nodulul nu este periculos; un nodul diagnosticat in mod corect ca benign la punctie nu prezinta riscul ulterior de malignizare;

– masurarea nivelului tiroglobulinei nu aduce nicio informatie utila in cazul dvs;

– atat timp cat testele de functie tiroidiana (TSH, T3, T4) sunt in limite normale, nu exista nicio legatura intre simptomele dvs si tiroida; simpla prezenta a nodulului nu are efecte in afara tiroidei, daca nivelurile hormonale sunt normale;

– faptul ca tratamentul cu Euthyrox a fost urmat inconstant a contribuit, foarte probabil, la dezvolatarea acestui nodul pe lobul drept, chiar daca in 2005 nu s-au detectat modificari  ecografice;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

  1. viorica says:

    domnule doctor va rog sa mi spuneti daca este normal ca dupa sase ani de la operatia de tiroida tireodectomie totala sa fiu sensibila la variatiile de temperatura respectiv nu pot sa mananc f rece sau fierbinte sau ma ineaca aerul conditionat Aceste senzatii le am avut imediat dupa operatie si inca ma mai supara Va rog mult sa scrieti cate ceva si despre complicatiile sau urmarile operatiei de tiroida si sa mi explicati ce sant acelea aderente
    Multumesc pt raspunsurile primite
    viorica

  2. laura says:

    mi-am repetat analizele la tiroida si rezultate sunt:
    – ATPO – 240 .0 ( valori < 35 ul/ml),
    – TSH – 4.190 ( valori intre 0.44-4uui/ml) ;
    – T3 – 112( valori intre 82-179ng/dl),
    – FT4- 1.450(valori intre 0.8-1.9ng/dl), –
    -calciu seric 8.58 (valori intre 8.6-10.3 mg/dl),
    -calciu ionic 3.4 (valori intre 3.8-4.8 mg/dl),
    -magneziu 2.4 (valori 1.6 – 2.6 mg/dl),
    -fosfor seric 3.3 ( valori 2.7 -4.5 mg/dl)
    acum 2 luni tsh-ul avea valoarea 1.95, in conditiile in care nu am luat nici un tratament in acest an , iar anul trecut 4.07.Problema este ca ma simt foarte obosita , lipsita de vlaga parca ma concentrez si gandesc mai greu si vad ca de o vreme parca am si niste stari de panica si o depresie…vreau sa scap de toate aceste stari, ce sa fac?!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu