Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (263)

September 21, 2010

DEMARCSEK GETA:

Buna ziua
Stimate Domnule Doctor,

Ma numesc Geta ,am 42 de ani si doresc cateva sfaturi de la dumneavoastra pentru a putea sa decid in problema cu care ma confrunt de ceva vreme:voi fi cat mai succinta , caci problemele mele au inceput in anul 2008.La un examen ecografic mi-au fost descoperiti cativa noduli tiroidieni,examenul fiind precedat de stari de rau, atacuri de panica, stari de oboseala, ameteli, tensiune oscilanta etc.La Baia Mare, de unde sunt, m-au trimis la scintigrafie la Cluj – rezultatul fiind : GUSA MEDIE LOBARA DREAPTA, NODULARA , NORMOFUNCTIONALA – NODULI RECI .
M-am cam speriat si atunci mi-am facut o programare la Cluj la un alt doctor endocrinolog.Rezultatul examinarii din data de 10.11.2008-GUSA NODULO CHISTICA;
LOBUL DREPT :ecogenitate-volum normal,structura izoecogena, inomogena cu prezenta a trei formatiuni catre polul superior a doua formatiuni alipite, cu structura mixta, partial ecogena, partial transsonica, dimensiuni de 0,87/0,97 cm, respectiv 0,66/1,12 cm, cu semnal vascular prezent atat periferic cat si la nivelul portiunii parenchimatoase, iar spre polul inferior un mic chist de 0,2/0,15 cm.EcoDoppler:vascularizatie extranodulara de aspect normal.
LOBUL STANG: ecogenitate:volum normal, structura izoecogena, inomogena,cu prezenta in 1/3 inferioara a lobului a unei formatiuni transsonice, fara semnal vascular, cu dimensiuni de 0,2/0,36 cm.EcoDoppler:vascularizatie de aspect normal.
Asa s-a prezentat atunci rezultatul.La vremea respectiva ma simteam rau ;palpitatii, stari de tensiune , insomnii etc. si nu eram pregatita sufleteste de operatie.D-na doctor mi-a spus ca nu sunt motive de ingrijorare si ca noduluii trebuie urmariti.
Rezultatul din 05.10. 2009 este urmatorul:ca si consistenta aceeasi, dar dimensiunile difera:
LOBUL DREPT;1,65/0,9 cm, respectiv 1,05/0,8 cm.
LOBUL STANG:0,3/0,25 cm. Doamna doctor mi-a spus ca nu exista mari modificari deci trebuie in continuare tinuti sub supraveghere.Acum pe data de 07.10.2010 sunt programata la dansa.
Intrebarea mea este urmatoarea;credeti ca sunt motive reale de ingrijorare datorita existentei acestor noduli si credeti ca este oportun sa procedez la operatie? Sunt ingrijorata, caci aud si vad multe, am citit multe materiale despre cancerul tiroidian si as vrea sa-mi vad copiii crescand. Mi-este teama ca, amanand prea mult, sa nu am surprize neplacute mai departe.As dori sa-mi spuneti daca as putea solicita doamnei doctor- pentru linistea mea, sa mi se faca o punctie in vederea stabilirii naturii nodulilor, desi stiu ca nici aceasta metoda nu ofera certitudine, dar as mai avea o speranta .Doresc si parerea dumneavoastra ca specialist, caci operatia as dori sa fie masura extrema la care sa recurg,caci stiu foarte bine care este rolul tiroidei in organism.Care ar fi efectele unei tiroidectomii?
Nu primesc niciun fel de tratament medicamentos.Un amaunt poate important, pe care doresc sa vi-l comunic:in ultima vreme, am zile in care inghit cu dificultate, poate fi un semn alarmant ?
Doresc sa va mai scriu despre nivelul hormonilor tiroidieni facuti in anul 2009(ultimele analize):
TSH: 0,92
FT4: 0,87
FT3: O,31
In speranta ca-mi veti raspunde va multumesc din suflet si daca nu va deranjez voi reveni cu rezultatele examinarii din 07.10.2010.
Va multumesc!

Raspuns:

– din datele prezentate de dvs rezulta ca in decursul unui an, la nivelul lobului tiroidian drept, nodulul de 1.12/0.66 cm a crescut la 1.65/0.9 cm, iar cel de 0.97/0.87 cm a crescut (nesemnificativ) la 1.05/0.8 cm; formatiunea chistica din lobul tiroidian stang nu s-a modificat; practic, singura modificare care poate fi relevanta este cea a nodulului mai mare din lobul drept; presupunand ca nu au existat alte elemente ecografice de suspiciune (microcalcificari, adenopatii cu aspect suspect, vascularizatie, etc), nu consider aceasta situatie alarmanta;

– indicatia medicului dvs, de a urmari ecografic nodulii, a fost, in esenta, corecta; daca la reevaluarea din octombrie 2010 dimensiunile nodulilor se mentin, se poate merge in continuare pe urmarirea ecografica; alternativ, daca nodulii au crescut, este recomandata punctia tiroidiana cu ac fin;

– in opinia mea, nu este cazul sa va operati direct pentru ca nodulii nu erau foarte mari, iar natura lor poate fi stabilita cu ajutorul punctiei; in plus, probabilitatea unor formatiuni benigne este, de principiu, mult mai mare decat a unor noduli maligni;

– dupa excizia tiroidei este obligatoriu tratamentul cu l-tiroxina pentru tot restul vietii; o mica parte dintre pacientii operati se echilibreaza mai greu si au tendinta sa castige in greutate; in plus, exista riscurile asociate interventiei chirurgicale in sine (hipoparatiroidism/hipocalcemie, raguseala temporara/permanenta, aderente);

– doar niste noduli cu dimensiuni foarte mari (>2.5-3 cm) pot provoca tulburari de deglutitie; nu cred ca nodulii dvs au crescut in ultimul an atat de mult, dar ecografia va arata cu certitudine care este situatia in prezent;

– astept sa-mi spuneti care va fi decizia finala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

4 Comentarii »

  1. Barbu Andra says:

    buna ziua!am 33 de ani si am fost diagnosticata cu tiroida hashimoto in urma analizelor:tsh-0.706UI/ML…valorile normale ale laboratorului sunt intre 0.4-4 UI/ML,iar anti-tpo(anti-tiroidperoxidaza:22.8UI.ML si valorile normale intre 0-35.eu am vazut ca ma incadrez in limitele normale si nu stiu de ce am primit acest diagnostic si as vrea sa-mi explicati ce trebuie sa fac de acum incolo!am inteles ca aceasta boala nu se vindeca si voi depinde de pastile toata viata.am primit medicamentatie jodid,osteocare,ginko mental si calmogen.eu am si niste simtome cu un discomfort maxim…imi simt inima batand in gat.ce alimentatie trebuie sa am?mai tarziu o sa se complice…o sa dau in alte boli?o s-o pot tine sub control?va multumesc anticipat!

  2. bondoc dana says:

    buna ziua
    In urma cu trei luni s-a descoperit la ecografie un nodul calcifiat si vascularizat in interior .Dna doctor mi-a recomandat sa fac o punctie si dupa aceea mai vorbim, dar am auzit despre punctie ca nu e foarte sigura, ca se imprastie celulele si ca nu e bine sa umblam la el.
    Dumneavoastra ce parere aveti, domnule doctor?
    Va multumesc

  3. Stan Stefania says:

    Buna ziua, domnule doctor!
    Va scriu ptr a doua oara, in speranta ca si de data aceasta ma veti ajuta cu un raspuns. Nu stiu ce sa fac, sunt foarte confuza.
    Istoricul meu il puteti afla citind intrebarea 171/ 28.04.2010.
    Incepand cu luna mai, timp de 2 luni de zile am urmat tratament cu Thyrozol astfel: o luna am luat 40 mg, 2 sapt. am luat 30 mg si inca 2 sapt am luat 20 mg, dupa care am facut un TSH care a iesit cu valorile de 5.83microUI/ml, valorile de referinta fiind, 0.27-4.2.
    Cand m-am dus la control, doamna dr. mi-a spus ca rezultatul este foarte bun, ca am reactionat foarte bine la tratament si mi-a spus sa continui in felul urmator: o luna sa iau 15mg de Thirozol, si inca o luna si jumatate sau doua (pana la urmatorul control)sa iau cate 10 mg. Am facut intocmai, mi-am facut iar TSH care a iesit cu valoarea de 11.67.
    Pe data de 17 sept am fost la control, doamna dr mi-a spus in continuare ca este foarte bine si mi-a prescris sa iau 5mg de Thyrozol pana la sfarsitul lunii si sa-mi procur Propiltiouracil, ptr ca doresc sa raman insarcinata.
    Pe langa Thyrozol mai iau Panangin, Concor de 2.5mg si ultima data mi-a prescris si Se + Zn, deoarece imi cade extraordinar de mult parul. Eu am pus asta pe seama hipotiroidiei, dansa mi-a spus ca de fapt ar fi efectele intarziate ale hipertiroidiei.
    De asemenea, am citit ca dupa sarcina este posibil sa dezvolt oftalmopatie. In prezent nu am asa ceva. Este adevarat?
    Dumneavoastra ce parere aveti, domnule doctor?
    Va multumesc

  4. DEMARCSEK GETA says:

    Va multumesc din suflet pentru raspuns – nr.263.Voi reveni cu rezultatul de la Cluj din data de 07.10.201o.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu