Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Adenomul toxic tiroidian

July 4, 2009

I. Definitie:

Adenomul toxic tiroidian este o tumora benigna (necanceroasa) care produce hormoni tiroidieni autonom, fara a se mai afla sub cotrolul normal exercitat de hipotalamus si hipofiza. Atunci cand aceasta secretie devine excesiva apar manifestarile de hipertiroidie.

II. Frecventa:

Reprezinta 3-5% din toate cazurile de hipertiroidie. Poate aparea la orice varsta, fiind cel mai frecvent descoperit la pacienti cu varste curpinse intre 20-40 de ani.

III. Cauza:

In multe dintre cazuri, este reprezentata de o mutatie care activeaza receptorul de TSH si determina un nodul sa-si mareasca progresiv dimensiunile si sa produca hormoni tiroidieni in exces. Altfel zis, din cauza acestei mutatii, nodulul respectic se comporta ca si cum ar fi stimulat in mod cronic de la nivel hipofizar.

IV. Manifestari:

Adenomul toxic tiroidian se manifesta din punct de vedere clinic sub forma unui nodul tiroidian unic. De obicei pacientul isi aminteste ca nodulul respectiv a aparut de mult timp (cativa ani), timp in care a crescut lent in dimensiuni. Cand atinge 2.5-3cm in diametru productia de hormoni devine excesiva, determinand manifestarile tipice de hipertiroidie, descrise pe larg aici. De obicei nodulul este vizbil cu ochiul liber atunci cad ajunge in aceasta faza de hipertiroidie, putand determina fenomene compresive (dificultati la inghitire si respiratie) pe trahee si/sau esofag . Spre deosebire de Boala Basedow-Graves nu exista niciun fel de manifestari oculare asociate.

V. Diagnosticul:

 

Scintigrafie tiroidiana cu imagine tipica de adenom toxic (zona intunecata), cu inhibarea captarii in restul glandei; cu linie rosie punctata este evidentiat conturul tiroidei.

VI. Tratament:

1. Medicamentos (antitiroidiene de sinteza: Thyrozol, Carbimazol, Propicyl):

2. Iodul radioctiv:

3. Operatia:

VIII. Complicatii:

Netratata, hipertiodia poate avea efecte negative severe asupra inimii, oaselor si a calitatii vietii in general:

 1. la nivel cardiac determina aparitia pulsului neregulat, resimtit de pacient sub forma unor palpitatii suparatoare; in cazuri severe poate aparea fibrilatia atriala (o aritmie cardiaca periculoasa) sau insuficienta cardiaca;
 2. la nivel osos determina aparitia osteoporozei, mai ales la femeile aflate in menopauza; osteoporoza creste riscul de fracturi;
 3. creste nervozitatea, iritabilitatea, afecteaza functia reproductiva;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

 1. Carmen Drosou says:

  Buna seara domnule doctor! Eu am fost diagnosticata cu aceasta maladie si sunt sub tratament cu Prothuril 50 mg, jumatate de tableta dimineata si seara.
  In ultimul timp insa (cam de o luna ) prezint un edem periocular la ochiul drept destul de vizibil.Pleoapa superioara este afectata.La celalalt ochi este mult restrans, aproape normal.
  Asta inseamna oare ca voi dezvolta si boala lui Graves?
  Va multumesc anticipat.

 2. […] 7. Adenomul toxic tiroidian […]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu