Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (406)

February 21, 2011

camelia:

buna ziua ,am 21 de ani m-am prezentat la un medic endocrinolog si mi s-au indicat urmatoarele analize :tsh ,ft4,atpo ,prolactina,progesteron si eco tiroidiana,rezultatele sunt:
TSh:1.3(0.27-4.20)
Ft4:16.61(12-22)
ATPO:259.9(mai mic de 34)
Progesteron 0.806(1.7-27)
eco tiroidian :gusa difuza normovascularizata
Mi s-a pus diagnosticul de : tireopatie autoimuna ,gusa difuza si insuficienta ovariana usoara .Tratamentul recomandat este:eutyrox 25,duphaston 10 mg

Raspuns:

– analizele arata prezenta unei tiroidite autoimune aflata in faza de activare imuna; asta inseamna ca sinteza hormonilor tiroidieni nu este (inca) afectata, deci tratamentul de substitutie cu Euthyrox nu este necesar; in timp boala poate evolua spre hipotiroidie, manifestata cel mai precoce prin cresterea TSH peste limita superioara a normalului, situatie in care administrarea de l-tiroxina va fi indicata;

– nivelul progesteronului este relevant daca se masoara in anumite zile ale ciclului menstrual; oricum, aceasta analiza nu poate pune diagnosticul de insufiecienta ovariana, cel mult de anovulatie;

– din moment ce nu era formulata nicio intrebare, am facut un scurt comentariu pe investigatiile prezentate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 Comentarii »

  1. adela says:

    mama mea s/a operat acum 10 ani de hipotiroidism. dupa operatia a facut sedinte cu iod
    la ultimele analize tsh-ul i/a iesit cu mult mai mare decat limita max.dr i/a schimbat euthyrox-ul cu novothyral. are si un fibrom uterin care pana acum nu i-a creat probleme,dar in ultima luna de cand i-a novothyral a facut hemoragie.Pot fi aceste pastile cauza?va multumesc

  2. camelia says:

    multumes mult pentru raspuns ma gandeam ca nu am postat bine mesajul
    As mai avea o intrebare dar nu se poate regla nivelul ATPO?sa nu se ajunga la hipotiroidie?tiroida autoimuna distruge numai tesuturile tiroidei sau si a altor organe?

  3. camelia says:

    multumes mult pentru raspuns ma gandeam ca nu am postat bine mesajul ,nu ma asteptam la un raspuns multumesc mult
    As mai avea o intrebare dar nu se poate regla nivelul ATPO?sa nu se ajunga la hipotiroidie?tiroida autoimuna distruge numai tesuturile tiroidei sau si a altor organe?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu