Tiroidita cronică (Hashimoto): definiţie, frecvenţă, factori de risc


I. Definitie:

Tiroidita cronica este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca glanda tiroida, cu distrugerea progresiva a celulelor tiroidiene si cu scaderea productiei de hormoni, ceea ce conduce la instalarea hipotiroidiei. Este cea mai frecventa cauza de hipotiroidie.

II. Frecventa:

Frecventa bolii in populatia generala variaza in diferite studii intre 0.2-4%, in functie de criteriile de definire alese. Tiroidita Hashimoto afecteaza predominant femeile – de 4-5 ori mai frecvent decat barbatii. Aceasta predominanta este, de altfel, caracteristica bolilor autoimune, indiferent de organul sau tesutul afectat.

III. Factorii de risc:

1. antecedentele din famile – riscul de tiroidita cronica este mai ridicat la o persoana care are rude de gradul I afectate de aceasta boala;

2. varsta – desi apare si la copii sau adolescenti, boala este mai frecvent intalnita odata cu inaintarea in varsta;

3. sarcina – perioada de 3-6 luni dupa nastere este cu risc crescut pentru declansarea tiroiditei cronice datorita modificarilor imunitare care apar;

4. iradierea – creste riscul de boala, indiferent daca este terapeutica (tratament pentru anumite tumori) sau accidentala;

5. iodul – administrat in catitati mari poate poate duce la aparitia acestei afectiuni la persoane cu predispozitie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Citiţi şi:

– Tiroidita cronică (Hashimoto): manifestări, diagnostic;

– Tiroidita cronică (Hashimoto): tratament, prognostic;


6 thoughts on “Tiroidita cronică (Hashimoto): definiţie, frecvenţă, factori de risc”

  1. Buna ziua. Am anti tiroglobulina 47 (normal-up to 4.11) si anti microsomal 280 (normal-up to 5.60), TSH 5.26 (normal- up to 4) si T3 si T4 normale T4- 1.40 ( normal up to 1.90) Ce poate fi, ca sunt disperata? Am dureri mari de gat, abia pot inghiti, inaltime 170 si 50 kg. Va rog un raspuns urgent. Multumesc anticipat.

  2. Buna ziua, m-am bucurat sa gasesc site-ul acesta cu informatii bine structurate, e o munca de angajament uman pe care o admir sincer!
    As vrea sa va intreb daca in faza a II-a a tiroiditei Hashimoto (TSH 9,01, FT4 12,38, ATPO 292, aspect ecografic de tiroidita Hashimoto), in lipsa unei simptomatologii clare, exista riscuri anticipabile in caz ca nu incep tratamentul cu Euthyrox? Din experienta dvs., are sens sa aman?
    Va multumesc mult!

  3. Uneori simt ca am ceva in gat si nu m-am dus sa fac nici un control.Am mereu senzatia ca parca mi-ar fi ramas ceva in gat.E posibil sa am glanda tiroidala?am 1,69 h ,85 kg si as manca in continuu.As vrea o reteta de slabit;sunt donatoare de sange si nu am avut probleme de sanatate pana acum.Sunt ingrijorata.

  4. am 29 ani si imi doresc mult sa raman insarcinata am atpo 600 si tsh 5.21 oare de aceea nu am ramas pana acum insarcinata?multumesc mult si astept un raspuns

  5. am 22 de ani si am fost diagnosticata cu hipotiroidie. am facut analizele specifice care prezinta urmatoarele valori TSH-5,7328( valori normale 0,35-4, 94) si ATPO- 221,2 (valori normale <12). mentionez ca mi s-au indentificat si noduli de pana la 16, 8 mm. Dl doctor mi-a prescris eutyrox 25 si egilok 25.
    as dori sa stiu cat de avansata este boala si ce simptome ar putea sa apara (cat e mare este posibilitatea de a ma ingrasa sau de a capata gusa?)
    va multumesc din suflet si astept un raspuns!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.