Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (519)

June 26, 2011

Oana:

Varsta: 26 ani
Sex: feminin
Fara boli de tiroida in familie
Istoric:
2008- ovare polichistice, tratament diane 35 timp de 2 ani si jumatate
2009: chist pilonidal, operatie
2010: hernie ombilicala, operatie
2011: artimie sinuzala
Am crize de inima la intervale neregulate de 15 ani de zile, iau propranolol numai cand am intepaturile respective, la recomandarea cardiologului.

Buna ziua. In martie 2010 am fost operata de o hernie ombilicala, moment care a coincis cu renuntarea la tratamentul cu diane 35. Imediat dupa ce am lasat tratamentul, am inceput sa ma ingras galopant. M-am ingrasat 28 kg (de la 46kg am ajuns la 74), mi-a aparut par pe fata si am inceput sa ma simt foarte obosita,cu stari de depresie, lipsa de memorie si de concentrare, parul mi-a devenit foarte subtire, pielea uscata, mi-e foarte cald incontinuu si am palpitatii. Mi-au aparut doua umflaturi sub marul lui adam exact unde se afla tiroida si simt ca ma sufoc, ca si cum m-ar strange cineva de gat exact unde sunt umflaturile.Sunt la dieta de la nutritionist de 8 luni si fac sport regulat tot de atunci, dar ma ingras incontinuu. La nutritionist mi-au masurat grasimea in corp si nu era ridicata, 11% dupa calculele lor. Burta mea e mare si foarte tare. Am fost la endocrinolog si m-a trimis la eco si analize de sange. Am primit rezultatele analizelor si ecografiei pentru tiroida si medicul mi-a recomandat sa fac o liposuctie, inctrucat tiroida mea inca functioneaza… Nu mi-a pus un diagnostic si nu mi-a dat un tratament, va rog, ati putea sa interpretati rezultatele? Mentionez mai jos valorile care au iesit anormal, restul analizelor erau bune.
ECO: tiroida inflamata 54.5x20x18 mm dreapta, 44x19x15 mm stanga si chisturi de 3-4mm
SANGE: anticorpi 72,0 UI/ml (valori normale- sub 35 UI/ml), prolactina ridicata -29 ng (valori normale pentru femei care nu sunt insarcinate, cazul meu, 2.8 ng – 29 ng) si estradiol scazut- 22,80 (valorare normala 25-120 in faza foliculara, 160-400 faza ovulatorie, 80-250 faza luteala).
Puteti sa ma ajutati va rog? Multumesc anticipat.

Am uitat sa mentionez in comentariul anterior ca nu mai am ovare polichistice, iar testosterunul care era mare in 2008 acum e in limite normale. TSH e normal si el: 2.42 ( valori normale: 0,25-5). Multumesc.

Raspuns:

– nivelul normal al TSH arata ca tiroida produce in prezent cantitati normale de hormoni, deci nu are nicio legatura cu problemele pe care le acuzati;

– “tiroida inflamata” nu este o formulare standard pentru ecografia tiroidiana, dar presupun ca se refera la un aspect care sugereaza inflamatia glandulara; in combinatie cu nivelul usor crescut al ATPO (72 UI/ml) poate indica o forma incipienta de tiroidita autoimuna; totusi, datele sunt insuficiente si neclare pentru o concluzie sigura; ar trebui sa vad cum arata tiroida dvs ecografic (sau macar niste fotografii bine facute) si cateva analize suplimentare pentru a stabili clar diagnosticul si eventualul stadiul de boala;

– prolactina este la limita superioara a normalului, nu crescuta, si nu cred ca aceasta valoare are vreo semnificatie; problema ovariana (inclusiv rezultatele analizelor) trebuie judecata in contextul istoricului menstrual;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

2 Comentarii »

  1. Dr. Claudiu Ţupea says:

    @ Oana
    Cu multa placere.

  2. Oana says:

    Multumesc foarte mult pentru raspuns. Imi cer scuze pentru termenii medicali scrisi prost, nu locuiesc in tara si am tradus asa cum scria pe ecografie/analize, nu stiu formularile exacte in limba romana. Va multumesc inca o data.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu