Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (535)

July 20, 2011

Mihaela Panaitescu:

Buna ziua, ma numesc Mihaela Panaitescu si as vrea sa va vorbesc despre sora mea! De aproximativ o luna are palpitatii, junghi in piept, frisoane, repiratie ingreunata, senzatie de sufocare, senzatie de frig! Dupa ce a fost la urgenta de multe ori si dupa ekg-uri care au iesit normale fara modificari, i-au fost prescrise suplimente de calciu, magneziu, fier si vit D3 care initial si-au facut efectul! Dupa un timp nici suplimentele acelea nu isi mai faceau efectul iar palpitatiile au devenit din ce in ce mai suparatoare.
In urma disperarii a inceput sa mearge la diferiti doctori printre care si endocrinolog!
Dupa anamneza ia facut un echo cu urmatorul rezultat:
Lobul TD aspect neomogen, central si median microcalcifieri interstitiale cu diametrul de 2,3/5 mm. Semnal Doppler usor intensificat perilezionar.
Lobul TS aspect neomogen prin vendeecogenitate ( nu inteleg exact termenul ) fara leziuni cu caracter organic. Semnal Doppler prezent subcapsular. Aparent fara adenopatii peritiroidian.
Dg- focar microcalcifieri lob drept central si median!
Cand s-a dus la control avea deja niste analize facute:
anti- TPO -7 ul/ml. < 34 val normala
T3 – 1,5 nmol/l 1,3 – 3,1 nmol/l
T4 – 112, 9 nmol. 66 – 181 nmol/l
TSH – 2,26. 0,26 – 4,2
Fiti amabil sa-mi spuneti ce parere aveti de acest rezultat si ce inseamna since e de facut! Precizez ca are 35 ani si nu a vem antecedente in familie de bolnavi cu tiroida!
Va multumesc!

Raspuns:

– ecografia prezentata este neclara:

  1. microcalcificarile sunt punctiforme, greu de masurat, in general submilimetrice; o calcificare de 5 mm diametru nu este o microcalcificare; este importanta diferenta pentru ca microcalcificarile pot indica prezenta unei forme de cancer tiroidian (carcinom papilar), pe cand calcificarile grosiere nu asociaza acest risc;
  2. termenul neclar din descrierea lobului stang este, cel mai probabil, hipo- sau hiperecogenitate; asta inseamna o modificare tisulara organica;

– in concluzie, ecografia ar trebui repetata (de alt medic) pentru a clarifica aceste aspecte;

– testele de laborator arata ca tiroida functioneaza normal, deci manifestarile pacientei au alta cauza, nu glanda tiroida; repetarea ecografiei o recomand pentru a exclude o eventuala afectiune tiroidiana coexistenta, nelegata de simptomatologia actuala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu