Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (562)

September 5, 2011

camaelia:

37 ani
tiroidita cronica autoimuna
ultimile analize cu 3 saptamani in urma

T3- 2,07 ( val norm 1,3- 3,7)
TSH- 8,49 (0,27- 4,2)
T4- 110 ( 66- 181 )
ATPO – 383 ( < 34)
AMH – 1.3 ( 1-8 pt fertila)

Tratament timp de 2 ani cu euthyrox 50, apoi 25 ( val TSH a scazut f mult) iar acum, de doua saptamani am crescut doza de euthyrox ( in urma consultului medical ) la 50.
Problemele mele sunt urmatoarele. 1
1. In ce fel o pilozitate crescuta pe maini ( spre palme , degete) si pe fata ( zona obrajilor) are legatura cu tiroida sau alte dereglari hormonale? Nu am observat aceasta pilozitate decat in ultima luna cand a si inceput sa-mi cada parul foarte tare si atunci am constatat din nou TSH marit.
2. Ce analize mai pot face pentru a descoperi o cauza a acestei pilozitati care ma ingrijoreaza? In urma cu doi ani am facut un FIV, urmat de o ectopica si de o salpingectomie bilaterala. Nu am urmat alte tratamente hormonale. Nu am ovare polichistice, CM este regulat dar redus cantitativ, FSH (ziua 3)13 ( 4-13 val normale).
Va multumesc.

Raspuns:

  1. tiroidita autoimuna si in general bolile tiroidiene nu determina cresterea excesiva si nedorita a parului la femei; pe de alta parte, intr-o masura, caderea parului poate fi accentuata de hipotiroidie;
  2. primul pas trebuie sa fie masurarea testosteronului seric total; apoi, un consult endocrinologic poate stabili daca este vorba de un hirsutism adevarat (cu o posibila cauza hormonala) sau de alte forme de par in exces (hipertricoza), mai putin legate de tulburari endocrine;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu