Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (591)

October 27, 2011

Ana:

Buna ziua!
Sunt surprinsa sa vad cum va intereseaza viata omului si va faceti timp si pentru persoane ca nu va sunt in mod normal pacient.Dumnezeu sa va Binecuvinteze.
Am varsta de 40 ani si am fost operata in anul 2008 noiembrie(38ani) la Cluj, cu diagnosticul Carcinom tiroidian papilar,prin tiroidectomie cvasitotala, iar dupa 1 luna am fost iradiata cu 131 I, mixedem postterapeutic. Toate bune doar calciemiea foarte mica.A trebuit sa urmez tratament cu Novothyral 100mg/zi dupa care mi-a fost crescut la 125mg/zi timp de 6 luni,dupa care mi-a scazut iar la 100mg/zi in functie de analize.Dupa aceasta perioada am plecat cu familia din tara unde aici din pacate nu se gaseste Novothyral si am luat Levotyroxin care ma dat foarte tare peste cap unde TSH=14.93 mu/L (0.35-5.5), T4 17.9 pmol/L (10.0-19.8). Am facut rost de medicamente de Novothyral 100mg/zi si am luat pentru calcemie mica Alfacalcidol 2/zi, iar rezultatele dupa 3 luni erau TSH=0.11mu/L (0.35-5.50), T4=15.1 (11.5-22.7), Serum caalciu=2.01 (2.20-2.60), Serum inorganic phosphate 1.2 (0.9-1.5), Corect serum calciu level 1.93 (2.20-2.60), Total vitamin D 60.1 (50.0-150.0).Dupa 2 luni am repetat analizele si din pacate au iesit TSH 0.02 (0.35-5.50), T4=17.4 (11.5-22-7), T3=9.5 (3.5-6.5) PTH=<0.27 (1.48-7.63), Serum calcium 2.01 (2.20-2.60), Serum inorganic phosphate 1.1 (0.9-1.5) Vitamina D 66 (50.0-150.0). Sincer is data foarte tare peste cap chiar nu mai stiu cum sa procedez sa fie bine. Am luat de 1 saptaman :luni, mercuri , vineri, doar trei sferturi din 100mg de Novotyral in care celalate zile cate 100mg si dupa 1 luna voi repeta alalizele sa vad ce se intampla. Va rog frumos domnul Doctor, sa imi spuneti parerea dvs de Spacialist ce se intampla cu hormoni mei….daca e bine cum iau medicatia si care e motivul acestei dereglari. Va rog de asemenea sa imi spuneti daca medicatia de calcemie este buna pentru ca iau de de 2 ani si jumate calciu in cantitate considerabila si nu se regleaza deloc.Mentionez ca am incercat si o perioada de calciu lactic 1000mg/zi si Vigantol 1000mg/zi in care imi era mult mai rua. Astept cu mare nerbdrare raspunsul dvs Domnule Doctor, pentru ca ma simt foarte rau si nu stiu ce sa fac.
Va multumesc pentru timpul acordat.
Cu mult respect!!!

Raspuns:

– in primul rand trebuie sa va asigurati ca tratamentrul cu hormoni tiroidieni este corect administrat: in fiecare dimineata, pe stomacul gol, fara a manca nimic 30-60 minute dupa aceea; preparatele cu calciu ar trebui luate la paranz si seara, la cel putin 3-4 ore dupa Novothyral; apoi, tratamentul de prima intentie este cu l-tiroxina (Levothyroxin/Euthyrox, L-Thyroxin); doar daca nu se reuseste mentinerea TSH in limitele dorite cu acest medicament se va incerca un produs care contine ambii hormoni tiroidieni (de ex. Novothyral);

– cu toate acestea, in situatia data probabil ca cel mai bine este sa mentineti schema de tratament inceputa (3/4 cp/zi – 3 zile, 1cp/zi – 4 zile) si sa repetati TSH si FreeT4 peste 6-8 saptmani; oricum, este dificil de facut o ajustare a tratamentului de la distanta, pe internet;

– din datele prezentate rezulta ca hipocalcemia este cauzata de lezarea intraoperatorie a glandelor paratiroide, si luand in considerare ca nu s-a rezolvat pana acum, se poate trage concluzia ca este permanenta; asta inseamna, in primul rand, ca si tratamentul cu calciu si vitamina D este pe viata; dvs nu precizati clar nici doza zilnica de alfacalcidol, nici pe cea de calciu; faptul ca hipocalcemia persista arata totusi ca tratamentul nu este suficient; o schema folosita frecvent la pacienti ca dvs este cu alfacalcidol 0.25 μg x 2/zi si calciu 1-1.5 g/zi; desigur, aceste doze se pot modifica daca nivelul calciului nu se normalizeaza;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

4 Comentarii »

  1. Daniel says:

    Datorita unei erori medicale mi-a fost recomandat Novotiral 3/zi am avut mari probleme medicale dupa care am ramas cu un diabet zaharat si hipogonadism sever cu toate complicatiile luí,au trecut 25 de ani si nu mi- am revenit la normal.Ce contin aceste pastile..? Aceste pastile influienteaza cersterea avem 24 de ani..

  2. Daniel says:

    Datorita unei erori medicale mi-a fost recomandat Novotiral 3/zi am avut mari probleme medicale dupa care am ramas cu un diabet zaharat si hipogonadism sever cu toate complicatiile luí,au trecut 25 de ani si nu am revenit la normal.Ce continuación aceste pastile

  3. Agapi Maria says:

    Ma numesc Maria. M-am operat la Spitalul Parhon din Bucuresti la dr. Ghemigian . Inainte cu o seara, ai voie sa mananci doar o banana sau un iaurt si ultima cana cu apa la ora 23,00. A doua zi ( ziua operatiei nu ai voie sa mananci nimic nici sa bei nimic ( doar sa clatesti gura cu apa). In data de 11.12.2017 pe la ora 10.00 a venit o asistenta si mi-a pus branula. La ora 11,30 am vazut echipajul :dr. Ghemigian, dr. Greer (anestezista), asistentele frumoase, cu o uniforma vernil spre turcuaz ( parca erau ca un achipaj care pleaca la bordul unui avion). Au plecat spre sala de operatie. la 10.30 au operat-o pe Andreea ( o eleva in clasa a VIII-a) si la 11.30- 12,30 am fost operata eu. Prima data vine o doamna asistenta (cam cu o jumatate de ora inainte) si iti pune o branula. Appoi peste o jumate sau o ora vine asistenta de la anestezie si te cheama la sala. Acolo te asezi pe o masa si iti face o injectie in deget ca la glicemie. Si atata. In rest nu stii nimic pana cand in sala de la reanimare te trezeste personalul ( medicul anestezist, asistente). In aceeasi zi au mai fost operate inca 5 colege , tot de catre acelasi doctor. Am stat la terapie intensiva pana a doua
    zi la ora 8,00 cand am fost duse pe salon in patul in care am fost la internare. La terapie intensiva sa rugati infirmiera sa mearga la salon si sa va aduca din patul dumneavoastra o sacosa in care sa ai pregatit: o sticla ( de 1/2 l)cu apa si cu un pai in ea, o banana, servetele. La terapie intensiva am stat numai cu capul in piept nemiscata toata noaptea si 1/2 zi si intepenisem. Am putut abia pe la ora 2 noaptea sa ma intorc putin pe un umar si sa ma linistesc sa dorm. Nu stiu dar acolo ar trebui ca ori asistentele ori infirmiera sa iti aseze perna in asa fel incat sa poti sta mai comod ca altfel se prinde rana asa cum te aseaza. Depinde foarte mult vindecarea de modul in care actioneaza asistenta si infirmiera la etapa de reanimare. Apoi am stat in salon in ziua de amrti si miercuri a urmat externarea. Toate au fost externate numai eu nu, pentru ca am avut patul la geam , am tras curent, am facut o viroza, am avut si lipsa de calciu si am avut niste stari rele( transpiratie, stranut, somnolenta,tremuraturi, etc). Eu m-am externat abia sambata pe
    16.12.2017.Dar eu cred ca nu ma simt bine> De ce? Recomandarea la
    externare a fost facuta astfel: p-ana acasa sa stau cu
    plasturele. Acasa sa stau descoperita. Cand am vazut cat de urata
    e operatia m-am blocat. ( tot imi imaginam o dunga ca un fir de ata bine intins) . Am facut un soc. Cand oi putea eu sa merg cu
    gatul descoperit ca nu suport esarfa? Dar apoi nu m-a mai
    interesat esteticul cum m-a interesat vocea. Vreau sa spun ca
    unele colege de ale mele nu aveau nici-o problema cu vocea dupa
    operatie. Erau normale ca si inainte de operatie. Eu nu sunt asa.
    Eu vorbesc ca dintr-un butoi. Eu scot sunetul dar am impresia ca
    numai eu aud sunetul, nu si cel cu care vorbesc. Nu pot sa tip. Nu
    am si vocea de tenor am numai de bas. E ceva enervant. Simt ca nu
    pot sa scot sunetul din gat. Ma sufoc. Operatia imi trage gatul
    in jos. Daca trag de gat in sus ma doare. Oare sa se fi prins
    gresit si va trebui sa ma tai din nou pentru indreptare? Oare sa
    imi fi atins vreo coarda vocala? Sau poate asa trebuie sa se
    intample la unele paciente si pe parcurs ce trece timpul toate
    acestea se vor remedia? nu am putere in voce. Daca ridic tonul mi
    se infunda urechile. Medicul Ghemigian nu este comunicativ cu
    pacientii: nu explica, nu iti pregateste traseul verbal nici
    inainte de operatie nici dupa. Este foarte buna profesional dar
    metodic BA. Singura lui vorba este :” e bine”. Si totusi eu simt
    ca nu e bine , nu pot vorbi corect acum dupa o saptamana de la
    operatie) si nu am cui sa ma dresez. Fac efort si ma sufoc. Sunt
    unii medici care iti lasa numarul de telefon sa suni sa intrebi . Acesta nu. Daca cineva a mai trecut prin aceasta faza si poate sa imi spuna si mie ce a facut ii multumesc!

  4. daniel says:

    Doamna Ana si bunica mea are nevoie de Novothyral 100 va rog frumos sa ma anuntati prin e-mail danielviorelcadilac23@yahoo.com in care judet din tara gasesc acest medicament si cum se numeste farmacia inct sa pot comanda .

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu