Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (607)

November 23, 2011

Madalina:

Buna ziua. Am 33 de ani, am foat diagnosticata cu hipertiroidie din 2004. Am un baietel de 11 luni si inca alaptez. In urma unui tratament am intrat in sarcina cu funtie tiroidiana normala si s-a pastrat asa pe toata duratat sarcinii. In luna a 4-a dupa nastere s-a reluat hiperfunctia, insa valorile nu erau foarte drastice si nu am luat tratament ca sa pot continua alaptarea. Acum, am repetat analizele si valorile sunt:

TSH <0.005, norma 0.27-4.20
FT3 10.16, norma 3.90-6.70
FT4 27.67, norma 12-22

La ultimul eco, in aprilie mi s-a spus cum ca as avea si modificari in tesut, un fel de chist pe o parte si un nodul pe cealalta parte.
Va rog sa imi spuneti opinia dumneavoastra.

Va multumesc

Raspuns:

– rezultatele prezentate arata prezenta hipertiroidie clinice, stare care reclama obligatoriu tratament; in mod normal Thyrozolul ar trebui reluat dupa o schema care sa readuca functia tirodiana in limite normale;

– boala Basedow-Graves presupune o inflamatie tiroidiana cronica, ceea ce modifica aspectul normal al tiroidei la ecografie; pe acest fond pot aprea pseudonoduli (modificari care mimeaza un nodul tirodian) si noduli adevarati; uneori, doar evaluarea in timp poate lamuri daca este vorba de un nodul adevarat sau de un pseudonodul; de obicei, acestia din urma isi modifica aspectul de la o ecografie la alta, in timp se nodulii propriu-zisi nu;

– in concluzie, un nodul tirodian adevarat se va urmari, evalua si trata (daca e cazul) independent de boala tirodiana de fond;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

1 Comentariu »

  1. stoica roxana says:

    buna seara ma numesc roxana am 21 ani si azi am aflat de la doctor k am tiroida autoimuna vreau sa stiu dak pot ramane insarcinata chiar dak nu urmez un tratament. va multumesc

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu