Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (677)

February 20, 2012

mara:

Buna ziua,

Am 31 de ani si am fost diagnosticata in 2010 cu hipertiroidie – gusa polinodulara. Diagnosticul a fost pus la o valoare de TSH de 0,004. Am facut tratament un an de zile cu tyrozol ( initial 10mg ulterior 5mg), in ultima parte fiind adaugat si eutyrox pentru balansare. Tratamentul la care markerii endocrini au iesit in parametri timp de 6 luni de zile a fost 5mg tyrozol si 37,5 eutyrox. Cu permisiunea endocrinologului am intrerupt tratamentul cu tyrozol din septembrie 2011 si am scos si eutyroxul in decembrie 2011 pentru ca incercam sa obtin o sarcina. Sarcina a aparut in ianuarie dar am pierdut-o la inceputul lui februarie 2012, la 5 saptamani. N-am apucat sa ajung la medic pentru ca asteptam rezultatul analizelor de sange. Am obtinut insa ulterior rezultatele: F3 4.9 ( limite 3.9 – 6.7), FT4 13.6 ((12-22) iar TSH-ul 0.231 ( 0.27 -4.2). Analizele au fost facute cand eram deci insarcinata in 4 saptamani si 5 zile. Intrebarile mele: e posibil ca din cauza tiroidei sa se fi declansat avortul spontan? E posibil ca nivelul TSH-ului sa fi fost ridicat de sarcina? In decembrie era 0,04 dar luam eutyrox? Trebuie sa ajung la medic la sfarsitul lunii februarie dar m-ar ajuta si opinia dvs. Multumesc anticipat.

Raspuns:

– conform analizelor prezentate, functionarea tiroidei era normala la acel moment, deci nu o disfunctie tiroidiana a fost cauza pierderii sarcinii;

– pe de alta parte, Boala Basedow-Graves (cea mai frecventa cauza de hipertiroidie la varsta dvs) este o afectiune autoimuna; exista studii care au aratat ca afectiunile tiroidiene autoimune cresc usor riscul de pierdere a sarcinii, chiar daca functia tiroidiana este normalizata de tratament; ce se poate face? ramane aceeasi recomandare: normalizarea testelor de functie tiroidiana inainte de a ramane insarcinata;

– atat oprirea tratamentului cu Euthyrox, cat si sarcina in sine, pot explica cresterea nivelului TSH; oricum, asta e mai putin important acum;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Elena Dumitrescu says:

    Buna ziua,

    Ma numesc Elena, am 33 de ani si va rog sa imi clarificati urmatoarele, in masura in care este posibil.
    Boala Basedow-Graves, TSH=0,0007, FT3=18,58 si FT4=3,3 pot provoca pierderea unei sarcini de 19 saptamani(membranele s-au rupt prematur) ?
    Mentionez ca la momentul pierderii sarcinii boala nu era diagnosticata, deci nici tratata.

    In prezent sunt din nou insarcinata, in 13 saptamani, iar la momentul cand am ramas insarcinata analizele erau urmatoarele: FT3 si FT4 in limite normale, iar TSH ul era 4,42.
    In prezent sunt sub supraveghere endocrinologica lunara, iau 25 Eutirox, TSH fiind de 0,83, iar din punt de vedere ecografic sarcina evolueaza normal.
    Exista posibilitatea ca glanda tiroida sa sufere vreo dezechilibrare majora in perioada urmatoare de sarcina si sa creasca riscul unui avort spontan, avand in vedere cele mai sus mentionate ?

    Cu multumiri anticipate pentru raspuns,
    Elena

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu