Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (788)

August 12, 2012

Ticea Iuliana:

Buna ziua,
Am 32 de ani, in urma unor analize mi-au iesit TSH-ul de 4,01 (valori normale intre 0,4 si 4 ), FT3, FT4 normale. Medicul endocrinolog nu mi-a prescris nici un medicament, a spus ca deocamdata nu este necesar, dar sa fac analize periodice. Vroiam sa va intreb daca algele marine m-ar ajuta ca sa tin sub control aceste valori, avand in vedere ca au un continut ridicat de iod?

Raspuns:

– un nivel al TSH doar foarte putin peste limita superioara a normalului poate fi tranzitor, deci nelegat de nicio afectiune tiroidiana, sau poate indica o forma incipienta de hipotiroidism;

– in mod optim, investigatiile ar trebui completate cu FreeT4, ATPO (analize de sange) si ecografie tiroidiana; daca toate acestea sunt in limite normale, este vorba cel mai probabil de o oscilatie tranzitorie a secretiei de TSH; eventualele modificari ale acestor teste trebuie interpretate de endocrinolog;

– totusi, este corecta si recomandarea endocrinologului dvs, de urmarire periodica fara vreun tratament;

– singurele situatii in care investigatiile mentionate de mine mai sus devin OBLIGATORII sunt urmatoarele: 1) va doriti o sarcina in viitorul apropiat sau 2) sunteti deja insarcinata; in aceste cazuri diagnosticul cert este foarte important; despre sarcina si hipotiroidie puteti citi aici;

– suplimentele alimentare cu continut mare de iod NU sunt recomandate in bolile tiroidiene; in functie de afectiunea tiroidiana preexistenta, iodul in exces poate bloca tiroida suplimentar (cu agravarea hipotiroidiei) sau poate “hrani” eventuali noduli autonomi (debut/agrvare hipertiroidie);

– singurul supliment care poate avea un efect pozitiv in unele afectiuni tiroidiene este seleniul;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu