Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (809)

September 16, 2012

Anca Stoe:

Buna ziua,

La un set de analize, fiului meu de 19 ani i-au iesit urmatoarele rezultate:

TSH 3.0174 (0.35 – 4.94 μUI/ml)
T3 1.42 (0.72-1.75 ng/ml)
Free T3 3.97 (1.71 – 3.71 pg/mL)
T4 9.23 (4.87 – 11.72 μg/dL)
Free T4 1.35 (0.71 – 1.48 ng/dL)
Prolactina 22.98 (3.46 – 19.40 ng/ml)
Ac Anti-Tireoperoxidaza (TPO) 28.94 (< 5.61 UI/ml)
Ac Anti-Tiroglobulina 94.63 (< 4.11 UI/mL)

Va rog frumos, ma puteti ajuta cu interpretarea acestor valori?
Va multumesc mult

Raspuns:

– valorile ceva mai mari alte ATPO si ATGL (anticorpi anti-tiroglobulina) pot indica o forma incipienta de tiroidita autoimuna; totusi, este important de precizat ca probabilitatea acesti afectiuni este semnificativ mai mare la niveluri de peste 150-200 UI/ml ale acestor anticorpi; valori mai mici (dar totusi peste limita superioara a normalului) se intalnesc la 5-10% din populatia generala fara ca boala propriu-zisa sa se declanseze vreodata;

– ecografia tiroidiana este o metoda care detecteaza precoce modificarile cauzate de inflamatia cronica si poate ajuta in lamurirea diagnosticului;

– nivelurile normale ale TSH si FreeT4 arata ca tiroida functioneaza normal si ca nu este necesar niciun tratament la acest moment; restul testelor (T3, FreeT3, T4) sunt redundante in cazul de fata; FreeT3 usor peste limita, in prezenta TSH si FreeT4 normale, este irelevant;

– chiar si in cazul in care ecografia de tiroida nu decelaza anomalii, este indicata monitorizarea periodica (la 6-12 luni) prin analize de laborator deoarece riscul dezvoltarii unei tiroidite cronice este oricum crescut;

– prolactina este minim crescuta, deci fara consecinte asupra organismului; este indicata repetarea peste 3 luni; doar daca nivelul creste pot fi necesare alte investigatii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

2 Comentarii »

  1. Lavinia says:

    Buna ziua,sunt femeie,am 23 de ani…as dori o interpretare la urmatoare analize:
    ATPO 609.00 iu/mg iar TSH 4.500 UI/ml

    Va multumesc frumos.

  2. Andreea says:

    buna ziua,

    la analize au iesit urmatoarele valori:
    TSH 0,510
    FT4 15
    FT3 5,67
    ATPO 991
    Ce ma sfatuiti?
    multumesc

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu