Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (860)

November 25, 2012

Elena Jucan:

Bună ziua D-le Doctor,
Vă mulţumesc pentru consultaţia anterioară pe care mi-aţi acordat-o ceva timp în urmă. Mi-a fost de mare ajutor.
Mă numesc Elena Jucan şi am 79 ani. Am fost diagnosticată cu Tiroidă Hashimoto, Tiroidism Primar şi Astm Bronşic după două operaţii laparoscopice: una pentru Litiază Biliară şi a doua pentru Hernie Hiatală.
În zilele acestea mi-am făcut un control efectuându-mi analizele următoare: FT4 cu rezultatul 13,7 pmol/L, deci încadrat în valorile normale de referinţă şi TSH cu rezultatul 8,35, aproape dublul valorii maxime de referinţă.În urmă cu 6 luni aceste analize se prezentau astfel: FT4 cu rezultatul 12,3 şi TSH cu rezultatul 5,88 Am luat pentru tratament Euthyrox de 50 şi acum mi s-a indicat Euthyrox de 75. Mai precizez că am înălţimea de 1,52 m. şi greutatea în doi ani mi-a crescut de la 42 kg. cât am avut după cea de a doua operaţie la 52kg. acum. Am luat între timp tratamentul de Seretyde , Spiriva pentru Astmul Bronşic şi stimulentele alimentare Polen şi Supradyn. Am fost întrebată de către d-na dr. la care sunt în tratament dacă iau medicamente pentru inimă? Nu am probleme cu inima!
Nu-mi explic ce a determinat creşterea atât de mare a TSH şi ce ar trebui să fac acum pentru a ajunge la normal cu rezultate sau mult mai aproape de normal.Nu am ţinut regim alimentar pentru problemele de tiroidă, oare este cumva să fac aceasta?
Aştept răspunsul D-vs şi vă mulţumesc anticipat, Elena Jucan

Raspuns:

– cresterea nivelului TSH arata ca productia de hormoni tiroidieni a scazut suplimentar in acest interval de 6 luni; asta tine de evolutia bolii si solutia este simpla: cresterea dozei de Euthyrox pentru a acoperi necesarul; ceea ce vi s-a si recomandat deja;

– in concluzie, acest fenomen (cresterea valorii TSH) este frecvent intalnit in evolutia tiroiditei autoimune si scopul monitorizarii este tocmai de a modifica precoce tratamentul, inainte de a aparea efectele hipotiroidiei;

– nu exista un regim alimentar care sa influenteze evolutia tiroiditei autoimune; este bine sa evitati totusi suplimentele alimentare cu continut crescut de iod (de ex. cele pe baza de alge marine); sara iodata NU este interzisa;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu