Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (963)

April 24, 2013

Onu Mihaela:

Buna ziua,

Am 38 ani, am doi copii pe care i-am nascut natural, nu am rude de gradul I cu probleme de tiroida iar in data de 21.03.2013 am facut analize la sange la recomandarea medicului endocrinolog la care am ajuns pentru ca stiam de existenta unui nodul la gat de 2 ani de zile care nu ma deranja dar il simteam la palpare.Rezultatele au fost urmatoarele:
TSH-2.0076 (0.35-4.94)
Free T3-3.12 (1.71-3.71)
Free T4-1 (0.70-1.48)
Ac Anti-Tireoperoxideaza-<1 (<5.61)
An Anti-Tiroglobulina-<1 (<4.11)
La primul ecograf din data de 30.03. rezultatul a fost:
Lob tiroidian drept:
dimensiuni: 13mm/15mm//30mm(anteropesterior/transvers/craniocaudal)
contur regulat
ecostructura relativ omogena, imagine hipoecogena infracentrimetrica intraparenchimatoasa avsculara
ecogenitate normala
vascularizatie normala
fara adenopatie latero cervicala; limfonoduli reactivi infracentrimetrici
Lob tiroidian stang:
dimensiuni: 13mm/11mm/35mm/(anteroposterior/transvers/craniocaudal)
contur boselat, contine subcapsular o imagine nodulara hipoecogena relativ omogena cu semnal vascular detectabil la interior, diametrul maxim 9mm
intraparenchimatos leziune hipo/anecogena, avasculara diametrul 2,5mm
fara adenopatie latero cervicala stanga: limfonoduli reactivi infracentrimetrici
vascularizatie in limite normale
Istm tiroidian:
dimensiuni 3,5 mm
ecostructura omogena
Am facut si o elastografie la alt cabinet cu rezultatul:
-la jonctiunea cu ISTM-ul prezinta formatiune nodulara de 10/9/10mm, volum= 0,5 cmc, relativ bine delimitate dar amprenteaza conturul tiroidian, structura neomogena cu calcificari centrale si marginale, cu vascularizatie periferica si un vas incident central, elastografic UENO II; asemanator ca restul tesutului tiroidian
Fara semne de gusa plonjata
Doamna doctor a recomandat sa merg sa fac punctie cu ac fin la Institutul Parhon, unde m-am si programat dealtfel, dar as dori si parerea dumneavostra.
Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– exista o diferenta intre descrierea nodulului cel mare la ecografie si cea de la elastografie (care in esenta este tot ecografie, cu masurarea in plus a duritatii), cea ma importanta fiind prezenta calcificarilor; raspunsul meu trebuie in contextul acestei incertitudini;

– ca masura de maxima precautie se poate recomanda si punctia, dar, din datele prezentate, probabil ca se putea merge si pe monitorizare ecografica;

– in plus fata de investigatiile facute, la un astfel de nodul este recomandata si masurarea calcitoninei pentru a exclude un (improbabil) carcinom medular;

– punctia tiroidiana cu ac subtire este totusi o manevra minim invaziva, usor de tolerat si fara riscuri majore; daca aveti deja o programare este bine sa o respectati;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu