Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1005)

July 30, 2013

Mariana:

Buna ziua Domnule Doctor,

Ma numesc Andrei Mariana, am 35 ani si in anul 2009 am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna, de atunci am luat zilnic Euthyrox 25ug si uneori 50ug, in functie de rezultatele analizelor. In 2011 am nascut un baietel normal, sub tratament cu Euthyrox.

In 2009 fara tratament valorile functiei tiroidiene erau similare celor din oct 2012.

In oct 2012, cu 25micrograme de Euthyrox rezultatele erau:

TSH 2,9016 yui/ml valori normale (0.35-4,94 yui/ml)
Free T4 1,04 ng/dl valori normale (0,7-1,48 ng/dl)
ATPO 470 UI/ml valori normale <5,61 UI/ml
Parathormon 90 pg/ml valori normale 15-65 pg/ml
Calciu seric 9,14 mg/dl valori normale 8,4-10.2 mg/dl
Calciu ionic 3,89 mg/dl valori normale 3,8-4,8
Colesterol total 249 mg/Dl nivel optim <200 mg/dl

Eco tiroida: ecostructura neomogena cu plaje hipo si hiperecogene, aspect pseudonodular, capsula integra, vascularizatie crescuta; lobul stang in treimea inferioara posterior capsulei tiroidiene se evidentiaza nodul hipoecogen bine delimitat 9,7/5,8/13,5 mm moderat vascularizat periferic si central (nodul de paratiroida).

Din oct2012 am schimbat treptat alimentatia, am redus proteinele de origine animala, sarea iodata, am scazut in greutate 6 kg si in prezent ma simt bine atat fizic cat si psihic, voi continua acest regim adoptat din proprie initiativa urmare a unei informari temeinice intrucat analizele si starea generala arata o imbunatatire.

In prezent rezultatele analizelor se prezinta astfel, la 1 luna de cand am interupt tratamentul cu 25yg Euthyrox:

TSH 4,1564 yui/ml valori normale (0.35-4,94 yui/ml)
Free T4 0,97 ng/dl valori normale (0,7-1,48 ng/dl)
ATPO 173 UI/ml valori normale <5,61 UI/ml
Ac. Anti-Tiroglobulina 2,93 UI/ml valori normale <4,11 UI/ml
Parathormon 86,1 pg/ml valori normale 15-65 pg/ml
Calciu seric 9,52 mg/dl valori normale 8,4-10.2 mg/dl
Calciu ionic 4,03 mg/dl valori normale 3,8-4,8
Colesterol total 196mg/Dl nivel optim <200 mg/dl

In prezent, intre toate simptomele tiroiditei Hashimoto, UNEORI in cursul zilei resimt oboseala si lentoare in gandire, tulburare de atentie/concentrare si o jena/strangere in zona gatului, vedere incetosata. Alteori nu am nici unul din aceste simptome.

Ce alternative naturale sunt la medicamentele conventionale gen Euthyrox? Ce arata valorile functiei tiroidiene in prezent? Care este raportul normal TSH/Free T4? Ce considerati ca ar fi potrivit sa fac in continuare? Care sunt riscurile la care ma expun daca renunt la suplimentul hormonal?

Cu consideratie,
Mariana Andrei

Raspuns:

– nu exista alternative naturale la tratamentul cu levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin); aceste medicamente contin hormonul tiroidian T4 identic cu hormonul uman, obtinut prin inginerie genetica; deci nu aveti unde sa gasiti “in natura” ceva similar;

tiroidita autoimuna este in majoritatea cazurilor o afectiune evolutiva in care capacitatea tiroidei de a produce hormoni scade progresiv; nu s-a dovedit ca vreun regim alimentar sau vreun supliment alimanetar influenteaza aceasta evolutie; scaderea nivelului ATPO NU arata in mod mobligatoriu ca boala “a incetinit”; un regim alimentar echilibrat si sanatos are fara indoiala multe beneficii asupra sanatatii, DAR nu rezolva orice problema preexistenta;

– fara tratament se vor instala treptat manifestarile deficitului de hormoni tiroidieni, descrise pe larg aici; in opinia mea tratamentul cu Euthyrox ar trebuie reluat, cu monitorizare periodica si ajustare a dozei in functie de rezultatele testelor de laborator (TSH, FT4);

– nivelul crescut al PTH este cel mai probabil secundar deficitului de vitamina D; ar trebui masurate: calciu seric total + ionic, fosfor seric si 25 hidroxi vitamina D; trebuie repetata de asemenea ecografia de tiroida, nu sunt convins ca intr-adevar e vorba de un adenom paratiroidian;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

1 Comentariu »

  1. S M says:

    D,le dr sunt diagnosticata cu hipotiroidism ,avand THS 7,5 De 6 luni iau euthyrox 12,5 .Em nu ma simt bine avand si cardiopatie ischemica,insuficenta cardiaca,tulburari ale ritmului cardiac ..De o luna mi-a aparut pete rosii pe fata.Dr mi-a spus ca din cauza Eutyrox ….Ce pot sa fac? sa intrerup tratamentul? va multumesc cu stima

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu