Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1067)

November 17, 2013

mihaela:

buna ziua , ma numesc mihaela si as dori si parerea d-voastra domnule doctor am ceva dereglari din 2011 hormonale , adica mai exact progesteronul sacazut, acum o saptamana am fost la endocrinolog si am facut urmatoarele analize anticorpianti microzomiali tiroidieni 22 valoare de referinta 0-16 UI/ml ,fsh4,53 val de referinta 1,37-9.9 faza foliculara, lh2 2,95 val de referinta 1.68-15. progesteron <0.200 val de referinta 0.20-1.5 faza foliculara . d-ma doctor a spus ca este o tiroida autoimuna. nu am primit tratament decat duphaston si spironolactona de 50 mg, 2 pe zi. imi cade parul foarte tare dar d-na doctor a spus ca nu are legatura, m-am si ingrasat . as dori sa imi spuneti daca greutatea si caderea masiva a parului poate fi din cauza deficitului de progesteron , sau tiroida autoimuna. va multumesc din suflet. numai bine

Raspuns:

– in primul rand, din evaluare tiroidei lipsesc 2 analize esentiale, TSH si FreeT4; acestea arata daca functia tiroidei este normala, altfel zis, daca produce hormoni in cantitati adecvate;

– apoi, un nivel doar putin crescut al ATPO (22 fata de 16 UI/ml limita superioara) NU stabileste in mod obligatoriu acest diagnostic; de fapt, este mai probabil sa fie o modificare fara importanta a testelor de laborator decat sa arate prezenta unei tirodite atoimune;

– investigatiile ar trebui completate cu TSH, FreeT4, anticorpi anti-tiroglobulina si, eventual, ecografie de tiroida; pentru tulburarile de ciclu menstrual poate fi indicata masurarea prolactinei si a testosteronului seric total;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Pasolea Loredana says:

    Buna ziua, ma numesc Loredana, am 33 ani, si am aflat intamplator ca am boala Basedow,la analize au iesit valorile TSH =0.006 FT4= 4.5, TRAB =9.59 Atpo= 1087 Ac anti Tg =994. am inceput tratamentul cu Thyrozol si dupa 3 saptamani am facut neutropenie si leucopenie si am intrerupt tratamentul internandu-ma la hematologie.mi s-a recomandat tratamentul cu iod radioactiv la Cluj. Nu stiu ce urmari are si sunt speriata, eu nu am simptome si ma simt bine fara tratament.
    Va rog sa-mi spuneti acesta este cel mai bun tratament, as vrea sa imi scot tiroida prin operatie, ce sanse am? Operatia nu este metoda cea mai simpla si cu cele mai putine urmari?
    va multumesc frumos!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu